Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 3 з 3
  • Ескіз
    Документ
    Finding the best versions of schedule for order fulfillment at food companies
    (2020) Hrybkov, Serhii; Kharkyanen, Olena; Gladka, Yuliya
    The article suggests a mathematical model of the multicriteria problem of formation of production tasks and operational-calendar plans at food companies, taking into account their specific features. The research was carried out, the bat algorithm and its modifications were adjusted and tested. The choice of the bat algorithm based on the Levy flight random search strategy is substantiated. This approach provides the formation of new and alternative plans for orders fulfillment at a food company, taking into account the proposed mathematical model.
  • Ескіз
    Документ
    Development of information technology for planning order fulfillment at a food enterprise
    (2020) Hrybkov, Serhii; Kharkyanen, Olena; Ovcharuk, Vladimir; Ovcharuk, Iryna
    Запропоновано інформаційну технологію для розв’язання задачі планування виконання замовлень по виготовленню продукції на харчових підприємствах в умовах невизначеності та ризику. Інформаційна технологія ґрунтується на комбінуванні алгоритмів мурашиної колонії, сірих вовків та генетичного, а також розробленій математичної моделі оперативного виконання замовлень. Перевагами комбінування алгоритмів є формування альтернативних варіантів планів та уникнення локальних оптимумів. Запропонована математична модель містить часткові критерії, обмеження та оціночну функцію для визначення ефективності сформованого варіанту плану виконання замовлень. Для наочності оцінки ефективності варіанту виконання замовлень запропоновано застосування пелюсткової діаграми та адитивної згортки часткових критеріїв. Математична модель дозволяє ОПР визначити будь-який набір часткових критеріїв для врахування особливостей параметрів виконання замовлень. Інформаційна технологія забезпечує швидку реконфигурацію поточного плану виконання замовлень у разі виникнення позаштатних ситуацій або необхідності термінового виконання певного замовлення. Abstract: An information technology has been proposed that aims to resolve the task of planning the fulfillment of orders for manufacturing products at food enterprises under conditions of uncertainty and risk. The information technology is based on combining the ant colony, gray wolves, and genetic algorithms, as well as the constructed mathematical model of the operative execution of orders. The advantages of algorithm combination include the formation of alternative variants of plans and the avoidance of local optima. The proposed mathematical model includes the partial criteria, constraints, as well as an evaluation function, for determining the effectiveness of the compiled plan of order execution. The application of a petal diagram and an additive convolution of partial criteria has been suggested to illustrate the clarity of a variant of order fulfillment. The mathematical model makes it possible for a DM to define any set of partial criteria to take into consideration the patterns of order execution. The information technology ensures rapid reconfiguration of the current plan of order execution in the event of emergencies or the need to urgently fulfill a certain order.
  • Ескіз
    Документ
    Development of information technology for supporting the process of adjustment of the food enterprise assortment
    (2018) Kharkyanen, Olena; Hrybkov, Serhii; M'yakshylo, Olena; Kostikov, Nicholay
    The object of the research is the process of managing the production of products at the multi-choice food company. The subject of the study is the application of methods of data mining to support the process of adjusting the assortment of products. As a result of the study, the information technology has been developed, which includes adapted methods of data mining. The use of this technology will improve the efficiency of economic activity of enterprises. This is achieved by reducing the cost of the product itself. The proposed technology can be used both in the food industry and in other branches of production.