Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
75 результатів
Фільтри
Налаштування
Результати пошуку
Документ Wheat arabinoxylans: structure, extraction and characteristics(2019) Kaprelyants, Leonyd; Pozhitkova, Liliia; Velichko, Tatiana; Bilyk, OlenaWheat bran is a by-product of conventional milling and is commercially available in large quantities. Beside its high content of dietary fibre it contains proteins, minerals as well as vitamins and others biologically active components. In recent years, there have been designed different approaches to incorporation of wheat bran in food products to optimize composition or physiological effects. Industrial wheat bran is one of the most representative available hemicellulosic rich products. Arabinoxylans are the predominant non-starch polysaccharides found in the structural matrix of cell walls in wheat grains, being present in large quantities in wheat bran, accounting for up to 15-20% of its composition. Their physicochemical properties define their functionality which can be beneficial in cereal-based products such as bread, where their addition could enhance the gluten matrix responsible for the aerated structure and quality of bread. A potential source of аrabinoxylans is its extraction from the wheat bran based low value as an end product of the milling process. The benefits of extraction are twofold, to enhance nutritional value wheat by-product reducing fibre content and produce a high value product for use as a functional ingredient in the bread making industry and in others foods. Extraction of arabinoxylans involves many possibilities for obtaining substances with different physicochemical properties, giving opportunity for integration in functional foods. Functional behaviour includes viscosity, water solubility, water holding capacity, oxidative cross linking and gel formation and foam stability, which are all reported to be affected by the physicochemical properties of arabinoxylans, as well as chain to chain interactions with other polymers and with the solvent. Currently no commercial supply of arabinoxylans is available in sufficient quantities to conduct functionality trials; therefore the objective of the current work was to study the feasibility of extracting arabinoxylans from the bran for future developing and scaled-up extraction process based on the analyzed methods and approachesДокумент The Enterprise Capital Structure Management Model(2021) Bahatska, Kateryna; Batrakova, Tetiana; Silakova, Hanna; Klymash, Nataliia; Vialets, OksanaBoth empirical and theoretical methods of cognition are used to conduct the research. Methods of scientific observation and comparison are used to form the topic of scientific work, goals and objectives of the study. Methods of analysis and synthesis, induction and deduction, abstraction are used to determine the essential features of capital structure management. Methods of system structuring and modeling are used to create a mathematical model. The analogy method is used to find the weight factor of the objective function. The axiomatic method and the method of convergence from the abstract to the concrete were used for the practical application of the mathematical model, in particular, to analyze the dynamic index of related companies, stratified by size, industry, and so on.Документ Determination of the Company's Value under the Influence of Various Factors(2021) Ignatyuk, Anzhela; Dikiy, Alexander; Shevtsiv, Liubov; Petlenko, Yuliia; Klymash, Nataliia; Zaitsev, OleksandrThe authors studied and analyzed various concepts and approaches to company value management. They described the advantages and disadvantages of the leading traditional approaches to assessing the value of an enterprise and proposed a model of the dynamics of the company's value, taking into account the ownership structure, explaining the mechanism of the influence of the company's ownership structure on the capital structure. Using an example, we examined the change in the company's value by individual factors and identified which factors have the most significant positive and negative impact.Документ Формування моделі крос-культурного управління на підприємстві (на приклад підприємств харчової промисловості України)(2020) Москаленко (Римаренко), Вікторія ОлександрівнаСтаття є дослідженням рівня готовності працівників підприємств харчової промисловості України до крос-культурного різноманіття. Представлено основні підходи до визначення поняття «крос-культурний менеджмент». Розкрито питання актуальності крос-культурного менеджменту на підприємствах харчової галузі. Запропоновано підходи до формування основних аспектів та складників системи управління підприємством у контексті крос-культурного підходу. Розглянуто основні завдання, які вирішує крос-культурний менеджмент для розвитку підприємства в сучасних економічних умовах. Ураховуючи результати культурного інтелекту за методикою К. Ерлі і С. Анга та визначених рівнів індексу толерантності, сформовано модель крос-культурного управління та на прикладі підприємств харчової промисловості. Розглянуто напрями адаптації персоналу підприємства до крос-культурних змін.Документ Визначення впливу шроту насіння соняшника на структурні показники тіста і фізико-хімічні показники здобного печива(2021) Дорохович, Вікторія Віталіївна; Гуленко, Анастасія МихайлівнаВ статті наведено результати досліджень щодо застосування шроту насіння соняшника в технології здобного печива. Встановлено, що застосування шроту у кількості до 10% спричиняє збільшення граничної напруги зсуву тіста на 21…23%, застосування шроту в кількості 20% до 60%. Намочуваність здобного печива з шротом насіння соняшника дещо нижча в порівнянні з контролем. Міцність збільшується, що ймовірно можна пояснити збільшенням кількості білка та харчових волокон в його складі. The article presents research results on the usage of sunflower seed meal in the technology of butter cookies. It is established that meal usage in the amount of up to 10% causes an increase in the ultimate shear stress of the dough by 21… 23%, the meal usage in the amount of 20% to 60%. The wettability of butter cookies with sunflower seed meal is slightly lower compared to the control. Strength increases, which can probably be explained by an increase in the amount of protein and dietary fiber in its composition.Документ Масляна паста з порошком із червоного столового буряка(2013) Рашевська, Тамара Олексіївна; Гончаров, Георгій Іванович; Подковко, Оксана АнатоліївнаУ статті досліджено вплив комплексу рослинних харчових добавок, підібраного на основі аналізу літературних даних, на структуру і консистенцію масляної пасти. Встановлено доцільність використання порошку із червоного столового буряка, насіння льону та інуліну у складі масляної пасти. According to the analysis of literature data was selected complex of plant food supplements, which is composition of the butter paste. Researched the effect of the complex on the structure and consistence of the butter paste. Established the expediency of using a red beet powder, flax seeds and inulin into the composition of the butter paste.Документ Механохімічний спосіб активації ванадій оксиду (V)(2018) Фоменко, Веніамін Васильович; Кроніковський, Олег ІгоревичОксидні матеріали, які містять оксидні нанотрубки (ОН), характеризуються великою неоднорідністю наночастинок, оскільки, крім (ОН), містять інші нанорозмірні структурні одиниці, такі як стрічки, нитки тощо. Матеріали на основі (ОН) отримують переважно гідролізом сполук металів при температурах до 180°С. Подальші дослідження у сфері синтезу псевдоодномірних (1D) структур пов’язані з необхідністю детального вивчення механізмів зародження та росту цих структур. Крім того, такі дослідження мають за мету створити нові, більш доступні методи формування однорідних за формою наночастинок продуктів. Одним з таких об ’єктів є ванадію оксид V2O5, який здавна використовується як селективний каталізатор та напівпровідник у кераміці для транзисторів, а також як матеріал літієвих акумуляторів.Документ Rheological characteristics of water solutions of guar gum(2020) Bakhmach, Volodymyr; Vovkodav, O.; Vovkodav (Obizyuk), NataliaRheological characteristics of water solutions of guar gum are studied. Mayonnaise is an oil-in-water type emulsion consisting of vegetable oil (50-85%), egg yolk (5-10%), vinegar, salt and seasonings. The emulsion is stabilized by egg yolk phospholipids. Products with a lower content of oil (<50%) may content thickening agents such as starch, pectin, agar-agar, carboxymethylcellulose, milk proteins. Wide possibilities for using guar gum exist in the mayonnaise technology. Stability at low pH values and low salt content, high viscosity solutions at low shear rate and pseudoplastic characteristics make attractive using systems for stabilization. Because of pseudoplastic characteristics, that are inherent to guar gum, the solutions have fluidity and at the same time stay on salads. Low concentrations of guar gum provide high viscosity of sauces at acidic and neutral pH values. Viscosity of solutions is also stable to temperature changes and withstands different long-term storage conditions. Guar gum may be used for partial replacement of starch, stability improvement and adding a feeling of fullness in the mouth. It is established that growth of concentration of guar gum in an aqueous solution causes gradual increase of the flow index. It should also be mentioned thatflow index values are lower than one for all the concentrations, it is typical for pseudoplastic solutions.Документ Трансформаційні процеси в економіці України(2018) Ковальчук, Інна ВолодимирівнаУ розділі монографії проаналізовано тенденції розвитку національної економіки, досліджено структуру, виявлено проблеми та особливості формування ВВП України, зроблені висновки щодо перспектив економічного розвитку. The article investigates the tendencies of development of the national economy, to study the structure, identified the problems and peculiarities of Ukraine's GDP, conclusions are drawn regarding the prospects of economic development.Документ Синтез просторових потоково-транспортних систем ліній пакування харчових продуктів(2016) Гавва, Олександр Миколайович; Кривопляс-Володіна, Людмила Олександрівна; Деренівська, Анастасія Василівна; Якимчук, Микола Володимирович; Токарчук, Сергій ВолодимировичНа базі потоково-просторових технологічних систем можуть широко вирішуватися питання комплексної автоматизації виробничих процесів виготовлення та упаковування різних виробів і виконання прогресивних технологічних процесів. Сучасний розвиток науково-технічного процесу є підгрунтям для нових тенденцій композиції та принципів створення техніки і технологічних систем. Створюються технічні системи з гнучкими автоматизованими комплексами, постійно удосконалюються і створюються функціональні технологічні модулі з якісно новими властивостями і можливостями. Однак, до дійсного часу ще не вивчені питання створення і функціонування автоматичних технологічних комплексних систем безперервної дії для пакувальнихпроцесів. Не виконано аналіз загальних структурно-функціональних параметрів автоматичних технологічнихсистем безперервної дії для пакувальних процесів зі складною просторовою структурою технологічнихелементів. Відсутні загальні принципи компоновки і проектування технологічних систем зі складноюпросторовою структурою і кінематикою функціонування технологічних елементів. Виходячи з викладеного вище, розробка методів проектування автоматичних технологічних систем безперервної дії для пакувальнихпроцесів єактуальною науковою задачею, і направлена на комплексне рішення задач по створенню автоматичнихтехнологічних систем безперервної дії для пакувальних ліній. У роботі розглянуто особливості компонування і проектування потоково-транспорних ліній (ПТЛ) пакувальних операцій, а також запропоновано на останньому етапі схемного розгляду технологічної системи використовувати принципово-структурні моделі. Тому в роботі виконано аналіз і синтез принципово-структурних моделей і розроблена загальна модель побудови ПТЛ. On the basis of flow-spatial technological systems can greatly decide the question of complex automation of production processes of manufacturing and packaging to various products and implementation of advanced technologicalprocesses. Modern development of scientific and technological process is the basis for the new trends of compositionand principles of creation equipment and process systems. Created technical systems with a flexible automated complexes, are constantly being improved and created functional process modules with qualitatively new properties andpossibilities. However, to date has not explored the issues of establishment and functioning of the automated complex manufacturing systems, continuous packaging processes. Not the analysis of General structural and functional parameters ofautomatic technological systems, continuous packaging processes with complex spatial structure of technological elements. There are no common principles of layout and design of technological systems with complex spatial structureand kinematics of the technological elements. Based on the above, development of methods of designing automatic assembly technological systems ofcontinuousaction for the Assembly processes is an important scientific problem, and is aimed at complex solution of tasks on creation of automated technological systems, continuous packaging lines. The paper discusses the features of layout and design with precisely-transport lines (PTL) packaging operations, aswell as proposed at the last step of scheme consideration the technological system to use a fundamentally-structuralmodel. Therefore, the analysis and synthesis of fundamentally-structural model and developed a General model of construction of PTL.