Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
69 результатів
Результати пошуку
Документ Підвищення експлуатаційних характеристик масообмінних колонних апаратів циклічної дії(2019) Булій, Юрій Володимирович; Куц, Анатолій Михайлович; Шиян, Петро ЛеонідовичАвторами запропонована енергозберігаюча технологія циклічної ректифікації в масообмінних колонних апаратах циклічної дії, оснащених провальними тарілками. Метою роботи було визначення гідродинамічного режиму їх роботи – нижньої і верхньої критичної швидкості пари, при яких рідина утримується на тарілках та відбувається її бризковиніс, дослідження ефективності інноваційної технології у спиртовому виробництві, а також встановлення питомих витрат гріючої пари. Об’єктами досліджень були лабораторна установка (експериментальна ректифікаційна колона діаметром 300 мм, оснащена змінними сітчастими та лускоподібними тарілки без переливних пристроїв), та ректифікаційна колона циклічної дії діаметром 950 мм з провальними тарілками, що містили поворотні сегменти, з’єднані з мехатронними підсистемами. The authors propose the energy-saving technology of cyclic rectification in mass-exchange column apparatus of cyclic action, equipped with failure plates. The purpose of the work was to determine the hydrodynamic mode of their operation - the lower and upper critical velocity of the vapor at which the liquid is retained on the plates and its vaporization occurs, the study of the effectiveness of innovative technology in alcohol productionДокумент Підвищення ефективності брагоректифікаційних установок(2018) Українець, Анатолій Іванович; Шиян, Петро Леонідович; Булій, Юрій Володимирович; Куц, Анатолій МихайловичЕфективність роботи контактних пристроїв знижують недостатній час контакту пари та рідини, а також перемішування рідини на суміжних тарілках. Використання тарілок з частковою компенсацією прямотоку не вирішує проблему. Авторами запропонована технологія ректифікації з контрольованими циклами затримки рідини на тарілках, яка дозволяє змінювати швидкість пари в щілинах контактних елементів завдяки зміні живого перерізу тарілок таким чином, що в період переливу рідини тарілка стає провальною. Дослідження проводились у виробничих умовах ДП «Чуднівський спиртовий завод». Експериментальна колона була оснащена лускоподібними тарілками, а контактні пристрої – рухомими клапанами, які почергово закривали та відкривали переливні отвори згідно заданого алгоритму. В статті представлені результати досліджень розподілення ключових летких домішок спирту по висоті розгінної колони. Доведено, що при затримці рідини до 20 сек. ступінь вилучення альдегідів, вищих спиртів сивушного масла та метилового спирту зростала в середньому на 30 %, кратність концентрування головних та верхніх проміжних домішок підвищувалась на 32 %. Затримка бражки на тарілках бражної колони до 12 сек. призводила до підвищення концентрації бражного дистиляту на 28 %. The effectiveness of the contact devices reduces the inadequate contact time of the vapor and liquid, as well as the mixing of the liquid on adjacent plates. The use of dishes with partial compensation of direct flow does not solve the problem. The authors propose the technology of rectification with controlled cycles of fluid retention on the plates, which allows changing the vapor velocity in the contact element slits by changing the section of the plates in such a way that during the period of fluid overflow the plate becomes leaky. The research was conducted in the production conditions of the State Enterprise «Chudnovsky Alcohol Plant». The experimental column was equipped with scales and the contact devices were movable valves, which alternately closed and opened the overflow holes according to the given algorithm. The article presents the results of studies of the distribution of key volatile impurities of alcohol at the height of the accelerating column. It is proved that with a delay of a liquid up to 20 sec. the degree of removal of aldehydes, higher alcohols of fusel oil and methyl alcohol increased by an average of 30 %, the multiplicity of concentration of the main and upper intermediate impurities increased by 32 %. The delay of the bracket on the plates of the graphic column to 12 sec. leads to an increase in the concentration of braided distillate by 28 %.Документ Синтез летких органічних домішок спирту при переробці зернової сировини(2015) Шиян, Петро Леонідович; Мудрак, Тетяна Омелянівна; Боярчук, Ярослав АндрійовичВ роботі проведенні дослідження впливу виду сировини, концентрації сусла, температури зброджування, кількості та кратності використання фільтрату барди на стадії приготування замісу на синтез летких органічних домішок спирту. Встановлено, що всі зазначені технологічні параметри по різному впливають на їх синтез. In this work, studies were carried out on the influence of the type of raw material, the concentration of wort, the temperature of digestion, the number and multiplicity of the use of filtrate bards on the stage of preparation of dough on the synthesis of volatile organic impurities of alcohol. It has been established that all of these technological parameters influence their synthesis in different ways.Документ Розробка способу використання кислотостійких ферментних препаратів селективної дії(2015) Шиян, Петро Леонідович; Мудрак, Тетяна Омелянівна; Куц, Анатолій Михайлович; Боярчук, Ярослав АндрійовичНаведено результати досліджень по вмісту водорозчинних вуглеводів і нерозчинного крохмалю в бражці залежно від рН, температури термоферментативної обробки та стабілізатора активності ферментів іонів Са2+ при використанні кислотостійких ферментиних препаратів. Для забезпечення оптимальних умов гідролізу біополімерів зернової сировини і мікробіологічної чистоти напівпродуктів оптимальне значення рН знаходиться в межах 3,8 – 4,0, а тривалість термоферментативної обробки замісу – 90 хв. The results of studies on the content of water-soluble carbohydrates and insoluble starch in bougie are presented, depending on the pH, the temperature of the thermoenzymatic treatment and the stabilizer of the activity of the enzymes of Ca2 + ions when using acid-resistant enzyme preparations. To ensure optimal conditions for hydrolysis of biopolymers of grain raw materials and microbiological purity of intermediates, the optimum pH value is in the range 3.8 - 4.0, and the duration of thermoenzymatic treatment of batch is 90 minutes.Документ Ресурсо- та енергозберігаюча технологія ректифікованого етилового спирту(2017) Українець, Анатолій Іванович; Булій, Юрій Володимирович; Шиян, Петро Леонідович; Куц, Анатолій МихайловичЗапропонована технологія ректифікованого етилового спирту, що дозволяє підвищити ефективність видалення головних, частини проміжних і кінцевих домішок спирту в брагоректифікаційних установках з мінімальними витратами води на гідроселекцію. Представлена апаратурно-технологічна схема установки, відповідно до якої для проведення гідроселекції в розгінній колоні здійснюють рециркуляцію кубової рідини колони екстрактивної ректифікації, в епюраційній колоні – кубової рідини розгінної колони, а в колоні екстрактивної ректифікації – кубової рідини спиртової колони. Проведені дослідження ефективності запропонованої технології у виробничих умовах. Установлено, що її використання дозволяє скоротити питомі витрати пом’якшеної води та енерговитрати на її нагрівання до 80 % у порівнянні з типовими схемами брагоректифікаційних установок. The proposed technology of rectified ethyl alcohol, which allows to improve the efficiency of removal of the main, part of intermediate and final impurities of alcohol in bragorectification plants with minimal water consumption for hydrolysis. The hardware-technological scheme of the installation, according to which for recirculation of cube fluid of the column of extractive rectification is carried out in the accelerator column, in the cubic liquid column of the accelerating column, and in the column of extractive rectification, the cube fluid of the alcohol column. The researches of efficiency of the offered technology in industrial conditions are carried out. It has been established that its use allows to reduce the specific consumption of softened water and energy consumption to its heating up to 80% compared to the typical schemes of bragorectification plants.Документ Інноваційна технологія ректифікації в режимі роздільного руху фаз(2017) Українець, Анатолій Іванович; Булій, Юрій Володимирович; Шиян, Петро Леонідович; Куц, Анатолій МихайловичРозроблена і впроваджена в виробництво інноваційна технологія ректифікації, яка здійснюється в режимі роздільного руху фаз при безперервній подачі в ректифікаційну колону греющего пара та рідини. Проведение контролируемих циклів затримок і переливу рідини дозволяє підвищити ступінь вилучення та множення концентрації головних примесей спирту в середньому на 25%, вищих спиртів сивушного масла та кінцевих примесей на 38%, скоротити питому витрату пари на 40% у порівнянні з типовими ректифікаційними установками і зменшити металоємність оборудование до 15%. Developed and put into production the innovative technology of rectification, which is carried out in a mode separate phase movement by continuously feeding into the distillation column heating steam and liquid. The conduct of controlled delay loops and overflow of the liquid allows to increase the degree of extraction and the ratio of the concentration of head of impurities, alcohol an average of 25 %, higher alcohols fusel oil and impurities limit by 38 %, reduce specific steam consumption by 40 % compared to typical distillation plants an to reduce metal consumption of equipment by up to 15 %.Документ Підвищення експлуатаційних характеристик брагоректифікаційних установок шляхом використання технології керованої ректифікації(2017) Булій, Юрій Володимирович; Шиян, Петро Леонідович; Куц, Анатолій Михайлович; Дмитрук, Аркадій ПавловичАвторами запропонована енергозберігаюча технологія керованої ректифікації. Проведені дослідження її ефективності для процесів розгонки спиртовмісних фракцій і перегонки дозрілої бражки. Визначені технологічні показники роботи експериментальних розгінної та бражної колон. Встановлено переваги запропонованої технології: в процесі розгонки відбувається повне вилучення головних домішок, ступінь вилучення спиртів сивушного масла та метанолу підвищується на 60 %, значно зростає їх кратність концентрування. При збільшенні часу затримки бражки на тарілках до 12 с. концентрація етанолу в бражному дистиляті збільшується на 28 %. При цьому питомі витрати гріючої пари скорочуються на 40 %. The authors propose saving technology-driven rectification. Conducted research of its efficiency for the processes of distillation of alcohol-containing fractions and distillation of mature distillate. Determined the technological parameters of the experimental acceleration and alcohol distillation columns. The advantages of the proposed technology: in the process of acceleration there is a complete extraction of the head impurities, the degree of extraction of alcohols fusel oil and methanol increased by 60 %, significantly increased their concentration rate. With increasing time, the delay distillation up to 12 s. the concentration of industrial ethanol in the distillate is increased by 28 %. While the unit cost of the heating steam is reduced by 40 %.Документ Інноваційна технологія ректифікації в режимі контрольованих циклів затримки і переливу рідини(2017) Булій, Юрій Володимирович; Шиян, Петро Леонідович; Куц, Анатолій Михайлович; Кириленко, Роман ГригоровичЗапропонована і впроваджена у виробництво інноваційна технологія ректифікації в режимі контрольованих циклів затримки і переливу рідини при безперервній подачі в ректифікаційну колону живлення і гріючої пари. Проведені дослідження ефективності технології в процесі вилучення етилового спирту із побічних продуктів і напівпродуктів брагоректифікації. Визначені оптимальні технологічні параметри роботи експериментальної розгінної колони в умовах помірної і глибокої гідроселекції. Досліджено розподілення ключових органічних домішок спирту по висоті колони, встановлена залежність ступеню вилучення і кратності концентрування летких домішок від концентрації етилового спирту в кубовій рідині. Proposed and implemented innovative technology of rectification in the mode of controlled delay loops and overflow of the fluid by continuously feeding in a distillation column supply and the heating steam. Conducted studies of the effectiveness of technology in the process of extracting ethanol from by-products and intermediates distillation. The optimal technological parameters of the experimental accelerating column in the conditions of moderate and deep of selection by water. The distribution of key organic impurities of alcohol at the height of the column, the dependence degree of extraction and the multiplicity of concentrating volatile impurities concentration of ethyl alcohol in the bottoms liquid.Документ Аналіз мікрофлори зернової сировини та способи її пригнічення у спиртовому виробництві(2014) Ткаченко, Денис; Шиян, Петро Леонідович; Зубченко, Віктор Сергійович; Косів, Руслана БогданівнаПроаналізовано склад мікрофлори зразків кукурудзи з різних регіонів України. Проведено дослідження впливу попереднього інфрачервоного (14) оброблення кукурудзи на мікробіологічну чистоту зерна. Встановлено, що поєднання 14- оброблення разом з низькотемпературним розварюванням дає змогу значно зменшити мікробіологічну забрудненість зерна кукурудзи в процесі виробництва етилового спирту з крохмалевмісної сировини.Документ Використання фільтрату барди при приготуванні зернових замісів(2015) Шиян, Петро Леонідович; Мудрак, Тетяна Омелянівна; Боярчук, Ярослав Андрійович; Сосницький, Віталій ВолодимировичПроведено дослідження спиртового зброджування крохмалевмісної сировини із заміною технологічної води фільтратом барди на стадії приготування замісу. Встановлено, що використання фільтрату барди впливає на синтез летких органічних домішок спирту. Визначено оптимальну кратність використання фільтрату барди на стадії приготування замісу. In a market economy to the domestic alcohol industry faces challenges, first and foremost, is to reduce production costs through the development and implementation of principally new innovative technologies that provide increased specific output of commodity products while maximizing utilization of waste. Analysis alcoholic fermentation of starch mash the replacement process water filtrate bards at the stage batch cooking. It was established that the use of leachate bards positively affects the activity of yeast cells, reducing the synthesis of volatile organic impurities and acids. Defined maximum number of replacement water use and multiplicity filtrate bards at the stage of preparation of mixing depending on the dry matter content in the must