Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
16 результатів
Результати пошуку
Документ Аспекти впровадження інформаційної системи екоменеджменту на підприємствах харчової промисловості(2023) Євтушенко, Ольга Володимирівна; Сірик, Аліна ОлегівнаУ статті проведено аналітичний огляд сучасних методів зниження негативного впливу підприємств харчової промисловості на навколишнє середовище. Запропонована покрокова послідовність реалізації створення інформаційної системи управління навколишнім середовищем харчове підприємство знизить витрати, підвищить продуктивність праці і якості харчових продуктів, зменшити аварійність, розширити ринки збуту тощоДокумент Інформаційна підсистема контролю якості продукції з використанням карт Шухарта(2021) Криворучко, Олена Володимирівна; Костюк, Юлія Володимирівна; Самойленко, Юлія ОлександрівнаТехнологічні процеси харчової промисловості характеризуються невизначеністю та складністю процесу, які залежать від багатьох факторів, починаючи від самого складу сировини і закінчуючи фізико-хімічними властивостями продукції на всіх етапах її виробництва. Все це збільшує можливості коливань параметрів самого процесу і якості кінцевого продукту. Розглядається питання створення інформаційної системи контролю якості готової продукції технологічного процесу виробництва вершкового масла, що ґрунтується на застосуванні статистичних методів контролю якості продукції, а саме контрольних карт Шухарта. Для побудови контрольних карт Шухарта використовуються експериментальні дані вологості готового продукту, що встановлюється технологічним регламентом відповідно до виду масла. Діагностика і прогнозування якості готової продукції проводиться шляхом аналізу карт середнього та розмахів на наявність можливих викидів за контрольні межі процесу, а саме верхньої та нижньої границь. Карта середнього слугує для відображення стабільності процесу із нанесенням середнього процесу. Вона виявляє небажані варіації, або ж умови, за яких процес виходить зі стану статичної керованості. Карта розмахів слугує для виявлення небажаних варіацій у самій підгрупі вибірки і є індикатором мінливості процесу. Вихід значень за межі на карті розмахів свідчить про наявність у системі певних причинно-наслідкових зв’язків. Для впорядкування можливих причин виникнення відхилень під час технологічного процесу використано діаграму К. Ісікаві. Technological processes of the food industry are characterized by uncertainty and complexity of the process, which depend on many factors, from the composition of raw materials to the physico-chemical properties of products at all stages of its production. All these objects increase the possibility of fluctuations in the parameters of the process and the quality of the final product. The issue of creating an information system for quality control of finished products of the technological process of butter production, based on the application of statistical methods of product quality control, namely Schuhart control charts, is considered. In order to build Schuhart control charts, experimental data on the moisture content of the finished product is being used, which is set by the technological regulations in accordance with the type of oil. Diagnosis and forecasting of the quality of finished products are carried out by analyzing the maps of the average and the scope for the possible emissions beyond the control limits of the process, namely the upper and lower limits. The average map is used to display the stability of the process with the application of the average process and reveals unwanted variations or conditions under which the process leaves the state of static control. The scale map serves to identify undesirable variations in the subgroup of the sample and serves as an indicator of process variability. In case of going some values beyond the scope map indicates on the existing of «reason-consequence» type of relationships in the system. K. Isikavi's diagram was used to organize the possible causes of deviations during the technological process.Документ Дослідження інформаційно-технологічної моделі виробничого процесу(2021) Криворучко, Олена Володимирівна; Костюк, Юлія Володимирівна; Самойленко, Юлія Олександрівна; Савчук, Ольга ВікторівнаДосліджується інформаційно-технологічна модель процесу виробництва вершкового масла методом збивання вершків на основі використання графових моделей, що дозволяють відобразити фізичну структуру технологічної лінії та матеріальні зв’язки між операціями. Ступінь такої деталізації зумовлюється ієрархічним рівнем системи та призначенням графа, що розробляється. An information-technological model of the process of butter production by the method of whipping cream is being studied based on the use of graph models that allow displaying the physical structure of the technological line and material connections between operations. The degree of such detail is determined by the hierarchical level of the system and the purpose of the graph being developed.Документ Концептуальна модель інформаційної системи управління якістю вершкового масла(2021) Криворучко, Олена Володимирівна; Костюк, Юлія Володимирівна; Самойленко, Юлія ОлександрівнаРозглядається комплекс інформаційних систем, які використовують методи діагностики та прогнозування із функціями підтримки прийняття рішень щодо регулювання параметрів технологічного процесу виробництва вершкового масла. Запропоновано архітектуру інформаційної системи управління якістю. Наведено діаграму послідовності етапів її створення. The complex of information systems that use diagnostic and forecasting methods with functions of decision-making support for regulating parameters of the technological process of butter production is considered. The architecture of the quality management information system is proposed. A diagram of the sequence of stages of its creation is given.Документ Обґрунтування розробки інформаційної системи екологічного менеджменту на підприємствах харчової промисловості на основі реалізації принципів сталого розвитку(2022) Євтушенко, Ольга Володимирівна; Сірик, Аліна ОлегівнаУ статті висвітлено та обґрунтовано необхідність сучасного підходу до підвищення ефективності зменшення негативного впливу підприємств харчової промисловості на екосистему. Розглянуто основні завдання екологічного менеджменту та переваги впровадження інформаційної системи екологічного менеджменту на підприємствах харчової промисловості. The article highlights and substantiates the need for a modern approach to improving the effectiveness of reducing the negative impact of food industry enterprises on the ecosystem. The main tasks of environmental management and the advantages of implementing an information system of environmental management at food industry enterprises are considered.Документ The concept and types of information systems in management of enterprise(2020) Milinevska, Viktoriia; Kudrenko, NataliaModem enterprises are complex organizational systems with constantly changing individual components that are in complex interaction with each other. For the normal functioning of enterprises in a market economy, a perfect management activity is required, based on the complex automation of management of all production and technological processes, as well as resources. Information management system is a set of information, economic and mathematical methods and models, technical, software, other technological tools and professionals, designed to process information and make managerial decisions. The successful functioning of information systems of enterprise management has a positive impact on the economy of the enterprise as a whole by improving the organizational structure and automation of management processes, improving the quality of work and facilitating the work of management personnel. The annual results of production and commercial activity of the enterprise are increasing. Management information systems make it possible to use systematical approach to justify and make managerial decisions, to increase the level of their optimality, efficiency and effectiveness. In this paper the essence of the concept “information system in enterprise management” and the task of information systems in the management of the enterprise were determined; the classification of information systems in the management of enterprises is given; functions of information systems in the management of enterprises and options for their implementation were listed; the advantages and disadvantages of information systems were analyzed in the application of accounting in order to generate economic information; the organizational forms of information management systems of the enterprise were allocated; the principles of the formation and use of information systems in the management of enterprises were defined. Сучасні підприємства — це складні організаційні системи з окремими складовими, що постійно змінюються і знаходяться в складній взаємодії одна з одною. Для нормального функціонування підприємств в умовах ринкової економіки необхідна досконала управлінська діяльність на основі комплексної автоматизації управління всіма виробничими і технологічними процесами, а також ресурсами. Інформаційна система управління — сукупність інформації, економіко-математичних методів і моделей, технічних, програмних, інших технологічних засобів і фахівців, призначена для обробки інформації та прийняття управлінських рішень. Інформаційна система (1C) управління повинна вирішувати поточні завдання стратегічного, тактичного й оперативного планування, а також завдання оперативного обліку фірми. Успішне функціонування інформаційних систем управління позитивно впливає на економіку підприємства в цілому за рахунок удосконалювання організаційної структури й автоматизації управлінських процесів, підвищення якості роботи та полегшення праці управлінського персоналу, завдяки чому підвищуються кінцеві річні результати виробничо-комерційної діяльності. Інформаційні системи управління дають змогу системно підходити до обгрунтування й прийняття управлінських рішень, підвищувати рівень їхньої оптимальності, дієвості й результативності. У статті визначено сутність поняття «інформаційна система в управлінні підприємством», завдання інформаційних систем в управлінні підприємством, наведено класифікацію інформаційних систем в управлінні підприємствами, перелічено функції інформаційних систем в управлінні підприємствами та варіанти їх здійснення, проаналізовано переваги і недоліки інформаційних систем при застосуванні в обліку з метою формування економічної інформації, виділено організаційні форми інформаційних систем управління підприємством, визначено принципи формування і використання інформаційних систем в управлінні підприємствами.Документ Напрями удосконалення інформаційних потоків на підприємстві(2019) Пєтухова, Ольга Михайлівна; Скліфус, Ірина СергіївнаОсновні завдання керівника будь-якого підприємства – забезпечити його ефективну діяльність, конкурентоспроможність на ринку, створити і впровадити працюючу структуру управління, забезпечити високу ефективність роботи персоналу. Кожен відділ підприємства потребує чіткої організації, яка забезпечує надання актуальної та всебічної інформації для управління процесами на виробництві. Отже, підприємство має потребу у впровадженні в процеси управління програм, що забезпечують підвищення вірогідності інформації, швидкості її обробки, документації та даних для прийняття рішень. Однак сьогодні ще далеко не всі організації автоматизували виконання виробничих завдань, пов'язаних зі специфікою їх діяльності. Наявність цих та інших питань обумовлює актуальність теми дослідження. У даній статті розглянуто значення інформаційного забезпечення системи управління підприємством як необхідної умови оптимізації організаційно-управлінських рішень. Розкрито сутність понять інформаційного забезпечення та організації інформаційного забезпечення системи управління підприємством. Розглянуто завдання, які вирішуються шляхом вдосконалення інформаційного забезпечення управління організацією. The main tasks of any manager of the enterprise - to become a competitive company, to be the market leader, to create and implement a working management structure, to ensure high efficiency of staff. Every department of an enterprise needs an absolute organization that provides up-to-date and comprehensive information to manage production processes. Therefore, the enterprise needs to implement programs in management processes that improve the speed of processing and the reliability of information, documentation and data for decision making. However, today, not all organizations have automated the performance of production tasks related to the specifics of their activities. The presence of these and other questions determines the relevance of the research topic. In this article the importance of information support of the enterprise management system is considered as a necessary condition for optimization of organizational and managerial decisions. The essence of concepts of information support and organizations of information support of the enterprise management system is revealed. The tasks that are solved by improving information management of the organization are considered.Документ Аналіз стану безпеки працюючих у харчовій промисловості(2019) Майстренко, Володимир Володимирович; Лях, Юрій Михайлович; Євтушенко, Ольга Володимирівна; Демчук, Глеб ВікторовичКраткий осмотр (реферат): В статті наведено методику аналізу даних про стан виробничого травматизму у харчовій промисловості з використанням даних інформаційної системи «Повідомлення». Наведено основні характеристики цієї системи та її функціональні можливості. Запропоновано методичний підхід до аналізу виробничого травматизму, який базується на виявленні причин виникнення нещасних випадків, подій, які до них приводять, визначення найбільш травмонебезпечних професій у харчовій промисловості.Документ Development of biometric identification using system neural networks(2018) Hrybkov, Serhii; Chornobai, KaterynaThe use of the created system of biometric identification is very broad and focused on state and commercial facilities with limited funding, such as kindergartens, schools, universities, hospitals, etc. One of the directions of using this system is its use for authentication in modern web-applications and for access to commercial wireless local area networks Wi-Fi, which will become an additional protection against unauthorized access.Документ Інформаційні системи: ресурс підвищення конкурентоздатності підприємства(2015) Шаповал, Олена ФедорівнаУ статті обґрунтовані шляхи застосування інформаційних систем як важливого ресурсу підвищення рівня конкурентоздатності підприємства в ринковому середовищі. The problem to applicate modern information systems as a resource for improving of enterprise competitive level in the market system is considered in the paper.