Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 1 з 1
  • Ескіз
    Документ
    Comparative study of carvones from various essential oils and their ability to increase the stability of fat-containing products
    (2021) Frolova, Natalia; Yushchenko (Gonchar), Natalia; Korablova, Olga; Voitsekhivskyi, Volodymyr; Ocheretna, Alona; Synenko, Tetiana
    Карвон є ключовим компонентом ефірних олій рослин Anethum graveolens L. (кріп) і Mentha spicata L. (м'ята). Встановлено, що ефірні олії містять карвон у різних оптично активних формах. Ефірна олія кропу містить d (R) – карвон (правоповоротна ізомерна форма) зі специфічним обертанням площини поляризації [α] D + 62,5 +0,05; ефірна олія м’яти Mentha spicata містить l(S) –карвон (лівообертаюча ізомерна форма) зі специфічним обертанням площини поляризації [α] D – 63,2 +0,05. Порівнюючи дію оптичних ізомерів карвону між собою за динамікою окиснення жировмісних продуктів, встановлено, що в цілому їх захисна дія подібна. Однак лівий карвон демонструє більший вплив на стійкість соняшникової олії порівняно з правим карвоном. Крім захисту від окислення, оптичні ізомери карвону можуть надавати фізіологічну дію на організм людини. Таким чином, оптичні ізомери карвону можуть надавати певні аромати харчовим продуктам, а при створенні функціональних жировмісних продуктів можливе використання обох оптичних форм карвону в залежності від спрямованості нового функціонального продукту.