Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
13483 результатів
Результати пошуку
Документ Technology of minced products from hydrobionts and poultry meat for health purposes(2022) Svidlo, Karyna; Karpenko, Liudmyla; Mamchenko, Liudmyla; Kolisnychenko, TеtianaУ статті представлені результати дослідження проблеми розроблення технології харчової продукції оздоровчого призначення. Метою статті є наукове обґрунтування та розроблення технології м’ясних фаршевих виробів з м’яса птиці із додаванням лляного борошна, овочевих пюре, концентрату сироваткового білку. У ході дослідження встановлено волого- та жироутримуючі здатності фаршів з м’яса птиці із додаванням лляного борошна, овочевих пюре, концентрату сироваткового білку в різних комбінаціях та адгезійне напруження фаршевих мас. Проведено дослідження показників якості січених виробів з комбінованих фаршевих мас.Документ Функціонально-технологічні властивості термостабільної начинки для кулінарної і кондитерської продукції(2023) Товстоног, Дмитро Олексійович; Нєміріч, Олександра Володимирівна; Мамченко, Людмила Євгенівна; Гавриш, Андрій ВолодимировичНаведені результати дослідження функціонально-технологічних властивостей модельних систем, до яких входять такі компоненти як молочний білок, олія гарбузова та виготовлення на їх базі термостабільної начинки з додаванням порошку гарбуза та супутніх компонентів. Як контроль обрано термостабільну начинку, що містила в складі цукор білий, крохмальну патоку, лимонну кислоту, гідролізоване морквяне пюре, яблучний пектин зі ступенем етерифікації 31–36% і цитрат кальцію. Одним зі шляхів розроблення інноваційної технології обрано компоненти: молочний білок, лямбда каррагінан, фруктоза, гарбузова олія та гарбузовий порошок. Розроблено модельні системи та досліджено їх властивості. Аналізуючи модельні системи з різними концентраціями та співвідношеннями компонентів між собою, було виявлено найбільш вдалі комбінації, що описані нижче, та серед них обрана та варіація, що є найбільш успішною. Проведено аналіз мікроструктури модельних систем, їх органолептичний аналіз та оцінку. Проведено досліди щодо седиментаційної здатності модельних систем, агрегатованої стійкості, можливості до адгезії та в’язкості модельних систем. Досліджено вплив молочного білку та гуміарабіку на органолептичні та фізико-хімічні показники якості термостабільної начинки. Поліпшено функціональність термостабільної начинки.Документ Удосконалення технології біфштексів з використанням м’яса кролика і амарантового борошна(2023) Мідлер, Галина Сергіївна; Мамченко, Людмила Євгенівна; Нєміріч, Олександра Володимирівна; Ройко, ОльгаВивчено загальний хімічний склад рослинної і тваринної сировини: основними компонентами сухої речовини яловичини є білок і жир (18,6% і 16,00% відповідно). На вуглеводи припадало 60,54% рослинної сировини, з них вміст клітковини в борошні амаранту становив 7,05%, а вміст білка у ньому був вищим – 16,87%. Обґрунтовано та розроблено рецептурний склад та технологічний процес виробництва посічених напівфабрикатів з яловичини і м'яса кролів із доданням борошна амаранту. Досліджено показники якості модельних фаршів з вмістом кролячого м’яса і амарантового борошна. Вивчено вплив внесення до фаршу частки кролячого м’яса на його фізико-хімічні показники. Зокрема при збільшенні частки кролячого м’яса втрати загальної маси при тепловій обробці знижуються досить суттєво: від 27,3 до 19,7%, що становить зменшення втрат на 7,6% порівняно з контролем, відповідно збільшується вихід готових виробів. Визначено вплив концентрації борошна амаранту в модельних м’ясних фаршах на їх фізико-хімічні і органолептичні показники якості. Для розширення асортименту посічених м’ясних напівфабрикатів з м’ясом кролика та покращення їх властивостей запропоновано рецептури посічених напівфабрикатів з борошном амаранту (біфштексів) та розроблено технологічні схеми їх виробництва. Оптимальна кількість борошна амаранту для заміни м'ясної сировини при виробництві комбінованих посічених напівфабрикатів становить 8%, а вміст м'яса кролика ‒ 30%. Готові вироби характеризуються доброю консистенцією, ніжною структурою, соковитістю і приємним смаком та ароматом. Для реалізації запропонованої інновації не потрібно додаткового обладнання та перекваліфікації працівників. У технології посічених напівфабрикатів з м’ясом кролика і борошном амаранту можна рекомендувати різні способи термічної обробки: смаження основним способом, що є найбільш традиційним для цього виду продукції, варіння на парі й запікання, з урахуванням невеликих втрат при термічній обробці.Документ Стратегія впровадження інноваційних послуг у підприємствах харчування готелів харківщини(2023) Свідло, Карина Володимирівна; Мамченко, Людмила Євгенівна; Загоруйко, Діана В.; Попович, Таміла А.У статті розглянуто стратегію управління підприємствами громадського харчування на прикладі міні-готелю «Рилєєв» (м. Харків). Наведено приклади різнорівневих інноваційних циклів для основних типів підприємств, що надають послуги громадського харчування. Наведені результати PEST- та SWOT-аналізу дали можливість розглянути всі позитивні та негативні фактори всередині та за межами підприємства, які впливають на успіх. Вивчення середовища, в якому працює кафе «Рилєєв», дає змогу зпрогнозувати тенденції, що змінюються, та допомогти включити їх у процес прийняття рішень для впровадження інноваційних послуг у кафе.Документ Продукція спеціального призначення для військовослужбовців з використанням вторинних білкових ресурсів і природних комплексів(2023) Свідло, Карина Володимирівна; Шаніна, Ольга Миколаївна; Мамченко, Людмила Євгенівна; Піддубна, Лідія ВалеріївнаСучасні дослідження функціональних можливостей організму військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формуваньУкраїнив зоні бойових дій, а також лікування та реабілітації пораненихпідтверджують необхідність удосконалення раціонального харчування. Найбільш ефективним лікувально-профілактичним засобом є харчові продукти, біокомпоненти яких здатні мобілізувати природні захисні сили організму і захистити організм військового, оптимізуючи його функціональний стан. Прикладом такої продукції є розроблений авторами новий вид молочних напоїв на основі концентрату сироваткового білку, отриманий шляхом ультрафільтрації (КСБ-УФ) і природних сировинних комплексів.Документ Навігатор матричної оцінки талантів підприємства(2024) Шеремет, Олег Олексійович; Гринюк, Юлія Михайлівна; Ісмакаєв, Філіпп ЛеонідовичУ війні за таланти виграють компанії, які постійно відстежують потенціал талановитих співробітників, їх внесок у результати діяльності компанії-роботодавця та вміють пов’язувати їх воєдино, для чого в статті розглянуто популярну в світовій практиці матрицю (модель) 9 Box Grid. Встановлено перелік показників, якими може бути виміряна її горизонталь – продуктивність роботи, а також методики психометричної оцінки особистості, які в поєднанні з методом 180 або 360 градусів можуть бути використані в якості інструментів оцінки вертикалі матриці – потенціалу росту працівника. На підставі аналізу причин потрапляння співробітників у блоки матриці та інтересу роботодавця до кожного з них, запропоновано перелік відповідних цільових заходів з управління талантами різних категорій. У такий спосіб сформовано систему навігації для матричної моделі 9 Box Grid від моменту оцінки до прийняття управлінських рішень.Документ After-COVID development of services in the framework of sustainable development(2021) Zharova, Liubov; Raksha, Natalia; Spitsyna, Anhelina; Karolop, Olena; Mirzodaeva, TetianaЕпідемія COVID-19 сильно вдарила по світовій економіці, не залишивши жодної галузі без наслідків. Індустрія подорожей і туризму найбільше постраждали від часткових і повних карантин у всьому світі. Вихід із рецесії та відновлення сектору мають відбуватися у форматі нової нормальності. У рамках цього дослідження було стверджено, що ще однією основою для розвитку туризму та гостинності є сталий розвиток. Обґрунтовується необхідність переосмислення галузі в напрямку стійкості у зв’язку із збереженням природи, переоцінкою соціокультурного середовища, перевагами активної участі в економіці та місцевому розвитку. Наголошується на необхідності вирішення першочергового – переосмислення чи швидкого одужання. Підкреслив, що сталий туризм повинен мати позитивний вплив, покращуючи рівень життя місцевих громад. Найголовніше – зайнятість місцевих у туристичному бізнесі. Забезпечення їхньої фінансової безпеки є важливим, особливо в такі періоди, як зменшення кількості туристів через пандемію. Сталий туризм є фінансово вигідним і вигідним для зацікавлених сторін.Документ Financial and legal regulation of blockchane technology: status and prospects of cryptovolute use(2021) Tipanov, Vladyslav; Drachov, Oleksii; Tkalenko, Svitlana; Mirzodaeva, Tetiana; Syerova, LyidmilaРозглянуто сутність криптовалют та запропоновано визначення їх правового статусу. Вивчено досвід деяких юрисдикцій щодо можливостей і загроз використання та регулювання криптовалют. Автори проаналізували ринок криптовалют. Фактори, що призвели до широкого використання криптовалюти, включають фінансову нестабільність, значні валютні коливання, обмеження потоків капіталу та інфляцію валюти в країні. Розглянуто проблему захисту інформації з використанням технології блокчейн, яка вирішується поєднанням блокового проектування та криптографічного захисту.Документ Теоретична архітектоніка податкового комплаєнсу платника податків(2023) Бойко, Світлана Василівна; Дем'яненко, Тетяна Євгеніївна; Корнієнко, Марія ВалентинівнаРеформування податкового адміністрування в Україні відбувається з впровадженням застосування ризик-орієнтованого підходу та присвоєння статусу ризиковості окремим платникам податків. Платники податків отримують від уряду прозорі та зрозумілі критерії ризиковості тадлямінімізації податкових ризиків мають впроваджувати прогресивні практики податкового комплаєнсу.Метою статті є дослідження теоретичних основ податкового комплаєнсу платника податків (суб’єкта господарювання) на основі узагальнення наукового доробку вітчизняної та світової наукової думки.На основі узагальнення теоретичних підходів до визначення поняття «податковий комплаєнс» визначено його основні характеристики. Під податковим комплаєнсом запропоновано розуміти систему заходів платника податків з дотримання чинного податкового законодавства та положень внутрішньої податкової політики, що реалізується через внутрішній контроль за нарахуванням, сплатою та декларуванням податків і податковими ризиками платника податків, в тому числі його податковим статусом і податковою історієюДокумент Екологічна сертифікація як чинник підвищення конкурентоспроможності готельно-ресторанного бізнесу(2022) Свідло, Карина Володимирівна; Мамченко, Людмила Євгенівна; Соколенко, Анна СергіївнаУ статті розглянуто перспективи екологізації готельного бізнесу на прикладі готелю «Харків Палац» 5 зірок. Надано комплексну оцінку переваг, які отримують підприємства готельного господарства у всьому світі внаслідок проведення екологічної сертифікації.