Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 1 з 1
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження антиоксидантної активності рослинної сировини із ягідних культур
    (2022) Демидова, Анастасія Олександрівна; Носенко, Тамара Тихонівна
    Останні дослідження вказують на те, що не лише ягоди таких культур, як малина, калина, ожина, чорниця, чорна смородина, а і їх листя та кора є джерелами потужних антиоксидантів. В роботі досліджувалась антиоксидантна активність різних частин цих рослин та порівнювалась із антиоксидантною активністю синтетичного антиоксиданту бутилгідроксианізолу (ВНА). Концентрати рослинних антиоксидантів одержували водно-спиртовою (70 % етилового спирту) екстракцією рослинної сировини, екстрагент видаляли в м’яких умовах. Одержані концентрати біологічно активних сполук додавали до соняшникової олії для визначення його впливу на гальмування окиснення олії. Досліджено також вплив одержаних екстрактів на кінетику окиснення соняшникової олії за накопиченням пероксидів. Додавання рослинних екстрактів до соняшникової олії підвищувало її стійкість до окиснення порівняно з контролем. Натуральні антиоксиданти були помітно більш ефективні за бутилгідроксианізол