Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
7 результатів
Результати пошуку
Документ The theoretical description for aesculetin and quercetin cathodic electrochemical determination in wines(2023) Tkach, Volodymyr; Paiva Martins, José Inácio F.; Romanova, Zoriana; Paientko, Viktoria; Oliveira, Sílvio C.; Garcia, Jarem; Skrypska, Olha; Ivanushko, Yana; Yagodynets, PetroIn this work, the possibility of cathodical electroanalytical determination of aesculetin and quercetin, the most representative polyphenolic coumarin and flavonoid, is theoretically described. The cathodic reaction is given by the electrochemical reduction of 2- and 4-pyrone rings simultaneously on a vanadium(III) oxyhydroxide-modified electrode at a pH correspondent to wine (3 < pH _ 7). Analysis of the mathematical model, corresponding to the reaction mechanism, lets us conclude that, although the oscillatory behavior remains highly probable, the cathodic electroanalytical process, based on VO(OH)-assisted reaction, may be even more efficient than anodic oxidation of the polyphenolic compounds in the same conditions.Документ Исследование биологически активных веществ при сушке сортов боярышника(2013) Дубковецкий, Игорь Владимирович; Малежик, Иван Федорович; Евчук, Яна ВалерьевнаПроблемы повышения качества высушенных продуктов путем разумного сопоставления биологически ценных сырых фруктов - плодов боярышника. Результаты изменения химического состава в процессе конвективной сушки, микроволновой и проводимости зависят от продолжительности, температуры хладагента и оптимальных условий сушки фруктов. The problems of improving the quality of dried products by reasonably matched biologically valuable raw fruit - fruit of the hawthorn. The results of changes in the chemical composition in the process of convective drying, microwave and conduction method depending on the duration and temperature of the coolant and optimum conditions of drying fruit.Документ Features of using hops and CO2-extract in brewing(2017) Protsenko, Lidia; Litvynchuk (Vorontsova), SvitlanaAromatic hop with a low alpha-acid content can be used in brewing as a polyphenol additive in combination with a CO2-extract, taking into account the quantitative content and qualitative composition of hop products and adhering to a certain technology of making beer.Документ Розроблення способу отримання зефіру оздоровчого призначення(2014) Башта (Шеремет), Алла Олексіївна; Ковальчук, Вадим ВалерійовичУ роботі підтверджено доцільність використання у технології зефіру нової нетрадиційної сировини (пюре фізалісу, калини та терену), що дозволяє створити готовий продукт оздоровчого призначення з гарним смаком та зовнішнім виглядом, підвищеною харчовою цінністю. Застосування саме цієї сировини у технології зефіру дозволяє збагатити його значною кількістю БАР, вміст яких у традиційному зефірі є незначним, розширити асортимент зефірних виробів та асортимент кондитерських виробів оздоровчого призначення. The work confirmed the feasibility of using in technology of zephyr new raw materials (Physalis, Viburnum and Blackthorn sauce), allowing health improvement final product with good taste and decorative appearance, high nutritive value creation. By trial cooking it was set the ratio of ingredients and optimal technological regimes, providing the finished product of high quality, and the estimation of organoleptic and quality indicators of finished product was given. In result, we have chosen such a combination of a wild berries sauce composition: 5 % viburnum sauce, 15 % physalis sauce, 10 % blackthorn sauce. Products with the addition of such a quantity of functional supplements had high organoleptic characteristics, had the creamy color, pleasant berry aftertaste. The use of this raw material in zephyr technology allows to enrich it significant amount of biologically active substances (BAS), the content of which in traditional zephyr is insignificant, to expand the range of zephyr products and an assortment of pastries with health improvement purpose.Документ Встановлення зміни складу сушених плодів глоду під час тривалого зберігання(2013) Дубковецький, Ігор Володимирович; Малежик, Іван Федорович; Євчук, Яна ВалеріївнаРозглянуто питання якості сушених продуктів переробки глоду під час зберігання в картонно-паперовій тарі і у поліетиленових пакетах. Досліджено збереженість β-каротину, аскорбінової кислоти, поліфенольних сполук, пектинових речовин впродовж 3–12 місяців для різних плодів сортів або видів глоду. The questions of the quality of dried products processing hawthorn when stored in cardboard and paper packaging and plastic bags. Investigated the safety β-carotene, ascorbic acid, polyphenolic compounds, pectins within 3-12 months for different fruits of varieties or species of hawthorn.Документ Встановлення терміну придатності споживання сушених плодів глоду у картонно-паперовій тарі(2012) Євчук, Яна Валеріївна; Дубковецький, Ігор Володимирович; Малежик, Іван ФедоровичНаведено результати зміни хімічного складу плодів глоду в процесі сушіння при різних параметрах.Документ Технологія концентратів біофлавоноїдів на основі лікарських рослин(2012) Сімахіна, Галина Олександрівна; Корихалова, Олена МихайлівнаВ роботі досліджено широкий спектр лікарських рослин і на їхній основі запропоновано технологію концентратів з максимальним вмістом біофлавоноїдів (30…70 %), призначених як для безпосереднього використання, так і для збагачення традиційних харчових середовищ. Технологія може бути впроваджена на діючих харчових та фармацевтичних підприємствах. In this work, a wide variety of medicinal plants and on their basis the technology concentrates the maximum content of bioflavonoids (30 ... 70%) intended for direct use or to enrich traditional food environments. The technology can be implemented on existing food and pharmaceutical companies.