Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 3 з 3
  • Ескіз
    Документ
    Practice of ecological management of waste disposal with elements of printing design
    (2022) Shtefan, Yevgenii; Seryogin, Oleksandr; Ilienko, Boris; Chornyi, Yuriy
    Розглянуто проблему захоронення твердих побутових відходів з урахуванням наявності в них включень у вигляді лакофарбових покриттів поліграфічного дизайну. Показано, що їх утилізація, враховуючи, що понад 90 % твердих побутових відходів мають такі включення, потребує обґрунтованих технологічних рішень. Показано, що основною проблемою є утилізація змішаних відходів, до яких належить уся пластикова упаковка з побутових відходів, а також жорсткі та гнучкі вироби з полімерів різних типів та кольорів, які за-звичай створюються з елементами друкованого дизайну. Пропонується використовувати високотемпературні методи утилізації на основі процесів піролізу та газифікації. Такі методи доцільно розглядати в поєднанні з технологіями отримання альтернативних енергоносіїв та отримання на їх основі різних видів речовин та енергії, наприклад, механічної, теплової та електричної. Наведено опис процесів газифікації низько сортового твердого палива за методом термодинамічного моделювання. Показано, що економічна ефективність утилізації відходів суттєво підвищується при поєднанні процесів піролізу та газифікації, коли процеси утилізації відходів піролізної установки та газогенератора об’єднано в один технологічний процес, що дасть можливість довести утилізацію відходів майже до 100 %.
  • Ескіз
    Документ
    Physic-chemical aspects of energy substitution technologies in modern production processes of printing enterprises
    (2024) Shtefan, Yevgenii; Seryogin, Oleksandr
    Thermodynamic models allow us to evaluate the maximum theoretical efficiency of the process and describe the equilibrium composition of the system. The process of thermochemical conversion is influenced by three macrokinetic restrictions: The restriction associated with the fact that the gasification process tends to the boundary of the formation of free non-gasified carbon. Upon reaching this boundary, an equilibrium is established between the solid and gas phases. The limitation associated with the thermal regime of the process, which, regardless of the reaction parameters determines the efficiency of the process and the composition of the resulting synthesis gas. The restriction associated with the fact that after the onset of a stationary state, additionally added heat to the system is mainly used to heat the reaction products, and not to change their composition.
  • Ескіз
    Документ
    Modeling of the process of centrifugal mixing minced meat to optimize the production process of chopped meat semi-finished products
    (2024) Palamarchuk, Igor; Mushtruk, Mikhailo; Vasyliv, Volodymyr; Shtefan, Yevgenii; Priss, Olesia; Babich, Irina; Karpovych, Inna; Pushanko, Nataliia
    One of the most important problems in ensuring the quality of mincemeat preparation in the production of sausages is the effective structuring of components and mixing of their ingredients. To solve this problem, researchers added a multifunctional admixture based on whey protein in the process of centrifugal mixing of the components, which determined the composition of the factor space of the investigated process. Based on the results of the research, the effective content of whey protein, sodium alginate, and soy fiber in the developed recipe was proven, which showed high characteristics in terms of fat-retaining and moisture-retaining ability, digestibility, pH level – activity, and other parameters. The developed formulation made it possible to improve the general indicator of the balance of amino acids in the product and increase the functional-technological and quality parameters of the developed products. The physical and mechanical characteristics of the obtained meat product were evaluated based on the results of physical and mathematical modelling. Modelling was carried out using Federman-on-Buckingham's second similarity theory and the "dimension theory" method, which allows the processing of the obtained experimental data in the form of a criterion equation, which was compiled using Froude, Euler, and Sherwood criteria. The purpose of this study was to obtain dependencies between such process factors as product density, the coefficient of dynamic viscosity of the technological medium, the ultimate shear stress, the change in the concentration of the main impurities of lactic acid in the raw material, the value of the diffusion coefficient and the coefficient of mass transfer in the loading mass, the weight of one load of products, the angular frequency of rotation of the screws of the minced meat mixer, the radius of the rotating working bodies, the characteristic size of the products after grinding. Using the complex criterion equation and the developed program, we find a recommended set of operating mode parameters for preparing minced meat under the conditions of centrifugal influence on the mixing process and the action of the specified factors.