Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
6 результатів
Результати пошуку
Документ Determination of oleic acid in the samples of sunflower seeds by method of NIR spectroscopy(2017) Hutsalo, Inna; Mank, Valeriy; Kovaleva, SvetlanaSeed samples of various sunflower varieties with a known content of oleic acid and the same samples additionally enriched with oleic acid were investigated by NIR diffusion reflectance spectroscopy. This non-destructive NIRS method could simplify the analysis of qualitative components, because of the low level of light absorption in this spectral region. The express method of diffuse reflectance NIR spectroscopy can be considered as an alternative method for determining the quality of fat-containing materials in the processes o f their storage, sorting or processing.Документ Use of natural oils as bioactive ingredients of cosmetic products(2016) Mank, Valeriy; Polonskaya, TatianaOils components embedded in the lipid structure of the horny layer of the epidermis, changing the properties of the epidermal barrier. The most important characteristic of fatty vegetable oils that determines the properties of cosmetic ingredient content is the esters of fatty acids.The mixes of oils (coconut, palm, almond, grape seed, olive, corn, sesame, wheat germ), which fatty acid composition imitated the structure of cell membranes were done by empirical method. It was made for creating cosmetic fat phase composition. Detection of fatty acids were carried out on the gas chromatograph production Hewlett-Packard NR6890 by conventional method.Документ Investigation of antioxidant properties of rape pressing oil(2015) Mank, Valeriy; Nosenko, Tamara; Voloshchenko, TetianaThe induction periods of oils oxidation were investigated in this work. The antioxidants content in oils of spring and winter rape varieties were calculated and oil shelf life was determined. Obtained data have shown that winter rape press oil had higher oxidation stability and longer induction period and it was the result of higher antioxidants and their synergists content in winter rape oil than in spring rape oil. The shelf life measured as time when peroxide value have reached 10 mmol ½O/kg was 72 and 64 days for winter and spring rape oil, respectively. В роботі досліджено індукційний період окиснення олій, розраховано вміст антиоксидантів у оліях з насіння озимого та ярового ріпаку та визначено термін придатності олій до споживання. Проведені дослідження дали можливість виявити більш високу тривалість індукційного періоду окиснення та стійкість до окиснення пресової олії, вилученої з насіння озимого ріпаку, і це зумовлено вищим вмістом антиоксидантів та їх синергістів у ній. Термін придатності олій до споживання, визначений як період протягом якого значення пероксидного числа досягало 10 ммоль ½O/к, становив 72 та 64 доби для пресової олії озимого та ярового ріпаку відповідно.Документ Anomalous properties in aqueous solutions of polysaccharides(2014) Mank, Valeriy; Melnyk, Oksana; Bakhmach, VolodymyrThe study of physicochemical properties of suspensions of polysaccharides in a wide range of mechanical stress and temperature are important in justifying the technological conditions of production of quality food.Документ Technological innovations in the beet sugar production(2003) Gulyy, Ivan; Mironchuk, Valeriy; Zaets, Yulia; Kupchik, Michael; Mank, ValeriyNational University for Food Technologies occupies the leading position in the development of the technological innovations in the beet sugar production in Ukraine. Recently the researches on the development of the new technologies for extraction, purification and crystallization of saccharose have been carried out in National University for Food Technologies. Национальный Университет Пищевых Технологий занимает лидирующие позиции в развитии технологических инноваций в производстве свекловичного сахара в Украине. В последнее время исследования по разработке новых технологий извлечения, очистки и кристаллизации сахарозы проводятся и в Национальном Университете Пищевых Технологий.Документ Research of physical and chemical characteristics of phospholipids’ water solution(2012) Lazarenko, Tatiana; Mank, ValeriyThe electrokinetic potential\potential of phospholipids was determined during the research. Adsorption isotherm of phospholipids that in the surface layer and the possible size of the molecules of phospholipids in the interfacial environment were determined. Впродовж дослідження був визначений електрокінетичний потенційний\дзета-потенціал фосфоліпідів. Були визначені адсорбційна ізотерма фосфоліпідів, що знаходяться в зовнішньому шарі і можливий розмір молекул фосфоліпідів.