Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
34 результатів
Фільтри
Налаштування
Результати пошуку
Документ Studying the process of extracting sugary substances from the stalks of sweet sorghum in the technology of making food syrups(2021) Gusyatinska, Natalia; Hryhorenko, Nataliia; Kalenyk, Olha; Gusyatinskiy, Nikolai; Teterina, SvitlanaThe need to intensify the process of extracting sugar substances from sweet sorghum stalks in order to improve the quality and yield of the target product has been substantiated. Existing techniques of sugar substance extraction used in sweet sorghum processing technologies have been analyzed. The application of a combined technique for extracting sugary substances has been proposed implying the production of pressed and diffusion juice.The results of optimizing the press technique of juice extraction from sorghum stalks are given. The equations of material balance of products and sugars have been built, depending on such factors as the degree of pressing, the initial content of solids and sugars in the stalks. A procedure for calculating the yield of pressed juice, cake, and the content of total sugars has been devised, according to which the preliminary pressing of the stalks ensures the extraction of juice in the range of 25‒35 %, the yield of the pressed cake is 75‒65 % on average, with a sugar content exceeding 60 %.It has been experimentally established that the use of the anti-current process of extraction of sugar substances from the pressed cake ensures their complete extraction from raw materials.The rational parameters for this process have been defined. At a temperature of 66–70 °C and a duration of 20 minutes, it is possible to obtain an extract whose content of solids is 13.0 %, total sugars ‒ 11.10 %, and whose purity is 85.38 %. The research was carried out in order to ntensify the extraction of sugar substances from sweet sorghum plant raw materials, to improve the technical level of the extraction process, and implement the devised method under industrial conditions. Further implementation of these results in the food industry could make it possible to establish the production of a wide range of sugar-containing products, both organically and as a natural substitute for sugar in food products.Документ Ефективність сучасних дезінфектантів при переробленні цукрових буряків, уражених бактеріями роду Leuconostoc(2017) Гусятинська, Наталія Альфредівна; Нечипор, Тетяна МиколаївнаУ статті досліджено вплив декстрану на технологічну якість дифузійного та очищеного соків. Підтверджено, що в результаті наявності декстрану спотворюється показник вмісту сахарози за методом прямої поляризації, що призводить до його завищення порівняно з дійсним значенням. Встановлено високу ефективність сучасних дезінфікуючих засобів щодо пригнічення розвитку слизоутворювальних бактерій роду Leuconostoc. Підтверджено можливість їх використання на різних технологічних стадіях бурякоцукрового виробництва для запобігання розвитку слизистого бактеріозу. In the article it is investigated the impact of dextran on the technological quality of the diffusion and cleared juices. It is confirmed that as a result of the presence of dextran the indicator of sucrose content is distorted by direct polarization method that leads to its overestimation compared to its actual value. It is established the high efficiency of modern disinfectants on inhibition of the development of slimeforming bacteria of Leuconostoc genus. It is confirmed the possibility of their use in various manufacturing stages of sugar beet production to prevent the development of mucous bacteriosis.Документ Передова технологія використання гідрооксиду алюмінію на цукрових заводах України(2020) Олішевський, Валентин Вікторович; Бабко, Євген Миколайович; Пушанко, Наталія Миколаївна; Українець, Анатолій Іванович; Бабко, Діана ЄвгеніївнаУ статті розглянуто практичне застосування хімічних реагентів (гіпсу, сульфату алюмінію, коагулянту ГОАЕС) в процесі екстрагування сахарози з бурякової стружки в умовах цукрових заводів ряду вітчизняних компаній. Показано, що використання додаткових реагентів дає змогу підвищити ефективність сокодобування та повноту осадження нецукрів на різних технологічних стадіях. Для впровадження в умовах цукрових заводів запропоновано спосіб екстрагування сахарози з дозуванням коагулянту ГОАЕС в кількості 0,002% до м.б. The analysis of the use of physicochemical properties of reagents (gypsum, aluminium sulphate, GOAES coagulant) to reduce the content of colloid-dispersed sugars in the diffusion juice and to increase its purification efficiency at the stage of calcareous carbonation is carried out. Experimentally confirm the high efficiency of the use of complexion reagents (gypsum, aluminium sulfate, GOAES) for the intensification of chemical and adsorption processes, increasing the effect of purification of diffusion juice. The equipment andtechnological scheme of obtaining the diffusion juice with the use of additional reagents was developed, including deep extraction of pulp and return of the press water for diffusion. It has been shown that with the addition of the coagulant GOAES, depending on the typical schemes of existing plants, as well as the technological properties of beets, there was a stable increase in the purity of the diffusion juice. From the presented data it can be seen that the purified juice obtained by the advanced technology with the addition of the coagulant GOAES and pressed pulp have a higher quality. Ultimately, the advanced technology proposed increases the overall juice purification effect by 9.1…23.5%. Research results indicate that pre-treatment of pressurized water by the coagulant GOAES, improves the performance of juices and pressed pulp. The effect achieved is due to the formation of a strong complex of aluminium pectate during juice extraction, which results in the preservation of the elastic framework of the conductive beet chip fabrics and, as a consequence, the reduction of the content of sugars in the diffusion juice. In addition, unlike gypsum, nanosized particles of aluminium coagulant GOAES, do not lead to abrasive wear of screwdrivers and inlay of their mesh surface, and in comparison with alumina do not cause corrosion of equipment and do not increase the flow of lime to neutralize SO42- in conditions and, accordingly, its increase.Документ Оптимальные параметры процесса экстрагирования сахарозы с применением наноразмерного гидроксида алюминия(2020) Олишевский, Валентин Викторович; Хомичак, Любомир Михайлович; Бабко, Евгений Николаевич; Лементар, Святослав ЮрьевичВ статье проанализировано применение наноразмерного коагулянта ГОАЭС в процессе извлечения сахарозы из свекловичной стружки. Установлено, что благодаря его свойствам улучшаются структурно-механические свойства свекловичной ткани, в результате чего наблюдается повышение показателей диффузионного сока и прессованного жома. Кроме того, он является перспективным реагентом для использования в диффузионно-прессовом способе извлечения сахарозы из свекловичной стружки. Полученные обобщённые критерии оптимизации позволили определить эффективное количество коагулянта ГОАЭС как дополнительного коагулянта в процессе извлечения сахарозы, а именно 0,0028 % от количества свекловичной стружки, что обеспечивает максимально большее значение показателей чистоты диффузионного сока, содержания СР в прессованном жоме, а также максимальное уменьшение содержания пектиновых веществ в диффузионном соке. The article analyzes the application of the GOAES nanosized coagulant in the process of extracting sucrose from beet chips. It was found that its use improves the structural and mechanical properties of beet tissue, as a result of which there is an increase in the indicators of diffusion juice and pressed bagasse, and is a promising reagent for use in the diffusion-press method for extracting sucrose from beet chips. The obtained generalized optimization criteria made it possible to determine the effective amount of coagulant GOAES as an additional coagulant in the process of sucrose extraction, namely 0.0028% of the amount of beet chips, which ensures the highest possible purity of diffusion juice, the content of SR in pressed pulp, and the maximum decrease in the content of pectin substances in the diffusion juice.Документ Research into application of zeolite for purification of diffusion juice in sugar production(2018) Gusyatinska, Natalia; Nechypor, Tatiana; Gusyatinskiy, Nikolai; Shulga (Zamura), SvеtlanaThe need to intensify the extraction process using the influence of chemical reagents on beet chips was substantiated. The analysis of application of natural sorbents in food production technologies was carried out. The physical and chemical properties of zeolite were explored. The indicators that make it possible to apply natural zeolite for additional treatment of water and juices in sugar production were shown. The effectiveness of the use of natural zeolite for feed water treatment with the view to enhancing the technological quality of diffusive juice was determined. Experimental research revealed that feed water treatment with zeolite decreases the content of total iron, ammonium, and permanganate oxidation indicator. It was proved that microbial seeding of feed water and diffusive juice decreases in case of treatment with zeolite.It was established experimentally that the purification of diffusion juice occurs during zeolite application for feed water treatment. We determined the effectiveness of removal of macromolecular compounds, including dextran, from diffusive juice obtained during processing sugar beets of various technological quality with natural zeolite. It was shown that at the zeolite consumption of 0,1...0,4 % to the weight of beets, the content of high-molecular compounds and pectic substances in diffusive juice decreases by 30–40 %, and the content of dextran – by 20–40 %, respectively.During the zeolite treatment, an enhancement of the quality of purified juice and im-provement of filtration and saturation properties of defecosaturated precipitate are observed. Thus, the average rate of sedimentation of the precipitate of juice of І carbonation S5 m, when using zeolite for feed water preparation increases by 10–50 % for the beet different technological quality. In the course of research, we designed the technique of zeolite application, which ensures a decrease in coloration, an increase in the purity of the cleared juice, enhancement of filtration and sedimentation properties of the precipitate of juice of I carbonation. High effectiveness of the proposed method is pronounced in processing raw materials of lowered quality. Thus, there are some grounds to claim the effectiveness of zeolite application to enhance the quality of diffusion juice and products in sugar production.Документ Вплив електроіскрових розрядів на властивості та якісні показники сокостружкової суміші(2018) Дашковський, Юрій Олександрович; Маринін, Андрій Іванович; Прохоренко, Жанна Ігорівна; Українець, Анатолій ІвановичНа сьогоднішній день в харчовій і переробній промисловості все більше знаходять застосування електрофізичні методи обробки харчових продуктів і напівпродуктів, одним з яких є електрогідравлічна обробка (ЕГО). В Проблемній науково-дослідній лабораторії Національного університету харчових технологій були проведені експериментальні дослідження з метою вивчення дії впливу електрогідравлічного оброблення (ЕГО) на якісні показники сокостружкової суміші. Дослідження проводилися з використанням експериментальної установки, розроблену фахівцями НУХТ. Підчас дослідження було встановлено ефект підвищення чистоти дифузійного соку, підвищення ступеню плазмолізу клітин цукрового буряку порівняно з контролем. З’ясовано, що при зростанні кількості розрядів до 7…10 зменшується життєдіяльність мікроорганізмів в межах 71…87% порівняно з контролем, при чому чутливими до знезаражуючої дії електрогідравлічного ефекту виявилися вегетативні клітини бактерій, дріжджів, міцеліальних грибів, наслідком чого є зменшення втрат цукрози. Today, in the food and processing industry more and more are used electrophysical methods of processing food products and semi-finished products, one of which is electro-hydraulic treatment (ECO). In the Problem Research Laboratory of the National University of Food Technologies, experimental studies were conducted to study the effect of electrohydraulic treatment (EHO) on the quality parameters of the parboiled mixture. The research was carried out using an experimental installation developed by NUKHT specialists.During the study, the effect of increasing the purity of diffusion juice, increasing the degree of plasmolysis of sugar beet cells compared to control.An increase in the number of discharges up to 7- 10 reduces the vital activity of microorganisms within the range of 71 ... 87% compared to control samples,at the same time vegetative cells of bacteria, yeast, and micelles funguswere sensitiveto the disinfecting effect of the electrohydraulic effect.Atelectrohydraulic treatmentof the mixture of sugar beet pulp and juice with a quantity of discharges 15 and at a voltage U = 35 kV, no significant changes occurred.Документ Використання напівпродуктів цукрового виробництва як альтернативної сировини для одержання біоетанолу(2008) Зубченко, Віктор Сергійович; Грушицький, Микола Іванович; Ткаченко, Любов ВолодимирівнаНаведено перспективи використання напівпродуктів виробництва цукру з цукрового буряку для одержання біоетанолу. Досліджено фізико-хімічний склад одного з напівпродуктів, а саме дифузійного соку цукрового виробництва, з точки зору придатності його як сировини для одержання біоетанолу. Визначено оптимальні параметри спиртового зброджування дифузійного соку для досягнення максимального виходу біоетанолу. The prospects of using sugar beet by-products to produce bioethanol are presented. The physicochemical composition of one of the intermediate products, namely the diffusion juice of sugar production, was investigated in terms of its suitability as a raw material for the production of bioethanol. Optimal parameters of alcoholic fermentation of diffusion juice for maximum yield of bioethanol are determined.Документ Ефективність застосування додаткових хімічних реагентів під час попереднього вапнування дифузійного соку(2011) Гусятинська, Наталія Альфредівна; Ліпєц, Антон Адамович; Богданов, Єгор Серафімович; Братюк, Дмитро Володимирович; Адаменко, Олег ВолодимировичОбґрунтовано механізм взаємодії пектинових речовин з катіонними коагулянтами та флокулянтами. Визначено ефективність застосування солей алюмінію та ПГМГ під час очищення дифузійного соку.Документ Моделирование процесса основной дефекации в свеклосахарном производстве(1997) Чагайда, Андрей Олегович; Загородний, Петр Павлович; Фоломеева, В. В.; Рева, Леонид ПавловичПредставлены результаты исследования очистки диффузионного сока по способу с промежуточным отделением осадка несахаров в рациональной зоне рН переддефекации. The research results of purification of diffusion juice by the method with intermediate separation of sediment of nonsugars in the area of progressive pH of predefecation have been presented.Документ Промислові випробування способу очистки дифузійного соку з проміжним відділенням осаду нецукрів у раціональній зоні рН прогресивної переддефекації(1997) Рева, Леонід Павлович; Загородній, Петро Павлович; Чагайда, Андрій Олегович; Фоломеєва, В. В.Представлено результати дослідження очищення дифузійного соку за способом із проміжним відділенням осаду нецукрів у раціональній зоні рН переддефекації. The research results of purification of diffusion juice by the method with intermediate separation of sediment of nonsugars in the area of progressive pH of predefecation have been presented.