Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
87 результатів
Результати пошуку
Документ Обґрунтування доцільності використання пшона для виготовлення безглютенового печива(2023) Побрусило, Марина Володимирівна; Івчук, Надія ПавлівнаУ статті проаналізовано здобутки науковців України та світу в сфері питань з виробництва безглютенових борошняних кондитерських виробів. Було виділено основні напрямки у створенні функціональних безглютенових продуктів і визначено найменш досліджувані проблемні питання. Опираючись на отримані аналітичні дані, розраховано хімічний склад безглютенового здобного печива, виготовленого на основі пшона. За вихідну рецептуру обрано рецептуру традиційного здобного печива та повністю замінено пшеничне борошно на пшоно. З розрахунків хімічного складу печива на основі пшона випливає, що такий продукт може бути рекомендований до вживання людям хворим на целіакію, адже має підвищену біологічну цінність. У свою чергу, це є показником перспективності використання пшона для виготовлення безглютенових кондитерських виробівДокумент Development of the method of obtaining grain flakes using UV-irradiation(2023) Bazhay-Zhezherun, Svitlana; Bereza-Kindzerska, Ludmyla; Bashta (Sheremet), AllaThe method of obtaining flakes of increased biological value from grain crops has been developed. This method includes preparation of grain for processing, which involves cleaning grain from impurities, sorting, airing, separation of ferromagnetic impurities, washing and disinfection, peeling, hydrothermal treatment at a temperature of 12 - 16° C. Hydrothermal treatment takes place in three cycles, each of which involves intensive moistening of the grain for 4 hours followed by dehydration for 4-6 hours with a total duration of 26 - 30 hours. After the first cycle, the grain is treated with ultraviolet radiation with constant stirring. The thickness of the grain layer is 15 - 20 cm. The wavelength of ultraviolet radiation 250 - 300 nm; radiation intensity is 200 - 260 W/m2. The distance from the grain placement plane to the radiation source is 25 - 30 cm, process duration 55 - 60 sec. The next stage is flattening of raw materials, drying of the flakes at a temperature of 45 - 65° C to a moisture of 12 - 14%, airing, packing. The main physico-chemical and organoleptic indicators of quality of wheat flakes of increased biological value are investigated. The nutritional value of the product is determined. It was investigated that the microbiological seedability of wheat flakes does not exceed the permissible values. Storage for 6 months does not significantly impair quality. The developed method of processing cereals for producing flakes allows to obtain a product with high biological value, namely, an increased content of water-soluble and fat-soluble vitamins, in particular, the content of vitamin E is 8.5 mg%, В1 - 1.12 mg%, В2 - 1.15 mg%; content of food fibers, which are natural food sorbents - 2.5%Документ Отримання пластівців підвищеної харчової цінності з зерна голозерного вівса(2024) Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Береза-Кіндзерська, Людмила Василівна; Тогачинська, Ольга ВасилівнаРозроблено спосіб отримання пластівців підвищеної харчової цінності із голозерного вівса. Спосіб включає попередню підготовку зернової сировини, гідротермічне оброблення за холодного режиму: інтенсивне зволоження та тривале відволожування зернової маси. Після першого інтенсивного зволоження передбачено оброблення зерна інфрачервоним опроміненням. Наступними етапами є плющення, підсушування пластівців, провіювання, фасування. Досліджено вплив режиму оброблення на вміст основних вітамінів у зерні голозерного вівса. Визначено основні фізико-хімічні показники якості та харчову цінність вівсяних пластівців. Досліджено, мікробіологічну обсеміненість розробленого продуктуДокумент Наукові засади розроблення продуктів з підвищеним вмістом білка в раціоні харчування військовослужбовців(2023) Маслійчук, Ольга Богданівна; Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія ВалентинівнаБілкова складова є найдефіцитнішою у раціоні харчування військовослужбовців. Особливо актуальним є завдання споживання необхідної кількості білка для військовослуж- бовців, що мають підвищений ступінь фізичної активності в бойових діях. У статті проаналізовано наукові засади розроблення харчових продуктів з підвищеним вмістом білка в раціоні харчування військовослужбовців. Наведено білкові добавки відповідної класифікації та запропоновано наступний етап дослідження забезпечення раціону харчування військослужбовців у основних нутрієнтахДокумент Changes in vitamin content and sensory characteristics of frozen wild berries during storage(2024) Simahina, Galina; Naumenko, Nataliia; Kaminska (Halapsina), SvitlanaThe aim of the study was to evaluate changes in the content of ascorbic acid, bioflavonoids, and β-carotene, as well as the organoleptic properties of frozen wild berries under the influence of cryoprotectants after long-term storage. Berries, processed with a water solution of cryoprotectant before freezing, after 9 months of storage, showed almost no significant difference with fresh raw materials in terms of vitamin content and sensory characteristics. The optimal conditions for defrosting of berries was temperature 0 °C for 30–33 minutes.Документ Нутриціологічне корегування та захист організму від радіоактивних ушкоджень(2024) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія Валентинівна; Грегірчак, Наталія Миколаївна; Науменко, Іван ЮрійовичНа сьогодні доведено, що навіть малі дози постійно діючого радіоактивного опромінення можуть викликати легку форму променевої хвороби, зниження імунітету і негативні віддалені наслідки. Радіонукліди, які потрапили в організм людини, здатні накопичуватись у тканинах і органах, дуже повільно виводяться і спричинюють різноманітні захворювання, зокрема онкологічні. І в такій ситуації все більше уваги і в медицині, і в нутриціології приділяється профілактичним заходам захисту організму людини від радіоактивних ушкоджень, а пріоритетного значення набувають нутрієнти радіопротекторної та адаптогенної дії. Ці чинники визначають актуальність даної роботи, а практична реалізація такої профілактики пов’язана з розробленням та виробництвом функціональних харчових продуктів і дієтичних добавок на основі сировини з підвищеним вмістом радіопротекторів.Документ Аналіз та тенденції організації харчування військовослужбовців у різних країнах світу(2024) Гойко, Ірина Юріївна; Стеценко, Наталья ОлександрівнаПроведено аналіз продовольчого забезпечення особового складу в арміях різних країн світу та розглянуто принципи їх формування.Документ Дієтична добавка адаптогенної дії для екстремальних умов довкілля(2024) Сімахіна, Галина Олександрівна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Науменко, Наталія Валентинівна; Побрусило, Марина ВолодимирівнаУ даній роботі створено дієтичну добавку на основі 5 лікарських рослин, показано їхню дію на різні органи та системи організму людини в екстремальних умовах життєдіяльності. Компоненти отриманої добавки широко розповсюджені на території України, тому вони будуть доступними за ціною для різних верств населення, а виробництво таких дієтичних добавок матиме значні переваги над імпортною продукцією цієї категорії товарів.Документ Ранжування кріопротекторів за ефективністю захисту біологічних структур від ушкоджень при низьких температурах(2024) Сімахіна, Галина ОлександрівнаУ статті за результатами експериментальних досліджень науково обґрунтовано доцільність використання і ранжування різних кріопротекторів за 4-ма категоріями та спадним ефектом їх кріозахисту при заморожуванні культивованих сортів плодів і ягід: вишні (кісточкові плоди), малини (ягоди складні), смородини чорної (ягоди справжні). Наведені результати мають наукове і практичне значення і можуть бути використані в навчальному процесі, наукових дослідженнях при індивідуальному підборі найбільш ефективних кріопротекторів, а також для розширення спектру сполук із вираженими кріозахисними властивостямиДокумент Study of the dynamics of spindle shaft on gas-static bearings(2024) Breshev, Oleksii; Nosko, Pavlo; Bashta, Oleksandr; Bashta (Sheremet), Alla; Radko, MaksymThis study delves into the complex dynamics of spindle shafts mounted on gas-static bearings, employing computational experiments and analysis to reveal crucial insights for optimizing high-precision machining processes