Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
2 результатів
Результати пошуку
Документ Study of the extraction kinetics of flavonoids from the fruits of sophora japonica L. Sophora Japonica L. with sunflower oil(2024) Pelekhova, Liubov; Usatyuk, Svitlana; Tyshchenko (Usatiuk), Olena; Honcharov, ViacheslavAmong the large number of biologically active substances contained in the fruits of Japanese sophora, the extraction of flavonoids, substances of medium polarity, is particularly important. The process of extracting them with vegetable oil from fruits is quite complicated. The object of research is the kinetics of the process of extracting flavonoids from Japanese sophora fruits with sunflower oil. The influence of temperature, duration, and hydraulic modulus on the extraction process, as well as on the derivation of the equation of the mathematical model, is studied. Mathematical modeling methods are used in the research. Processing of experimental data for the study of extraction kinetics in the vegetable oil:vegetable raw material system is carried out using the Statistica statistical package. In order to derive the equation of the mathematical model of the process of extracting flavonoids from Japanese sophora with sunflower oil, the influence of temperature, duration and hydromodulus on the process of transition of the target component – flavonoids to the extract – is investigated. A mathematical model of the dependence of flavonoids on the hydromodulus (H=10–25), temperature (t=25–45 °С) and the duration of the extraction process of Japanese sophora (τ=2–10 h) is obtained, which makes it possible to calculate the content of flavonoids with an average relative with an error within 5 %. On the basis of the conducted experimental studies, basic technological schemes for obtaining unrefined sunflower oil of increased biological value are developed, which includes the following stages: preparation of raw materials, treatment of prepared raw materials with sunflower oil during dilution and mixing, separation of oil from raw materials by filtering. The proposed technology is promising, as its implementation is possible not only in food industry enterprises, but also in restaurant establishments, as it does not require expensive equipment, additional production premises and special training of personnel. The mathematical models of the extraction process of Japanese sophora with unrefined sunflower oil proposed in the work allow to select the extraction parameters with a high degree of probability and offer the consumer flavonoid-enriched sunflower oil of increased biological value.Документ Отримання концентратів біофлавоноїдів з лікарської сировини(Cімахіна, Г. О. Отримання концентратів біофлавоноїдів з лікарської сировини / Г. О. Сімахіна // Наукові праці НУХТ. – 2021. – Т. 27, № 2. – С. 140–147., 2021) Сімахіна, Галина ОлександрівнаЗа сучасними науковими даними, найбільш ефективним засобом боротьби з надлишком вільних радикалів є природні антиоксиданти, які завдяки своїй будові можуть бутидонорами протонів або електронів, здатних нейтралізувативільні радикали. Високу антиоксидантну активність виявляють сполуки феноль-ної природи — біофлавоноїди, яків досить значних концентраціях містяться в різних лікарських рослинах. Тому в наші дні широко застосовуються лікарські трави не лише вмедицині, а й у харчових технологіях. У статті здійснено оцінку ряду лікарських рослин на вміст загальної суми біофлавоноїдів, оскільки їх виражений профілактичний і лікувальний ефекти є результатом впливу всіхдіючих речовин, та розроблено спосіб отримання сухих і згущених концентратів як поліфункціональних збагачувачів харчових середо-вищ із переважаючим вмістом біофлавоноїдів. /According to the recent scientific information, natural anti-oxidants are believed to be the most effective means to fight the excess of free radicals. Thanks to their structure, natural antioxi-dants can be the donors of either protons or electrons and, there-fore, be able to neutralize free radicals. The compounds of phe-nolic nature, or bioflavonoids contained by the majority of herbs in different concentrations, reveal high antioxidative capacity. Therefore, herbs are nowadays widely used in therapy as well as in food technologies.In this article, an array of herbs was evaluated for bioflavo-noids that impart the evident preventive and curative effects to the former, and the technology of obtaining dry and condensed concentrates as the plentiful fortifiers of various food bases was elaborated and proved.