Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
16 результатів
Результати пошуку
Документ Розроблення заходів операційного вдосконалення технологічних процесів для операторів ринку харчової продукції(2023) Шинкарюк, Крістіна Валеріївна; Пащенко, Богдан Сергійович; Арсеньєва, Лариса ЮріївнаОщадливе виробництво – це концепція менеджменту виробництва, що спрямована на усунення втрат і оптимізацію бізнес-процесів. Вона охоплює увесь життєвий цикл харчового продукту: від етапу розробки та його виробництва, до взаємодії з постачальниками та клієнтами. Його елементом є концепція «операційного вдосконалення», яка базується на створенні ефективних бізнес-процесів та залученні кожного співробітника у процес безперервних покращень. Вона включає у себе широкий набір інструментів, що призначений підвищити ефективність операційної та управлінської діяльності виробництва. Особливість даної концепції полягає у легкому застосуванні до будь-якого технологічного процесу виробництва харчових продуктів, що є беззаперечною перевагою в сучасних складних умовах. Саме тому її було обрано авторами для подальшого дослідження та впровадження. У роботі авторами було проведено оптимізацію технологічного процесу підготовки арахісу на етапах пакування та зберігання його у складському приміщенні. Для досягнення мети були використані наступні інструменти ощадливого виробництва: концепція «операційного вдосконалення», карта потоку створення цінностей, система 5S, карта стандартних операцій, звіт А3. Також було розроблено схематичні плани виробництва із демонстрацією потоків виробничого руху продукту та схемою руху працівників з метою уточнення та деталізації отриманої інформації. Аналіз та обробка отриманої інформація дозволив виявити підпроцеси, що не становлять виробничої цінності. Ряд запропонованих авторами заходів та покращень дозволив зменшити їх тривалість на 38%. Запропоновані заходи операційного вдосконалення призвели до таких покращень: швидкої ідентифікації та вивантаження необхідної сировини та пакувальних матеріалів робітниками; зменшення повторюваності підпроцесів етапу пакування; усунуто проблему зайвого транспортування сировини, допоміжних матеріалів та переміщення персоналу; звільнення 50% площі складського приміщення під додаткові потреби; збільшення ефективності етапу пакування до 68%; зменшення загального часу обробки однієї фасованої порції сировини та тривалості виконання замовленняДокумент Обліково-аналітичне забезпечення ощадливого управління підприємством: науково-методологічні аспекти(2019) Колос, Ірина ВасилівнаЗастосування методу наукового інформаційного пошуку і когнітивного методу дозволило виокремити ключові ознаки і виявити дискусійність змістового наповнення поняття «обліково-аналітичне забезпечення». За результатами виконання іманентного підходу встановлено атрибутику дефініції «обліково-аналітичне забезпечення» із визначенням значимих позицій: забезпечення прийняття управлінських рішень; цілісна система інформації й інформаційних потоків; інтегрована система обліку, аудиту, аналізу та контролю; процес генерування інформації; ідентифікування кола користувачів і їх інформаційних потреб. Використання методів групування і системного аналізу дозволило виокремити основні підходи до визначення обліково-аналітичного забезпечення управління підприємством: як процес, як система. На основі проведеного контент-аналізу і семантичного аналізу, виявлених сутнісних ознак за іманентним підходом запропоновано у контексті наукових досліджень авторське визначення дефініції, яка відрізняється комплексністю і логічною узгодженістю із базовими категоріями «обліково-аналітичне забезпечення» і «ощадливе управління підприємством». Signs are marked as key and the content identified as the discussion of the concept of «accounting and analytical support» as a result of the application of the method of scientific information retrieval and cognitive method. Attributes set for the definition of «accounting and analytical support» of the results of the immanent approach to the definition of significant items (1) «ensuring the management solution», (2) «an integrated information system and information flow» and the «integrated system of accounting, audit, analysis and control», (3) «information generation process» and «identifying the number of users and their information needs». Approaches identified as to the definition of the basic accounting and analytical support using modern enterprise grouping methods and system analysis and set attributes: (A) a process aimed at (1) generating information; (2) efficient implementation of the basic management functions; (3) provision of management solution; (4) the identification of a range of users and their information needs; (B) the system, in particular (1) as an integrated information system and information flows; (2) as an integrated system accounting, auditing, analysis and control; (3) as an ordered set of data. Definition suggested as the author on the basis of a content analysis and semantic analysis, identified the essential features as a result of the immanent approach in the context of the definition of scientific research, which is a complex case and logical consistency with the basic categories of «accounting and analytical support» and «lean enterprise management»: accounting and analytical support of lean management of the enterprise – holistic, integrated accounting process (lean, strategic, management, financial), analysis (lean, industrial, management, financial), controls (controlling, internal audit, external control, external audit) through the information system streams, provides a justification, adoption and implementation of balanced management decisions by competent professionals on hierarchical levels of management within the enterprise and in the chain the interested side-consistent «supplier – producer – consumer» with a focus on minimizing waste and meet the value.Документ Diagnostics in lean management system of industrial enterprise(2018) Kolos, IrinaOn the organizational and methodological aspects of diagnostics, it is expedient to consider a rational combination of effective methods, in particular the concept of lean production, the use of which is directed, first of all, to overcoming the crisis situation of the industrial enterprise and also continuous assessment of lean changes and effective transformations, minimization of waste and establishment of reserves for possible reduction of unproductive expenses. Based on the results of the application of the cognitive method and the method of scientific information retrieval, it is established that there is no single approach to the treatment of the essence of diagnostics. But the common position remains the search, identification and identification of problem aspects of the activity and possible prospective tendencies with the purpose of developing alternative options for the best development of the enterprise. Based on the results of the use of critical analysis and logical generalization, it is proposed to consider the diagnostic process through a causative relationship with management functions. This is ensured by the integrated use of a set of expedient methods of lean production within the framework of individual functions. Further development of the interpretation of «diagnostics» is received as a process from the position of mutually fulfilling rational specific lean methods, techniques, means and procedures. It is proved that diagnostics in the management system of an industrial enterprise is expedient to realize through the coordination of management functions (accounting, control, analysis, planning, stimulation). Result are focused on eliminating costs non-value-added, reducing to the minimum allowable level of technologically necessary costs non-value-added, searching for hidden reserves of costs to value-added.Документ Material flow management of industrial enterprise on lean principles(2017) Kolos, IrinaThe material flow is characterized as a component of the value stream, where a material form of production stocks changes to a finished product, while creating value for the consumer. The model of the material flow management of an industrial enterprise on the lean basis is proposed with the use of a process approach (on the basis of a set of agreed interrelated purchase/supply processes, production/processing, sales/consumption), a functional approach and a system approach (using specific lean methods within an individual management function) to ensure lean transformations in the material flow. The relevance of the use of a combination of lean production methods in the implementation of individual management functions with the material flow of an industrial enterprise with a focus on continuous improvement of value creation for the consumer.Документ Функціонально-вартісний аналіз в управлінні витратами підприємства на засадах ощадливості(2017) Колос, Ірина ВасилівнаРозкрито роль і значення функціонально-вартісного аналізу в управлінні витратами сучасного підприємства. Запропоновано алгоритм функціонально-вартісного аналізу витрат на засадах ощадливості. Розроблено функціонально-вартісну модель аналізування витрат за потоком створення цінності в межах концепції ощадливого виробництва. Обґрунтовано доцільність застосування карти потоку створення цінності як додаткового методу управління витратами. The role and importance of disclosed of functional and cost-based analysis in management expenses of the modern enterprise. An algorithm is proposed for the functional and cost-based analysis costs to lean principles. The model is developed for functional and cost-based analysis of the cost of value stream in implementing the concept of lean production. Expediency justified to use the value stream mapping as an additional method of cost management.Документ Науково-методичні підходи до типології методів ощадливого виробництва(2015) Колос, Ірина ВасилівнаВстановлено сукупність поширених методів ощадливого виробництва. Обґрунтовано типологічний опис методів ощадливого виробництва з орієнтацією на забезпечення очікуваного результату від упровадження в практику діяльності підприємств. Розглянуто і проаналізовано сучасні методичні підходи до систематизації методів ощадливого виробництва з подальшим їх включенням до сформованої типології методів. Запропоновано додаткові ознаки класифікації сукупності методів ощадливого виробництва. Як базові ознаки групування методів ощадливого виробництва прийнято країну походження і хронологічно-еволюційний аспект. A set of common methods of lean production is established. Typological description of typological methods of lean production with a focus on providing the expected result from the introduction into the practice of enterprises is substantiated. The contemporary methodological approaches to the systematization of methods of lean production followed by their incorporation into formed typology methods are considered and analysed. Additional features of the classification of the aggregate of methods of lean production are proposed. Country of origin and chronological-evolutionary aspect are accepted as the basic features of a grouping of methods of lean production.Документ Науково-методичні підходи до постановки бюджетування в системі ощадливого управління промисловим підприємством(2017) Колос, Ірина ВасилівнаВстановлено необхідність впровадження бюджетування в контексті ощадливості за потоком створення цінності для споживача. Запропоновано внутрішні стандарти бюджетування в системі ощадливого управління промисловим підприємством в розрізі груп: організаційні (Положення про потік створення цінності, Керівництво з бюджетування, Регламент карти потоку створення цінності), методичні (Методика формування конкретного бюджету за потоком створення цінності), технологічні (Положення про автоматизацію бюджетування в інформаційній системі, Положення про комерційну таємницю). Рекомендовано оформлення як додатків Альбому уніфікованих форм управлінської звітності з ключовими показники ефективності і Класифікатора режимної інформації за ступенем її секретності. Доведено доцільність розроблення і запровадження внутрішніх стандартів бюджетування. The need for the introduction of lean budgeting of value stream for consumer. Standards proposed to develop as internal budgeting system of lean management by industrial enterprise in the context of groups: organizational (Regulation on the value stream, Budgeting Manual, value stream maps Regulation), methodical (Method of forming a specific budget for the value stream), technological (Regulations on the automation of budgeting in the information system, the Regulation on trade secrets). Applications recommended registering for the unified form of management reporting with key performance indicators and details of the regime of information on the extent of its secrecy. The feasibility is proved for the development and implementation of internal budgeting standards.Документ Дуальна природа втрат промислового підприємства в контексті ощадливості(2016) Колос, Ірина ВасилівнаУ статті встановлено в межах ощадливого виробництва дуальність втрат як джерела неефективного управління промисловим підприємством. Запропоновано систему втрат підприємств харчової промисловості за технологічним і управлінським аспектами в контексті ощадливості, яка містить взаємоузгоджені: основний перелік, головні причини виникнення, можливі шляхи та специфічні методи мінімізації / ліквідації. Враховуючи унікальність промислового підприємства, доведено небезпечність втрат через перевиробництво. Визначено доцільність переведення всіх видів втрат у втрат через очікування, що чинять найменший вплив на результати функціонування промислового підприємства на засадах ощадливості. The duality of lean production wastes as a source of inefficient management of industrial enterprise is set within in the article. The system proposed for the wastes of food industry enterprises in technological and managerial aspects in the context of lean, which contains mutually: the main list, the main causes of the possible ways and specific methods to minimize / eliminate it. Given the uniqueness of the industrial enterprise, the risk of Over-Production Waste is proven. Determine the feasibility of converting all wastes in the Waite Time Waste the expectations that have the least impact on the results of functioning of industrial enterprise on the basis of thrift.Документ Типологія методів ощадливого виробництва(2017) Колос, Ірина ВасилівнаОбґрунтовано дієвість конкретного методу ощадливого виробництва через змістову характеристику з виокремленням переваг і обмежень для забезпечення і підтримання ощадливих перетворень на безперервній основі. Розвинуто типологію методів ощадливого виробництва шляхом доповнення запропонованими класифікаційними ознаками: ресурси для виявлення втрат і напрям вдосконалення виробництва щодо їх мінімізації, ієрархія і функції управління, порядок (доцільність) запровадження. Effectiveness grounded for a specific lean method over substantial release characteristic with advantages and limitations to achieve and maintain lean transformations on a continuous basis. Typology developed for lean methods by adding to the proposed classification features: resources for detecting the direction of waste and improvement of production to minimize them, and hierarchy control function, the procedure (feasibility) implementation.Документ Державно-приватне партнерство в контексті ощадливості(2016) Колос, Ірина ВасилівнаАргументовано дієвість ДПП на засадах ощадливості з урахуванням особливості національної економіки, що сприятиме посиленню конкурентних переваг держави на світовому ринку, конкурентного статусу вітчизняних суб’єктів господарювання, покращення добробуту нації. Зроблено висновок, що ініціатором ДПП має стати бізнес за умови активного залучення громадськості, а підтримка держави є визначальною. Доведено доцільність виокремлення ключових учасників забезпечення ДПП: державні інституції, громадські організації (національні і міжнародні), промислові підприємства і ділові партнери (постачальники і замовники). Обґрунтовано складові призми ДПП як цілісної моделі, що містить в розрізі ключових учасників: внесок в ДПП, очікування від реалізації ДПП, втрати під час виконання ДПП. Розкрито результати досягнень ДПП з впровадження інструментарію ощадливого виробництва в зарубіжній практиці. PPP arguments based thrift considering peculiarities of national economy. This contributes to strengthening the competitive advantages of the state in the global market, the competitive status of domestic business entities, improve the welfare of the nation. The conclusion is made that the initiator of the PPP is a business, with the active involvement of the public and government support is decisive. The feasibility is proved to highlight key PPP participants: public institutions, non-governmental organizations (national and international), industry and business partners (suppliers and customers). Components of the justification for the PPP model as an integral prism, comprising key stakeholders: contribution to the PPP, the waiting from the implementation of PPP, the waste in the performance of the PPP. The results are disclosed on the achievements of the PPP on the implementation of lean manufacturing tools in foreign practice.