Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
21 результатів
Результати пошуку
Документ Розроблення ароматичних композицій з ефірної олії шавлії мускатної для інкапсулювання гуміарабіком(2014) Чепель, Наталія ВасилівнаРозроблення ароматичних композицій з ефірної олії шавлії мускатної для інкапсулювання гуміарабіком При розроблені ароматичних композицій з ефірної олії шавлії мускатної (Salvia sclarea) для інкапсулювання гуміарабіком проводили визначення динаміки адсорбції органічних класів ароматичних речовин та розділення ефірної олії на заплановані фракції з відмінними ароматичними властивостями вакуумною ректифікацією. Для встановлення масових співвідношень фракцій у ароматичних композиціях застосовували симплекс-метод математичного моделювання. Development of aromatic compositions from salvia sclarea essential oil for encapsulation by gum arabic This article presents the development of aromatic compositions from Salvia sclarea essential oil for their encapsulation depending on the adsorption properties of gum arabic with regard to organic classes of aromatic compounds. The dynamics of aromatic compounds adsorption in applying the gum arabic has shown the low selectivity for the organic class of terpenes and the high selectivity for the organic classеs of oxygen derivatives of terpenes. The separation of Salvia sclarea essential oil into its fractions with the low terpenes content and the difference of aromatic properties were performed by vacuum rectification using the complex approach. The mathematical modeling for the development of aromatic compositions from Salvia sclarea essential oil was used. The development of aromatic compositions from Salvia sclarea essential oil depending on the adsorption properties of gum arabic has allowed to find out the mass ratios of its fractions for the aromatic composition "Sweet Sage" – 2fraction: 3fraction: 4fraction =1.34 – 1.45: 2.05-2.15: 86.32 – 86.76: 3.78 – 4.98 and for the aromatic composition "Muscat Harmony" - 2fraction: 3fraction: 4fraction =0.76 – 0.81: 10.78 – 10.85: 17.43 – 17.56: 43.22 – 43.67. The first fraction of Salvia sclarea essential oil with high terpenes content has not been used in the development of aromatic compositions.Документ Вакуумна ректифікація ефірної олії шавлії мускатної(2014) Чепель, Наталія ВасилівнаПредставлено комплексний підхід щодо визначення параметрів вакуумної ректифікації ефірних олій з одержання заздалегідь запланованих її фракцій як окремих складових ароматичних композицій для харчової промисловості. Визначено робочі режимів запланованих фракцій з ефірної олії шавлії мускатної та встановлено зміну аромату її фракцій в залежності від меж їх кількісного відбору. Presents a comprehensive approach to determining the parameters of the vacuum distillation of essential oils of receipt in advance of planned its fractions as separate components of aromatic compounds for the food industry. Defined operating modes planned fractions of essential oil clary installed and change its flavor fractions depending on the extent of their quantitative selection.Документ Дослідження пектинових речовин як адсорбентів ароматичних речовин ефірних олій(2014) Чепель, Наталія Василівна; Грек, Олена ВікторівнаДослідження пектинових речовин як адсорбентів ароматичних речовин ефірних олій Обґрунтовано перспективність використання гуміарабіку як адсорбенту ароматичних речовин ефірних олій. Його адсорбційні властивості порівнювались з яблучним та буряковим пектинами, які довели високу селективність гуміарабіку. Встановлено динаміку адсорбції ароматичних речовин, що вказує на стабілізацію хімічного складу ефірної олії при нанесенні на гуміарабік без проведення їх попередньої детерпенізації та полегшує процес інкапсулювання. Studies of pectin substrates as the adsorbents of aromatic compounds of essential oils This article presents the perspective of gum arabic as an adsorbent of aromatic compounds of essential oils. Its adsorption properties were compared with apple pectin and beet pectin which were more selective. The stabilization of chemical content of essential oils has been proven in applying the gum arabic.Документ Дослідження впливу ароматичних речовин різних органічних класів на подовження терміну зберігання вершкового масла(2014) Чепель, Наталія Василівна; Костенко, Ю. А.; Кушнір, Таїсія ВолодимирівнаДослідження впливу ароматичних речовин різних органічних класів на подовження терміну зберігання вершкового масла У статті наведено технологічні етапи виробництва солодковершкового масла з додаванням ефірних олій. Розглянуто вплив ароматичних речовин різних класів органічних сполук на термін зберігання масла солодковершкового. Перспективність використання ефірних олій для виділення ароматичних речовин різних органічних класів оцінювалась за певними вимогами, зокрема: поширеність, вартість, доступність та досвід використання в харчових технологіях, широкий компонентний склад за ароматичними речовинами. Предметом досліджень обрано ефірні олії лимону,коріандру та кмину, які відповідали вищезазначеним вимогам. Для оцінки впливу ароматичних речовин різних класів органічних сполук на термін зберігання солодковершкового масла та встановлення їх антиоксидантних властивостей проводили виділення лімонену із ефірної олії лимону (органічний клас – терпени), ліналоолу та гераніолу (органічний клас –спирти)– із ефірної олії коріандру, карвону (органічний клас –кетони) – із ефірної олії кмину. У експериментальних дослідженнях було використано препаративний хроматограф «Хром–31». Результати розділення ефірних олій на індивідуальні речовини фіксувались на хроматографі у вигляді піків Ідентифікація проводилась за газохромотографічною методикою аналітичного дослідження компонентів ефірної олії. На наступній стадії вносили виділені ароматичні речовини ефірних олій у солодковершкове масло з подальшою оцінкою їх якості та інтенсивність запаху. Шляхом підбору було встановлено гармонійне співвідношення ароматичних речовин та масла. Було одержано чотири зразки солодковершкового масла з додаванням лімонену, ліналоолу, гераніолу та карвону. Суть методу оцінки інтенсивності запаху солодковершкового масла з різними ароматичними речовинами полягала у порівнянні дослідних зразків з різною кількістю ароматизатора з базовим зразком солодковершкового масла без ароматизаторів. У лабораторних умовах були розроблена рецептура натурального ароматизатору «Квітучий кмин», який характеризувався гармонійністю та злагодженістю. Досліджуючи різну кількість внесення ароматизатора, сенсорним методом були визначені інтенсивність запаху готового продукту та його якість. Study of aromatic compounds in various classes of organic extension of shelf life of butter The article presents technological stages of butter with essential oils. The influence of aromatic substances of different classes of organic compounds on the shelf butter. The promise of using essential oils for flavoring selection of different organic classes evaluated according to certain requirements, including: prevalence, cost, availability and experience of use in food technology, broad component composition for flavoring substances. The subject of study chosen essential oils of lemon, coriander and cumin that meet the above requirements. To assess the impact of aromatics different classes of organic compounds on the shelf life of butter and establish their antioxidant properties held limonene selection of lemon essential oil (organic class - terpenes), linalool and geraniol (organic-grade alcohol) - with essential oil of coriander, carvone ( organic class-ketone) - with essential oil of cumin. In experimental studies, we used preparative chromatography "Chromium-31." The results of the separation of essential oils for individual substances fixed on chromatography as peak identification was performed by the method hazohromotohrafichnoyu analytical study of essential oil components. The next stage brought isolated flavoring substances essential oils in butter, followed by an assessment of their quality and intensity of the odor. Adjusting found a harmonious relationship aromatics and oils. It received four samples of butter plus limonene, linalool, geraniol and carvone. The method estimates the intensity of the smell of butter with various aromatic substances was compared prototypes with different number of flavor to the base model with butter flavors. Under laboratory conditions were developed formulation of natural flavoring "Blooming thyme", which was characterized by harmony and coherence. Exploring different amounts of introducing flavor, touch by using the intensity of the odor of the finished product and its quality.Документ Теплогідродинамічний розрахунок плівкових випарних апаратів(2002) Василенко, Сергій Михайлович; Форсюк, Андрій Васильович; Шутюк, Віталій Володимирович; Чепель, Наталія ВасилівнаРозроблено методику одновимірного інтервально-ітераційного теплогідродинамічного розрахунку плівкових випарних апаратів. В її основу покладено напівемпіричну математичну модель процесів перенесення кількості руху та енергії в плівці розчину, що випаровується. The technique unidimensional interval-iterative teplogidrodynamic calculation of film ablative vehicles is designed. The semiempirical mathematical model of processes of transferring of momentum and energy in a film of solution is trusted to in its (her) basis (fundamentals), which one exhales.Документ Удосконалення автоматизованої установки вакуумного фракціонування з одержання вузьких фракцій ефірних олій(2013) Чепель, Наталія Василівна; Фролова, Наталія Епінетівна; Усенко, Віталій Олександрович; Науменко, Ксенія Андріївна; Тищенко (Усатюк), Олена МихайлівнаВакуумного фракціонування з одержання вузьких фракцій ефірних олій Для досягнення одержання запланованих вузьких фракцій ефірних олій, що використовуються в технології натуральних ароматизаторів, було запропоновано удосконалення автоматизованої установки вакуумного фракціонування ефірних олій. Проведено розрахунки основних характеристик, конструкції та розмірів установки вакуумної ректифікації. Оцінку правильності удосконалення установки проводили з застосуванням газової хроматографії, що дала змогу визначити компонентний склад одержаних фракцій на прикладі ефірної олії кропу. Ключові слова: вакуумне фракціонування, установка, ефірні олії, фракції. The improvement of the automated setting of a vacuum fractionating for narrow fractions of essential oils For achievement of receipt of the planned narrow fractions of essential oils which are used in technology of natural flavors, the improvement of the automated setting of a vacuum fractionating of essential oils was offered. The calculations of basic descriptions, construction and sizes of setting of a vacuum rectification are conducted, in particular: a number of theoretical piatis of rectification colon must be 10; a type of rectification colon is attachment; a diameter of rectification colon is 5 see, and a height is 80 see. An apparatus improvement consisted in editing another attachment which enables to get the necessary height of rectification column. There was the best satiation of pair by the set component and division on planned narrow fractions of essential oils. Estimation the rightness of improvement of setting was conducted with the use of gas chromatography which enabled to define component composition of the got fractions on the example of the essential oil of the dill. Keywords: a vacuum fractionating,an narrow automated setting, essential oils, fractions.Документ Нетрадиційна тонізуюча сировина для виробництва безалкогольних напоїв(2009) Кошова, Валентина Миколаївна; Фролова, Наталія Епінетівна; Чепель, Наталія ВасилівнаЗапропонований напій можна готувати як на цукровому сиропі так і на екстракті із стевію(стевіазид). Proposed drink can be prepared as a sugar syrup and the extract of stevia (steviazid).Документ Нові підходи до ароматизації спредів(2010) Силка, Ірина Миколаївна; Фролова, Наталія Епінетівна; Грек, Олена Вікторівна; Чепель, Наталія ВасилівнаНові підходи до ароматизації спредів. На сучасному споживчому ринку спреди позиціонуються як комбіновані масложирові продукти нової якості. Розроблені харчові натуральні ароматизатори з малопоширеної ефіроолійної сировини та встановлені норми їх внесення до спредів, що дозволяє розширити асортимент даної продукції та підвищити їх споживчу якість. New approaches to the aromatization of spreads. In today's consumer market spreads are positioned as combined oil and fat products of new quality. Designed natural flavors with lesser essential oils of raw materials. and established rules to make flavors in spreads can widen the range of these products and increase their consumer quality.Документ Дослідження способу концентрування оптично активних ізомерів з виділенням вузьких фракцій ефірних олій(2012) Чепель, Наталія Василівна; Фролова, Наталія Епінетівна; Усенко, Віталій Олександрович; Науменко, Ксенія Андріївна; Силка, Ірина Миколаївна; Тищенко (Усатюк), Олена МихайлівнаПри визначенні компонентного складу ефірних олій газовою хроматографією, в більшості випадків, ідентифікуються тільки ключові компоненти, відповідні за основний аромат олії, а десятки інших компонентів, відповідних за відтінки аромату, залишаються, як правило, маловивченими. Для визначення приналежності оптично активних ізомерів ефірних олій до відповідного оптичного ряду необхідно їх виділити у чистому вигляді. Отже, вирішене актуальне питання – розроблено спосіб концентрування оптично активних ізомерів ефірних олій як складових композиційних ароматизаторів на основі вакуумної ректифікації. Optically active isomers of essential oils are important components of composite flavors Method concentration of optically active isomers of essential oils with the allocation of narrow fractions of essential oils is vacuum rectification. It determines the affiliation of optically active isomers of essential oils to the corresponding optical range needed their selection in a pure form. Scientists elected and grounded that required the calculation of the theoretical parameters of the vacuum rectification of essential oils and apparatus improve the automated installation of vacuum fractionation essential oils.Документ Отримання композиційних харчових натуральних ароматизаторів із ефірної олії кропу(2010) Чепель, Наталія Василівна; Фролова, Наталія Епінетівна; Усенко, Віталій ОлександровичВ статті запропоновано підхід отриманням харчових натуральних ароматизаторів із однієї ефірної олії з використанням симплекс-методу математичного моделювання, що дозволить одержати нові аромати із поширених ароматичних джерел. It difficult process of reception food flavor which demands carrying out of researches physical and chemical processes of manufacture as their compound, and It is direct additives. The important technological process of manufacture flavor is the combination of fractions of essence. The simplex-method of mathematical modeling has been applied to optimization of process of drawing up of aromatic compositions. It has been developed a modeling simplex-matrix a sensory mage of the aroma-standard and it is received the criterion function equations. The criterion of criterion function considers componential structure of the aroma-standard, and values of mass parities of fractions of vacuum distillation essence oils were the decision of system of the equations. Five aroma compositions is received from fractions of it.
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »