Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
6 результатів
Результати пошуку
Документ Determination of the level of products novelty importance for developing product innovative policy(2021) Fedulova, Irina; Dragan, Olena; Sheremet, Oleg; Vasyutinska, Julia; Berger, AlinaTo substantiate the range of products of the enterprise there is a need to assess the potential of products in terms of the company’s ability to manufacture these products, consumer opportunities to meet their needs for these products, and market opportunities to ensure a strategic position among similar products. The study used structural-logical and causal methods of analysis to determine the structure of the novelty of goods. The numerical method of multi-criteria decision making TOPSIS (Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solution) was used to rank the product range of new products according to the level of importance of novelty. Weights of individual components to assess the importance level of novelty in the enterprise were determined by the method of analysis of hierarchies of T.L. Saati. The study used the classification of novelty by its functional focus, according to which consumer, market, and manufacturing novelty of goods are distinguished. The importance of novelty for the manufacturer is the conformity of the product to its innovative development strategy, determination of its place in the market, and prospects for further activities. The importance of the novelty of a new product for the company is proposed to be defined as a measure of the importance of the novelty level of the product for the development of the optimal product range in the product innovative policy of the enterprise. To assess the level of significance of the novelty of goods, criteria of novelty by its types were proposed. According to the results of the study it was found that industrial novelty characterizes the level of use of new technologies in the enterprise, market – the position of a new product on the market among analogues, and consumer – the level and way to meet consumer needs. Further research should relate to the development of appropriate guidelines for the formation of product range and its management based on the assessment of the level of significance of novelty.Документ Theoretical and practical aspects of the formation of an integrated quality management system in milk processing enterprises(2021) Mohylevska, Olha; Abuselidze, Hiorhi; Dragan, Olena; Gorovij, Vasyl; Opanasiuk, VitaliiСтаття присвячена вивченню теоретичного та практичного аспектів побудови інтегрованої системи управління якістю молокопереробного підприємства. Доведено, що управління якістю ‒ це безперервний процес впливу на виробництво шляхом послідовного впровадження логічно взаємопов'язаних функцій для забезпечення якості. Інтегрована система управління якістю ‒ це сукупність структур і процедур, процесів і ресурсів, які необхідні для впровадження управління якістю. Це має бути невід'ємною частиною системи управління підприємством і вона повинна забезпечувати впевнене керування організацією та / або споживачем щоб товар чи послуга відповідали встановленим вимогам якості. Доведено, що в процесі прийняття рішення щодо організації системи менеджменту якості, заходи визначені та плануються для досягнення їхніх цілей. Поєднання цих заходів становить планову організаційну діяльність. Для кожного із заходів, включених до плану, умови реалізації та відповідальність за виконання є обов’язкою. Оскільки система управління якістю фактично охоплює всі сфери організації, то, звичайно, процеси створення та впровадження системи управління якістю на підприємстві будуть пов'язані зі зміною організаційної структури управління. The article is devoted to the study of theoretical and practical aspects of building an integrated quality management system at milk processing enterprises. It is proved that quality management is a continuous process of influencing production by consistently implementing logically interrelated functions to ensure quality. An integrated quality management system is a set of structures and procedures, processes and resources required to implement quality management. It should be an integral part of the enterprise management system and should provide the management of the organization and / or the consumer with confidence that the product or service will meet the established quality requirements. It is proved that in the process of making a decision on the organization's quality management system, measures are defined and planned to achieve the goals. The combination of these activities makes up the plan of organizational activity. For each of the activities included in the plan, the conditions for implementation and responsibility for implementation are determined. Since the quality management system actually covers all areas of the organization, then, of course, the processes of creating and implementing a quality management system in the enterprise will be associated with a change in the organizational structure of management.Документ Modelling and factor analysis of pricing eterminants in the state-regulated competitive market: the case of Ukrainian flour market(2021) Dragan, Olena; Berger, Alina; Plets, Ivan; Biloshkurska, Nataliia; Lysenko, Nataliia; Bovkun, OlhaМетою дослідження є впровадження факторного аналізу детермінант ціноутворення на державному конкурентному ринку з використанням методів економіко-математичного моделювання та розробка шляхів покращення цінового середовища досліджуваного ринку. Мета роботи визначає основні завдання. 1) Дослідити особливості конкурентної моделі українського ринку борошна. 2) Проаналізувати поточну цінову кон'юнктуру ринку борошна та динаміку основних детермінант ціноутворення. 3) Розробити шляхи підвищення ціни ситуація на ринку борошна на основі факторного аналізу за результатами економіко -математичного моделювання. З метою забезпечення достовірності та достовірності результатів дослідження застосовано такі методи: логіко-діалектичний метод наукових знань при вивченні основних теоретичних аспектів функціонування ринку борошна, метод логічного узагальнення та синтезу, порівняння, факторний аналіз, кореляційний та регресійний аналіз, графічний метод тощо. Було показано, що ціноутворення на конкурентному ринку, регульованому державою, має свої особливості. Наприклад, на ринку борошна ціна товару не може бути піддана впливу виробників (продавців) будь -якими методами, тому були враховані детермінанти ціноутворення шляхом непрямого впливу. Побудовано п'ятифакторну модель потужності ціни на пшеничне борошно. Обґрунтовано, що на ціну пшеничного борошна в Україні найбільше впливає індекс споживчих цін (0,92 %). Отримана комплексна модель ціни на пшеничне борошно може бути використана також для середньострокового прогнозування та опрацювання шляхів оптимізації формування цін на ринку борошна. The aim of the study is to implement a factor analysis of the determinants of pricing in a state-regulated competitive market using economic and mathematical modelling methods and to develop ways to improve the pricing environment of the market under study. The purpose of the work defines the main objectives. 1) To investigate the features of the competitive model of the Ukrainian flour market. 2) To analyse the current price conjuncture of the flour market and the dynamics of the main determinants of pricing. 3) To develop ways of improving the price situation on the flour market on the basis of the factor analysis on the results of economic and mathematical modelling. In order to ensure the reliability and validity of the research results, the following methods were applied: the logical-dialectical method of scientific knowledge in the study of the main theoretical aspects of flour market functioning, the method of logical generalisation and synthesis, comparison, factor analysis, correlation and regression analysis, the graphical method, etc. It has been shown that pricing in a state-regulated competitive market has its own characteristics. For example, in the flour market the price of goods cannot be influenced by producers (sellers) by any methods, therefore determinants of pricing by indirect influence have been taken into account. The five-factor power model of wheat flour price has been constructed. It was substantiated that the price of wheat flour in Ukraine is mostly influenced by consumer price index (0.92 %). The received complex model of wheat flour price may be used also for medium-term forecasting and working out the ways of price formation optimization in the flour market.Документ Modern level of human capital of the Ukrainian enterprises in the conditions of technological spreads(2020) Dragan, Olena; Tertychna, Liubov; Rybak, NadiiaThe modern state of human capital of the Ukrainian enterprises cannot be simply estimated. Without regard to the improvement of some quality descriptions related to the educational level of population, there are some processes in a country, that destroyed it. As depopulation combines with the considerable worsening of population’s health and other its quality descriptions, there were some conditions in Ukraine for transformation of demographic crisis onto demographic catastrophe, that results in instability of community development, negatively influences on economy and social transformations, predetermining the physical, intellectual and spiritual decline of society, results in the lack of skilled human capital in all industries of economy. For the change of situation and progress of human capital trends purposeful efforts of the enterprises, society and state are needed on the basis of scientifically reasonable understanding of problems essence and facilities of their permission. The prospect of further researches in this direction is determination of prospects of human capital development of the enterprises in the conditions of employment patterns change, skills instability caused by technological changes. У статті зазначено, що сучасний стан людського капіталу підприємств України неможна однозначно оцінити. Незважаючи на поліпшення деяких якісних характеристик, пов’язаних з освітнім рівнем населення, в країні відбуваються процеси, що його руйнують. Оскільки депопуляція поєднується із значним погіршенням здоров’я населення та інших його якісних характеристик, в Україні склалися умови для перетворення демографічної кризи на демографічну катастрофу, що призводить до нестабільності суспільного розвитку, негативно впливає на економіку і соціальні перетворення, зумовлюючи фізичний, інтелектуальний і духовний занепад суспільства, призводить до нестачі кваліфікованого людського капіталу в усіх галузях економіки. Для зміни ситуації та тенденцій розвитку людського капіталу необхідні цілеспрямовані зусилля підприємств, суспільства і держави на основі науково обґрунтованого розуміння сутності проблем і засобів їхнього вирішення. Перспективою подальших досліджень у цьому напрямі є визначення перспектив розвитку людського капіталу підприємств в умовах зміни типів занятості, нестійкості навиків, викликаних технологічними змінами.Документ Monitoring of the state of social and relations of the enterprise(2020) Dragan, Olena; Maznyk, LianaThe innovative oriented society envisages the forming of new socially responsible labour relations. This range of problems is especially actual for the enterprises of food industry. The research is undertaken on the materials of Private Joint Stock Company “Monomakh” that runs tea business in Ukraine. Economic and mathematical methods are applied in the article: expert questioning, integral evaluation, taxonomical analysis. The object of the research is the process of social and labour relations state on Private Joint Stock “Monomakh”. Taking into account the specific of enterprises of food industry, there is the necessity of forming the monitoring system of social and labour relations state. The next component systems are following: normatively-legal providing, motivational providing, providing of normal terms of labour safety, organizationally staffing, sociocultural providing and development of personnel. For estimation of monitoring system efficiency of social and labour relations (SLR) state of the enterprise methodology that provides determinations single indexes, that characterize SLR; realization of ponderability estimation of monitoring system’s constituents of social and labour relations by the expert workers’ interviewing by Private Joint Stock Company “Monomakh” estimation of expert group coordination; determination of reviewer expert; the use of reviewer scale for calculation of integral index of SLR state; calculation of taxonomical index of SLR level; comparison of integral and taxonomical analysis results of SLR level are given. The taxonomy index of monitoring system of social and labour relations state is unstable. Beginning from 2016 had the tendency to the increase, and attained the maximum in 2017 ‒ 0,416, but in 2018 the index diminished ‒ 0,203, that testifies to the improper management of monitoring system of social and labour relations state on Private Joint Stock “Monomakh”. Precisely this conclusion was done on the results of integral evaluation. It is necessary to improve every indicator of influence separately for improvement of social and labour relations state, monitoring of which is effective exactly with application of corresponding taxonomical index and integral evaluation. The reasonable system of SLR state monitoring of the enterprise will allow to form a valuable InfoBase about existent areas of concern and work out events in relation to provide effective strategic development of SLR of the enterprise. Інноваційно орієнтоване суспільство передбачає формування нових соціально відповідальних трудових відносин. Цей спектр проблем особливо актуальний для підприємств харчової промисловості. Дослідження проведено за матеріалами Приватного акціонерного товариства «Мономах», яке веде чайний бізнес в Україні. У статті застосовано економіко-математичні методи: опитування експертів, інтегральне оцінювання, таксономічний аналіз. Об'єктом дослідження є процес соціально-трудових відносин держави на приватному акціонерному товаристві "Мономах". Враховуючи специфіку підприємств харчової промисловості, виникає необхідність формування системи моніторингу стану соціально-трудових відносин. Наступними компонентними системами є: нормативно-правове забезпечення, мотиваційне забезпечення, забезпечення нормальних умов безпеки праці, організаційне укомплектування персоналом, соціально-культурне забезпечення та розвиток персоналу. Для оцінки ефективності системи моніторингу соціально-трудових відносин (ЗСЗ) стану підприємства методологія, яка забезпечує визначення окремих показників, що характеризують ЗСЗ; проведення оцінки надійності складових соціально-трудових відносин системи моніторингу шляхом співбесіди експертів з приватною акціонерною компанією «Мономах» оцінки координації експертних груп; визначення експерта-рецензента; використання шкали рецензентів для розрахунку інтегрального індексу дзеркального стану; розрахунок таксономічного індексу рівня ЗБР; наведено порівняння результатів інтегрального та таксономічного аналізу. Індекс таксономії системи моніторингу стану соціально-трудових відносин нестабільний. Отже необхідно вдосконалювати кожен показник впливу окремо для поліпшення стану соціально-трудових відносин, моніторинг яких ефективний саме із застосуванням відповідного таксономічного індексу та інтегральної оцінки.Документ Strategic development of higher education in Ukraine(2018) Dragan, Olena; Tertychna, Liubov; Rybak, NadiiaRealization of active long-term reformation of higher education in Ukraine promoted of getting corresponding results and consequences, that was represented on its modern state. The analysis of these changes allows to investigate existent tendencies that were in development of higher education of Ukraine for the ground of its further prospects. Methodology of this research is totality of theoretical and scientific methods: analysis, synthesis, comparison, theoretical and logical generalization, prognostication. The existent position of Ukraine in the different rating that belong to the estimation of higher education of the country is analysed. On the basis of statistical and analytical materials of Government statistical service of Ukraine, Ministry of Education and Science of Ukraine, Ukrainian institute of scientific and technical and economic information is investigated the tendencies that the modern state of higher education of Ukraine is characterized during the period of 2010-2016: the high level of higher education availability among the population, reduction of higher educational establishments, preparation of specialists in the fields of knowledge, preparation of foreign students of highereducational establishments in Ukraine in the cut of countries. Educed problems of higher education are: low level of state financing, nonappropriateness of the distribution system of government order to the queries of labour-market and country’s progress, increase of educational migration trends. Reasons of educational migration and negative factors that assisted on it are investigated. The prognosis of quantity of potential university entrants of higher educational establishments to 2034 to on the basis of index of birth-rate and actual value of middle amount of entrants to higher educational establishments during the period of 2007-2017, that testifies the positive prospects for the set of potential students.The necessity for further reformation of higher education with the aim of providing of high level of quality of education on the basis of OECD indicators in relation to education and introduction of norms, standards and basic principles of European higher education are described.