Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
9 результатів
Результати пошуку
Документ Вплив легалізації грального бізнесу на розвиток готельної індустрії(2023) Кирпіченкова, Оксана Миколаївна; Литвинець, Лариса Федорівна; Ущаповський, Артем ОлеговичСтаття присвячена проблемі розвитку готельного бізнесу України завдяки легалізації азартних ігор. Це було зроблено з метою наповнити бюджет України значними коштами, стимулювати розвиток готельного, ресторанного бізнесу. Згідно реєстрів, де наведена інформація щодо наявності у суб'єкта господарювання права на провадження діяльності з організації та проведення азартних ігор у гральних закладах казино на сьогоднішній день в Україні функціонує вісім крупних операторів, що зареєстрували свої бренди азартних ігор. Вони комбінують в одному закладі зали для гри в рулетку, ігор в карти та зали гральних автоматів, де використовують різні види грального обладнання. Ще дванадцять операторів проваджують діяльність з ор-ганізації та проведення азартних ігор у залах гральних автоматів. Вони створили розгалужену мережу залів гральних автоматів при готелях , що охоплює всі великі міста України. Отже азартні ігри не втрачають своєї актуальності, вони однією з рушійних сил туризму внутрішнього та світового, що позитивно впливає на роз-виток готельної сфери. The article is devoted to the problem of the development of the hotel business in Ukraine thanks to the legaliza-tion of gambling. The ban on the gambling business showed that there is a demand for gambling establishments. During the period when gambling was prohibited on the territory of Ukraine, every year law enforcement agencies exposed hundreds of illegal establishments: casinos, poker halls, slot machine halls, etc. The legalization of the gambling business took place to strengthen the development of the hotel and restaurant business. business Accord-ing to the registers, which provide information about the business entity's right to organize and conduct gambling activities in casino gambling establishments, eight large operators that have registered their gambling brands are operating in Ukraine today. They combine in one institution rooms for playing roulette, playing cards, and rooms for slot machines, where different types of gaming equipment are used. This helps to attract more guests with different tastes. Another twelve operators are involved in the organization and conduct of gambling in slot machine halls. They created an extensive network of gaming machine halls at hotels, covering all major cities of Ukraine. Based on the results of the analysis of the given data, the following conclusions can be drawn. Gambling does not lose its relevance and is one of the driving forces of domestic and international tourism. This has a positive effect on the development of the hotel industry. But with the development of the gambling business, the expected revenues were not received. Therefore, there is a need to further improve the legal framework for taxation of the gaming business and strengthen state control.Документ Особливості роботи готелю «HERMITAGE BOUTIQUE-HOTEL» в умовах сьогодення та шляхи його удосконалення(2023) Ущаповський, Артем Олегович; Кирпіченкова, Оксана МиколаївнаВ статті розглядається особливість роботи бутік-готелю «Hermitage Boutique-Hotel» в умовах сьогодення. Проаналізовано організаційну структуру закладу, наведено характеристику номерного фонду та послуг, які надаються гостям. Також досліджено сегмент споживачів бутік-готелю. На основі аналізу літературних джерел інформації розроблено та представлено SWOT-аналіз бутік-готелю «Hermitage BoutiqueHotel». Охарактеризовано шляхи покращення роботи бутік-готелю для зміцнення його конкурентних позицій на ринку готельних послуг України. The article examines the peculiarity of the work of the Hermitage Boutique-Hotel in today's conditions. The organizational structure of the institution is analyzed, the description of the room stock and services provided to guests is given. The segment of boutique hotel consumers was also investigated. Based on the analysis of literary sources of information, a SWOT analysis of the boutique hotel "Hermitage Boutique-Hotel" was developed and presented. Ways to improve the work of a boutique hotel to strengthen its competitive position in the hotel services market of Ukraine are characterized.Документ Використання вишнево-бурякового пюре-напівфабрикату в технології заморожених десертів для закладів ресторанного господарства(2022) Ущаповський, Артем ОлеговичВ роботі обґрунтовано перспективи виробництва замороженого десерту «Насолода» на основі вишнево-бурякового пюре-напівфабрикату для закладів ресторанного господарства. На основі аналізу літературних джерел та власних досліджень розроблено рецептуру та технологію виробництва замороженого десерту «Насолода». Визначено показники якості і безпеки готового замороженого десерту та доведено його високу біологічну цінність. Даний заморожений десерт рекомендується використовувати для споживання всіх категорій населення в закладах ресторанного господарства. The paper substantiates the prospects for the production of frozen dessert "Delight" on the basis of cherry-beet puree-semi-finished product for restaurants. Based on the analysis of literature sources and own research, the recipe and technology for the production of frozen dessert "Delight" have been developed. The quality and safety indicators of the finished frozen dessert are determined and its high biological value is proved. This frozen dessert is recommended for consumption by all categories of the population in restaurants.Документ Сучасні клінінгові технології в готельному господарстві(2021) Ущаповський, Артем ОлеговичСтаття присвячена сучасному стану впровадження інноваційних клінінгових технологій в закладах готельного господарства. Обґрунтовано необхідність постійного впровадження інновацій на висококонкурентному ринку індустрії гостинності. Клінінгові компанії забезпечують широкий спектр робіт з прибирання приміщень. Сервіс ґрунтується на сучасних технологіях, організаційних принципах, ефективній техніці і високоякісних хімічних засобах. Визначено, що перспективним напрямом розвитку готельного бізнесу є використання екологічного клінінгу. Наведені приклади найпопулярніших інноваційних розробок. Впровадження інноваційних клінінгових технологій є актуальним для будь-якого сучасного закладу готельного господарства, де зосереджується велика кількість людських потоків. The article is devoted to the current state of implementation of innovative cleaning technologies in hotel establishments. The necessity of constant introduction of innovations in the highly competitive market of the hospitality industry is substantiated. Cleaning companies provide a wide range of cleaning work. The service is based on modern technologies, organizational principles, efficient equipment and high-quality chemicals. It is determined that a promising area of hotel business development is the use of ecological cleaning. Examples of the most popular innovative developments are given. The introduction of innovative cleaning technologies is relevant for any modern hotel establishment, where a large number of human flows are concentrated.Документ Теоретичні аспекти збагачення жельованих солодких страв нетрадиційною рослинною сировиною(2021) Ущаповський, Артем ОлеговичСпоживання жельованих солодких страв відіграє значну роль у повноцінному харчуванні різних вікових груп населення, особливо у людей похилого віку. Тому при створенні нових видів продуктів із підвищеною харчовою та біологічною цінністю в даному напрямку науковцями часто використовуються натуральні рослинні інгредієнти з підвищеним вмістом природних біологічно активних речовин (БАР). В статті наведено результати досліджень збагачення жельованих солодких страв із використанням нетрадиційних рослинних інгредієнтів для підвищення харчової та біологічної цінності продукту. На підставі аналітичного огляду літератури проведено аналіз ,щодо збагачення жельованих солодких страв нетрадиційною рослинною сировиною, наведено переваги їх використання. Завдяки використанню нетрадиційної рослинної сировини в готових стравах істотно підвищується харчова та біологічна цінність, поліпшуються споживні властивості та розширюється асортимент. The consumption of jelly sweet dishes plays a significant role in the full nutrition of different age groups of the population, especially in the elderly. Therefore, when creating new types of products with high nutritional and biological value in this direction, natural plant ingredients with high content of natural biologically active substances (BAS) are often used by scientists. The article presents the results of studies of enrichment of jelly sweet dishes using nontraditional plant ingredients to increase the food and biological value of the product. Based on the analytical examination of the literature, an analysis was conducted, with regard to enrichment of jelly sweet dishes with non-traditional plant raw materials, the benefits of their use are given. Thanks to the use of non-traditional vegetable raw materials in finished dishes, food and biological value are significantly increased, the consumer properties and an expanding assortment are improved.Документ Сучасні напрямки розвитку курортного готелю(2021) Кирпіченкова, Оксана Миколаївна; Ущаповський, Артем Олегович; Боброва, Ярослава ОлегівнаВ даній статті пропонуються сучасні рішення для курортного готелю в місті Приморськ Запорізької об-ласті, які пов’язані з морськими екскурсіями та інноваційним підходом до кейтерингу. Вітчизняні готелі залучають нових гостей нестандартними послугами, зручностями, доброзичливою атмосферою, відпочинком, обстановкою, романтикою, емоціями, адреналіном. Запропоновано ряд морських екскурсій різної тривалості, що будуть супроводжуватися кейтерингом. Кейтеринг нині є одним із найбільш динамічних секторів ресторанного бізнесу в Україні. Крім того, важливе значення має не лише постачання їжі, а й організація відповідних масових заходів. Окрім прослуховування екскурсій на суднах, гостей також залучатимуть в процес створення страв – найбільш затребуваний сьогодні прийом. This article offers modern solutions for a resort hotel in the city of Primorsk, Zaporozhye region, which are associ-ated with sea excursions and a modern approach to catering. Domestic hotels attract new guests with non-standard services, amenities, friendly atmosphere, recreation, atmosphere, romance, emotions, adrenaline. A number of sea excursions of different duration are offered, which will be accompanied by catering. Catering is currently one of the most dynamic sectors of the restaurant business in Ukraine, where there is high competition. For the organization of catering services on ships, it is necessary to provide equipment that will fully meet the requirements of mobility, will provide high consumer performance of restaurant products. One of the ways to serve food in an original way can be the use of non-standard utensils. For example, you can use glass jars or glasses for soup, and deep plates for desserts or snacks. A feature of catering at the hotel will be the ability to implement a themed menu on request. In addition, it is important not only to supply food, but also to organize appropriate mass events. In addition to listening to excursions on ships, it is also advisable to involve guests in the process of creating or preparing meals – the most relevant method of entertaining guests today. Water tourism in the city of Primorsk can be represented by travel on sea waves. Transport in this case can be a yacht, a pleasure boat, and a speedboat. The most interesting and orig-inal walks from the point of view of some tourists are kayaking. But this type of recreation is suitable for physically fit tourists. Most prefer a more fashionable vacation on relatively large ships: a motor boat, a pleasure yacht. Active recreation at sea is much more interesting than a traditional lazy vacation on the beach. These are completely new sensations and emotions, an interesting look at the usual landscapes of the coast, a great way to unite a team of friends, colleagues or family members. Therefore, resort hotels should expand the list of additional features in order to have an advantage over competitors and attract more customers.Документ Перспективи виробництва вишнево-бурякового пюре напівфабрикату для закладів ресторанного господарства(2020) Ущаповський, Артем ОлеговичВ роботі обґрунтовано перспективи виробництва вишнево-бурякового пюре напівфабрикату для закладів ресторанного господарства. На основі аналізу літературних джерел та власних досліджень розглянуто вміст біологічно активних сполук у свіжих ягодах вишні, та коренеплодах буряку столового та готовому пюре-напівфабрикаті. Запропоновано спосіб отримання пюре-напівфабрикату вишнево-бурякового, досліджено його органолептичні та фізико-хімічні властивості. Даний пюре-напівфабрикат вишнево-буряковий рекомендується використовувати для виробництва солодких страв та десертної продукціїу закладах ресторанного господарства. The prospects of production of semi-finished cherry-beet puree for restaurants are substantiated in the work. The content of biologically active compounds in fresh cherry berries, as well as table beet root and semi-finished puree are examined on the basis of literature analysis and own research. A method of obtaining a cherry-beet puree is proposed, and its organoleptic and physicochemical properties are investigated. This cherry-beet puree is recommended for the production of sweet dishes and dessert products in restaurants.Документ Обґрунтування та розроблення способу отримання інуліновмісного сухого кавового напою(2018) Івчук, Надія Павлівна; Башта (Шеремет), Алла Олексіївна; Ущаповський, Артем ОлеговичСтаття присвячена проблемі отримання нового смако-ароматичного продукту на основі нетрадиційної інуліновмісної сировини. Запропоновано рецептурний склад інуліновмісного сухого кавового напою. Експериментально досліджено, що для отримання якісного продукту процес обсмажування бульб топінамбуру для виготовлення кавових напоїв необхідно проводити при температурі 180 °С протягом 15 хв. This article is devoted to the problem of a new taste aromatic product based on non-traditional inuline-containing raw materials. A prescription composition of inuline-containing dry coffee drink is proposed. It has been investigated experimentally, that in order to get quality product the artichoke tubers roasting process for making coffee drinks should be carried out at 180 °C for 15 minutes.Документ Вивчення процесу термічного оброблення бульб топінамбуру(2017) Івчук, Надія Павлівна; Башта (Шеремет), Алла Олексіївна; Ущаповський, Артем ОлеговичСтаття присвячена проблемі отримання нового смако-ароматичного продукту на основі обсмажених бульб топінамбуру. Відомо, що в процесі обсмажування вуглеводовмісної сировини утворюються продукти, які мають смак та аромат, близький до цих характеристик у обсмажених зернах кави. Експериментально досліджено та науково обґрунтовано, що для отримання якісного продукту процес обсмажування бульб топінамбуру для виготовлення кавових напоїв необхідно проводити при температурі 180 °С протягом 15 хв. This article is devoted to the problem of a new taste aromatic product based on roasted Jerusalem artichoke tubers. It is known that in the process of roasting carbohydrate containing materials produced products that have flavor and aroma characteristics similar to those of roasted coffee beans. It has been investigated experimentally and proved scientifically that in order to get quality product the artichoke tubers roasting process for making coffee drinks should be carried out at 180 °C for 15 minutes.