Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
9 результатів
Результати пошуку
Документ Біологічна цінність кров’яних ковбас з використанням сухої молочної сироватки(2018) Пасічний, Василь Миколайович; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Маринін, Андрій Іванович; Гармаш, Дмитро Вікторович; Святненко, Роман СергійовичУ даній роботі розглянута можливість впливу на біологічну цінність кров’яних ковбас шляхом внесення до рецептури даних виробів сухої молочної сироватки з метою покращення амінокислотного складу готового продукту. Розроблено серію дослідних рецептур кров’яних ковбасок, що піддані стерилізації та пастеризації для порівняння впливу термічного оброблення на основні показники біологічної цінності готових кров’яних ковбас. Здійснено моделювання амінокислотного складу та порівняння модельних значень з отриманим реальним вмістом амінокислот у зразку та зроблено висновок про високу біологічну цінність готових кров’яних ковбас при усіх проведених режимах термічної обробки. In this paper was considered the possibility of influencing the biological value of blood sausages by introducing the i dry milk whey nto the formulation of these products in order to improve the amino acid composition of the finished product. A series of experimental formulations of blood sausages subjected to sterilization and pasteurization have been developed to compare the effect of thermal treatment on the basic indicators of biological value of ready-made blood sausages. The simulation of the amino acid composition and comparison of model values with the actual content of amino acids in the sample were made and was made the conclusion about the high biological value of ready-made blood sausages in all of the thermal treatment regimes.Документ Вплив імпульсних електричних полів на амінокислотний склад незбираного молока(2018) Святненко, Роман Сергійович; Українець, Анатолій Іванович; Маринін, Андрій Іванович; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Бойко, Микола ІвановичСтаття присвячена дослідженню характеру впливу імпульсних електричних полів (ІЕП) на амінокислотний склад незбираного (сирого) молока. Об’єкт дослідження: імпульсні електричні поля. Предмет дослідження: амінокислотний склад незбиране молоко до та після оброблення імпульсними електричними полями. В ході досліджень з’ясовано, що домінуючою амінокислотою є лізин, а лімітуючою є група метеонін + цистин. У результаті порівняння амінокислотного складу досліджуваних зразків з еталонним білком було розраховано коефіцієнт утилітарності, який становить 1,25 і 1,23. Доведено, що обробка ІЕП суттєво не впливає на амінокислотний склад сирого молока, що підлягає обробці, при даній обробці спостерігається незначне зниження вмісту всіх амінокислот, але при цьому його біологічна цінність відповідає медико біологічним вимогам. The article is devoted to the investigation of the nature of the impact of pulsed electric fields (IEP) on the amino acid composition of the whole (raw) milk. Object of research: pulsed electric fields. Subject of research: amino acid composition of whole milk before and after treatment with pulsed electric fields. The study found that the dominant amino acid is lysine, while the limiting group is meteonin + cystine. As a result of the comparison of the amino acid composition of the samples under test with the reference protein, utilitarian utilities were calculated, which is 1.25 and 1.23. It has been proved that the treatment of EPE does not significantly affect the amino acid composition of raw milk to be processed, with this treatment there is a slight decrease in the content of all amino acids, but its biological value corresponds to medical biological requirements.Документ Дослідження обробки незбираного молока імпульсними електричними полями(2018) Святненко, Роман Сергійович; Маринін, Андрій Іванович; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Фурсік, Оксана ПетрівнаУ сучасних умовах виробництва продукції науково-технічний прогрес є одним з найважливіших факторів у молочній промисловості, при якому створюється та впроваджується у виробництві нові методи обробки. Робота присвячена дослідженню впливу імпульсних електричних полів (ІЕП) на обробку середовища для мікробіологічної стабільності незбираного молока.Наведено результати досліджень обробленого незбираного молока, ІЕП. Встановлено, що обробка ІЕП з напругою 30 кВ/см протягом 30 с є найбільш ефективною, оскільки сприяє подовженому терміну зберігання незбираного молока. In modern conditions of production, scientific and technological progress is one of the most important factors in the dairy industry, in which new processing methods are created and introduced in production. The paper is devoted to the study of the influence of pulsed electric fields (IEP) on the processing of media for the microbiological stability of whole milk. The results of investigations of processed whole milk, IOP. It has been established that processing of IOP with a voltage of 30 kV / cm for 30 s is most effective, as it promotes an extended shelf-life of whole milk.Документ Вплив імпульсних електричних полів на мікробіологічні показники та вміст вітаміну с в незбираному молоці(2017) Святненко, Роман Сергійович; Маринін, Андрій Іванович; Макогон, Андрій Віталійович; Фурсік, Оксана ПетрівнаСтаття присвячена проблемі зберігання бактеріологічної чистоти та вмісту вітаміну С в незбираному молоці при оброблені сильними імпульсними електричними полями. Відомо, що важливим показником мікробіологічної безпечності та якості, а також рівня санітарно-гігієнічних умов обробки молока є мікробіологічні показники (КМАФАнМ) та (БГКП). При перевищенні допустимого титру мікроорганізми КМАФАнМ та БГКП можуть спричиняти псування готового продукту і навіть харчові отруєння. Об’єкт дослідження: імпульсні електричні поля. Предмет дослідження: незбиране молоко до та після оброблення імпульсними електричними полями. Оброблення незбираного молока здійснювали на експериментальній установці, що складається з трансформатора, іскрових розрядників, ємнісних нагромаджувачів енергії, системи керування, робочої камери. Наявність чисельності КМАФАнМ та БГКП в обробленому молоці визначали шляхом посіву на живильні середовища. Масову частку вітаміну С визначали тетриметричним методом При дослідженнях встановлено, що обробка сильними електричними полями з напругою 30 кВ/см протягом 30с є найбільш ефективною, оскільки спостерігається повна інактивація мікроорганізмів КМАФАнМ та БГКП Доведено можливість здійснення теплового оброблення незбираного молока за рахунок нетеплових ефектів, що виникають за імпульсної дії електричних полів. Відкрито перспективи використання вітчизняних ІЕП- установок при первинному обробленні незбираного молока з метою покращення мікробіологічних показників. The article is devoted to the problem of storage of bacteriological purity and vitamin C content in whole milk when treated with strong pulsed electric fields. It is known that the microbiological indicators (KMAFAnM) and (BGKP) are an important indicator of microbiological safety and quality, as well as the level of sanitary and hygienic conditions for milk processing. When the titre is exceeded, the microorganisms KMAFAnM and BGKP can cause damage to the finished product and even food poisoning. Object of research: pulsed electric fields. Subject of research: whole milk before and after treatment by impulse electric fields. Whole milk processing was carried out on an experimental installation consisting of a transformer, spark arresters, capacitive energy storage, control systems, and a working chamber. The presence of KMAFAnM and BGCP in processed milk was determined by seeding on nutrient media. The mass fraction of vitamin C was determined by the tetrymetric method In the studies it was established that treatment with strong electric fields with a voltage of 30 kV / cm during 30s is the most effective since there is a complete inactivation of microorganisms of KMAFAnM and BGKP The possibility of heat treatment of whole milk has been proved due to nonthermal effects arising from the impulse action of electric fields. The perspectives of using domestic IOP-units in the primary processing of whole milk have been opened in order to improve microbiological parameters.Документ Дослідження впливу електромагнітної обробки на мікроорганізми молочної сироватки(2016) Українець, Анатолій Іванович; Маринін, Андрій Іванович; Святненко, Роман Сергійович; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Бойко, Микола ІвановичСтаття присвячена дослідженню характеру впливу імпульсних електричних полів (ІЕП) на мікроорганізми в молочній сироватці. Встановлено, що при обробленні молочної сироватки імпульсними електричними полями в діапазоні напруженості 15…30 кВ/см та тривалості 30с спостерігали повна інактивація мікроорганізмів. The article investigates the nature of the impact of pulsed electric fields (IEF) on microorganisms in milk whey. Established that the cultivation of whey pulsed electric fields intensity in the range 15...30 kV/cm and length of 30 seconds was observed complete inactivation of microorganisms.Документ Вивчення впливу електрофізичних методів обробки на мікробіологічні показники харчових продуктів(2017) Святненко, Роман Сергійович; Маринін, Андрій Іванович; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівнаСучасний ринок харчових продуктів характеризується все більшою різноманітністю та конкуренто спроможністю готової продукції. Харчові продукти в свою чергу, дуже чутливі до умов зберігання та транспортування, тому науковці все частіше намагаються знайти способи покращення мікробіологічних показників сировини продукції протягом усього технологічного циклу та забезпечення терміну зберігання готової продукції. На підставі аналітичного огляду літературних джерел в статті наведено результати досліджень по впливу електрофізичних полів, показано переваги над традиційними методами обробки. Thе modern food market characterized by increasing diversity and competitiveness capacity of finished products. Food in turn, very sensitive to storage and transportation, so scientists are increasingly trying to find ways to improve the microbiological production of raw materials throughout the production cycle and ensure the shelf life of the finished product. Based on an analytical review of the literature in article describes the results of studies on the effects of electro fields shown advantages over traditional methods of treatment.Документ Вплив імпульсного електромагнитного поля на життєздатність Escherichia Coli в модельному розчині води(2016) Святненко, Роман Сергійович; Маринін, Андрій Іванович; Українець, Анатолій Іванович; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівнаСтаття присвячена дослідженню характеру впливу електромагнітного поля (ІЕП) на життєздатність Escherichia coli в модельному розчині води. Наведено результати мікробіологічних досліджень модельного розчину води, обробленої ІЕП з напругою 15...30 кВт/см3. Встановлено, що обробка ІЕП з напругою 30 кВт/см3 протягом 20 с є найбільш ефективною, оскільки спостерігається повна інактивація культури Е. coli. The article investigates the nature of the influence of the electromagnetic field (PEF) on Escherichia coli viability in a model water solution. The results of microbiological studies of model water solution, treated with EPI voltage 15... 30 kV/crrr. It is found that treatment with CEI's voltage 30 kV/cm3 for 20 s is most effective because there is complete inactivation of E. coli culture.Документ Дослідження впливу імпульсних електромагнітних полів на органолептичні показники незбираного молока(2017) Святненко, Роман Сергійович; Маринін, Андрій Іванович; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Бойко, М. І.При визначенні якості харчових продуктів важливе місце відводиться органолептичному контролю. Органолептична оцінка це узагальнений результат оцінки продукту (запах, смак, зовнішній вигляд і консистенція), що виконується за допомогою органу відчуття. При обиранні продуктів харчування для людини велику роль відіграють саме органолептичні показники, тобто, всі аспекти прийнятності і привабливості їжі. Тому велику увагу в роботі присвячено органолептичним властивостям. В Проблемній науково-дослідній лабораторії Національного університету харчових технологій були проведені дослідження з метою вивчення дії впливу імпульсних електромагнітних полів на органолептичні показники незбираного молока. При проведені досліджень використовувалася експериментальна установка, розроблена фахівцями НТУ «Харківський Політехнічний Інститут». Для органолептичної оцінки незбираного молока використовували пастеризоване коров’яче молоко (контроль) та незбиране молоко, оброблене при 30 кВ/см3 протягом 27 с імпульсам електромагнітних полів (ІЕП). Також для експерименту було сформовано дослідницьку групу із 7 дегустаторів, яка за допомогою сенсорного аналізу встановлювала переваги або недоліки обробленого молока з огляду на органолептичні показники. Критеріями дослідження було обрано: смак, запах, консистенція, зовнішній вигляд. При дослідженнях встановлено, що обробка електромагнітними імпульсами з напругою 30 кВ/см3 протягом 27 с є найбільш ефективною, оскільки спостерігається подовження терміну зберігання обробленого молока порівняно з контролем. Доведено можливість здійснення теплового оброблення незбираного молока за рахунок нетеплових ефектів, що виникають за імпульсної дії електричних полів. Відкрито перспективи використання вітчизняних ІЕП-установок при первинному обробленні незбираного молока з метою подовження терміну зберігання та покращення органолептичних показників.Документ Вплив імпульсних електричних полів на склад і властивості незбираного молока(2016) Святненко, Роман Сергійович; Українець, Анатолій Іванович; Маринін, Андрій Іванович; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівнаУ статті досліджено характер впливу імпульсних електричних полів (ІЕП) на склад і властивості незбираного молока. Встановлено, що при обробленні незбираного молока імпульсними електричними полями в діапазоні напруженості 15…30 кВ/см і тривалості 10...30 с спостерігається нетепловий ефект зростання температури сировини до 45...85 °С. При цьому приріст температури корелював з напруженістю і тривалістю оброблення. В ході досліджень суттєвих змін складу і фізико-хімічних показників молока за всіх режимів оброблення не виявлено. Встановлено відсутність фосфатази в зразках незбираного молока після дії імпульсних електричних полів за напруженості 15 кВ/см протягом 27 с і напруженості 30 кВ/см протягом 20…27 с. Досліджено динаміку титрованої кислотності в зразках незбираного молока, обробленого ІЕП за різних режимів, протягом зберігання. The article investigates the impact of Pulsed Electric Fields (PEF) on whole milk composition and properties. It was established that PEF treatment of whole milk with field intensity from 15 to 30 kV/cm and treatment time from 10 s to 30 s showed the non-heat effect of milk temperature increase to 45...85 °С. Herewith, the temperature increase correlated with the intensity and treatment time. No significant changes were observed in the physicochemical properties, and composition of milk for all treatment modes. The absence of phosphatase in whole milk samples treated by PEF with the intensity of 15 kV/cm with 27 s and the intensity of 30 kV/cm with 20...27 s was established. The titrated acidity dynamics in the whole milk samples treated by PEF in different modes during storage was studied.