Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
4 результатів
Результати пошуку
Документ Експериментальні дослідження процесів десорбції спирту з водних розчинів(2018) Соколенко, Анатолій Іванович; Шевченко, Олександр Юхимович; Степанець, Олег ІвановичУ статті викладено результати узагальнення і вивчення досвіду оцінки причин і рівнів впливів фізико-хімічних факторів у з в ’язку з обмеженнями концентрацій синтезованого спирту в умовах анаеробного зброджування цукровмісних середовищ. До числа останніх віднесено сумарні осмотичні тиски розчинених С2Н5ОН і СО2, а також насиченість рідинної фракції середовищ діоксидом вуглецю. Показано, що останнє приводить до різкого підвищення опору масопередачі на межі поділу фракцій між дріжджовими клітинами і середовищем. Порівняння цих двох факторів приводить до висновку про те, що осмотичні тиски СО2 обмежуються розчинністю його газової фракції у співвідношенні 1:8 зі спиртом, тому пропонуються до використання технології, за яких концентрації С2Н5ОН доцільно використовувати на докритичних рівнях в межах до 6%об. Оцінюються можливості таких обмежень за рахунок суміщення бродіння і перегонки під вакуумом, або за рахунок відбирання спирту активованим потоком СО2 з використанням спиртовловлювачів, або продуванням середовища інертним газом з влаштуванням примусової циркуляції і конденсації парових фракцій.Документ Особливості технологій вторинного бродіння у виробництві шампанських вин(2012) Лензіон, Валентин Йосипович; Гіджеліцький, Віталій Миколайович; Криворотько, Володимир Михайлович; Соколенко, Анатолій ІвановичДослідженнями встановлено співвідношення між технологічними, геометричними і термодинамічними параметрами процесів вторинного бродіння у виробництві шампанських вин. Встановлено взаємозв’язки між геометричними параметрами акратофорів, динамікою накопичення діоксиду вуглецю та енергетичними потенціалами розчиненого С02. Запропоновано конструктивне рішення для організації перемішування виноматеріалів за рахунок використання потенціалу розчиненого С02. Studies have established the relationship between technological,geometric and thermodynamic parameters of the process of secondary fermentation in the production of champagne. Intercommunications are set between the geometrical parameters of akratoforov, dynamics of accumulation of dioxide of carbon and power potentials of cutin C02. The last are related to the pitch gradient on a size permanent satiations under the law of Henry. Structural solution is offered for organization of interfusion of виноматериалов due to the use of potential of cut-in C02.Документ Енергетичні трансформації в процесах бродіння пива(2010) Миколів, Іван Михайлович; Шевченко, Олександр Юхимович; Бут, Сергій Анатолійович; Піддубний, Володимир Антонович; Соколенко, Анатолій ІвановичВиконано аналіз енергетичних трансформацій за зброджування пива, показано можливість використання потенціалу синтезованого двооксиду вуглецю і напрямки удосконалення бродильних ЦКТ.Документ Енергетичні трансформації матеріальних потоків у виробництві солодів(2009) Миколів, Іван Михайлович; Бойко, Олексій Олегович; Соколенко, Анатолій Іванович; Піддубний, Володимир Антонович; Малиновський, Віталій Васильович; Білик, Олена АнатоліївнаВизначені величини енергетичних та масових перетворень в процесі замочування та пророщення зерна. Досліджено ефективність енергетичних перетворень, що протікають в зерновій масі при аеробному диханні, спиртовому та молочному бродінні. Ці величини дають можливість визначити кількість повітря необхідного для нормального перебігу даних процесів, дослідити можливість рециркуляції використаного повітряної та рекуперації його теплової енергії.