Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 10
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення автоматизованої установки вакуумного фракціонування з одержання вузьких фракцій ефірних олій
    (2013) Чепель, Наталія Василівна; Фролова, Наталія Епінетівна; Усенко, Віталій Олександрович; Науменко, Ксенія Андріївна; Тищенко (Усатюк), Олена Михайлівна
    Вакуумного фракціонування з одержання вузьких фракцій ефірних олій Для досягнення одержання запланованих вузьких фракцій ефірних олій, що використовуються в технології натуральних ароматизаторів, було запропоновано удосконалення автоматизованої установки вакуумного фракціонування ефірних олій. Проведено розрахунки основних характеристик, конструкції та розмірів установки вакуумної ректифікації. Оцінку правильності удосконалення установки проводили з застосуванням газової хроматографії, що дала змогу визначити компонентний склад одержаних фракцій на прикладі ефірної олії кропу. Ключові слова: вакуумне фракціонування, установка, ефірні олії, фракції. The improvement of the automated setting of a vacuum fractionating for narrow fractions of essential oils For achievement of receipt of the planned narrow fractions of essential oils which are used in technology of natural flavors, the improvement of the automated setting of a vacuum fractionating of essential oils was offered. The calculations of basic descriptions, construction and sizes of setting of a vacuum rectification are conducted, in particular: a number of theoretical piatis of rectification colon must be 10; a type of rectification colon is attachment; a diameter of rectification colon is 5 see, and a height is 80 see. An apparatus improvement consisted in editing another attachment which enables to get the necessary height of rectification column. There was the best satiation of pair by the set component and division on planned narrow fractions of essential oils. Estimation the rightness of improvement of setting was conducted with the use of gas chromatography which enabled to define component composition of the got fractions on the example of the essential oil of the dill. Keywords: a vacuum fractionating,an narrow automated setting, essential oils, fractions.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження способу концентрування оптично активних ізомерів з виділенням вузьких фракцій ефірних олій
    (2012) Чепель, Наталія Василівна; Фролова, Наталія Епінетівна; Усенко, Віталій Олександрович; Науменко, Ксенія Андріївна; Силка, Ірина Миколаївна; Тищенко (Усатюк), Олена Михайлівна
    При визначенні компонентного складу ефірних олій газовою хроматографією, в більшості випадків, ідентифікуються тільки ключові компоненти, відповідні за основний аромат олії, а десятки інших компонентів, відповідних за відтінки аромату, залишаються, як правило, маловивченими. Для визначення приналежності оптично активних ізомерів ефірних олій до відповідного оптичного ряду необхідно їх виділити у чистому вигляді. Отже, вирішене актуальне питання – розроблено спосіб концентрування оптично активних ізомерів ефірних олій як складових композиційних ароматизаторів на основі вакуумної ректифікації. Optically active isomers of essential oils are important components of composite flavors Method concentration of optically active isomers of essential oils with the allocation of narrow fractions of essential oils is vacuum rectification. It determines the affiliation of optically active isomers of essential oils to the corresponding optical range needed their selection in a pure form. Scientists elected and grounded that required the calculation of the theoretical parameters of the vacuum rectification of essential oils and apparatus improve the automated installation of vacuum fractionation essential oils.
  • Ескіз
    Документ
    Отримання композиційних харчових натуральних ароматизаторів із ефірної олії кропу
    (2010) Чепель, Наталія Василівна; Фролова, Наталія Епінетівна; Усенко, Віталій Олександрович
    В статті запропоновано підхід отриманням харчових натуральних ароматизаторів із однієї ефірної олії з використанням симплекс-методу математичного моделювання, що дозволить одержати нові аромати із поширених ароматичних джерел. It difficult process of reception food flavor which demands carrying out of researches physical and chemical processes of manufacture as their compound, and It is direct additives. The important technological process of manufacture flavor is the combination of fractions of essence. The simplex-method of mathematical modeling has been applied to optimization of process of drawing up of aromatic compositions. It has been developed a modeling simplex-matrix a sensory mage of the aroma-standard and it is received the criterion function equations. The criterion of criterion function considers componential structure of the aroma-standard, and values of mass parities of fractions of vacuum distillation essence oils were the decision of system of the equations. Five aroma compositions is received from fractions of it.
  • Ескіз
    Документ
    Комплексна оцінка якості натуральних харчових ароматизаторів із ефірної олії кропу
    (2010) Чепель, Наталія Василівна; Фролова, Наталія Епінетівна; Усенко, Віталій Олександрович
    У роботі наведені результати досліджень показників якості харчових ароматизаторів на основі ефірної олії кропу, одержаних способом вакуумного фракціонування ефірних олій та конструюванням складу ароматизаторів із заздалегідь спланованими ароматичними властивостями. За комплексною оцінкою якості визначено їх органолептичні, фізико – хімічні показники якості, показники безпеки та термін придатності, при якому зберігається стабільність хімічного складу та споживчих властивостей, що мають вирішальне значення на конкурентному ринку харчових продуктів. Progressive technologies food natural flavors are not used In Ukraine. Existing technologies are based on reception СО2– extracts and essence oils with aromatic characteristics which have aroma of initial raw materials that reduces assortment food natural flavors. Scientists develop technology of processing of essence oils with reception food natural flavors which is based on vacuum distillation of essence oils and structure designing of flavor with use of mathematical modeling. It has been developed two composite flavors from essence oil of fennel and their complex estimation of quality is spent. Physical, sensorial and chemical indicators of quality, indicators of safety and a period of storage are defined.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження способу препаративного виділення ароматичних компонентів з ефірної олії кропу
    (2012) Чепель, Наталія Василівна; Науменко, Ксенія Андріївна; Фролова, Наталія Епінетівна; Тищенко (Усатюк), Олена Михайлівна; Усенко, Віталій Олександрович
    Для отримання ароматичних компонентів ефірних олій та їх фракцій розроблено спосіб розділення і виділення з використанням препаративної газової хроматографії. Запропоновано заповнення препаративної колонки твердим носієм неоднорідного зернення та нанесення НФ з градієнтом її концентрації до маси твердого носія. Таке рішення дозволило збільшити кількість числа теоретичних тарілок препаративної колонки та підвищити ефективність процесу розділення ефірної олії та виділення її ароматичних компонентів. Проведено розділення та виділення вузьких фракцій ефірної олії кропу з одержанням її компонентів у концентрованому або чистому вигляді. Method of separation and isolation using preparative gas chromatography was developed to obtain the aromatic components of essential oils and their narrow fractions. It was proposed filling of preparative column with solid support heterogeneous granulation and coating of the stationary phase with a gradient of its concentration to the mass of the solid support. This solution has increased the number theoretical plates of preparative column and improve the efficiency of the essential oil separation and the isolation of its aromatic components. It were received the aromatic components of fennel essential oil in a concentrated or pure form.
  • Ескіз
    Документ
    Обґрунтування принципових основ способу розділення і виділення домішкових оптично активних ізомерів ефірних олій як ароматоформуючих складових натуральних ароматизаторів
    (2011) Фролова, Наталія Епінетівна; Науменко, Ксенія Андріївна; Усенко, Віталій Олександрович; Силка, Ірина Миколаївна; Чепель, Наталія Василівна
    У статті представлено результати теоретичних досліджень з розроблення способу розділення та виділення оптичних ізомерів ефірних олій з метою дослідження їхніх органолептичних та фізико-хімічних показників та використання у технологіях натуральних ароматизаторів. The article presents the theoretical research results on developing of separation and isolation method for essential oil optical isomers in order to investigate their organoleptic, physical and chemical parameters and use in natural flavourings technology.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження способу концентрування оптично активних ізомерів з виділенням вузьких фракцій ефірних олій
    (2012) Чепель, Наталія Василівна; Фролова, Наталія Епінетівна; Усенко, Віталій Олександрович; Науменко, Ксенія Андріївна; Силка, Ірина Миколаївна; Тищенко (Усатюк), Олена Михайлівна
    Обґрунтовано вибір способу концентрування оптично активних ізомерів ефірних олій як складових композиційних ароматизаторів з виділенням вузьких фракцій ефірних олій вакуумною ректифікацією, проведення якої вимагає здійснення розрахунку теоретичних параметрів вакуумної ректифікації ефірних олій та апаратурного удосконалення автоматизованої установки вакуумного фракціонування ефірних олій. The choice of concentration method for optically active isomers of essential oils with the allocation of their narrow fractions by vacuum rectification, which requires calculation of the theoretical parameters of vacuum rectification of essential oils and hardware improvement of automated installation of the vacuum fractionation of essential oils, is substantiated.
  • Ескіз
    Документ
    Препаративне виділення індивідуальних ароматичних компонентів ефірної олії кмину
    (2012) Тищенко (Усатюк), Олена Михайлівна; Науменко, Ксенія Андріївна; Чепель, Наталія Василівна; Фролова, Наталія Епінетівна; Усенко, Віталій Олександрович
    Наведено результати теоретичних та експериментальних досліджень розроблення способу препаративного розділення вузьких фракцій ефірних олій з виділенням індивідуальних ароматичних компонентів. Отримано ароматичні компоненти ефірної олії кмину (Carum carvi L.) високого ступеню чистоти та у концентрованому вигляді. The results of the theoretical and experimental research concerning the development of the separation method for essential oil individual aromatic components from the clean-cut fractions are presented. High purity aromatic compounds and compounds in concentrated form of caraway essential oil (Carum carvi L.) have been obtained.
  • Ескіз
    Документ
    Отримання натурального ароматизатора з ефірної олії кропу як функціональної складової продуктів оздоровчого харчування
    (2006) Фролова, Наталія Епінетівна; Кошова, Валентина Миколаївна; Чепель, Наталія Василівна; Усенко, Віталій Олександрович
    Ефірну олію кропу досліджено на якісний та кількісний покомпонентний склад. Проведено її фракціонування, у результаті чого отримано чотири фракції, які відрізнялись за складом ароматичних речовин. На основі змішування цих фракцій у певних співвідношеннях розроблено рецептуру ароматизатора “Кріп — елітаромат”.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження ефірної олії полину лимонного як перспективної сировини для виробництва натуральних ароматизаторів
    (2010) Чепель, Наталія Василівна; Фролова, Наталія Епінетівна; Іванова, Вікторія Джанівна; Усенко, Віталій Олександрович
    В статті показано результати дослідження якісного і кількісного основного компонентного складу ефірної олії полину лимонного, за яким прогнозовано пріоритетні напрямки одержання її фракцій вакуумного фракціонування із заздалегідь спланованими ароматичними властивостями, комбінування яких в різних масових співвідношеннях дозволить одержати харчові натуральні ароматизатори на основі однієї ефірної олії. On the basis of National University of food technologies was processing of essence oils by way fractions vacuum with allocation of fractions of in advance planned aromatic properties is offered. For the task in view decision it is necessary to choose raw materials from which probably to receive fractions of various aromatic properties. The qualitative and quantitative basic componential structure of essence oils from a wormwood lemon has been investigated. Possible aromatic fractions vacuum of essence oils from a wormwood lemon are defined.