Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
43 результатів
Результати пошуку
Документ Studying the adequacy of the neural network level controller in the automated control system of an evaporator(2023) Hrama, Mykhailo; Sidletskyi, VictorThe aim of the study is to substantiate the use of neural network control of beet juice level in an evaporator by evaluating the accuracy and adequacy of the model. This allows us to assess how well the model properties describe the course of the real process. The use of mathematical statistics methods is the most common way to test models for adequacy. In the automation scheme of level control, capacitive level gauges are used as a sensor. The actuators are pneumatic seat valves with a built-in throttle and an electropneumatic converter. The use of neural network controllers is found only in some specific cases of intelligent control of the evaporation process, and there are no data comparing the use of intelligent controllers with classical ones. In this paper, the Durbin-Watson d-criterion is used to assess the adequacy of the model. Statistical data on the behavior of the level control system circuits in different operating modes using intelligent and classical controllers were collected and a model of the evaporator unit operation was built. The advantage of the Durbin-Watson criterion is its simple and fast implementation, which does not require large economic and energy costs. The accuracy of the model was also evaluated. The static error of the control quality for the levels in the five enclosures of 25% - 65% (in 10% increments) is within the range of no more than 0.2%. The proposed model of the evaporator station operation is generally characterized by high accuracy.Документ Комп’ютеризація економічних розрахунків в управлінні(2021) Скопенко, Наталія Степанівна; Євсєєва, Ірина ВасилівнаСтаття присвячена дослідженню особливостям застосування комп’ютерних аналітичних процедур та використання інформаційних технологій при обробці економічної інформації в системі управління підприємством в сучасних умовах господарювання. В основу дослідження покладено діалектичний метод пізнання та комплексний і системний підходи. Розглянуто основні етапи розвитку автоматизації економічного аналізу: етап елементарних розрахункових винаходів (1874-1917 рр.); етап механізації процесу збору та обробки облікової інформації (1917-1945 рр.); теоретико-методичний етап (1945-1950 рр.); практичний етап (50-60-ті рр. ХХ ст.); етап початку автоматизації облікової роботи (60-70-ті рр. XX ст.); етап відокремлення аналізу ефективності діяльності з використанням комп’ютера (80-ті рр. XX ст.); етап розробки аналітичних програм (90-ті рр. XX ст.) та етап удосконалення аналітичних можливостей програмного забезпечення (кінець 90-х рр. XX ст. і до сьогоднішнього дня). Доведено, що прагнення до підвищення дієвості та ефективності систем управління підприємством зумовили необхідність застосування сучасних інформаційно-комп’ютерних технологій для проведення економічного аналізу. У сучасних умовах інформатизації суспільства вдосконалюється інформаційне забезпечення системи управління підприємством. Розглянуто основні підходи до комп’ютеризації проведення економічного аналізу: з використанням модуля комплексної програми автоматизації управління підприємством; за допомогою окремої програми автоматизації економічного аналізу; шляхом застосування комплексу розрахункових таблиць, виконаних в Microsoft Ехсеl; на основі комплексу комп’ютерних програм для проведення економічного аналізу при здійсненні контрольної діяльності. Обґрунтовано, що впровадження сучасних інформаційно-комп’ютерних технологій сприяє розширенню функціональних можливостей економічного аналізу за рахунок забезпечення системи аналізу оперативною вхідною інформацією та підвищення швидкості її обробки, поєднання процесу обробки вхідних даних з процесом прийняття управлінських рішень та дає можливість вирішувати аналітичні завдання безпосередньо на робочому місці аналітика й приймати обґрунтовані управлінські рішення на основі отриманої інформації. The article is devoted to the study of the peculiarities of using the computer analytical procedures and information technology in the processing of economic information in the enterprise management system in modern economic conditions. The research is based on the dialectical method of knowledge, comprehensive and systematic approaches. The main stages of development of automation of economic analysis: the stage of elementary calculation inventions (1874-1917); the stage of mechanization of the process of collecting and processing of accounting information (1917-1945); the theoretical and methodological stage (1945-1950); the practical stage (50-60s of the XX century); the stage of beginning of accounting work automation (60-70s of the XX century); the stage of computer-assisted performance analysis (80s of the XX century); the stage of developing analytical software (90s of the XX century) and the stage of improving analytical software capabilities (end of 90s of the XX century and up to the present day) are considered. It is proved that the desire to improve the efficiency and effectiveness of enterprise management systems has necessitated the use of modern information and computer technology for economic analysis. In modern conditions of informatization of society information support of enterprise management system is being improved. The main approaches to the computerization of economic analysis are considered: module of complex program of enterprise management automation; separate program of economic analysis automation; calculated tables in Microsoft Exсel; complex of computer programs for economic analysis in the implementation of control activities. It is proved that the implementation of modern information and computer technology helps to expand the functionality of economic analysis by providing a system of analysis of input information and increasing the speed of its processing, combining the processing of input data with the process of making management decisions. It gives an opportunity to solve analytical problems directly at the workplace and make the right decisions.Документ Інноваційна система контролю бару «СКБАРА» як засіб підвищення конкурентоспроможності готельно-ресторанного господарства(2020) Кошшої, Олександр Степанович; Нікітіна, Тетяна АндріївнаУ статті обґрунтовано необхідність впровадження інновацій; досліджено застосування технології контролю бару як інноваційної діяльності у сфері послуг готельно-ресторанного господарства; розкрито інноваційні різновиди системи, які застосовуються в закладах готельно-ресторанного господарства; наведено переваги різновидів системи, а також охарактеризовано їхні функції та можливості, що впливають на конкурентоспроможність ресторану в цілому.The article justifies the needs of innovations implementation; have been investigating the bar control technologies as innovative activities in hotel and restaurant business; have been revealed the concept of innovative variety of systems which are used in hotel and restaurant business; have been demonstrated the advantages of systems variety and described functions and possibilities that have an impact on competitiveness of restaurant business in general.Документ Автоматизація – основа виробництва майбутнього(2013) Ладанюк, Анатолій ПетровичДокумент Концепція використання водоочисного електродіалізного обладнання при нештатних ситуаціях на харчових виробництвах(2019) Заєць, Наталія Анатоліївна; Штепа, Володимир МиколайовичУ статті оцінено актуальність вирішення науково-технічного завдання удосконалення підходів щодо видалення забруднювачів зі стічних вод харчових виробництв з урахуванням нештатних ситуацій. Виділено ключові забруднювачі стоків молокозаводу, хлібокомбінату, спиртового та цукрового підприємств. На основі систематизації типів забруднювачів стічних вод підприємств сформовано перелік забруднювачів із найбільшими концентраціями та представлено типові способи їх усунення. Запропоновано класифікацію забруднювачів стічних вод і способів їх очищення, виходячи зі специфіки реальних об ’єктів за допомогою аналізу рекомендацій нормативних документів проектування систем очищення стоків до гранично допустимих концентрацій. Розроблено градацію нештатних ситуацій у контексті екологічної безпеки довкілля та здатності очисних споруд протидіяти їхнім негативним наслідкам. Архітектуру системи видалення забруднювачів із стоків харчових виробництв доповнено блоком утилізації концентрованих стічних вод. Проаналізовано існуючі технічні рішення глибокого водоочищення та запропоновано при нештатних ситуаціях використовувати електротехнологічний комплекс електродіалізної установки. Проведено імітаційну оцінку енергетичних параметрів використання електродіалізного обладнання при різних статичних значеннях якості водного розчину та експлуатаційних показників. Розрахунок параметрів імітаційного дослідження процесу електродіалізного водоочищення базувався на типових рекомендаціях проектування електродіалізерів, а значення витрат стічних вод змінювалось від 20 м3/год до 110 м3/год із кроком 30 м3/год. Отримані результати імітаційної оцінки продемонстрували прийнятність запропонованого підходу застосування електротехнологій при нештатних ситуаціях на харчових виробництвах.Документ Використання віртуальних лабораторних робіт з дисципліни «Промислові мережі та інтеграційні технології»(2016) Пупена, Олександр Миколайович; Міркевич, Роман Миколайович; Полупан, Володимир ВолодимировичУ статті розглянуто проблеми використання традиційних фізичних лабораторій при підготовці спеціалістів з автоматизації та проведено огляд підходів до побудови дистанційних і віртуальних лабораторій. Показано досвід використання віртуальних лабораторних робіт на кафедрі інтегрованих автоматизованих систем управління Національного університету харчових технологій. Наведено вимоги, запропоновано варіанти побудови лабораторних робіт з дисципліни «Промислові мережі та інтеграційні технології». Також представлено результати та досвід практичного використання віртуальних лабораторій під час дистанційного навчання студентів. The problem of traditional laboratories used for teaching the automation specialists and the approaches for creation remote and virtual laboratories are reviewed in this paper. The use of virtual laboratories at the Department of Integrated and Automated Control Systems of the National University of Food Technologies is presented. The requirements and variants are proposed for the laboratories used for teaching the discipline “Industrial Networks and Integration Technologies”. The results and experience of practical use of virtual laboratories in distance learning are presented.Документ The subsystem of technological monitoring based on the methods of fuzzy logic(2013) Mosijchuk, NataliaWe formulated rules of fuzzy knowledge base and the resulting model of technological process that corresponds to the real object. This allows to increase the efficiency of the control systems in the food industry and to reduce the amount of not properly adopted decisions by the control of complex technological systems, which are include certain uncertainly and nonlinearity. Implementation of structural model process identification allows us to come much more closer to the real conditions of the object, to determine its current condition and to take effective solutions in control.Документ Сучасні підходи до проблеми автоматизації теплообмінників(2012) Ладанюк, Анатолій Петрович; Кроніковський, Дмитро ОлеговичВ статті розглянуто практичні проблеми автоматизації теплообмінників. Наведено найпоширеніші мотиваційні причини необхідності використання сучасних методик діагностики функціонування теплообмінників. Чітко виокремлено поломки при функціонуванні теплообмінників. Розглянуто варіанти виявлення та попередження відхилення функціонування від заданого (оптимального) режиму. Запропоновано використання комбінації методів параметричної ідентифікації та контрольних карт Шухарта, причому обґрунтовано та наведено схему побудови та функціонування даного алгоритму. Серед можливих варіантів комбінацій точок контрольних карт Шухарта ідентифіковано ситуаційну відповідність роботи теплообмінника та можливість настання поломки. Наведено методику виявлення за допомогою параметричної ідентифікації товщини відкладень на поверхні трубок 8, середню швидкість їх росту ю, час Ь досягнення небезпечної величини відкладень та ступінь засмічення трубок В. In modern technological objects significant role play heat processes. Heat transfer between the coolant separated by a solid wall, contains all known methods of heat transfer. Knowledge of the mechanism of flow, heat transfer and skills, in particular, reliably calculate heat transfer and hydraulic losses is necessary for the design of power devices and to develop a reliable system of automatic control. Therefore, research of heat transfer and hydrodynamics in heat exchangers, the development of methods of calculation, diagnostics and au tomation represent actual engineering practice nowadays. Widespread use of heat exchangers of various designs and purposes puts additional conditions on the quality of automation systems, in particular with a view to saving energy.The article deals with practical problems of automation of heat exchangers. Most common reason given motivational need for modern methods of functional diagnostics of heat exchangers Clearly distinguished damage in operation of the heat exchangers. We. examined the detection and prevention of deviation from the set operation (optimal) functionality. Proposed using a combination of parametric identification and control Shuharts cards. Was described reason and structure of functioning of the algorithm. Among the possible choices of points combinations Shuharts cards identified situational compliance of the heat exchanger and the possibility of breakage. The method show the way of parametrical identification of the thickness of deposits on the surface of the tubes, the average rate of growth, rising of a dangerous amount of deposits and the degree of clogging pipes.Документ Використання сучасних інформаційних технологій для підвищення продуктивності виробництва(2014) Тоболін, Олександр ВячеславовичУ статті проаналізовано вплив сучасних інформаційних технологій на діяльність різних організацій. Дослідження цього впливу може допомогти зрозуміти, що активне використання засобів автоматизації сприятиме більш ефективному функціонування підприємств. Доведено, що керівникам підприємств і організацій потрібно більше оперативної інформації і різних інструментів, які могли б допомогти їм вирішити проблеми та досягнути поставленої мети. The article analyses the influence of modern information technologies on the activity of different organisations. The study of this influence can help to realise that information technologies are the powerful tool for the development of organisations and increases their incomes. It is proved that the directors of companies and organizations need more timely information and the variety of tools that could help them to solve problems and achieve goals.Документ Автоматизированная система исследования теплофизических процессов(1996) Андреев, Е. Ф.; Грищенко, Татьяна Георгиевна; Декуша, Леонид Васильевич; Мазуренко, Александр ГригорьевичДля разработки технологических регламентов производства новых видов пищевых продуктов необходима информация об интенсивности и динамике теплофизических процессов, происходящих в продукте при его тепловой и холодильной обработке. To develop technological regulations manufacture of new types of foods need information about the intensity and dynamics of thermal processes occurring in the product at its heating and cooling treatment.