Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 3 з 3
  • Ескіз
    Документ
    Модифікація пектину як плівкоутворювача для їстівних плівок хлібобулочних і кондитерських виробів
    (2017) Шульга, Оксана Сергіївна; Чорна, Анастасія Іванівна; Шульга, Сергій Іванович; Кобилінський, Сергій Миколайович
    Подано результати модифікації цитрусового пектину амоніаком, сечовиною, цетиловим спиртом, пальмітиновим ангідридом. Проведено аналіз ІЧ-спектрів вихідних та модифікованих сполук, що дозволило підтвердити проведення модифікації цитрусового пектину. Досліджено вплив отриманих нових речовин на фізико-механічні властивості (міцність, подовження) плівки, а також паропроникність. Представлены результаты модификации цитрусового пектина аммиаком, мочевиной, цетиловым спиртом, пальмитиновым ангидридом. The results of modification of citrus pectin with ammonia, urea, cetyl alcohol, palmitic anhydride are presented. The IR spectra of the initial and modified substances were analyzed, which allowed to confirm the modification of citrus pectin. The influence of the obtained new substances on the physical and mechanical properties (strength, elongation) of the film, as well as the vapor permeability, was studied.
  • Ескіз
    Документ
    Роль фосфоенолпіруваткарбоксилази у синтезі поверхнево-активних речовин Acinetobacter calcoaceticus К-4
    (2011) Пирог, Тетяна Павлівна; Шевчук, Тетяна Андріївна; Долотенко, Є. Ю.
    Встановлено, що під час культивування Acinetobacter calcoaceticus К-4 на середовищі з етанолом і сечовиною показники синтезу поверхнево-активних речовин, активність фосфоенолпіруват(ФЕП)-карбоксилази (ферменту анаплеротичної реакції, що функціонує у мікроорганізмів за умов росту на вуглеводних субстратах), а також ферментів глюконеогенезу (ФЕП-синтетази і ФЕП-карбоксикінази) були у 1,5-3 рази вищими порівняно з використанням нітратного джерела азотного живлення. Обговорюється фізіологічна роль ФЕП-карбоксилази у процесі вирощування A. calcoaceticus К-4 на середовищі з етанолом і сечовиною як спосіб знешкодження вуглекислого газу, утворюваного в уреазній реакції, що в свою чергу супроводжується підвищенням у клітинах бактерій пулу С4-дикарбонових кислот, посиленням глюконеогенезу і збільшенням синтезу поверхнево-активних гліколіпідів. It has been established that under cultivation of Acinetobacter calcoaceticus K-4 on the medium with ethanol and urea the indices of surfactants synthesis, activity of phosphoenolpyruvate (PEP) carboxylase (enzyme of anaplerotic reaction functioning in microorganisms under growth on carbohydrate substrates), as well as the enzymes of gluconeogenesis (PEP-synthetase and PEP carboxykinase) were 1,5-3 times higher as compared with the use of nitrate source of nitrogen nutrition. Physiological part of PEP-carboxylase when growing A. calcoaceticus K-4 on the medium with ethanol and urea as a method of neutralization of carbon dioxide by increasing a pool of C4-dicarbonic acids in the bacterial cells, by intensification of gluconeogenesis and synthesis of surface-active glycolipids.
  • Ескіз
    Документ
    Електротермічне атомно-абсорбційне визначення хрому у сечовині
    (2009) Іщенко, Віра Миколаївна; Кривошеєва, А. В.; Полумбрик, Олег Максимович
    Розроблена методика визначення Хрому у сечовині електротермічним атомно-абсорбційним методом. Показано, що застосування хімічного модифікатора на основі паладій (ІІ) нітрату дозволяє усунути заважаючий вплив матриці об’єкту аналізу.