Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
17 результатів
Результати пошуку
Документ Діяльність Полтавського вегетаріанського товариства на початку XX ст.(2021) Пивоваренко(Михалко), Олена АндріївнаУ статті вперше висвітлено передумови й процес заснування Полтавського вегетаріанського товариства, етапи його функціонування і розвиток протягом досліджуваного періоду. Визначено його кількісний склад та ідентифіковано основних діячів. З’ясовані основні напрямки діяльності та дана їх оцінка. Проаналізовано позитивні й негативні фактори, що безпосередньо впливали на його функціонування.Документ Київські громадські вегетаріанські їдальні на початку XX ст.(2019) Пивоваренко(Михалко), Олена АндріївнаЗ’ясовано, що, при інертності вегетаріанської спільноти, втілити проект вдалося виключно зусиллями справжніх ентузіастів вегетаріанської ідеї, робота яких часто належним чином не оцінювалась, а іноді й зневажалась. Київське вегетаріанське товариство безкоштовно отримало діючу прибуткову їдальню, яка стала основним постачальником коштів для Товариства, що дозволило відкрити ще кілька успішних їдалень. Простежено передумови заснування та етапи розвитку громадських їдалень. Визначено, адреси розташовувань їдалень. Висвітлено динаміку зростання їх відвідування та прибутковості. Доведено, що комерційний успіх київських громадських вегетаріанських їдалень був обумовлений постійною увагою з боку членів Товариства до справ, належно організованого постачання, контролю, вдалого їх розташування та привабливій ціновій політиці. У той же час, популярність вегетаріанських їдалень протягом усього досліджуваного періоду ніяким чином не може ототожнюватись з розповсюдженням вегетаріанських ідей. Вона мала, в першу чергу, економічний характерДокумент Вегетаріанська періодика Російської імперії(2018) Пивоваренко(Михалко), Олена АндріївнаУ статті реконструювані етапи, проблеми та умови створення і функціонування вегетаріанської преси в Російській імперії. Проаналізовані успіхи і причини занепаду видань.Документ Статути вегетаріанських товариств підросійської України поч. ХХ ст.(2018) Пивоваренко(Михалко), Олена АндріївнаВ статті вперше здійснена спроба дослідити проблеми створення й удосконалення Статутів вегетаріанських товариств, що діяли на українських землях на поч. ХХ ст. З’ясовано, що затвердження владою проекту Статуту було необхідною умовою для створення власне товариства. Зразком для перших Статутів став Статут Санкт-Петербурзького вегетаріанського товариства. Проаналізовані основні положення Статутів, передумови та підстави до їх змін. Доведено, що основними центрами реформації Статутів стали Київське та Одеське вегетаріанське товариства, а основні зміни стосувались урегулювання господарської діяльності. The article contains the first attempt to investigate issues of creating and improving Regulations of Vegetarian Societies, which existed on Ukrainian lands on the beginning of the twentieth century. It was discovered that the approval of the Regulations’ draft by the authorities was a prerequisite for the creation of the society itself. St. Petersburg Vegetarian Society Regulations became a model for all next similar documents. Main norms of Regulations, preconditions and reasons for their changes were analyzed. Kyiv and Odesa Vegetarian Societies were proved to be the main centres of Regulations’ reformation. What about main changes, those were related to the regulation of economic activity.Документ Російські впливи на застільні практики козацьких еліт першої половини XVIII ст. (на матеріалах щоденників Якова Марковича)(2018) Пивоваренко(Михалко), Олена АндріївнаУ статті на основі матеріалів щоденників Я. Марковича вперше прослідковано динаміку російських впливів на застільні практики козацьких еліт Гетьманщини. Класифікація здійснена за приводом, типом, способом новації у святкових трапезах. Доведено, що запровадження російськими представниками нових застільних традицій було дієвим засобом суспільної легітимізації нової влади. The article is based on J. Markovych diaries. For the first time it reflects the dynamics of Russian influences on the practice of Hetmanate Cossack elites. These influences are classified by the occasion, type, way of innovation regarding feasts. It is proved that implementation of new feasts by Russian representatives was an effective way of public confirmation of the new government legitimacy.Документ Могорич як явище національного соціокультурного простору. Спроба системно-структурного аналізу(2018) Пивоваренко(Михалко), Олена АндріївнаУ статті вперше виділено «могорич» як окремий феномен, що вимагає міждисциплінарних студій, задля чого розглянуті основні вектори досліджень цього питання представниками різних наук. Доведено правовий зобов’язальний характер використання могорича, що залишався незмінним і дієвим способом закріплення угод, а іноді навіть протиставлявся / виступав як альтернатива діючим правовим нормам аж до кінця ХІХ ст., ідентифіковано випадки, коли могорич слугував прихованою формою хабаря. Здійснена спроба класифікації типових випадків та ритуалів його застосування. Визначено форми та способи репрезентації цієї традиції та вказано на їхній варіативний характер. The article for the first time highlights «mohorych» as a separate phenomenon requiring interdisciplinary studies, for which the main vectors of research on this issue are considered by representatives of various branches of science. The legal obligatory nature of its use was proved, as far as it remained to be a stable and effective way of securing transactions and sometimes even contrasted / acted as an alternative to the existing legal norms until the end of the 19th century. Some cases, when «mohorych» served as a hidden form of bribe were identified. An attempt to classify typical cases and rituals of its application has been made. The forms and methods of representing this tradition were determined as well as its variational nature.Документ Доброчинна діяльність вегетаріанських товариств на українських землях на початку ХХ ст.(2018) Пивоваренко(Михалко), Олена АндріївнаУ статті висвітлено питання доброчинної діяльності вегетаріанських товариств, що функціонували на підросійських землях України. З’ясовано, що фінансовою основою для такої діяльності служили прибутки від вегетаріанських їдалень, що належали товариствам. Доведено, що найбільше коштів з-поміж інших виділяли Київське й Одеське вегетаріанські товариства, оскільки були найбільшими і мали непогані прибутки. З’ясовано, що основною формою доброчинності була роздача безкоштовних і пільгових обідів, часто цільових, переважно для студентської молоді. Встановлено, що початок Першої світової війни активізував доброчинну діяльність, що виражалась у виділенні значних грошових коштів на різноманітні гуманітарні потреби, опікуванні дітей-сиріт, облаштуванні військового лазарету. In the historiography this is the very first attempt to explore one more side of vegetarian societies’ activity on Ukrainian lands. It is their charitable work. Relying on materials from the periodical vegetarian press, it was discovered that the financial basis for such activities consisted of the profits from vegetarian canteens belonging to mentioned societies. It has been proved that the largest amount of funds, among others, was allocated by Kiev and Odessa vegetarian societies, since they were the largest and the richest comparing to others. It was found out that the distribution of free meals was the main form of charity which was constantly growing. Such assistance was frequently targeted and intended mainly for student youth. The beginning of the World War I intensified charitable activities. Free lunches started to be distributed to families of lower-ranking officers called to the army prior to commencement of hostilities. Moreover, new forms of charity were created, such as the allocation of significant funds on various humanitarian needs, for instance, the arrangement of colonies and shelters for children deprived of parental care and arrangement of a military infirmary for lower ranks. Kyiv vegetarian society was the most active regarding these issues.Документ Періодична вегетаріанська преса в україні на початку хх ст.: проблеми становлення та функціонування. На матеріалах журналу «Вегетарианское обозрение»(2018) Пивоваренко(Михалко), Олена АндріївнаУ статі йдеться про єдиний вегетаріанський друкований орган Російської імперії – журнал «Вегетарианское обозрениезапочаткований 1909 р. Й. Перпером у м. Кишиневі, а з 1910 р. по травень 1915 р. виходив у м. Києві. Проаналізовано періодичність його друку, обсяг, ціну, редакційний склад, тематику, мету та завдання. Визначено головних редакторів, видавців журналу та їхній персональний внесок у розвиток видання. Наголошено, що до складу співробітників редакція зараховувала понад 30 осіб, у тому числі Л.М. Толстого, який всіляко сприяв журналу. Доведено, що журнал впродовж часу свого виходу постійно переживав нестачу фінансів. З’ясовано, що підтримувати його друк довгий час вдавалось виключно зусиллями та коштами співробітників і, в першу чергу, його редакторів. Прослідковано додаткові джерела фінансування журналу. The article refers to the sole vegetarian body of the Russian Empire. This is «Vegetarianskoye obozrenie» («Vegetarian Review») magazine which was launched in 1909 by J. Perper in Kyshyniv. Starting from 1910 it had been coming out in Kyiv till forced closure by the authorities in 1915. The periodicity of its printing, volume, price, editorial structure, subject, purpose and tasks were analyzed in the article. It was found out that the magazine was published monthly, 10 times a year, except for June and July. Designed for a wide range of readers it was issued in Russian and had a broad programme. The volume of one issue used to be 32 pages but due to financial challenges twin issues were frequently published. During the whole period of magazine’s existence, the cost of annual subscription was stable, although the retail price varied significantly. In order to attract as many readers as possible, publishers sometimes offered substantial discounts. But still, in 1914 constant financial difficulties forced them to abandon this practice. Obviously, issued number of copies had never been sold out. Thus in 1915 readers were offered to buy a whole-year set of issues published in 1909. There were determined main editors of the magazine. These were J. Perper (1909), O.Kondratkovska (starting from 1910), J. Sklovskyi (starting from Issue #4, 1911), J. Perper (starting from Issue #5, 1915). Regarding publishers, these were J. Perper (1909), O. Kondratkovska (starting from Issue #2, 1910), L. Fish and J. Perper (starting from Issue #4, 1911). The editorial staff counted more than 30 people, most of whom weren’t local. One of editorial commission’s members was L. Tolstoy. He was an ideologist of Russian Empire vegetarian movement and highly contributed to publishing of the magazine. It is proved that the magazine, during its existence, was experiencing a severe financial crisis and was repeatedly on the verge of closure. The editorial staff, in the first place, relied on their readers, constantly encouraging them to popularize the magazine. But its publication was managed solely by efforts of publishers and other members of editorial staff. Starting from 1913 financial problems had been partly covered by private donations and significant contributions from vegetarian associations in support of the magazine. This contributed to the stabilization of the financial condition of the edition and led to its improvement. However, it did not solve the problems permanently.Документ Традиційні застільні практики козацької старшини (на матеріалах щоденників Якова Марковича)(2016) Пивоваренко(Михалко), Олена АндріївнаУ статті, на основі матеріалів щоденників Я. Марковича вперше виділені традиційні приводи для святкових трапез козацької старшини першої половини ХVIII ст. Визначено типи та тривалість святкових застіль, відповідно до нагоди, з якої вони відбувались. Розглянуто типові правила їх проведення та виділено передумови відхилення від загальноприйнятих норм. In an article on the basis of diaries J. Markovic marked the first time the traditional drives for holiday meals Cossack first half of the eighteenth century. The types and duration of holiday feasts, according to the occasion on which they are made. Typical rules of conduct and allocated prerequisites deviation from accepted norms.Документ Їжа у повсякденному житті козацької старшини як природня необхідність та соціальна ідентифікація(2016) Пивоваренко(Михалко), Олена АндріївнаУ статті, на основі матеріалів щоденників Я. Марковича вперше реконструйований режим харчування козацької старшини першої половини ХVIII ст. Визначено типовий час прийому їжі і виділені основні та другорядні трапези. Розглянуто сировинний склад харчування еліт, виділено типові та делікатесні харчові продукти. Наголошено на домінуванні соціальної складової над фізіологічною у харчуванні представників козацької верхівки. In an article on the basis of diaries J. Markovic was first reconstructed diet Cossack first half of the eighteenth century. Determined typical meals and selected primary and secondary meal. Considered a raw material composition food elite, highlighted typical and delicious food. Emphasized the dominance of the social component of nutritional physiology representatives of the Cossack elite.