Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
50 результатів
Фільтри
Налаштування
Результати пошуку
Документ The micronutrient profile of medicinal plant extracts(2021) Zheplinska, Mariia; Mushtruk, Mikhailo; Vasyliv, Volodymyr; Kuts, Anatoly; Slobodyanyuk, Natalia; Bal-Prylypko, Larysa; Nikolaenko, Mykola; Kokhan, Olena M.; Reznichenko, Yuriy; Salavor, OksanaМетою даної роботи є встановлення мікроелементного складу екстрактів і настоїв з лікарської сировини – календули лікарської та меліси лікарської. Встановлений мікроелементний профіль включає дані щодо вмісту таких макро- та мікроелементів, як кальцій, калій, натрій, залізо, цинк, мідь в екстрактах і настоях з меліси лікарської та календули лікарської. Серед макроелементів переважає натрій, перевага якого проявляється в календулі лікарській при настоюванні. Велика кількість кальцію також переходить у водно-спиртовий настій з календули лікарської. Переважаючими мікроелементами у водних екстрактах календули лікарської є мідь і цинк. Порівнюючи отримані результати кількості мікро- і макроелементів, які перейшли в екстракти, можна ствердно сказати, що календула лікарська більш багата цими речовинами. Оскільки настої та екстракти рекомендовано додавати як додатковий інгредієнт до овочевих та фруктових соків, відмічено їх позитивний вплив у напрямку забезпечення організму людини у рекомендованій добовій потребі калію та натрію. За результатами проведеного дослідження екстракти та настої меліси лікарської та календули лікарської можна розглядати як незамінне джерело мікроелементів для збагачення фруктово-овочевих соків серед консерв оздоровчого призначення. The purpose of this work is to determine the trace element composition of extracts and infusions from medicinal raw materials - medicinal calendula and medicinal lemon balm.The established micronutrient profile includes data on the content of such macro- and microelements as calcium, potassium, sodium, iron, zinc, and copper in extracts and infusions from Melissa officinalis L officinalis L and Сalendula officinalis. Sodium predominates from certain macronutrients, the superiority of which is manifested in Сalendula officinalis when infused. A large amount of calcium also passes into the aqueous-alcoholic infusion from Сalendula officinalis. Copper and zinc prevail among the determined microelements in water extracts of Сalendula officinalis. Comparing the results obtained, we can say in the affirmative about the micro- and macro elements that have passed into extracts that Сalendula officinalis is richer in these substances. Because infusions and extracts are recommended to be added as an additional ingredient to vegetable and fruit juices, their positive infusion on the human body will increase the recommended daily requirement of potassium and sodium. Based on the results of this study, extracts and infusions of Melissa officinalis L and Сalendula officinalis can be considered as an essential source of micronutrients for enriching fruit and vegetable juices in canned food for health purposes.Документ Determination of technological parameters of obtaining stevia extract(2022) Belemets, Tatiana; Bandura (Kuzmyk), Uliana; Gryshchenko, Roman; Osmak (Fedchenko), TetianaThe results of the experimental studies, obtained and presented in the article, can be used to carry out further physicochemical analyzes of the quality of the obtained stevia extracts and the possibility of combining them with a milk base to obtain a dietary range of food products.Документ Дослідження процесу екстрагування цільових компонентів із хмелевої сировини(2021) Запорожець, Юлія Владиславівна; Бурлака, Тетяна ВасилівнаХмелярство є важливою галуззю сільськогосподарського виробництва, продукція якої має безліч застосувань, починаючи від пивоваріння і закінчуючи косметологією. Тривалий час Україна було на 5-му місці у світі після США, Німеччини, Китаю і Чехословаччини по вирощуванні хмелю та виробництві хмелепродуктів. Хмелярство було найважливішою бюджетоутворювальною складовою агропромислового комплексу регіону Полісся України. Через недосконалість механізму переходу до ринкових умов для сільськогосподарських підприємств у галузі хмелярства стало скорочення виробництва, зниження рівня конкурентоспроможності українського хмелю та витіснення вітчизняних виробників із внутрішнього ринку й традиційного зовнішнього ринку. Зростаюча потреба пивоварів в екстрактах хмелю, які не виробляють в Україні, коливання цін на хмелесировину на світовому і внутрішньому ринках, недостатньо збалансований сортовий склад хмеленасаджень не сприяли нормалізації розвитку галузі в умовах ринкових відносин. На сьогоднішній день, гостро постає задача в невідкладному вжитті заходів для забезпечення розвитку хмелярства та підвищення його конкурентоспроможності для виходу на світовий ринок.Документ Вплив електроіскрових розрядів перед віброекстрагуванням на хмелеву сировину(2021) Запорожець, Юлія Владиславівна; Бурлака, Тетяна ВасилівнаЕнергетична криза, збільшення попиту на продукцію з поліпшеними і екологічно безпечними якостями викликали необхідність розвитку нових технологій вилучення екстрактивних речовин з рослинних матеріалів, які знаходять своє застосування в харчовій промисловості, косметології, хімічної промисловості тощо. Особливий інтерес представляють екстрактивні речовини, які є безпечними для навколишнього середовища і не роблять шкідливого впливу на здоров'я людини. Значимість процесу екстрагування пояснюється його здатністю забезпечити практично повне вилучення екстрагованих речовин при невисокій температурі, що є запорукою отримання витягів високої якості. В даний час пильну увагу в дослідженнях процесу екстрагування направлено на використання екологічних, енергетично ефективних технологій, які базуються на використанні безпечних видів розчинників. Розробка "зелених технологій" екстрагування на сьогоднішній день є широко обговорюваної тематикою в міждисциплінарних областях хімії, біотехнологій тощо.Документ Research on the effect of super high frequency field on green tea extraction and extract quality(2020) Rubanka, Kateryna; Bessarab, Alexander; Terletska, VitaThe article characterises non-brick green tea as a product of mass consumption. It has been described how practical it is to produce liquid extracts based on it and use them further in the non alcoholic drinks technology. Achieving high yields of extractives from tea requires intensification of the mass transfer process. The analysis of scientific sources has shown that pre-treatment of raw materials is one of the most promising methods for this purpose. The article presents comparative characteristics of green tea extracts obtained using pre treatment in the super high frequency field and of ones produced without it. The optimal power of the super high frequency field for extracts heated up to 60°С has been selected and analysed. If the energy of super high frequency is applied to a fresh mixture of tea and an extractant, with its further extraction in a rotary extractor IKA-RV-10 at the dilution 280 mBr, the yield of extractives doubles. The action of the microwave field leads to a 40% increase in the content of extractives in the resulting extract: the yield of phenolic substances increases by 44%, of caffeine by 45%, of substances with vitamin P activity by 23%, compared with the extracts produced without additional treatment. However, the chlorophyll and aldehyde content decreases. Pre-treatment with super high frequency energy in the course of green tea extraction helps effectively extract phenolic compounds like catechins that affect the taste of final beverages. This technique allows doubling the yield of catechins. Besides, it has been confirmed that the chemical composition (namely the quantity of hydroxyl groups in the catechin structure) determines the intensity of the transition of catechins into the composition of the extract. The findings on the safety of the extracts obtained have allowed establishing that though the contents of mercury, arsenic, lead, copper, and iron increase, they do not exceed the maximum permissible concentrations. This proves the safety of the extracts produced. The research results obtained make it possible to intensify the plant extract production technology without using any special extractors.Документ Перспективи використання дерену як сировини для отримання вин з підвищеною біологічною цінністю(2013) Гайдай, Ірина ВолодимирівнаУ статті обґрунтовано , що вміст не окислених фенольних сполук, в тому числі силімарину і гіперозиду, дозволяє віднести дерен і деренове вино до напоїв з підвищеною біологічною цінністю. The organoleptic, physico-chemical, aroma-forming active biological mash quality indexes of cornel, cornel extracts, fortified cornel juices and cornel wine materials have been investigated.Документ Амінокислотний склад екструдованих кормових сумішей(2016) Тракало, Тетяна Олександрівна; Шаповаленко, Олег Іванович; Янюк, Тетяна Іванівна; Шаран, Андрій ВасильовичДосліджено амінокислотний склад екструдованих кормових сумішей із використанням лляного екстракту на основі води. Проведені дослідження показали, що у представлених взірцях екструдованих кормових сумішей для сільськогосподарських тварин присутні всі незамінні амінокислоти, вони є збалансованими за вмістом амінокислотного складу. Розраховано амінокислотний скор і визначено біологічну цінність білка екструдованих кормових сумішей.The amino acid composition of extruded feed mixtures using water-based flaxseed extract was studied. Studies have shown that the presented samples of extruded feed mixtures for farm animals contain all essential amino acids, they are balanced in terms of amino acid composition. The amino acid score was calculated and the biological value of the protein of extruded feed mixtures was determined.Документ Технологічні та фізичні властивості гранульованих сумішей(2016) Тракало, Тетяна Олександрівна; Шаповаленко, Олег Іванович; Янюк, Тетяна Іванівна; Євтушенко, Олег ОлександровичУ статті наведено дослідження технологічних і фізичних властивостей зернових сумішей із додаванням лляного екстракту на основі води до та після гранулювання.The article presents a study of technological and physical properties of grain mixtures with the addition of flaxseed extract based on water before and after granulation.Документ Спосіб кількісного визначення бурштинової кислоти в екстрактах бурштину(2020) Чорний, Валентин Миколайович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія Вікторівна; Зав'ялов, Володимир ЛеонідовичБурштинова кислота в розчинах кількісно визначається електрофорезом капілярної зони ферментативним і хроматографічними методами, однак ці методи мають тривалий час аналізу, високу складність і низьку доступність. Велика кількість бурштинової кислоти природного походження знаходиться в сукциніті (бурштині східноєвропейського походження), саме з такої сировини можна отримувати екстракти із високим вмістом цієї кислоти. У статті представлено розроблену авторами нову методику визначення вмісту бурштинової кислоти в екстрактах бурштину на основі методу прямого титрування гідроксидом натрію розчину за наявності фенолфталеїно- вого індикатора. Спочатку оцінювався вплив різної концентрації бурштинової кислоти в підготовлених пробах на витрати гідроксиду натрію. З обґрунтуванням доцільності використання етилового спирту як ефективного малопо- лярного розчинника описано вплив частки етилового спирту у водно-спиртових розчинах на витрату лугу під час визначення вмісту бурштинової кислоти у розчині. За результатами досліджень побудовано калібрувальний графік, дані якого можна використовувати для визначення кількості бурштинової кислоти. Отримано два рівняння для розрахунку концентрації бурштинової кислоти в розчині з урахуванням витрат гідроксиду натрію на процес нейтралізації розчину та частки етилового спирту в досліджуваному зразку. Значення, отримані розрахунковим способом за рівнянням подвійної апроксимації, мають допустиму похибку в 1,5%, а рівняння складеної функції — 3,5%, але є простим у використанні. Розроблений метод та отримані рівняння надають можливість оперативно й доступно аналізувати водні та водно-спиртові розчину, що мають у своєму складі серед переліку кислот лише буріитинову кислоту, зокрема в екстрактах бурштину. Запропонований метод доцільно використовувати під час технохімічного контролю виробничого процесу екстракційної переробки бурштину. Succinic acid in solutions is currently quantified by enzymatic, capillary zone electrophoresis and chromatographic methods; however, these methods have a long analysis time, high complexity and low availability. A large amount of succinic acid of natural origin is found in succinite (amber of Eastern European origin), from such raw materials extracts with a high content of this acid can be obtained. The paper presents a new method developed by the authors to determine the content of succinic acid in amber extracts based on the direct titration method of the solution with sodium hydroxide in the presence of phenolphthalein indicator. Firstly, the effect of different concentrations of succinic acid in the prepared samples on the consumption of sodium hydroxide was evaluated and the effect of a proportion of ethyl alcohol in aqueous- alcoholic solutions on the consumption of alkali when determining the content of succinic acid in the solution was determined. With justification of the feasibility of using ethyl alcohol as an effective low-polar solvent, there was determined the effect of the proportion of ethyl alcohol in aqueous-alcoholic solutions on the consumption of alkali when determining the content of succinic acid in the solution. Based on the results of the research, a calibration graph was constructed, the data of which can be used to determine succinic acid. Two equations were obtained to calculate the concentration of succinic acid in the solution based on the consumption of sodium hydroxide on a neutralization process of the solution and a proportion of ethyl alcohol in a test sample. The values obtained by the calculated method according to the equation of double approximation have a permissible error of 1.5%, and the equation of composite function has an error of 3.5%, but it is easy to use. The developed method and the obtained equations provide an opportunity to quickly and easily analyze aqueous and aqueous-alcoholic solutions, which contain only succinic acid in the list of acids, in particular in amber extracts. The proposed method provides appropriate conveniences during the technochemical control of the production process of amber extraction processing.Документ Натуральний соковмісний напій для коригування антиоксидантного статусу спортсменів(2019) Стеценко, Наталія Олександрівна; Сімахіна, Галина Олександрівна; Гойко, Ірина ЮріївнаВ статті розглянуто основні чинники, що можуть впливати на антиоксидантний статус спортсменів, визначено роль нутритивного фактору для коригування оксидативного стресу. Обґрунтовано вибір соку червоного винограду та екстракту кипрію вузьколистого для виробництва соковмісного напою для спортсменів. Запропоновані склад та спосіб виробництва напою з антиоксидантними властивостями. The main factors that can influence the antioxidant status of athletes are considered in the article, the role of the nutritional factor for the correction of oxidative stress is determined. The choice of red grape juice and willow-herb extract for the production of a sports drink is substantiated. The composition and method of production of a drink with antioxidant properties are offered.