Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
9 результатів
Результати пошуку
Документ New vegetable oil blends to ensure high biological value and oxidative stability(2017) Nosenko, Tamara; Shemanska, Evgenia; Bakhmach, Volodymyr; Sydorenko, T.; Demydova, Anastasiia; Berezka, T.; Arutyunyan, T.; Matukhov, D.Досліджено і уточнено склад жирних кислот рослинних олій холодного пресування. Розроблений і обґрунтований склад купажів на основі соняшникової олії з додаванням олій насіння рижію, льону та волоського горіху, що забезпечують раціональне співвідношення ω-3:ω-6 жирних кислот з точки зору їх вмісту у харчовому раціоні. Досліджено перебіг автокаталітичного окиснення купажів при зберіганні їх за температури 20±2 ºС за вільного доступу світла та повітря. Встановлено суттєве уповільнення швидкості накопичення пероксидів при купажуванні 45 % горіхової або 40 % рижієвої олії з відповідною кількістю соняшникової олії.The composition of fatty acids of cold pressed vegetable oils has been studied and refined. Developed and substantiated the composition of blends based on sunflower oil with the addition of oils of rye, flax and walnut seeds, which provide a rational ratio of ω-3: ω-6 fatty acids in terms of their content in the diet. The course of autocatalytic oxidation of blends during their storage at a temperature of 20 ± 2 ºС with free access of light and air has been studied. A significant slowdown in the rate of accumulation of peroxides when blending 45% nut or 40% rye oil with the appropriate amount of sunflower oil.Документ Separation of terpenes from lemon essential oil by selective fractionation under a vacuum(2019) Frolova, Natalia; Ukrainets, Anatoliy; Sylka, Iryna; Niemirich, Oleksandra; Kuzmin, OlegThe paper reports basic modern methods for isolating terpenes, outlines the advantages and reasons for this particular technological processing of essential oils, specifically lemon oil. The qualitative composition and quantitative ratios of components in lemon essential oil were determined by gas chromatography on a packed column (the stationary phase-dinonylphthalate). Based on the chromatographic profile, it was found that the key component of the oil is monoterpene d-limonene (70.60±4.61 %), which masks a harmonious manifestation of lemon flavor.The paper reports results from theoretical calculations of selective fractionation under a vacuum that have been tested at a laboratory installation for the fractional distillation of essential oils, which simulates a full cycle of fractionation. The basic nodes of the installation were aligned with the schemes of universal plants that are common in industry. The optimal modes for the selection of terpenes and terpenoid factions are given, namely the value for the limit and working reflux number, pressure, and boiling temperature ranges.The fraction of terpene, selected at a cube temperature from 67 °C to 70 °C, under a pressure of 2.64 kPa at a reflux ratio of 1:3, makes up 30.0 % by weight. The fraction of terpenoids, selected at a cube temperature from 84 °C to 96 °C, under a residual pressure from 0.33 to 0.66 kPa and at a reflux ratio of 1:14, makes up 60.0 % by weight. Following the organoleptic study, it was established that the terpene fraction has a lemon flavor, due to the high content (80.0 %) of limonene, with notes of bergamot (β-myrcene ‒ 5.12 %). Among other terpenoids, citral adds a muscat tone to the aroma, which, together with geraniol and linalool, acquires a noble aroma of citrus with a fine floral note.All fractions of essential oils should be used in the food and cosmetic technology because the fraction of terpenes could be a valuable component in the creation of original composite fragrances.Розкрито основні сучасні методи виділення терпенів, вказано переваги та причини цього технологічного перероблення ефірних олій, зокрема лимонної. Якісний склад і кількісні співвідношення компонентів лимонної ефірної олії визначено газохроматографічним методом на насадковій колонці (нерухома фаза – динонілфталат). З даних хроматографічного профілю з’ясовано, що ключовим компонентом олії є монотерпен d-лімонен (70,60±4,61 %), що маскує гармонійний прояв лимонного аромату.Документ Використання газорідинної хроматографії для ідентифікації і виявлення фальсифікацї олії волоського горіха(2017) Королюк, Тамара Андріївна; Носенко, Тамара Тихонівна; Усатюк, Світлана Іванівна; Костінова, Тетяна АндріївнаСтаття присвячена проблемі виявлення фальсифікації цінної і дорогої олії волоських горіхів соняшниковою олією. Запропонований метод виявлення фальсифікації базується на аналізі вмісту жирних кислот. Методом капі- лярної газоворідинної хроматографії проаналізовано жирно-кислотний склад семи зразків горіхової олії, одержаної з різних партій горіхів, а також суміші горіхової і соняшникової олії. Розраховано довірчі інтервали середніх значень вмісту жирних кислот за значенням коефіцієнта ймовірності 0,95. Встанов- лено, що фальсифікацію горіхової олії можна виявити за вмістом α-лі- ноленової кислоти, який у соняшникової олії коливається в межах 0…0,02%, у горіховій — 11,5…15,9%. Запропоновано використовувати контрольні карти, на яких графічно представлено ідентифікаційні зони для вмісту кислот у даних рослинних оліях. Визначено межу мінімального вмісту α-ліноленової кислоти в горіховій олії, яка становить 11,0%. Кількість α-ліноленової кислоти, нижча за це значення, свідчить про наявність соняшникової олії у суміші олій. The article is devoted to the detection of adulteration of valuable and expensive walnut oil with sunflower oil. The proposed method for adulteration detecting is based on the analysis of fatty acids composition of the oil. The fatty acid compositions of seven walnut oil samples, obtained from different batches of nuts, and mixture of walnut and sunflower oil were analyzed by capillary gas-liquid chromatography. Confidence intervals of mean values of fatty acids content were calculated with 0.95 validity. It was shown that walnut oil adulteration can be detected using α-linolenic acid content, which is in the range of 0...0.02% and 11.5...15.9% for sunflower oil and walnut oil respectively. It was proposed to use the control card on which the graphical representations of identification zone of fatty acids content in these vegetable oils are shown. The minimal level of 11.0% was determined for α-linolenic acid content in walnut oil. The content of α-linolenic acid below this level indicates the presence of sunflower oil in the oil mixture.Документ Узагальнення практичних розробок ідентифікації компонентів джерел аромату(2017) Фролова, Наталія Епінетівна; Українець, Анатолій Іванович; Силка, Ірина МиколаївнаУ статті представлено аналіз існуючих способів ідентифікації компонен- тів рослинних джерел аромату та акцентовано увагу на можливостях якісного аналізу газової хроматографії. Об’єкт дослідження — модельна матриця (суміш терпенових вуглеводнів і їх кисневмісних похідних відомого та невідомого складу). Проведено газохроматографічний аналіз модельних матриць на капілярних колонках з нерухомими фазами різної полярності. За результатами досліджень графічно зображено кореляційні залежності типу «відносний сигнал утримування—температура кипіння». Встанов- лено, що найбільшої точності ідентифікації компонентів джерел аромату вдається досягти при проведенні групової ідентифікації на графіку, що об’єднує залежності відносних сигналів утримування на різних нерухомих фазах конкретно для певної групи компонентів, а саме: терпенів і терпеноїдів. Flavor Identification Gas chromatography Signal maintenance Boiling temperature This article is devoted to the analysis of the existing methods of identifying the components of plant flavor sources. The attention is focused on the potential of the qualitative analysis by gas chromatography. Research object is a model matrix, which is a mixture of terpene hydrocarbons and oxygenated derivatives of known and unknown composition. A chromatographic analysis of model matrix was done on capillary columns with stationary phases of different polarity. According to the research results, the graphical correlation of the “relative retention signal — the boiling temperature” was shown. It was established that the greatest accuracy of identifying the sources of flavor components can be achieved during the group identification on the chart that combines signals depending on the relative retention at various stationary phases for a certain group of components, such as terpenes and terpenoidsДокумент The method of determination of the sorption capacity of activated carbon by gas chromatography(2017) Naumenko, Ksenia; Frolova, Natalia; Petrusha, Oksana; Chepel, NataliaThe article analyzes the possibility of gas chromatography use for determination of sorption capacity of adsorbents on the example of activated carbon BAC-A. The offered method provides the use of gas chromatograph with flame-ionizing detector and with nozzle geyser that is filled with studied adsorbent. At that the isotherms of absorption of substance are constructed by manifestation curve - desorption branch of substance peak on chromatogram.As a result the isotherms of absorption of isoamylol and camphor on activated carbon were constructed and the values of specific sorption capacity for these substances were calculated.This method allows receive fast and precisely the data about absorption characteristics of adsorbent and also adapt the conditions of the study using gas chromatography to the real conditions of adsorption of substances by studied adsorbent (temperature,adsorbent concentration in vapor phase and so on).Документ The use of gas chromatography in determining the sorption capacity of the adsorbent(2017) Naumenko, Ksenia; Frolova, Natalia; Petrusha, Oksana; Chepel, NataliaThe research was carried out to determine the specific absorption capacity of activated carbon BAU-A and porous polymers such as polysorb-1, polysorb-10 and tenax BS using the gas chromatography method. It allows to predict their performance characteristics and possibilities of use in adsorption systems for the capture of aromatic substances during the concentration of juices and extractsДокумент Хроматографическое определение пестицидов в шерстяном жире(2015) Осейко, Николай Иванович; Левчук, Ирина Владимировна; Кищенко, Владимир Анатольевич; Романовская, Татьяна ИвановнаХроматографическое определение пестицидов проведено с использованием библиотеки пестицидов (более 900 компонентов). Определена качественная и количественная состав примесей жира. Одиннадцать химических соединений идентифицированы в экстракте жира из шерсти. Сhromatomassspectrometre and pesticide library (over 900 components) is developed. The qualitative and quantitative structure of raw wool grease impurities is defined. Eleven chemical compounds are identified in wool grease extract.Документ Оцінка жирнокислотного складу олії волоського горіха після його оброблення в НВЧ-полі(2012) Манк, Валерій Веніамінович; Арсеньєва, Лариса Юріївна; Усатюк, Світлана Іванівна; Королюк, Тамара Андріївна; Дербугова, Галина Любомирівна; Заєць, ЄвгенНаведено результати наукових досліджень проблеми застосування електро-магнітного поля надвисокої частоти (НВЧ) в технології олії волоського горіха. Жирнокислотний склад олії до і після оброблення в НВЧ-полі визначений методом газової хроматографії. Fatty acid composition of walnut oil is presented for cold-pressed oil in comparison to cold-pressed oil processed with use of ultra-high frequent (UHF) electro-magnetic field for pre-treatment of kernels. Content of fat acids was assessed by method of gas chromatography. Use of High-efficiency capillary column allowed identifying 26 fat acids and their isomers. On the base of experimental data about fatty acid composition biological value of the oil was assessed. Researches of fatty acid composition of cold-pressed walnut oil with and without UHF-treatment of kernels testified that UHF electro-magnetic field application practically did not influence on quality and quantitative composition of fat acids being in walnut oil. Total saturated fat acids content diminished while unsaturated fat acids content increased insignificantly. The correlation of fatty acids in researched samples of oil is close to the ideal fat.Документ Мікролабораторна установка дослідження ароматичної складової соків та екстрактів з рослинної сировини(2011) Фролова, Наталія Епінетівна; Науменко, Ксенія Андріївна; Українець, Анатолій Іванович; Усенко, Віталій ОлександровичНаведені результати досліджень ароматформуючих речовин рослинної сировини з використанням мікролабораторної установки. Конструкція та принципи дослідження передбачають адсорбційне градієнтно-селективне концентрування ароматичних речовин з послідуючою термодесорбцією безпосередньо у газохроматографічну систему, чим забезпечується достовірна інформація про якісний та кількісний склад ароматформуючих речовин предмету дослідження, що є необхідним як для поповнення інформаційної бази, так і для практичного використання у виробничих умовах при вивченні адсорбційно-десорбційних циклів. The results of herbal aromatic substances using microlaboratory unit are presented. The design and principles of the research provide adsorption gradient-selective concentration of aromatic component with the subsequent thermal desorption directly into the gas-chromatographic system. This gives adequate information about the qualitative and uantitative composition of aromatic component of substances, which is necessary both for completing the information base and practical use in industrial conditions during the study of adsorption-desorption cycles.