Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 8 з 8
  • Ескіз
    Документ
    Наукові дослідження засвідчують: іони деяких металів можуть сприяти росту культури спіруліни
    (2006) Котинський, Андрій Валерійович; Паливода, К. О.; Чернухіна, Л. О.
    Встановлено, що на синтез фікоціаніну найменше впливає магній. Збільшення концентрації сульфату магнію в середовищі культивування до 0,5 г/л підвищує синтез фікоціаніну на 17%. Спіруліна досить чутлива до незначного підвищення концентрації сульфату магнію – понад 0,6 г/л. Найбільше фікоціаніну накопичується в біомасі спіруліни (20,8% від АСБ) при одночасному внесенні в середовище культивування йодиду калію й нітрату кобальту по 5,0–8,0 мг/л. Found that the synthesis of phycocyanin least affect magnesium. Increasing concentrations of magnesium sulfate in the culture medium to 0,5 g / l increases the synthesis of phycocyanin by 17%. Spirulina is quite sensitive to a slight increase in the concentration of magnesium sulfate - more than 0.6 g / l. Most phycocyanin accumulated in the biomass of Spirulina (20,8% of dry matter), while entry to the culture medium of potassium iodide and cobalt nitrate to 5.0-8.0 mg / l.
  • Ескіз
    Документ
    Новий спосіб одержання йодованої біомаси дає змогу збагатити харчовий раціон йодовмісними продуктами
    (2000) Котинський, Андрій Валерійович; Салюк, Анатолій Іванович; Чернухіна, Л. О.
    Розглянуто доцільність культивування та використання як біологічної добавки в харчовому раціоні людини. Сonsideв the feasibility of cultivation and use as biological additives in the diet of man.
  • Ескіз
    Документ
    Йод із спіруліни
    (2004) Котинський, Андрій Валерійович; Салюк, Анатолій Іванович; Чернухіна, Л. О.
    Розроблено методику вилучення йоду та фікоціаніну з біомаси спіруліни за допомогою водної екстракції. Розроблено технологію одержання біомаси спіруліни з вмістом йоду до 0.5-0.56% від АСБ. За цією технологією в культуральне середовище вносять солі йоду і кобальту. Процес культивування проводиться в накопичувальному режимі протягом156 годин з фотоперіодом 12 годин на добу у вертикальному трубчастому фотобіореакторі закритого типу. Рівень освітлення 8.5-9 кЛк, температура 35 oC. Після екстрагування одержані водні екстракти, що містять йод та фікоціанін можуть бути використані як харчові добавки. The method of extraction of iodine and phycocyanin percentage of Spirulina biomass by aqueous extraction. The technology of obtaining biomass of Spirulina with iodine to 0.5-0.56% of ASB. With this technology in culture medium made of salt iodine and cobalt. The process of culturing is carried out in cumulative mode for 156 hours of photoperiod 12 hours a day in a vertical tubular fotobioreaktori closed. The level of lighting 8.5-9 KLK, temperature 35 oC. After extraction of the aqueous extracts containing iodine and phycocyanin can be used as food additives.
  • Ескіз
    Документ
    Одержання йодованої біомаси спіруліни
    (2000) Котинський, Андрій Валерійович; Салюк, Анатолій Іванович; Чернухіна, Л. О.
    Вивчався вплив різних концентрацій йоди-стого калію та нітрату кобальту на продуктив-ність спіруліни, вміст йоду та білку у біомасі мік-роводорості Spirulina platensis при культивуванні у площинному аерліфтному фотобіореакторі за-критого типу. Встановлено оптимальний рівень освітленості культури та концентрацію іонів йоду і кобальту, при яких спостерігається найбільше накопичення йоду біомасою спіруліни. The effect of different concentrations of Yoda-rick potassium nitrate and cobalt in productive-ness spirulina, iodine and protein in the biomass of micro-rovodorosti Spirulina platensis cultivation in the plane aerliftnomu fotobioreaktori for indoor-type. The optimum light level of culture and the concentration of iodine and cobalt ions in which there is the largest accumulation of iodine Spirulina biomass.
  • Ескіз
    Документ
    Розроблено ефективну методику вилучеyyя йоду та фікоціаніну із біомаси спіруліни за допомогою водної екстрації
    (2004) Котинський, Андрій Валерійович; Салюк, Анатолій Іванович; Чернухіна, Л. О.
    Розроблено технологію, яка дає змогу одержувати біомасу спіруліни з вмістом йоду до 0,5-0,56% від АС Б (500-560 мг йоду в 100 г АСБ). За цією технологією в культуральне середовище вносять солі йоду й кобальту. Змінюючи дози внесеного йоду та кобальту можна регулювати не тільки вміст органічно зв’язаного йоду в біомасі спіруліни, а й деяких інших біологічно активних речовин, зокрема фікоціаніну, хлорофілу, каротинів, білка, вітамінів С, Е, тощо. Процес культивування проводили в накопичувальному режимі протягом 156 год. з фотоперіодом 12 год. за добу (84 год. при освітленні) у вертикальному трубчастому фітобіореакторі закритого типу. A technology that allows you to receive Spirulina biomass containing iodine 0,5-0,56% of AS B (500-560 mg of iodine per 100 g ASB). With this technology in culture medium made of salt iodine and cobalt. Changing the dosage of iodine and cobalt can be controlled not only the content of organically bound iodine in spirulina biomass, but also some other biologically active substances, including phycocyanin percentage, chlorophyll, carotene, protein, vitamins C, E, and so on. The process of cultivation was carried out in cumulative mode for 156 hours. photoperiod of 12 h. per day (84 hr. bounce lighting) in a vertical tubular fitobioreaktori closed.
  • Ескіз
    Документ
    Новий спосіб одержання йодованої біомаси
    (2000) Котинський, Андрій Валерійович; Салюк, Анатолій Іванович; Чернухіна, Л. О.
    Розроблений метод одержання йодованої біомаси спіруліни з використанням площинного аерліфтного фотобіореактора закритого типу з використанням альгологічно чистої культура трихомної ціанобактерії Spirulina platensis (Gom) Geitl. штам ЛГУ-603. модифікованого живильного середовище Заррука концентрації — 60%, протягом 120 год. при температурі — 32,0 ± 1,0°С; коефіцієнті періодичності — 2,5, початковій щільності —0,3 г/л; рН — 10,0—10,5; вологості — 100% та постійній аерації суспензії повітрям. визначали вплив освітленості на акумуляцію йоду клітинами спіруліни, досліджено вплив різних концентрацій йодиду калію та нітрату кобальту на продуктивність, вміст йоду та білка в біомасі спіруліни. Developed a method iodized Spirulina biomass using planar aerliftnoho fotobioreaktora Closed using pure algal culture tryhomnoyi cyanobacterium Spirulina platensis (Gom) Geitl. Strain university personally-603. modified nutrient medium Zarruka concentration - 60% for 120 hours. temperature - 32,0 ± 1,0 ° C, the frequency ratio - 2.5, the initial density of -0.3 g / l pH - 10,0-10,5; humidity - 100% and constant aeration with air suspension. determined the effect of illumination on the accumulation of iodine cells spirulina, the effect of different concentrations of potassium iodide and cobalt nitrate on performance, iodine and protein in the biomass of Spirulina.
  • Ескіз
    Документ
    Йодовмісні екстракти спіруліни
    (2004) Котинський, Андрій Валерійович; Салюк, Анатолій Іванович; Чернухіна, Л. О.
    Йодовмісні екстракти спіруліни, як засвідчують дослідження науковців можна застосовувати в різних галузях харчової промисловості. Встановлено, що синьо-зелена мікроводорость спіруліна містить багатий комплекс необхідних людському організмі компонентів. Пропонується технологія одержання біомаси спіруліни з вмістом йоду до 5.0-5.6 мг в одному грамі. Одержана сировина – концентроване джерело органічно зв’язаного йоду. У процесі досліджень встановлено, що обробка біомаси спіруліни етиловим спиртом призводить до коагуляції білкових молекул. Iodine-containing extracts of spirulina, as the studies scholars can be used in different sectors of the food industry. Found that blue-green algae Spirulina contains a rich set of necessary components of the human body. The technology of biomass of Spirulina containing 5.0-5.6 mg of iodine per gram. The resulting raw material - a concentrated source of organically bound iodine. During the study found that treatment of Spirulina biomass ethanol leads to coagulation of protein molecules.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив світла і температури на продуктивність спіруліни
    (2001) Котинський, Андрій Валерійович; Салюк, Анатолій Іванович; Чернухіна, Л. О.; Нікулін, Олександр Федорович
    Представлені дослідження основних технологічних параметрів культивування ціанобактерій Spirulina platensis в установці площинного аерліфтного фотобіореактора закритого типу. Культура спіруліни вирощувалась в накопичувальному режимі впродовж 120 годин pH 10-10,5, підсвічування лампами типу ДРЛ-250 та ДРЛ-400 у процесі культивування визначалась абсолютно суха біомаса (АСБ), вміст білка, кількість хлорофілу. Показано, що максимальна продуктивність спіруліни спостерігається за температури 33оС для всіх інтенсивностей освітлення. При освітленості 5кЛк продуктивність при збільшені температури зростала до 1,33г АСБ/л. При освітленості 11кЛк продуктивність при збільшенні температури до 33оС становила 1,57 г АСБ/л. При температурі 38оС відбувався різкий спад до 1,25 г АСБ/л. Presented research main technological parameters cultivation of cyanobacteria Spirulina platensis to install planar aerliftnoho fotobioreaktora closed. Culture of Spirulina grown in accumulation mode for 120 hours pH 10-10,5, light bulbs type DRL and DRL-250-400 in the crop determined absolutely dry biomass (ASB), the protein content of chlorophyll. It is shown that the maximum productivity of Spirulina observed at temperatures 33oS for all intensities of light. In light 5kLk performance with increased temperature increased to 1.33 g ASB / l. In light 11kLk performance by increasing the temperature to 33oS was 1.57 g ASB / l. At a temperature of 38oS held a sharp decline to 1.25 g ASB / l.