Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
6 результатів
Результати пошуку
Документ Creative economy: enhancing value creation through marketing analytics(2024) Kovalchuk, Svitlana; Morokhova, Valentyna; Bondarenko, Olena; Mohylova, Anastasiia; Dankevych, Andrii; Liu, JinyiНаукова стаття спрямована на визначення впливу маркетингової аналітики на процес створення вартості у креативних індустріях. Дослідження включає аналіз використання інструментів аналітики цифрового маркетингу в створення ланцюжка вартості для підвищення ефективності та конкурентоспроможності креативних секторів економіки та креативні індустрії. У процесі дослідження використовувалися загальнонаукові методи пізнання, а саме: аналіз літературних джерел для визначення основних тенденцій розвитку креативної економіки, порівняльний аналіз для оцінки показників різних країн і метод узагальнення і систематизація для визначення та впорядкування критичних аспектів впливу маркетингової аналітики на створення вартості компаній у креативній економіці. Крім того, було проведено експертне опитування обґрунтувати необхідність та перспективність розвитку маркетингової аналітики у створенні ланцюга створення вартості креативних індустрій, що є основою для розрахунку середньозважених експертних оцінок за Категорії SWOT-аналізу та кореляційний TOWS-аналіз, проведений у програмі статистичного аналізу JASP (інструмент класичної кореляції). Також у рамках дослідження було застосовано техніку Six Thinking Hats Technique, що дозволяє систематизувати сучасні теоретичні та практичні дослідження вчених щодо застосування маркетингової аналітики в креативних індустріях. Результати дослідження, отримані за допомогою методу SWOT-аналізу, свідчать про високий потенціал технологічної трансформації розвитку маркетингової аналітики у створенні ланцюга створення вартості креативних індустрій. Кореляційний аналіз TOWS підтвердив значний зв’язок між ефективністю обширного аналізу даних і найновішими інструментами маркетингової аналітики (r = 0,41, p = 0,02), індивідуалізацією маркетингових стратегій і зростанням попиту на персоналізовані продукти (r = 0,42, p = 0,02), а також між ефективністю аналізу даних і витратами на інтеграцію інструментів (r = -0,36, p = 0,04). У свою чергу, середньозважені оцінки ризиків, таких як нестабільна економічна ситуація (84,13) і дефіцит креативної культури (58,47), підкреслюють необхідність удосконалення технологічних та аналітичних підходів до створення ланцюжка вартості для успішного впровадження маркетингової аналітики в компанії. в рамках креативної економіки. Зосередженість креативної економіки на інтеграції різних секторів для інноваційного розвитку та підвищення ефективності виробництва через створення вартості обґрунтовується необхідністю розробки інтегрованих стратегій, які враховують культурні та економічні аспектиДокумент Selection of the technological parameters of fermentation of high-concentration wort with osmophilic yeast races for obtaining bioethanol(2021) Kovalchuk, Svitlana; Mudrak, TatianaBioethanol production is a key issue that helps meet the growing demand for energy resources and ensure a sustainable economy. A promising direction is producing bioethanol by using the technology of fermentation of grain high-concentration wort.The purpose of this work is researching of thefermentation process of the high concentrations wort by distiller’s yeast osmophilic races at high acidity and selection of technological parameters forbioethanol production.Selective breeding of a new strain of the yeast Saccharomyces cerevisiae DO-16 has allowed obtaining ethanol producers able to ferment grain wort with the dry matter concentration 24–34% at pH 3.0–6.0, with alcohol accumulation in the fermented wash up to 17% vol.It has been studied how the pH of wort affects the dynamics of yeast cell synthesis by the distiller’s yeast races Saccharomyces cerevisiaeDO-11 and Saccharomyces cerevisiaeDO-16. It has been established that at the pH values2.5, 3.0, 3.5, and 4.0, the concentration of yeast cells in the race Saccharomyces cerevisiaeDO-16 was higher by 2.6, 1.7, 1.5, and 1.4 times respectively, as compared withSaccharomyces cerevisiaeDO-11. It has been found that culturing industrial yeast of these races at low pH values will provide not only the required sterility of the substrate, but also a high content of yeast cells, which is 250–320 million/cm³.The chemical and technological parameters of the fermented wash obtained by using theyeast races Saccharomyces cerevisiaeDO-11 and DO-16 at the wort concentration 20–34% DM have been studied. It has been found that under all research conditions, the yeast of the race Saccharomyces cerevisiaeDO-16 synthesised more ethanol than the strainSaccharomyces cerevisiaeDO-11 did.The use of a new high-productive strain of Saccharomyces cerevisiae DO-16 will allow fermenting wort with a high ethanol concentration in the wash. It will also reduce the consumption of heat expended on isolating alcohol from the wash and of water expended on cooling, and lessen the amount of post-alcohol stillage. Для задоволення зростаючого попиту на енергетичні ресурси і забезпечення стійкої економіки, ключовим питанням є виробництво біоетанолу. Перспективним напрямом для одержання біоетанолу є застосування технології зброджування сусла із зернової сировини з високим вмістом сухих речовин. Мета представленої роботи –дослідження процесу зброджування сусла високих концентрацій осмофільними расами спиртових дріжджів при підвищеній кислотності середовища тапідбір технологічних параметрів для отримання біоетанолу. Шляхом селекції нового штаму дріжджівSaccharomyces cerevisiae ДО–16 одержано продуценти спирту етилового, які спроможні зброджувати зернове сусло з концентрацією сухих речовин 24–34% при рН 3,0–6,0 з накопиченням спирту в зрілій бражці до 17% об. Проведено дослідження щодо впливу рН сусла на динаміку накопичення дріжджових клітин Saccharomyces cerevisiae ДО–11 та Saccharomyces cerevisiae ДО–16. Встановлено, що при значеннях рН 2,5; 3,0; 3,5 та 4,0 у раси Saccharomyces cerevisiaeДО–16 концентрація дріжджових клітин була вищою в 2,6; 1,7; 1,5 та 1,4 рази відповідно порівнюючи з Saccharomyces cerevisiaeДО–11. Встановлено, що культивування виробничих дріжджів досліджуваних рас при низьких значеннях рН забезпечить не тільки необхідну стерильність субстрату, але й високий вміст дріжджових клітин –250–320 млн/см³. Досліджено хіміко-технологічні показники зрілої бражки при застосування дріжджів раси Saccharomyces cerevisiaeДО-11 та ДО-16 при концентрації сусла від 20 до 34% сухих речовин. Встановлено, що за всіх умов досліджень, дріжджі раси Saccharomyces cerevisiae ДО-16 синтезували більше етанолу порівняно із расою Saccharomyces cerevisiaeДО-11. Застосування нового високопродуктивного штаму Saccharomyces cerevisiae ДО–16 дозволить зброджувати сусло з підвищеною концентрацією спирту етилового в бражці, а також знизити витрати теплової енергії на виділення спирту із бражки і води на охолодження, та зменшення кількості післяспиртової барди за умов її використання на приготування замісу.Документ Study of the alcohol quality obtained by fermentation of highly concentrated grain wine by different races of yeast(2021) Kovalchuk, Svitlana; Mudrak, Tatiana; Nakonechna (Martyniuk), AlinaRequirements for the quality of ethyl alcohol produced for further use in the production of alcoholic beverages are constantly increasing. This is due to the growing competition of producers of alcoholic beverages (improving the range and quality of products) and the revision of standards for products. New directions in the alcohol technology development require increasing the dry matter concentrations of the wort; fermentation at elevated tempera-tures and concentrations of alcohol in the brew; ensuring the reduction of the cost of alcohol by saving raw materials and energy resources. In such conditions, highly productive breeds of yeast with increased osmophilicity, thermotolerance and fermentation activity are required. Research related to the search for new strains producers of ethyl alcohol, and the technology development for highly concentrated mash from grain raw materials are relevant issues for the alcohol indus-try. Purpose and methods. Investigation of the alcoholic yeast races influence on the synthesis of metabolites during fermentation of highly concentrated wort from grain raw materials.For research methods common to the alcohol and alcoholic beverages have beenused. Results. The influence of races of alcoholic yeast on the quality indicators of alcohol has been studied. It was found that the selected race of yeast S. cerevisiae DO-16 in the process of life synthesizes significantly fewer side metabolites compared to other studied races DO-11, K-81 and XII. The use of the selected race of S. cerevisiae DO-16 makes it possible to ferment highly concentrated wort from grain raw materials. It has been experimentally proved that at a concentration of DM concentration of the wort 28 %, the selected osmophilic strain of the yeast S. cerevisiae DO-16 provides regulated indicators of the hydrocarbon composition of mature brews and synthesizes up to 14.40 % vol. alcohol, respectively. To improve the qualitative sensory characteristics of eth-anol, the possibility of metabolically adjusting the synthesis of volatile alcohol impurities using different races of alcoholic yeast was investigated. Conclusions and discussions. Scientific nov-elty lies in the selection race for the yeast fermentation of corn mash highly concentrated with reduced alcohol content related impurities. The influence of yeast race on the formation of al-cohol metabolites has been studied. The practical significance of the obtained results lies in the industrial implementation of the selected race of alcoholic yeast for fermentation of highly concentrated wort from grain raw materials. Prospects for further research are the possibility of in-fluencing the quality of alcohol as a raw material for high-quality alcoholic beverages. During the fermentation of wort from grain raw materials, the qualitative and quantitative composition of volatile impurities of alcohol largely depends on the race of alcoholic yeast. The results of re-search on the biosynthesis of volatile impurities of alcohol allow you to adjust the quality of alcohol for the production of high quality alcoholic beverages.Вимоги до якості етилового спирту, що виробляється для подальшого застосування у виробництві алкогольних напоїв, постійно підвищуються. Це пов’язано зі зростаючою конкурентної боротьбою виробників алкогольних напоїв (удосконалюються асортимент і якість продукції) і з переглядом стандартів на продукцію, що випускаєть-ся. Нові напрямки розвитку технології спирту вимагають підвищення концентрацій сухих речовин сусла; проведення бродіння за підвищених температур та концентрацій спирту в бражці; забезпечення зменшення собівартості спирту за рахунок економії сировини та енергоресурсів. У таких умовах необхідні високопродуктивні раси дріжджів із підвищеною осмофільністю, термотолерантністю та бродильною активністю. Дослідження, пов’язані з пошуком нових штамів – продуцентів етилового спирту, та розробка технології високо-концентрованих бражок із зернової сировини є актуальними питаннями для спиртової галузі. Мета і методи. Дослідження впливу рас спиртових дріжджів на синтез метаболі-тів при зброджуванні висококонцентрованого сусла із зернової сировини. Для досліджень застосовували методики, загальноприйняті для спиртової та лікеро-горілчаної галузі. Ре-зультати. Досліджено вплив рас спиртових дріжджів на якісні показники спирту. Встановлено, що селекціонована раса дріжджів S. cerevisiae ДО-16 у процесі життєдіяль-ності синтезує значно менше побічних метаболітів у порівнянні з іншими досліджувани-ми расами ДО-11, К-81 та ХII. Застосування селекціонованої раси S. cerevisiae ДО-16 дає можливість зброджувати висококонцентроване сусло із зернової сировини. Експеримен-тально доведено, що при концентрації сусла СР 28 % селекціонований осмофільний штам дріжджів S. cerevisiae ДО-16 забезпечує регламентовані показники вуглеводневого складу зрілих бражок та синтезує до 14,40 % об. спирту відповідно. Для підвищення якісних сен-сорних характеристик етанолу досліджено можливість метаболічним шляхом корегувати синтез летких домішок спирту, застосовуючи різні раси спиртових дріжджів. Висновки та обговорення. Наукова новизна роботи полягає в підборі раси дріжджів для зброджу-вання висококонцентрованого зернового сусла зі зменшеним вмістом супутніх домішок спирту. Досліджено вплив раси дріжджів на утворення метаболітів спирту. Практичне значення одержаних результатів полягає у промисловому впровадженні селекціонованої раси спиртових дріжджів для зброджування висококонцентрованого сусла із зернової сирови-ни. Перспективи подальших наукових розробок полягають у можливості впливу на якісні показники спирту як сировини для високоякісних алкогольних напоїв. При зброджуванні сусла із зернової сировини якісний та кількісний склад летких домішок спирту значною мірою залежить від раси спиртових дріжджів. Результати досліджень біосинтезу летких до-мішок спирту дозволяє корегувати якісні показники спирту для виробництва алкогольних напоїв високої якості.Документ Effectof the concentration of dry matter in wort on the characteristics of osmophilic alcoholic races of yeast.(2021) Kovalchuk, Svitlana; Mudrak, TatianaThe main factors of the influence of the culture medium on the growth and development of different races of distiller’s yeast have been studied. To study how the dry matter concentration of the wort effects on the morphophysiological features of distiller’s yeast cells, the following S. cerevisiaeraces were selected: DO-16, DO-11, K-81, and XII. The novelty of the work consists instudying how the dry matter concentration of the wort effects on the morphophysiological features of distiller’s yeast and in screening alcoholic races for fermentation of highly concentrated wort. There are not enough research data on the morphology of cells of alcoholic races of the yeast S. cerevisiaecultured on a starch-containing medium. It has been found that the cells of the racesS. cerevisiaeDO-16 and DO-11 were smaller than those of the thermotolerant and mesophilic S. cerevisiaeraces K-81 andXII at the DM concentration of the wort 28%. However, the S. cerevisiaeraces DO-16 and DO-11 have larger quantities of yeast cells. During fermentation of the highly concentrated wort, these parameters characterise the increase of the working surface of the yeast in the fermented medium, which allows intensifying the fermentation process. It has been studied how the dry matter concentration effects on the size and shape of giant colonies of alcoholic races of yeast. The culture samples were taken in the stationary growth phase. The studies of the giant colonies of alcoholic yeast races cultured on wort with the DM concentration 28% indicate that the S.cerevisiaerace DO-16, unlike other races, can withstand high concentrations of wort. The size and shape of the giant colonies of this race indicate that the yeast cells are in a satisfactory physiological condition. To ferment the highly concentrated wort, the distiller’s yeast of the races S.cerevisiae DO-16, DO-11, K-81, XII, with thermotolerant and osmophilic properties, has been screened according to its morphophysiological characteristics. Based on the theoretical and experimental studies, it has been found that the morphophysiological characteristics of the yeast race S.cerevisiaeDO-16 obtained by selection make it superior to the races DO-11, K-81, XII in fermentation of the highly concentrated wort. Thus, to ferment highly concentrated wort from grain raw materials, S.cerevisiaeDO-16, a highly productive race of distiller’s yeast with increased osmophilicity, has been selected. Досліджено основні фактори впливу середовища культивування на ріст та розвиток різних рас спиртових дріжджів. Для досліджень впливу концентрації сухих речовин сусла на морфофізіологічні особливості дріжджових клітин спиртових дріжджів підібрані наступні промислові раси: S.cerevisiaeДО-16, ДО-11, К-81, XII. Новизна роботи полягає в дослідженнях впливу концентрації сухих речовин сусла на морфофізіологічні особливості спиртових дріжджів, скринінгу спиртових рас для зброджування висококонцентрованого сусла. Морфологія клітин спиртових рас дріжджів S. cerevisiae, які культивовані на крохмалевмісному середовищі вивчені недостатньо. Встановлено, що клітини раси спиртових дріжджів S.cerevisiaeДО-16 та ДО-11 мали менші розміри клітин в порівнянні з термотолерантною та мезофільною расами S.cerevisiaeК–81 та XIIпри концентрації сухих речовин сусла 28%. Проте, досліджувані осмофільні раси S.cerevisiae ДО-16 та ДО-11 синтезують більшу кількість клітин в умовах культивування на суслі із зернової сировини високих концентрацій сухих речовин у порівнянні з расами К-81 та XII. При зброджуванні висококонцентрованого сусла дані показники характеризують збільшення робочої поверхні дріжджів в зброджуваному середовищі, що дозволяє інтенсифікувати процес бродіння. Проведені дослідження по впливу концентрації сухих речовин на розмір та форму гігантських колоній спиртових рас дріжджів. Проби культур відбирали в стаціонарній фазі росту. Дослідження гігантських колоній спиртових рас дріжджів, культивованих на суслі концентрацією 28% сухих речовин вказують що, раса S.cerevisiaeДО-16, в порівнянні з іншими расами, здатна витримувати високі концентрації сусла. Адже, розміри та форма гігантських колоній досліджуваної раси вказують, що дріжджові клітини знаходились в задовільному фізіологічному стані. За морфофізіологічними ознаками проведено скринінг спиртових дріжджів раси S.cerevisiaeДО-16, ДО-11, К-81, XII з термотолерантними та осмофільними властивостями для зброджування висококонцентрованого сусла. На основі теоретичних та експериментальних досліджень встановлено, що селекціонована раса дріжджів S.cerevisiaeДО-16 за морфофізіологічними ознаками маєперевагинад расами ДО-11, К-81, XII для зброджування сусла високих концентрацій. Отже, длязброджування висококонцентрованогосусла із зернової сировини підібрано високопродуктивну расу спиртових дріжджів з підвищеною осмофільністю S.cerevisiaeДО-16.Документ Expanding the range of drinks in the restaurant business establishments using pectin(2020) Kovalchuk, Svitlana; Nakonechna (Martyniuk), AlinaThe article discusses the use of pectin in the preparation of functional beverages for restaurants. In connection with the deterioration of the environmental situation in the world and pollution of the environment and food with toxic substances and radionuclides, it is necessary to take preventive measures. This creates the need for humans to take natural detoxifiers and radioprotectors, which include pectin. For the production of fruit juices and drinks, highly esterified pectin can be used. Pectins with a high degree of esterification have a large molecular weight and are able to form gels in an acidic environment. The recommended dosage of pectin in drinks is 0,02–0,25%, depending on the desired taste characteristics. Use of pectin will not only expand the assortment of functional drinks, but will also improve the quality indicators of finished drinks. The use of which normalizes metabolic processes in the body, improves the intestinal microflora, lowers cholesterol, improves blood circulation and helps to eliminate toxic substances and radionuclides.Документ Research on the ultrathin structure of cells of different distillers’ yeast races and its dependence on the concentration of dry matter in wort.(2020) Mudrak, Tatiana; Kovalchuk, Svitlana; Kuts, Anatoly; Dotsenko, ViktorThere are a number of directions of introducing the resource-saving and energy-efficient technology of alcohol washes into alcohol production. One of them is the use of highly concentrated wort from grain raw materials. Application of highly productive strains of distillers’ yeast is the basis of resource-saving and energy-efficient technologies, a way to reduce the cost of ethanol and increase the profitability of its production. To develop the technology of highly concentrated wash from grain raw materials, it is necessary to select the appropriate yeast races and study their morphological and physiological properties. Diagnostics of the physiological state of microorganisms has been performed. It has been studied how the concentration of dry matter in the wort effects on the specific morphological and cytological features of the structure of yeast cells (distillers’ yeast S. cerevisiae, races DO-16, DO-11, K-81, XII) when they are cultured on media from starch-containing raw materials. The concentration of dry matter in the wort was 20 and 28%. It has been found that the S. cerevisiaerace DO-16 bred by selection synthesises the largest number of yeast cells when the dry matter concentration is 28%. The osmophilic S. cerevisiae races DO-16 and DO-11 had smaller sizes and areas of their cells in comparison with the thermotolerant and mesophilic races of S. cerevisiaeK-81 and XII at the 28% concentration of DM in the wort. During fermentation, these parameters characterise the increase in the working surface of the yeast in the medium fermented. This allows accelerating the fermentation process and ensuring microbiological purity of the medium, which is especially important for highly concentrated wort. The morphological and cytological studies of the S. cerevisiaerace DO-16 have proved its advantages over the races DO-11, K-81, XII in fermenting highly concentrated wort. The studies of the intracellular structure of the yeast S.cerevisiaeDO-16, DO-11, K-81, XII have allowed establishing the relationship between the formation of glycogen in yeast cells and the DM concentration of the wort. When culturing industrial yeast at the DM concentration 28%, the glycogen content in the cells ofS. cerevisiaeDO-16 was significantly higher compared with the races under study. This indicates that these conditions of the culture medium are favourable for this race.