Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 22
  • Ескіз
    Документ
    Диспергування емульсій у багатоступеневих кавітаційних апаратах
    (2018) Литвиненко, Олександр Анатолійович; Пащенко, Богдан Сергійович; Кадомський, Сергій Віталійович
    У статті представлено експериментальні результати обробки емульсій у гідродинамічних кавітаційних апаратах. Встановлено, що використання багатоступеневих апаратів сприяє спрощенню технологічної схеми і забезпечує необхідну якість готового продукту. Отримані результати дають підставу зробити висновки, що вибір багатоступінчастої обробки обумовлений необхід ністю відмови від циркуляційної схеми. Реалізація циркуляційної обробки призводить до погіршення якості кінцевого продукту. З’ясовано, що використання одноступінчатих кавітаційних апаратів для обробки емульсій неефективне, оскільки отриманий продукт не відповідає необхідним параметрам. Робочі режими відповідають бульбашковій формі кавітації, коли колапс кавітаційних буль башок супроводжується «жорсткою» ударно-хвильовою дією на компоненти середовища. Порівняльний аналіз одержаних результатів дає підстави ствер джувати, що при обробленні в одноступеневому апараті емульсія не досягає високих показників дисперсності. Використання апаратів з послідовними зонами кавітаційної обробки дає змогу одержувати емульсію з потрібними дисперсійними характеристиками.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив ультразвукової кавітації на приготування та зброджування сусла зі спельти
    (2011) Піх, Зорян Григорович; Паляниця, Любов Ярославівна; Березовська, Наталія Іванівна; Косів, Руслана Богданівна; Швабюк, О. В.
    Запропоновано одержання етилового спирту біоконверсією спельти (Triticum spelta). З метою підвищення ефективності використання компонентів даної рослинної сировини застосовано ультразвукову кавітацію на стадії приготування замісу. Досліджено, що кавітаційна обробка зернових замісів покращує реологічні показники сусла та бражки, інтенсифікує процес бродіння, збільшує вихід спирту.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження впливу кавітаційного механізму при пульсаційному екстрагуванні рослинної сировини
    (2014) Іваницький, Георгій Костянтинович; Шурчкова, Юлія Олександрівна; Ганзенко, Валентина Василівна; Гоженко, Любов Петрівна; Янюк, Тетяна Іванівна; Тракало, Тетяна Олександрівна; Бондар, Ольга Юріївна
    Головна особливість процесу екстрагування харчової та рослинної сировини полягає в тому, що фі- зичні властивості сировини значно змінюються в процесі екстрагування, і це суттєво впливає на всі стадії технологічного процесу. Технологія переробки рослинної сировини потребує максимального збереження біоактивних компонентів, що може забезпечити проведення екстрагування при невисоких температурах. При цьому рекомендується попереднє замочування, тривалість якого залежить від швидкості витіснення повітря з клітини. Використовуючи ультразвук, а саме утворений звукокапілярний ефект, досягається не тільки прискорення витіснення бульбашок повітря, але і спричинюються умови для його розчинення у воді. Під дією ультразвукових коливань відбувається активний вплив на тканини сировини, що забезпечує більш швидкий перехід біоактивних компонентів з клітини в екстрагент і приводить до інтенсифікації процесу екстрагування.Процес екстрагування проводили паралельно в диспергаторах ударного та кавітаційного типу. При проведенні експериментальних досліджень впливу кавітаційних ефектів на сировину в пульсаційних ди- спергаторах взято за об’єкти досліджень: насіння льону ціле та розмелене, екструдат бобів сої, окремо екструдат бобів сої з цілим насінням льону (для визначення впливу на структурно-механічні властивості після обробки). Гідромодуль складав 1:7. Температура екстрагента була 30 С, яка підтримувалась протя- гом дослідження. В якості екстрагента використовували воду. Після екстрагування в одержаних зразках визначали: вміст сухих речовин згідно ГОСТ 28561-90, крохмаль за ГОСТ 10845-98, кислотність за ГОСТ 10844-74, кількість білка за нефелометричним методом, реологічні показники екстракту за допо- могою ротаційного віскозиметра «Реотест-2».The main feature of the process of extraction of food and vegetable raw materials is that the physical properties of raw materials change significantly during the extraction process, and this significantly affects all stages of the technological process. The technology of processing vegetable raw materials requires the maximum preservation of bioactive components, which can provide extraction at low temperatures. Pre-soaking is recommended, the duration of which depends on the rate of air displacement from the cell. Using ultrasound, namely the formed sound-capillary effect, not only accelerates the displacement of air bubbles, but also causes the conditions for its dissolution in water. Under the action of ultrasonic vibrations there is an active effect on the tissues of the raw material, which provides a faster transition of bioactive components from the cell to the extractant and leads to an intensification of the extraction process.The extraction process was performed in parallel in shock and cavitation type dispersants. In experimental studies of the effect of cavitation effects on raw materials in pulsating dispersants taken as the objects of study: whole and ground flax seeds, soybean extrudate, soybean bean extrudate with whole flax seeds (to determine the impact on structural and mechanical properties after processing ). The hydraulic module was 1: 7. The temperature of the extractant was 30 C, which was maintained during the study. Water was used as an extractant. After extraction in the obtained samples were determined: dry matter content according to GOST 28561-90, starch according to GOST 10845-98, acidity according to GOST 10844-74, the amount of protein by nephelometric method, rheological parameters of the extract using a rotary viscometer "Reotest-2" .
  • Ескіз
    Документ
    Розрахунок пастеризаторів-гомогенізаторів періодичної дії типу ТЕК-СМ
    (2013) Пахомова, Катерина Юріївна; Осіпенко, С. Б.
    Доведено можливість використання гідродинамічних установок не тільки для подрібнення та гомогенізації матеріалів, але і в якості теплового обладнання для стерилізації продуктів. Наведено залежності між ступенем подрібнення, температурою продукту та кратністю проходження кожної часточки через зону гідродинамічної дії. Наведено розрахунок кратності циркулювання для нагріву продукту до температури пастеризації. The ability of using the hydrodynamic facilities not only for chopping and homogenization of material, but also as heating equipment for products sterilization has been proved. Correlation between degree of crushing and product temperature has been described. Dependence of particles crushing degree on frequency rate of each particle passage through a zone of hydrodynamic influence in GDM is given. As the result of the research, the calculation of frequency circulation for a product heating up to the pasteurization temperature is shown.
  • Ескіз
    Документ
    Зносостійкість корундової кераміки для робочих органів кавітаційних апаратів
    (2014) Некоз, Олександр Іванович; Литвиненко, Олександр Анатолійович; Риндюк, Дмитро Вікторович; Кавун, Віталій Петрович
    В статті наведено результати експериментальних досліджень кавітаційної зносостійкості корундової кераміки. Встановлено, що швидкість зношування визначається вмістом оксиду алюмінію та інтенсивністю мікроударного навантаження. Корундова кераміка може використовуватись для виготовлення робочих органів гідродинамічних кавітаційних апаратів (ГКА).
  • Ескіз
    Документ
    Використання кавітаційної обробки в харчовій і переробній промисловості
    (1998) Литвиненко, Олександр Анатолійович; Некоз, Олександр Іванович; Здіслав, Кондрат
    Більшість харчових продуктів під час технологічного оброблення піддаються фізико-механічному впливові, при якому змінюються їхні структура і властивості. Однак серійне обладнання, яке використовується для цього, не завжди забезпечує потрібну якість обробки, відзначається підвищеними металомісткістю та енергоспоживанням. Такі умови спричиняють пошук нових варіантів апаратурного забезпечення технологічних процесів фізико-механічного оброблення харчових середовищ. Ці завдання ефективно вирішуються за допомогою кавітаційної обробки, яка забезпечує ефективний перерозподіл і диспергування фаз рідких гетерогенних систем. Джерелом енергетичного впливу, кавітації є поле кавітаційних бульбашок, яке цілеспрямовано генерується в оброблюваному середовищі. Most foods during processing technology amenable to physical-mechanical effect in which change their structure and properties. However, a batch of equipment used for this purpose, does not always provide the desired finish, metal content and the increased power consumption. These conditions cause the search for new variants of hardware software processes physical-mechanical processing of food media. These problems are efficiently solved by cavitation treatment that provides effective redistribution and dispersion of the liquid phase heterogeneous systems. The source of energy impact, cavitation cavitation bubbles have a field that is intentionally generated in the treated environment.
  • Ескіз
    Документ
    Кавітаційна стійкість неметалевих конструкційних матеріалів
    (Прикарпатський університет ім. Василя Стефаника Фізико-хімічний інститут Асоціація "Вчені Прикарпаття", 2003) Сухенко, Юрій Григорович; Литвиненко, Олександр Анатолійович; Некоз, Олександр Іванович; Сухенко, Владислав Юрійович
    Наведено результати досліджень неметалевих конструкційних матеріалів для експлуатації в умовах кавітаційно-ерозійного зношування. Показано, що полімерні і керамічні матеріали перспективні для виготовлення вузлів технологічного обладнання, призначеного для оброблення харчових середовищ в гідродинамічних кавітаційних апаратів (ГКА). The results of studies of non-metallic structural materials for use in cavitation-erosion wear. It is shown that polymeric and ceramic materials for advanced technological nodes production of equipment for processing food media in hydrodynamic cavitation apparatus (HKA).
  • Ескіз
    Документ
    Знешкодження хімічних забрудників води у гідродинамічних кавітаційних апаратах
    (Національний університет харчових технологій, 2003) Литвиненко, Олександр Анатолійович; Некоз, Олександр Іванович; Сухенко, Юрій Григорович
    Наведено результати дослідження використання гідродинамічної кавітації для інтенсифікації знешкодження хімічних забрудників стічної води. Приведены результаты исследования использования гидродинамической кавитации для интенсификации обезвреживания химических загрязнителей сточных вод. The research results of the use of hydrodynamic cavitation for intensification of chemical pollutants disposal of waste water.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження процесу подрібнення сировини в пастеризаторах-гомогенізаторах типу ТЕК-СМ
    (2013) Пахомова, Катерина Юріївна; Бессараб, Олександр Семенович
    Наведено схему і опис роботи гідродинамічної установки ТЕК-СМ, що розроблена і випускається Науково-виробничим приватним підприємством «Институт «ТЕКМАШ». Доведена можливість використання гідродинамічних установок для безвідходної переробки рослинної сировини. Визначено залежність ступеня та швидкості подрібнення сировини від виду оброблюваного продукту та технічних характеристик установки. Показана кореляція між ступенем подрібнення та температури продукту в процесі обробки сировини на установках типу ТЕК-СМ.
  • Ескіз
    Документ
    Гідродинамічний активатор вапнякового молока
    (2013) Пономаренко, Віталій Васильович
    В статті проаналізовано стан обладнання для активації вапнякового молока. Запропоновано використовувати гідродинамічний активатор на основі ежектора з подовженою камерою змішування та відцентрово-струминною форсункою в якості робочого сопла. Made an analytical overview of the main methods neutralization of ammonium in neutralization of ammonium in condensates and gives their brief description. A new two-stage scheme condensates using high ejection apparatus, which can significantly reduce energy costs