Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
6 результатів
Результати пошуку
Документ Antioxidants' effect on the storage of dairy products with high-fat content(2021) Grek, Olena; Pshenychna, Tetyana; Nikolaieva, MariiaThe article presents the research results of the antioxidants’ effect of various origins on the storage of dairy products with high-fat content. The quality change of such products was monitored by the oxidation product content. The antioxidants’ effect of natural origin and human-made origin on the change in the peroxide and acid numbers in spreads with food fibers during storage period for 15 and 30 days at a temperature of (20±2) ° C and (0...- 5) °C has been determined.Документ Polyphenol composition and technological characteristics of the coloured whey from various origin(2020) Grek, Olena; Pshenychna, Tetyana; Chubenko, Larysa; Onopriichuk, OlenaThe research of main quality indicators of promising secondary milk raw materials has been presented. The polyphenols content in whey after milk proteins coagulation with Plantago major L juice and cavitation processed blackcurrant paste are 324.43 and 265.49 mg / L, respectively. Dry matters weight ratio in coloured whey has been fixed at the level of 6.8...8.5 %. The protein content was 0.9...1.3 %, depending on the amount of plant origin coagulant during thermo acid milk coagulation. Представлено дослідження основних показників якості перспективної вторинної молочної сировини. Вміст поліфенольних сполук у молочній сироватці після осадження білків молока соком Plantago major L та кавітаційно обробленою пастою чорносмородиновою становить, відповідно, 324.43 та 265.49 мг / л. Масова частка сухих речовин сироватки забарвленої зафіксована на рівні 6.8…8.5 %. Вміст білку складав 0.9…1.3 % в залежності від кількості коагулянту рослинного походження при термокислотному осадженні молока.Документ Determination of amino acid composition and biological value in protein-berry concentrates(2019) Grek, Olena; Pshenychna, Tetyana; Onopriichuk, Olena; Tymchuk, AllaResearch of the amino acid composition of proteins, including the content of free and fixed amino acids, and biological value in protein-berry concentrates, obtained by thermo acid coagulation are an actual direction. Proteins in concentrates have a full amino acid composition and contain all essential amino acids, the content of which from amounts are 41.97% and 43.96%, respectively, for protein-berry and milk-protein concentrates. The total content of amino acids in protein-berry concentrates increased by 20.18% compared to the control sample - through the active coagulating effect of organic acids blackcurrant paste. Актуальним є дослідження амінокислотного складу білків, у тому числі вмісту вільних і зв’язаних амінокислот та біологічної цінності в білково-ягідних згустках, отриманих термокислотним способом осадження. Встановлено, що білки згустків мають повноцінний амінокислотний склад і містять всі незамінні амінокислоти, вміст яких від загальної суми становить для білково-ягідних та молочно-білкових – 41,97 % та 43,96 % відповідно. Загальний вміст амінокислот в білково-ягідних згустках збільшився на 20,18 % порівняно з контролем – за рахунок активної коагулюючої дії органічних кислот чорносмородинової пасти.Документ Research of quality indicators in protein-blueberry concentrates(2020) Grek, Olena; Pshenychna, Tetyana; Tymchuk, Alla; Savchenko, Alexander; Ochkolyas, OlenaThe effect of blueberry coagulant in the form of specially processed blueberry paste on the building-up process of proteinblueberry concentrates has been considered in the article and the change in their physical-chemical indicators during storage has been determined. A study of blueberry coagulant application in the amount of up to 12% provides the effective running to process of thermo acid coagulation of milk proteins with a maximum clot yield. It has been found that with an increase in the amount of blueberry paste adding from 2% to 10%, the yield of protein-blueberry concentrates increases from 5% to 40%, and the moisture mass fraction in clots decreases, on the contrary, from 73.4% to 67.1%. В роботі розглянуто вплив коагулянту чорничного у вигляді спеціально обробленої чорничної пасти на процес утворення концентратів білково-чорничних та визначено зміну їх фізико-хімічних показників протягом зберігання. Дослідження внесення коагулянту чорничного в кількості до 12 % забезпечує ефективне проведення процесу термокислотного осадження білків молока з максимальним виходом згустку. Встановлено, що зі збільшенням кількості внесення чорничної пасти від 2 % до 10 % – збільшення виходу концентратів білково-чорничних становить від 5 % до 40 %, а масова частка вологи згустків навпаки знижується від 73,4 % до 67,1 %.Документ Determination of biologically active substances in protein-berry concentrates(2018) Grek, Olena; Onopriichuk, Olena; Pshenychna, Tetyana; Tymchuk, AllaДосліджено поліфенольний склад і проаналізовано порівняно з контролем (пастою чорносмородиновою) та визначено ступінь переходу в концентрати білково-ягідні, що складає близько 55,31 % поліфенольних сполук, в тому числі антоціанів. Білки концентратів мають повноцінний амінокислотний склад і містять всі незамінні амінокислоти, вміст яких від загальної суми становить для білково-ягідних та молочно-білкових – 41,97 % та 43,96 % відповідно. В концентратах ідентифіковано 18 вільних та 16 зв’язаних амінокислот, із яких переважають глютамінова кислота, гістидин, метіонін, лейцин та пролін. Визначено замінні амінокислоти, вміст яких від суми загальних амінокислот в КБЯ та КМБ (контроль) становить 58,03 % та 56,04 %. Збільшується вміст НАК в концентратах білково-ягідних на 14,75 % та ЗАК на 24,45 % за наступними амінокислотами: треонін на 0,156 мг%, лізин на 0,21 мг%, триптофан на 0,221 мг%, фенілаланін – 0,525 мг% порівняно з контрольним зразком. The research results of polyphenol composition were analyzed compared with the control (blackcurrant paste) and the degree of their transition to protein-berry concentrates was determined, which is about 55.31 % of polyphenols, including anthocyanins. Proteins in concentrates have a full amino acid composition and contain all essential amino acids, the content of which from amount is 41.97 % and 43.96 %, respectively, for protein-berry and milk-protein. A quantitative content of 18 free amino acids and 16 bound amino acids has determined in protein-berry and milk-protein concentrates, of which glutamic acid, histidine, methionine, leucine and proline are dominated. The nonessential amino acids were determined, the content of which is 58.03 % and 56.04 % from the sum of total amino acids in the PBC and MPC (control). The content of essential amino acids in protein-berry concentrate has increased by 14.75 % and the nonessential amino acids by 24.45 % by the following amino acids: threonine at 0.156 mg%, lysine at 0.21 mg%, tryptophan at 0.221 mg%, phenylalanine at 0.525 mg% compared with the control sample.Документ The rationalization ofthe parameters ofmilk proteins' thermo acid coagidation by berry coagulants(2017) Grek, Olena; Onopriichuk, Olena; Pshenychna, TetyanaThis paper presents the results related the influence berry coagulant amount, its proactive acidity and duration of thermo acid coagulation on the process of milk proteins ’ sedimentation. In the present work, the regression equations and response surface analysis were used to design and optimize an industrial bioprocess. It teas determined that increase of berry coagulant amount to 11% and reduction of active acidity to 2.4 units. pH with excerpt up to 3 minutes is characterized by the highest processes of destabilization. Moreover it improves the organoleptic properties and has the biggest impact on the yield of protein-berry dot (to 25%) and active acidity.