Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
20 результатів
Результати пошуку
Документ Енергетичні імпульси в середовищах бродильних апаратів(2015) Коваль, А. О.; Чагайда, Андрій ОлеговичУ статті наведено інформацію, яка стосується особливостей утворення діоксиду вуглецю з подальшим синтезом диспергованої газової фази. В енергетичних трансформаціях хімічна енергія цукрів перетворюється частково в енергію синтезу біомаси мікроорганізмів та енергію формування міжфазної поверхні у формі диспергованої газової фази. Узагальненням останньої є газоутримувальна здатність розчиненого газу у формі вже диспергованої газової фази. Вплив на ці дві складові проявляється за рахунок зміни тисків, що порушують умови т ермодинамічної рівноваги, створюючи енергетичні імпульси, наслідками яких є інтенсифікація масообміну, зміни в структурі газоут римувальної здатності по газовій фазі і в реж им ах синтезу цільових речовин.Документ Кавітаційні режими в системах з тепловими насосами(2014) Чагайда, Андрій ОлеговичВ статті розглянуто випадки організації кавітаційних режимів обробки середовищ в системах з тепловим насосом. На прикладі технологічного апарата з рідинною фазою, в якій генерується диспергована газова фаза запропонована схема апарата-кавітатора, що має можливість здійснювати зміну тиску в режимах послідовного його зменшення та подальшого зростання. Наведені поетапні фізичні явища кавітації, що супроводжуються і термодинамічними процесами у замкнутому циркуляційному контурі середовища апарата за теп-лової обробки без участі первинної пари, та можливості застосування апаратів-кавітаторів. The article deals with cases of cavitation regimes processing environments in heat pump system. The example of the technological apparatus with liquid phase in which the dispersed gas phase generated by the proposed scheme, the device cavitator that is able to change the pressure in the serial reduction and its future growth. These incremental physical phenomenon of cavitation, accompanied and thermodynamic processes in a closed circulation circuit protection device for heat treatment without primary pair, and the possibility of using devices, cavitator. Implementation of the proposed system processing environments possible at different absolute pressures in the system. This means that they may be lower than atmospheric and much more. What matters is the depth of occurrence of unbalanced thermodynamic state and the ability to handle both thermally labile environments and those undergoing transformation at elevated temperatures.Документ Енергетичні трансформації в газорідинних системах(2014) Чагайда, Андрій ОлеговичНаведено інформацію про особливості енергетичних трансформацій газорідинних систем, які створюються примусовим введенням в рідинні середовища газової фази або за рахунок утворення останньої в процесах бродіння. Відмічено особливості енергетичних трансформацій з утворенням внутрішніх циркуляційних контурів і градієнтів концентрацій розчиненого С02.Документ Нарис з історії розвитку цукрової промисловості України і створення навчального закладу для підготовки технологів, хіміків та майстрів цукрового виробництва(2014) Олянська, Світлана Пантелеймонівна; Грабовська, Олена Вячеславівна; Чагайда, Андрій ОлеговичІсторія Національного університету харчових технологій, витоки якої сягають другої половини ХІХ століття, тісно пов’язана з історією розвитку цукрової промисловості. На той час в Україні вироблялось 84 % цукру від загаль-норосійського виробництва. Бобринський О.О. – граф, гвардійський офіцер, державний діяч, цукрозаводчик, онук імператриці Катерина ІІ і Г.Г. Орлова. У 1838 році граф О.О. Бобринський побудував у Смілі цукровий і пивоварений заводи, механічні майстерні, відкрив поблизу цукрові заводи у Капітанові, Балаклеї, Яблунівці, Грушковці і головний завод по переробці цукру-піску на рафінад у Смілі. Це дозволило знизити ціни на цукор по всій Росії, а О.О. Бобринський став першим підприємцем-цукрозаводчиком імперії. Сучасники вважали графа Бобринського О.О. засновником цукрової проми-словості в Україні, зусиллями родини якого Київ став “цукрової столицею” світу, а Російська імперія увійшла до найбільших виробників цукру. The history of the National University Food Teechnologies, whose origins date back to the late nineteenth century, is closely connected with the history of sugar industry. At that time, Ukraine produced 84 % of all sugar products in the Russian Empire. Olexy O. Bobrinsky – Count, Gugrds Officer, statesman, sugar manufacturer. He was the grandson of Empress Catherine II and H.H. Orlov; known as an expert in science and engineer. In 1838, Count Olexy Bobrinsky built in the town of Smila sugar factory, brewery, machine workshops and warehouse of French Deron-Kyle machines. He also established refineries in the nearby areas: Kapitanov, Balakleya, Yablunivka, Hrushkovka, and the main plant in Smila for processing the refined sugar from granulated one. These actions helped to reduce the prices on sugar throughout the Russian Empire, and Olexy Bobrinsky became the first sugar manufacturer of the Empire. Bobrinsky’s contemporaries considered him to be the founder of sugar industry in Ukraine and only due to the efforts of his family, Kyiv became the “sugar capital”, and the Russian Empire became the lagest sugar producer in the world.Документ Особливості трансформацій матеріально-енергетичних потоків(2014) Чагайда, Андрій Олегович; Костюк, Володимир СтепановичУ статті наведено дані, які стосуються особливостей і можливостей трансформації вторинних енергетичних потоків. Показано перспективи різних підходів до використання потенціалів вторинної пари, у тому числі за рахунок впливу на ексергію теплоти вторинної пари зі зростанням її здатності до здійснення кінцевого результату в умовах термодинамічної рівноваги із середовищем. The article presents information related to the features and capabilities of the secondary transformation of energy flows. The perspectives of different approaches for using second pair potentials including their use due to the influence of exergy of secondary steam heat with its rising ability to implement the final result in terms of thermodynamic equilibrium with the environment have been demonstrated.Документ Особливості термокомпресії вторинної пари(2013) Чагайда, Андрій ОлеговичНаведено методики розрахунків термокомпресорів з визначенням термодинамічних параметрів трансформації матеріальних потоків та числові співвідношення, що стосуються матеріальних потоків. З метою оптимізації досліджуваної системи використано ексергетичний метод аналізу. Показано, що енергетичні втрати на удар під час взаємодії потоків пропорційні квадрату різниці їх швидкостей. The methods of calculation of thermocompressors with determination of the thermodynamic parameters of the transformation of material flows and numerical value relating to the material flow have been shown. It has been used the exergy analysis method for optimization the system. It has been shown that the energy losses to hit during the interaction of flows are proportional to the square of the difference of their velocities.Документ Інтенсифікація зброджування цукровмісних середовищ(2013) Чагайда, Андрій Олегович; Піддубний, Володимир Антонович; Максименко, Ірина Фаддеївна; Бойко, Олексій ОлеговичНаведена оцінка впливів осмотичних тисків на динаміку зброджування цукровмісних середовищ, термодинамічні параметри, за яких бродіння може суміщуватися з простою перегонкою і безперервним видаленням етанолу та одержанням дистиляту з вмістом С2Н5ОН до 50 %. Завдяки стабілізації осмотичних тисків розчинів середовищ забезпечується можливість подовження бродіння. Показано, що спроби науковців-мікробіологів синтезувати осмофільні дріжджі-цукроміцети як складові бродильних середовищ продовжують залишатися нерозв’язаними. Ідею суміщення процесів бродіння і перегонки середовищ з метою стабілізації в них осмотичних тисків слід вважати перспективним напрямком розвитку бродильних технологій, метою яких є одержання етанолу. The evaluation of the osmotic pressure impacts on the dynamics of sugar containing media fermentation as well as the thermodynamic parameters under which fermentation can be combined with simple distillation and continuous removal of ethanol with obtaining the resulting distillate with up to 50 % of C2H5OH were given. Due to osmotic pressure stabilization of solutions, fermentation process continues. It is shown that the attempts to synthesize the osmophilic Saccharomycetes yeasts as fermentation media components still fail. The idea of combining the processes of fermentation and distillation of the environments in order to stabilize the osmotic pressure should be considered a promising line of fermentation technology, the aim of which is ethanol production.Документ Кафедрі технології цукристих речовин 100 років: історія створення, розвиток, перспективи(2000) Штангеєва, Надія Іванівна; Лагода, Володимир Андрійович; Чагайда, Андрій ОлеговичУ статті розглянуто історію створення, розвиток та перспективи кафедри технології цукристих речовин. The article deals with the history of the development and prospects of the department of sugar technology.Документ Промислові випробування способу очистки дифузійного соку з проміжним відділенням осаду нецукрів у раціональній зоні рН прогресивної переддефекації(1997) Рева, Леонід Павлович; Загородній, Петро Павлович; Чагайда, Андрій Олегович; Фоломеєва, В. В.Представлено результати дослідження очищення дифузійного соку за способом із проміжним відділенням осаду нецукрів у раціональній зоні рН переддефекації. The research results of purification of diffusion juice by the method with intermediate separation of sediment of nonsugars in the area of progressive pH of predefecation have been presented.Документ Дослідження вмісту амінокислот у напівпродуктах цукрового виробництва(2001) Чагайда, Андрій ОлеговичДосліджено вплив лужного гідролізу білків під час основної дефекації на вміст вільних амінокислот, що впливає на процес очищення соку та отримання високоякісного цукру. The effect of alkaline hydrolysis of proteins during defecation on the main content of free amino acids that affects the cleaning process and obtaining high quality sugar has been investigated.