Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
7 результатів
Результати пошуку
Документ Упаковка з гнучких пакувальних матеріалів (стан та тенденції розвитку)(2021) Кулик, Наталія ВікторівнаНаведено актуальні дані аналізу ринку гнучких пакувальних матеріалів. Розглянуто основні тенденції розвитку упаковки з ГПМ: індивідуалізація та зручність; оптимізація (дизайн) матеріалів та процесів; турбота про здоров'я людини та безпеки харчових продуктів; упаковка в умовах пандемії та після COVID-19; електронна комерція та безконтактна доставка, екологічні аспекти. Наведено приклади сучасної упаковки з ГПМ, розробленої з урахуванням вимог економіки замкнутого циклу.Документ Характеристика полімерних матеріалів, що використовуються при виробництві бутильованої питної води(2023) Стаднічук, Наталія Олександрівна; Костюченко, Тетяна Петрівна; Кроніковський, Олег ІгоревичВикористання полімерних матеріалів у господарсько-питному водопостачанні є однією з гігієнічних проблем через можливий несприятливий вплив на якість води, що контактує з ними, за рахунок виділення вихідних мономерів, різних добавок і продуктів деструкції цих матеріалів. Пакувальні полімерні матеріали для виробництва бутильованої води повинні забезпечувати адекватний захист та мінімізувати зараження, запобігати пошкодженням та мати відповідне чинному законодавству маркування. Пакувальні матеріали, повинні бути не токсичними і не загрожувати безпеці та придатності питної води за певних умов зберігання та використання. Тара, що багаторазово використовується, повинна бути відповідно довговічною, легко піддаватися очищенню і дезінфекції. Останнім часом саме бутильована питна вода набула широкого розповсюдження як в промислово розвинених країнах, так і в країнах, що розвиваються. Споживачі купують упаковану питну воду з таких причин, як зручність використання, смак. Важливими міркуваннями є також безпека та потенційна користь для здоров'я. Тому особливе значення на сьогодні має контроль безпеки матеріалів, що використовуються для виробництва бутильованої (фасованої) упакованої питної води. Бутильовану воду виробляють у різних ємностях – від пляшок на одну порцію до великих пляшок, що вміщують до 80 літрів. Призначену для споживання воду упаковують у різноманітні полімерні ємності (каністри, бутелі, пляшки), але самою найпоширенішою упаковкою серед них є пластикові пляшки та бутелі виготовлені з поліетилентерефталату та полікарбонату. Доцільність та безпека їх використання й розглядається в даній роботі.Документ Їстівний посуд - піклування про екологічне майбутнє планети(2019) Роботько, Анастасія Юріївна; Чорна, Анастасія Іванівна; Шульга, Оксана СергіївнаЇстівний посуд, виготовлений з харчової сировини, можна вживати разом з напоєм або стравою. Метою дослідження є аналіз проблеми накопичення полімерних матеріалів та шляхи її вирішення. Об’єктами дослідження обрано найрозповсюдженіші види їстівного посуду. У статті розглянуто сучасний асортимент їстівного посуду. Проаналізовано основну сировину, що використовується для виготовлення їстівного посуду. Перспективною сировиною для виготовлення їстівного посуду є природні полімери різного походження: крохмаль, агар-агар, казеїн тощо. Науково обґрунтовано актуальність і перспективу заміни синтетичних полімерних матеріалів на біорозкладний їстівний посуд. Охарактеризовано склад їстівного посуду й обладнання для його виготовлення. На основі аналізу літературних джерел сформовано класифікацію їстівного посуду залежно від сировини, способу виготовлення, функціональних властивостей, розміру та призначення. Систематизовано технології виготовлення їстівного посуду залежно від сировини. Розглянуто основні вимоги до якості їстівного посуду.Документ Їстівний посуд альтернативна заміна пластику(2019) Роботько, Анастасія Юріївна; Чорна, Анастасія Іванівна; Шульга, Оксана СергіївнаПроаналізовано основних виробників та асортимент їстівного посуду. Найбільш поширеною сировиною, для виготовлення їстівного посуду є: водорості та речовини, отримані з них (агар, зернові культури (рис, пшениця,ячмінь, сорго, грибковий міцелій, картопляний крохмаль, молочний протеїн (казеїн) тощо. The main producers and assortment of edible dishes are analyzed. The most commonly used raw materials for the manufacture of food dishes are: algae and substances derived from them (agar, cereals (rice, wheat, barley, sorghum, fungal mycelium, potato starch, milk protein (casein) and the like.Документ Полімерні матеріали як носії біологічно активних речовин(2018) Мазур, Лариса Михайлівна; Ковальова, Світлана Олександрівна; Попова, Інна ВадимівнаВ огляді проаналізовано полімерні матеріали як носії лікарських препаратів, синтезовані на основі природних і синтетичних полімерів. Охарактеризовано різні форми зв’язування біологічно активних речовин з полімерною системою (за рахунок утворення хімічного зв’язку, сил міжмолекулярної взаємодії та змішаними способами). Показано різні області застосування полімерів у медицині (композиційні полімерні матеріали для пластики кісткових тканин, покриттів на рани та опіки, трансдермальні терапевтичні системи, тканинна інженерія, ін’єкційні матеріали, оболонки мікрокапсул тощо). The review analyzed polymeric materials as carriers of drugs, synthesized on the basis of natural and synthetic polymers. Different forms of binding of biologically active substances with a polymeric system (due to the formation of chemical bonding, forces of intermolecular interaction and mixed methods) have been characterized. Different fields of application of polymers in medicine are shown (composite polymer materials for bone tissue plastics, wound and burnt coatings, transdermal therapeutic systems, tissue engineering, injection materials, microcapsule shells, etc.).Документ Небезпеки, які приховує пластиковий посуд(2014) Нещадим, Лариса Петрівна; Слободян, Ольга Петрівна; Заєць, Віра АнатоліївнаПолімери, з яких виготовляється одноразовий посуд інертні, нетоксичні і не "мігрують" в їжу. Але проміжні речовини, технологічні добавки, розчинники, а також продукти хімічного розпаду здатні проникати в їжу і отруїти людину. В роботі проаналізовано використання пластикової тари, харчові упаковки, одноразовий посуд. Polymers, including disposable tableware made inert, non-toxic and not "migrate" to eat. However, intermediates, processing aids, solvents and chemical decay products are able to penetrate the food and poison humans. In work analyzes the use of plastic packaging, food packaging, disposable tableware.Документ Дослідження кавітаційно -ерозійної стійкості полімерних матеріалів і композитів(Національний університет харчових технологій, 2001) Кондрат, З.; Некоз, Олександр Іванович; Литвиненко, Олександр АнатолійовичБагато деталей та вузлів машин і агрегатів у процесі експлуатації піддаються кавітаційно-ерозійному зношенню і втрачають із часом свої робочі характеристики. Many parts and components and assemblies of machines in service are subjected to cavitation-erosion wear over time and lose their performance.