Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 3 з 3
  • Ескіз
    Документ
    Експериментальні дослідження явища статичного гідравлічного гістерезиса в дозувальному мехатронному модулі
    (2021) Токарчук, Сергій Володимирович; Кривопляс-Володіна, Людмила Олександрівна; Валіулін, Геннадій Раіфович
    Завдання вдосконалення та розвитку машин та їх елементів є актуальним на будь-якому етапі їх життєвого циклу. У статті представлено дослідження параметрів роботи функціонального мехатронного модуля дозування в’язкої продукції, роботу якого засновано на основі ерліфтного обʼємного способу формування дози та використання електропневматичної системи автоматичного керування. Запропоноване виконання функціонального мехатронного модуля може застосовуватись для широкого асортименту в’язких харчових продуктів із забезпеченням високих показників якості процесу дозування. The task of improving and developing machines and their elements are relevant at any stage of their life cycle. Along with ensuring the value of the specified productivity, one of the main tasks that they are trying to solve when synthesizing the structural and structural schemes of machines is to minimize the costs of their production and operation. The cost of the equipment is proportional to its metal consumption and energy supply. In addition, taking into account the realities of today and the constant increase in the cost of energy carriers, one of the main components of operating costs is the consumption of electricity by equipment. The paper presents a study of the operating parameters of the functional mechatronics module for dosing viscous products. The operation of the module is based on the erlift volumetric method of dosing and the use of an electro-pneumatic automatic control system. This involves connecting a control device (multi-channel proportional pressure regulator ER Camozzi) to the object and introducing it into the feedback system. The task of the regulator is to control the actuator so that the inconsistency signal is reduced to zero in the presence of disturbances. A laboratory plant was developed and constructed to carry out a set of experimental studies. Based on the obtained results of experimental studies, characteristics of the process of processing a viscous food product in the proposed FMM system are obtained. Repeat ability was maintained when the dosage time interval was changed. This indicates that it is possible to dosing the same volume of product over a predetermined processing time.Proposed design of functional mechatronics module in comparison with “classicalˮ scheme of piston volume dosage has several advantages. The product jet supply is implemented for a wide rangeof viscous food products with ensuring high quality indicators of the dosing process and ease of installation and operation. Also,there is a decrease in material consumption and power consumptiondue to the absence of a pneumatic drive system and shutoff valves.
  • Ескіз
    Документ
    Основи модульної системи проектування пакувального обладнання
    (2013) Токарчук, Сергій Володимирович; Волчко, Анатолій Іванович; Гавва, Олександр Миколайович
    У статті представлена методика проектування пакувального обладнання з використанням модульного методу. Представлено топологічні моделі пакувальних машин, критерієм оптимізації прийнято мінімальне використання енергії. In the article presents a methodology for the design of packaging machinery using the modular method. For this purpose the topological model of the machine is developed and makes it synthesis by criterion of minimum usage of energy.
  • Ескіз
    Документ
    Гігієнічні аспекти проектування пакувального обладнання
    (2010) Беспалько, Анатолій Петрович; Гавва, Олександр Миколайович; Токарчук, Сергій Володимирович; Шевченко, С. М.
    До пакувального устаткування, що відповідає гігієнічним вимогам, відносять устаткування з неасептичними технологіями упаковки. Таке пакувальне устаткування в процесі своєї роботи не повинне допускати збільшення кількості небажаних мікроорганізмів в продук-ті. У статті описуються алгоритм проектування устаткування з урахуванням гігієнічних вимог; вимоги до устаткування для гігієнічного пакування; конструктивні вимоги до елементів пакувальної техніки. For packaging equipment, which meets hygiene requirements, include equipment with no aseptic packaging technology. Such pa¬ckaging during its work equipment should not be allowed to increase the quantity of unde¬sirable microorganisms in the product. This article describes algorithm design of equip¬ment based hygiene, hardware requirements for hygienic packaging, design requirements for components for packaging technology.