Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
10 результатів
Результати пошуку
Документ Характеристика вторинних сировинних ресурсів бурякоцукрового виробництва з позицій здорового харчування(2014) Сімахіна, Галина ОлександрівнаНа основі аналізу літературних даних та власних теоретичних і експериментальних досліджень обґрунтовано доцільність використання вторинних сировинних ресурсів бурякоцукрового виробництва – жому та меляси для створення нових харчових продуктів та біологічно активних добавок до їжі оздоровчого призначення. Багатий біокомпонентний склад жому та меляси повинен стати істотною складовою у подоланні в раціонах харчування населення України дефіциту мінеральних елементів, харчових волокон, пектинових речовин тощо. The expedience of using the secondary raw resources of sugar beet procession (oilcakes and molasses) to create the new foodstuffs and biologically active supplements to food was proved on the base of analysis of literary data and results of our own theoretical and experimental researches. Biologically rich composition of oilcakes and molasses has to become the significant component to eliminate the deficit of mineral elements, food fibers, pectin substances etc. in Ukrainian people’s diet.Документ Вплив електроіскрових розрядів на властивості та якісні показники сокостружкової суміші(2018) Дашковський, Юрій Олександрович; Маринін, Андрій Іванович; Прохоренко, Жанна Ігорівна; Українець, Анатолій ІвановичНа сьогоднішній день в харчовій і переробній промисловості все більше знаходять застосування електрофізичні методи обробки харчових продуктів і напівпродуктів, одним з яких є електрогідравлічна обробка (ЕГО). В Проблемній науково-дослідній лабораторії Національного університету харчових технологій були проведені експериментальні дослідження з метою вивчення дії впливу електрогідравлічного оброблення (ЕГО) на якісні показники сокостружкової суміші. Дослідження проводилися з використанням експериментальної установки, розроблену фахівцями НУХТ. Підчас дослідження було встановлено ефект підвищення чистоти дифузійного соку, підвищення ступеню плазмолізу клітин цукрового буряку порівняно з контролем. З’ясовано, що при зростанні кількості розрядів до 7…10 зменшується життєдіяльність мікроорганізмів в межах 71…87% порівняно з контролем, при чому чутливими до знезаражуючої дії електрогідравлічного ефекту виявилися вегетативні клітини бактерій, дріжджів, міцеліальних грибів, наслідком чого є зменшення втрат цукрози. Today, in the food and processing industry more and more are used electrophysical methods of processing food products and semi-finished products, one of which is electro-hydraulic treatment (ECO). In the Problem Research Laboratory of the National University of Food Technologies, experimental studies were conducted to study the effect of electrohydraulic treatment (EHO) on the quality parameters of the parboiled mixture. The research was carried out using an experimental installation developed by NUKHT specialists.During the study, the effect of increasing the purity of diffusion juice, increasing the degree of plasmolysis of sugar beet cells compared to control.An increase in the number of discharges up to 7- 10 reduces the vital activity of microorganisms within the range of 71 ... 87% compared to control samples,at the same time vegetative cells of bacteria, yeast, and micelles funguswere sensitiveto the disinfecting effect of the electrohydraulic effect.Atelectrohydraulic treatmentof the mixture of sugar beet pulp and juice with a quantity of discharges 15 and at a voltage U = 35 kV, no significant changes occurred.Документ Колонні дифузійні установки(1994) Пушанко, Микола Миколайович; Серьогін, Олександр Олександрович; Кухар, Володимир Миколайович; Винник, Іван ЙосиповичЗа останні 10 років на цукрових заводах України і Росії модернізовано понад 30 дифузійних установок колонного типу, в яких замінено транспортні системи застарілої конструкції. В основу модернізації покладено теоретичні й експериментальні дослідження екстракції цукру з бурякової стружки, проведені науковцями кафедри технологічного обладнання харчових виробництв Українського державного університету харчових технологій. Over the past 10 years, more than 30 diffusion units of the column type have been modernized at sugar factories in Ukraine and Russia, in which the transport systems of obsolete structures have been replaced. The basis of modernization is based on theoretical and experimental studies of extraction of sugar from beetroot chips, conducted by the scientists of the Department of Process Equipment of Food Production at the Ukrainian State University of Food Technologies.Документ Удосконалення бухгалтерського обліку заготівлі та переробки цукрових буряків цукровими заводами(2015) Ткаченко, Надія Марківна; Кравченко, Ірина ЙосипівнаДосліджено можливість подальшого збільшення виробництва цукру в Україні, особливість бурякоцукрового виробництва, роль і завдання бухгалтерського обліку у вирішенні проблем і ефективності цукрової промисловості; бухгалтерський облік заготівлі цукрових буряків, надходження і переробку цукрової сировини на цукрових заводах. The possibility of a further increase in sugar production in Ukraine, a feature of sugar beet production, the role and tasks of accounting in problem solving and efficiency of the sugar industry; Accounting harvesting sugar beets, receipt and processing of raw sugar in the sugar factories.Документ Методичні підходи до ефективного розвитку підприємств цукрової промисловості(2015) Кравченко, Ірина ЙосипівнаПроаналізовано стан підприємств бурякоцукрового комплексу з урахуванням техніко-економічних характеристик виробництва і викликів соціально-економічного середовища. Аргументовано можливість подальшого розвитку вертикально-інтегрованих бізнес-структур. Обґрунтовано передумови ефективного розвитку підприємств цукрової промисловості. Запропоновано шляхи реструктуризації, встановлено їх вплив на відродження підкомплексу, ефективне функціонування та стабільний розвиток бурякоцукрового виробництва, враховуючи інтереси суміжних підкомплексів АПК на інноваційних засадах. Analyzed conditionenterprises sugar beet industry in view oftechnical and economic characteristicsproduction and challenges of socio-economic environment.Reasoned the possibility of further established their influence on the development of vertically integrated businesses.Reasonably background for effective enterprise development of the sugar industry. The ways of restructuring, established their influence on the revival of the complex, the efficient functioning and stable development of the sugar industry, taking into account the interests of neighboring subcomplex on the basis of innovationДокумент Дослідження надземної частини буряків як джерела харчового протеїну(2014) Сімахіна, Галина Олександрівна; Солодко, Лілія МиколаївнаУ статті наведено результати експериментальних досліджень білкового складу надземної частини буряків і показано перспективи її використання як джерела харчового протеїну. The article represents the results of experimental researches on amino-acid compound of overground part of beets and shows the perspectives of its usage as a source of food protein. The fractional composition of proteins has been studied. It has been elucidated that such proteins contain mostly water-soluble and salt-soluble factions. This characteristic promotes their better balance on amino-acid compound.Документ Оцінка впливу механоактивування на підвищення біодоступності компонентів протеїновмісних напівфабрикатів(2015) Солодко, Лілія Миколаївна; Сімахіна, Галина ОлександрівнаУ статті наведено результати експериментальних досліджень впливу способу подрібнення висушених білоквмісних напівфабрикатів із надземної маси рослин на ступінь біодоступності їх компонентів. З'ясовано, що оброблення рослинних матеріалів у дезінтеграторі, яке супроводжується ефектами механоактивування, надає можливість підвищити біологічну цінність продукту, максимально перевести біологічно активні речовини (БАР) у вільну форму, а отже, підвищити їх біодоступність і, відповідно, посилити оздоровчі ефекти. The article represents the results of experimental researches of influence of grinding methods of dried protein-containing semi products from overground part of the plants on the grade of bioavailability of their components. It was found that the processing of plant materials in a disintegrator, accompanied with mechanical activation effects, enables to increase the biological value of a product and maximally transform the biologically active substances (BAS) into a free form, and thus to improve their bioavailability and consequently to enhance the curative effects.Документ Аспекти розвитку виробництва сільськогосподарської продукції та проміжних продуктів цукрового виробництва як сировини для переробки на біопаливо(2014) Кравченко, Ірина ЙосипівнаМета статті полягає у визначенні шляхів вдосконалення організації переробки цукрових буряків з подальшим використанням на виробництво цукру і біопалива, а також обґрунтування необхідності запровадження виробництва біоетанолу як одного з альтернативних джерел енергії на підприємствах цукрової галузі. Проаналізовано можливості поєднання виробництва цукру та біоетанолу як з цукрового буряку так і з проміжних продуктів цукрового виробництва. Визначена можливість поєднання виробництва цукру та біоетанолу. Обґрунтовано необхідність запровадження виробництва біоетанолу як одного з альтернативних джерел енергії на підприємствах цукрової галузі. Підкреслена можливість поєднання одночасного виробництва цукру та альтернативних видів палива на цукрових заводах. The purpose of the article consists in determination of ways of perfection of organization of processing of sugar beet with the subsequent use on the production of sugar and biofuels, and also grounds of necessity of introduction of production of bioethanol as one of alternative energy sources on the enterprises of saccharine industry. The study analyzed the possibility of combining the production of sugar and ethanol from sugar beets as well as intermediate products of sugar production.The possibility of a combination of sugar and ethanol. The necessity of introduction of bioethanol as one of the alternative energy business in the sugar industry. Underlined the possibility of combining the simultaneous production of sugar and alternative fuels in the sugar factories.Документ Аналіз сучасного становища підприємств бурякоцукрової галузі(2001) Духновська, Людмила МиколаївнаУ статті проаналізовано сучасний стан бурякоцукрової промисловості, наведено фактори, що збільшують собівартість цукру та негативно впливають на діяльність цукрових заводів України. The article analyzes the current state of the sugar-beet industry, are factors that increase the cost of sugar and adversely affect the activity of refineries in Ukraine.Документ Зелена маса цукрових буряків як нетрадиційне джерело отримання білковмісних напівфабрикатів(2011) Сімахіна, Галина ОлександрівнаЗ’ясовано перспективи вирішення кількісної та якісної повноцінності білкового харчування шляхом використання нетрадиційної сировини; запропоновано принципову технологічну схему безвідходного перероблення зеленої маси цукрових буряків на протеїнові концентрати та білковмісні напівфабрикати.