Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
6 результатів
Результати пошуку
Документ Сучасні хімічні дезінфектанти та антисептики. Частина ІІ(2021) Брицун, Василь Миколайович; Сімурова, Наталія Вячеславівна; Попова, Інна Вадимівна; Сімуров, Олексій ВолодимировичЗдійснено класифікацію ДЗ і АЗ за хімічною структурою. Наведено їх спектри активності, напрями, форми й умови застосування, описано токсичність і вплив на екологію.Документ Сучасні хімічні дезінфектанти та антисептики. Частина І(2021) Брицун, Василь Миколайович; Сімурова, Наталія Вячеславівна; Сімуров, Олексій Володимирович; Попова, Інна ВадимівнаВ огляді узагальнено та систематизовано інформацію про властивості сучасних хімічних ДЗ і АЗ – алкілувальних реактантів, альдегідів, амідів, амідинів та бісгуанідинів, барвників, галогенактивних реагентів, галогенів та їх комплексів, похідних 2-нітрофурану. Здійснено класифікацію ДЗ і АЗ за хімічною структурою, наведено спектри їхньої активності, напрями і форми застосування, описано токсичність і вплив на екологію.Документ Побічні ефекти сучасних хімічних дезінфектантів та антисептиків. Частина 1. Пандемія Covid19 як тригер їх неалергічної та алергічної дії на здоров'я населення(2024) Брицун, Василь Миколайович; Попова, Інна Вадимівна; Ковальова, Світлана Олександрівна; Петренко, Тетяна ВолодимирівнаПроведено збір, узагальнення, систематизацію та аналіз інформації, опубліковану за останні 10 років, про побічну дію (алерген ність) дезінфікуючих (ДЗ) та антисептичних засобів (АЗ) різної хімічної будови в будь-якому агрегатному стані. Показано, що ці сполуки є токсичними і при потраплянні в організм викликають побічну дію, в тому числі прояви алергії (кашель, подразнення, дерматити, кро пив’янку, астму, реакції гіперчутливості). З’ясовано, що допоміжні інгредієнти комерційних дезінфікуючих та тисептичних розчинів (ароматизатори, консерванти, загущувачі) також можуть бути алергенамиДокумент Побічні ефекти сучасних хімічних дезінфектантів та антисептиків. Частина 2. Неалергічна та алергічна дія внаслідок їх інгаляційного проникнення в організм(2024) Брицун, Василь Миколайович; Попова, Інна Вадимівна; Ковальова, Світлана Олександрівна; Петренко, Тетяна ВолодимирівнаПроведено збір, узагальнення, систематизацію та аналіз інформації (49 статей за останні 10 років) стосовно неалергенної та алергенної дії дезінфікуючих (ДЗ) та антисептичних засобів (АЗ) при інгаляційному шляху трапляння їх в організм. Показано, що ці сполуки є токсичними і при надходженні через дихальну систему викликають побічні явища, в тому числі прояви алергії. При дезобробці приміщень можливі високі локальні концентрації ДЗ в повітрі, які здатні обумовити кашель, подразнення очей і слизових оболонок носа, сльозотечу, нежить, головний біль, синусит, погіршення функцій легень, розви ток пневмоніту, нападів бронхіальної астми. Плавання в басейнах з хлорованою водою теж має певні ризики, наслідками яких можуть стати подразнення слизових оболонок дихальної системи, риніт, трахеїт, бронхіт, пневмоніт, бронхіоліт, астмаДокумент Вплив антисептиків на накопичення летких домішок у спиртових бражках(2004) Шиян, Петро Леонідович; Маринченко, Віктор Опанасович; Фіщенко, Анатолій Миколайович; Мудрак, Тетяна Омелянівна; Бондар, Микола ВасильовичДосліджено вплив різних антисептиків на хіміко-технологічні показники процесу бродіння сусла із крохмалевмісної сировини, мікробіологічну чистоту зрілих бражок, бродильну активність дріжджів та вихід етилового спирту.Документ Використання антисептиків для боротьби із контамінуючою мікрофлорою при зброджуванні сусла з крохмалевмісної сировини(2002) Гулий, Іван Степанович; Шиян, Петро Леонідович; Домарецький, Віталій Афанасійович; Маринченко, Віктор Опанасович; Мудрак, Тетяна Омелянівна; Фіщенко, Анатолій Миколайович; Сизько, Валерій Борисович; Бондар, Микола Васильович; Єрмакова, Ганна ВолодимирівнаДосліджено вплив антимікробних препаратів Акватон-10 та Вазин на хіміко-технологічні показники процесу бродіння сусла із крохмалевмісної сировини, мікробіологічну чистоту зрілих бражок, бродильну активність дріжджів та вихід етилового спирту.