Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 13
  • Ескіз
    Документ
    Продукція спеціального призначення для військовослужбовців з використанням вторинних білкових ресурсів і природних комплексів
    (2023) Свідло, Карина Володимирівна; Шаніна, Ольга Миколаївна; Мамченко, Людмила Євгенівна; Піддубна, Лідія Валеріївна
    Сучасні дослідження функціональних можливостей організму військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формуваньУкраїнив зоні бойових дій, а також лікування та реабілітації пораненихпідтверджують необхідність удосконалення раціонального харчування. Найбільш ефективним лікувально-профілактичним засобом є харчові продукти, біокомпоненти яких здатні мобілізувати природні захисні сили організму і захистити організм військового, оптимізуючи його функціональний стан. Прикладом такої продукції є розроблений авторами новий вид молочних напоїв на основі концентрату сироваткового білку, отриманий шляхом ультрафільтрації (КСБ-УФ) і природних сировинних комплексів.
  • Ескіз
    Документ
    Аналіз та тенденції організації харчування військовослужбовців у різних країнах світу
    (2024) Гойко, Ірина Юріївна; Стеценко, Наталья Олександрівна
    Проведено аналіз продовольчого забезпечення особового складу в арміях різних країн світу та розглянуто принципи їх формування.
  • Ескіз
    Документ
    Відзеркалення системно-історичних аспектів вивчення лікувальних мінеральних вод як елементу гідромінеральних ресурсів
    (2021) Кучмістова, Олена Федосіївна; Кучмістов, Віктор Олексійович; Черницький, Вадим Ігорович; Майборода, Олена Іванівна
    Проведено дослідження природнорекреаційного потенціалу України як напряму медичного забезпечення військовослужбовців. Увага акцентована на ключових хронологічних етапах застосування мінеральних вод – одного з найпотужніших і найдавніших лікувально-оздоровчих методів. Сформульоване чітке уявлення про еволюцію застосування рекреаційних ресурсів паралельно зі становленням курортної справи. Вичленено сім основних етапів поступового вивчення та застосування мінеральних вод, лікувально-оздоровчі можливості яких вважаються одним із найпотужніших природно-кліматичних факторів. The study of the natural and recreational potential of Ukraine as a direct medical care of the military servicemen was carried out. Respect is focused on the key chronological stages of mineral water stagnation - one of the most difficult and oldest healing methods. Formulated a statement about the evolution of the stagnation of recreational resources in parallel with the development of the resort. We have singled out the following main stages of step-by-step cultivation and stagnation of mineral waters, recreational and health-improving possibilities, which are considered to be one of the most severe natural and climatic factors.
  • Ескіз
    Документ
    Наукові аспекти розроблення харчових раціонів для військовослужбовців
    (2015) Українець, Анатолій Іванович; Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія Валентинівна
    Раціон необхідно розглядати як зумовлену зовнішніми чинниками взаємодію людини з довкіллям, та наведено основні засади розроблення для військовослужбовців харчових раціонів, адекватних їхнім потребам.
  • Ескіз
    Документ
    Обґрунтування складу м’ясо-рослинних консервів для військовослужбовців
    (2019) Стеценко, Наталія Олександрівна; Сімахіна, Галина Олександрівна; Гойко, Ірина Юріївна
    В статті розглянуто основні підходи до формування нутрієнтного складу харчових продуктів для військовослужбовців. Обґрунтовано вибір насіння кунжуту, гірчиці та соняшника для поліпшення білкового та вітаміно-мінерального складу консервів на основі яловичини та гречаної крупи. Визначені показники харчової та біологічної цінності готового продукту. The article discusses the main approaches to the formation of the nutrient composition of food for military personnel. The choice of sesame seeds, mustard and sunflower seeds to improve the protein and vitamin-mineral composition of canned food based on beef and buckwheat has been substantiated. Defined indicators of nutritional and biological value of the finished product.
  • Ескіз
    Документ
    Профілактика білкової недостатності у раціонах харчування військовослужбовців
    (2015) Гойко, Ірина Юріївна; Сімахіна, Галина Олександрівна; Стеценко, Наталія Олександрівна
    На основі літературних даних та власних досліджень у статті обґрунтовано підбір рецептурних компонентів і на молочній основі розроблено новий харчовий продукт із підвищеним вмістом білка. Як збагачувачі молочної основи використано сухі грибні та сухі білково-рослинні напівфабрикати поліфункціонального призначення. Внесення таких збагачувачів істотно покращує амінокислотний склад отриманих зразків плавленого сиру, в результаті чого за переважною кількістю амінокислот його білок набли- жається до складу еталонного. Отримано також дослідні зразки молочних продуктів з концентратом стевії як цукрозамінника та сухої зеленої маси кропиви і конюшини. Такі збагачувачі надають можливість повністю відмо- витися від використання штучних харчових добавок. Розроблені продукти рекомендовано для збагачення раціонів харчування військовослужбовців високоефективною білковою складовою. Based on literary data and results of our own researches, we have grounded the choice of recipe components and proposed the technology of a new dairy product with gained content of protein. Dry mushroom and dry protein vegetable semi-products of multifunctional purposes were used as dressers for the milk base. The addition of such dresser significantly improves the amino-acid composition of the samples of the processed cheese, whereby an overwhelming number of amino-acids of its proteins approximate to the reference protein. The experimental samples of dairy products containing stevia concentrate, dry green mass of nettles and clover as a sweetener were also obtained. These dressers provide the opportunity to completely eliminate the use of artificial food additives. There was asserted that this product would be expedient for completion of military personnel diet with high-effective protein component.
  • Ескіз
    Документ
    Овочево-горіховий батончик для раціонів військовослужбовців
    (2018) Стеценко, Наталія Олександрівна; Сімахіна, Галина Олександрівна; Гойко, Ірина Юріївна
    Проведений комплекс досліджень дозволив розробити рецептуру та спосіб виробництва овочево-горіхових батончиків з підвищеною харчовою і біологічною цінністю, які рекомендовані для харчування військовослужбовців. Підвищений вміст мікронутрієнтів позитивно вплине на стан імунної системи, захисних, адаптаційних механізмів організму, на його фізичну витривалість та здатність до відновлення. The conducted research complex made it possible to develop a recipe and a method of production of vegetable nuts with high nutritional and biological value, which are recommended for servicing the soldiers. The high content of micronutrients will positively affect the state of the immune system, the protective, adaptive mechanisms of the body, its physical endurance and the ability to recover.
  • Ескіз
    Документ
    Функціональні зміни в організмі людини в екстремальних умовах та їх біокорегування компонентами харчових продуктів
    (2017) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія Валентинівна
    У статті на основі літературних даних здійснено аналіз функціональних змін в організмі осіб, які постійно піддаються фізичним і нервово-психо- емоційним перевантаженням, що ставить їх на межу фізіологічних можливостей, викликає ряд захворювань і різко знижує якість життя. Це передусім стосується військовослужбовців, які впродовж трьох останніх років виконують свій службовий і громадянський обов’язок у зоні АТО. The authors of this article accomplished a literary data based analysis of functional changes in the organisms of the people constantly exposed to physical and nervous-psychoemotional overstrain, which might place them on the edge of physiological possibilities, cause an array of diseases, and lower sharply the quality of their life. First of all, this problem concerns military personnel fulfilling their duties in the zone of Anti-Terrorist Operation.
  • Ескіз
    Документ
    Розроблення спеціалізованих харчових продуктів для екстремальних умов життєдіяльності
    (2017) Українець, Анатолій Іванович; Стеценко, Наталія Олександрівна; Сімахіна, Галина Олександрівна
    У статті проаналізовано медико-біологічні принципи, які необхідно враховувати при виробництві спеціалізованих харчових продуктів для окремих груп населення з підвищеним рівнем фізичного навантаження — військовослужбовців, спортсменів тощо. Обґрунтовано вибір харчового середовища та джерел функціональних інгредієнтів для забезпечення оздоровчої спрямованості сирної запіканки для спецконтингентів. Наведено результати визначення показників біологічної цінності білка та харчової і біологічної цінності розробленого продукту. The article analyzes the medical and biological principles that must be taken into account in the production of specialized food products for certain groups of people with a higher level of physical activity - servicemen, athletes, etc. The choice of the food environment and sources of functional ingredients for providing the health orientation of the cheese casserole to the special contingents is substantiated. The results of determining the values of the biological value of protein and the nutritional and biological value of the developed product are presented.
  • Ескіз
    Документ
    Розроблення рецептури м'ясо-рослинних консервів з покращеним вітаміно-мінеральним складом для харчування військовослужбовців
    (Varna: Technical University, 2017-06) Стеценко, Наталія Олександрівна; Сімахіна, Галина Олександрівна
    У роботі теоретично обґрунтовано та запропоновано рецептуру м’ясо-рослинної консерви для харчування військовослужбовців з використанням яловичини, гречаної крупи та насіння олійних культур. Розроблено спосіб отримання білково-жирової емульсії з насіння олійних культур, соєвого білкового ізоляту, оливкової олії і води. Визначено вплив збагачувачів на харчову та біологічну цінність нового продукту. Встановлено, що при вживанні 400 г консерви спостерігається забезпечення добової потреби в певних нутрієнтах на такому рівні, %: білки – 42.89, жири – 23.62, вуглеводи – 10.38, Са – 10.69, Fe – 43.56, Zn – 46.35, К – 41.7, вітаміни: Е – 23.62, В1 – 16.88, В2 – 36.83, В6 – 42,94. Це дозволяє віднести розроблені консерви до категорії функціональних харчових продуктів. In the work theoretically substantiated and proposed a recipe for meat and vegetable canned food for servicemen using beef, buckwheat and oilseeds seeds. The method of obtaining protein-fat emulsion from oilseed crops, soybean protein isolate, olive oil and water has been developed. The influence of enrichers on the food and biological value of a new product has been determined. It is established that when using 400 g of canned food, it is observed that the daily requirement for certain nutrients is maintained at the following level:% proteins - 42.89, fats - 23.62, carbohydrates - 10.38, Ca - 10.69, Fe - 43.56, Zn - 46.35, K - 41.7, vitamins : E - 23.62, B1 - 16.88, B2 - 36.83, B6 - 42.94. This allows the developed canned foods to be classified as functional foods.