Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
6 результатів
Результати пошуку
Документ Обгрунтування складу високобілкового концентрату для супів швидкого приготування(2023) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія Валентинівна; Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна; Межубовський, Олександр МихайловичУ статті на основі літературних джерел та експериментальних досліджень обгрунтовано склад композиції з трьох рослинних мультикомпонентних джерел білка та отримати на її основі суп швидкого приготування з підвищеною білковою складовою. Розроблений напівфабрикат надає можливість розширити спектр оздоровчих продуктів, передусім для подолання білкового дефіциту, і забезпечити потребу організму людини в основних нутрієнтах відповідно до фізіологічних потреб. / In the article, based on literary sources and experimental studies, the composition of the composition of three vegetable multicomponent sources of protein is substantiated and based on it, a quick-cooking soup with an increased protein component is obtained. The developed semi-finished product provides an opportunity to expand the range of health products, primarily to overcome protein deficiency, and to ensure the human body's need for basic nutrients in accordance with physiological needs.Документ Формування споживчих властивостей високобілкових напівфабрикатів із культивованих грибів(2023) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія Валентинівна; Межубовський, Олександр Михайлович; Камінська (Халапсіна), Світлана ВладиславівнаУ статті на основі літературних джерел та експериментальних досліджень показано перевагу використання культивованих грибів перед дикорослими об’єктами з точки зору їхньої біологічної цінності та безпеки для споживачів. Обґрунтовано закономірності формування споживчих властивостей напівфабрикатів культивованих грибів, отриманих низькотемпературним сушінням за показниками перетравлюваності білків, співвідношенням амінокислот у вільній і зв’язаній формах, фракційного складу білків при різних методах перероблення грибів.The authors of this article, having based on the literary sources and experimental results, proved the preference of using the cultivated mushrooms over the wild ones in terms of their biological value and safety for consumers. The regularities of forming the consumption properties of cultivated mushrooms half-products, obtained by low-temperature drying, according to the indices of protein digestibility, correlation between amino acids in free and constrained forms, fractional composition of proteins in different methods of mushroom processionДокумент Оптимальний підбір амінокислот для подолання білкового дефіциту(2020) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія ВалентинівнаНайважливішим компонентом їжі є білки, оскільки саме вони забезпечують ріст, утворення нових і відновлення ушкоджених тканин. Білки називають іще протеїнами, і цим терміном підкреслюється надзвичайно важлива роль білків у життєдіяльності організмів. Потреба живого організму в білках зумовлюється його потребою в амінокислотах — замінних та есенціальних. Тому зрозумілою є увага, що приділяється проблемам пошуку нових джерел білку, створення легкозасвоюваних високобілкових комплексів із рослинної сировини традиційних і нетрадиційних для харчової промисловості видів. Наукові публікації вітчизняних і зарубіжних авторів, результати власних експериментальних досліджень опрацьовані аналітичними та компаративними методами. Для поліпшення структури харчування населення, більш повного задоволення потреб організму людини в основних поживних речовинах та енергії необхідно збагачувати традиційні харчові продукти з неповноцінним складом амінокислот і створювати продукти нового покоління із збалансованим складом амінокислот. Організм здатен синтезувати необхідні білки в необхідних кількостях лише при наявності достатньої кількості всіх незамінних амінокислот — ізолейцину, лейцину, лізину, метіоніну, фенілаланіну, треоніну, триптофану, валіну. За відсутності хоча б однієї із них білки не виробляються, а їжа використовується лише як джерело енергії або накопичується у жирових відкладеннях. Тому необхідно забезпечити адекватне постачання організму цими амінокислотами за допомогою відповідного харчування зі збалансованим складом тваринних і рослинних білків. І це є одним із найістотніших чинників здоров ’я в сучасних умовах. Практично всі амінокислоти природних матеріалів перетворюються в організмі людини на важливі біологічно активні сполуки. Для поповнення білкової складової в раціонах харчування необхідним є пошук нових джерел білка, зокрема нетрадиційних. Проведені дослідження показують, що зелена маса багатьох сільськогосподарських культур може служити перспективним джерелом рослинного білка, який у поєднанні з білком тваринного походження забезпечує збалансоване білкове харчування і сприяє подоланню білкового дефіциту в населення України. Proteins are the most important component of food thanks to their ability to help growing cells, create new tissue and restore those damaged. The term “protein” can emphasize the cardinal role of these nutrients in life activity of live organisms. The need of a live entity in proteins is conditioned by its need in amino acids — both dispensable and essential. Therefore, reasonable attention is now paid to problems of searches for the new sources of proteins, working out the easily absorbed complexes from plant raw materials either traditional or non-traditional for food industry. We have based our research on scientific works by Ukrainian and foreign authors, and the results of our own experiments examined by analytic and comparative methods. To improve the structure of nutrition and to fulfill better the needs of human organism in main nutrients and energy, there is expedient to enrich the traditional foodstuffs lacking the main amino acids, and to create the new generation of foods with balanced amino acid content. Human organism is able to synthesize all the necessary proteins in necessary amounts only if the essential amino acids (isoleycine, leycine, methyonine, phenylalanine, treonine, tryptophan, valine) are present in proper quantities. Unless one of the listed is absent, proteins cannot be synthesized, and foods are utilized just as the source of energy, or are deposited in fats. Therefore, we should provide the adequate supply of the organism with these amino acids, and the rational nutrition with balanced plant and animal proteins will be the best way to do it. Practically all of the amino acids absorbed from natural raw materials transform into important biologically active substances in human organism. To refill the protein component in diets, it is necessary to search for the new sources of protein, including those non-traditional. Conducted researches have shown that the green mass of many agricultural plants may serve a perspective source of plant proteins that in combination with those of animal origin would provide the well-balanced protein nutrition and help overcome the protein deficit in Ukrainian population.Документ Структурні і біохімічні зміни білкових сполук при заморожуванні дикорослих ягід(2017) Сімахіна, Галина Олександрівна; Камінська (Халапсіна), Світлана ВладиславівнаВідродження вітчизняної харчової промисловості, доведення виробленої нею продукції до конкурентоспроможного стану можливе завдяки впровадженню новітніх технологічних процесів із використанням нового обладнання і розширенням спектра сировинних матеріалів. У статті обґрунтовано та експериментально констатовано факт структурних і біохімічних перетворень білкових сполук дикорослих ягід (на прикладі смородини Ribes nigra L.) під впливом низьких температур. Дія низьких температур викликає ряд позитивних змін у структурі біокомпонентів ягід смородини. Зокрема, збільшується частка легкорозчинних білкових фракцій, підвищується повноцінність білків, полегшується їх перетравність протеолітичними ферментами. The renewal of national food industry and the achievement of competitiveness by its production seem to be possible due to the implementation of up-to-date technological processes alongside with using new equipment and widening the array of raw materials. The authors of the article grounded and experimentally asserted the fact of structural and bioche- mical transformations of protein compounds contained in wild berries (considering black currant, or Ribes nigra L., as an example), which are conditioned by low temperatures. The influence of the latter would cause a range of positive changes in biocomponents of wild black currant. We particularly observed the gain of high-soluble protein factions, the increase of proteins’ validity, and also their easier digestibility by proteolythic enzymes.Документ Вдосконалення теорії моделювання амінокислотного складу напівфабрикатів із зеленої маси рослин(2017) Гуць, Віктор Степанович; Сімахіна, Галина Олександрівна; Солодко, Лілія МиколаївнаНа основі літературних даних та власних досліджень у статті обґрунтовано можливість вирішення проблеми білкового дефіциту у раціонах харчування населення шляхом підвищення біологічної цінності рослинних білків унаслідок оптимізації протеїнової складової в рецептурах готових продуктів. Запропоновано вдосконалену теорію моделювання амінокислотного складу білкових напівфабрикатів із зеленої маси сільськогосподарських і дикорослих рослин – цукрового та столового буряків, моркви, портулаку, черемші тощо. Встановлено величину площі профілю якості для ідеального білку за умови, що для всіх незамінних амінокислот скор становить одиницю. Запропонована модель дозволить створювати на основі напівфабрикатів із зеленої маси рослин композити зі збалансованим амінокислотним складом, що вирішує важливе соціально-економічне завдання у сфері харчових технологій. The literary data and the results of our own researches became a basis for this article to prove the possibility of solving the problem of protein deficit in diets of population by optimizing the protein component in recipes of final products. The authors proposed the modified theory to model the amino acid content for green mass of agricultural and wild plants like red and sugar beets, carrot, nettle, ramsons etc. There were established the parameters of the area of quality profile for an ideal protein in conditions that the score for all of the indispensable amino acids is equal to 1. The proposed model allows creating the composites with well-balanced amino acid content on the base of green mass half-products, which will furthermore solve the important social and economical task in the sphere of food technologies.Документ Фракційний склад та біологічна цінність білків цукрових буряків(2000) Сімахіна, Галина Олександрівна; Фролова, Наталія Епінетівна; Чернишова, О. М.Білки цукрових буряків відзначаються високою біологічною цінністю, зумовленою переважаючим вмістом водо- та солерозчинної фракцій, які характеризуються найкращою збалансованістю за амінокислотним складом та перетравлюються в організмі людини протеолітичними ферментами з мінімальними витратами енергії. Одним із засобів підвищення біологічної цінності біокомпонентів цукрових буряків є їх перероблення при температурах, нижчих нуля. Proteins sugar beets are characterized by high biological value derived from the predominant content of water and solerozchynnoyi factions that characterized the best balance for amino acid composition and digested in the human proteolytic enzymes with minimal energy. One way to increase the biological value of bio-components have their sugar beet processing at temperatures below zero.