Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 11
  • Ескіз
    Документ
    Ягідні культури як концентратори ефективних антиоксидантів
    (2021) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія Валентинівна
    У статті на основі численних експериментальних досліджень культивованих та дикорослих ягід установлено якісний та кількісний склад сполук антиоксидантної дії. Отримані дані науково обґрунтовують доцільність застосування природних матеріалів для блокування вільнорадикальних процесів на початкових стадіях їхнього розвитку, ініціаторами яких є активні форми кисню, захищаючи, таким чином, організм людини від ушкоджень та патологічних станів. Констатовано, що саме біоантиоксиданти є найбільш ефективним природним засобом захисту біологічних структур організму людини від надмірної кількості вільних радикалів, у тому числі супероксидів, перекисів тощо. The authors of this article, having based on the numerous experiments on cultivated and wild berries, affirmed the qualitative and quantitative compound of antioxidant substances. The data obtained are scientifically substantiating the expedience of using the natural materials to block the free-radical processes on their initial stages, on which the active oxygen forms are active, in order to defend the human body from damages and pathological states. There is confirmed that just bioantioxidants are the most effective natural remedy to protect the biological structures of the human body from the excessive amounts of free radicals, including superoxides, peroxides etc.
  • Ескіз
    Документ
    Проантиоксидантна система організму людини, оксидативний стрес, його наслідки і шляхи подолання. IІ. Механізм дії природних та синтетичних антиоксидантів і ліків
    (2015) Полумбрик, Максим Олегович; Совко, Марина Станіславівна; Чебаненко (Омельченко), Христина Володимирівна; Колотуша, Тетяна Петрівна
    У статті розглянуто механізм дії антиоксидантів природного і синтетичного походження, а також фармпрепаратів в організмі людини (окиснення ліпідів, протеїнів і вуглеводів). Зазначено, що антиоксиданти інгібують окиснення біологічних систем шляхом деактивації вільних радикалів, одно електронного переносу, утворення хелатів, переносу атому водню, гасінням синглетного кисню тощо. Представлені дані свідчать про позитивний вплив на здоров’я людини природних антиоксидантів у межах фізіологічних доз.
  • Ескіз
    Документ
    Хроматографія і ЕПР спектроскопія для оцінки антиоксидантної активності природних сполук
    (2017) Полумбрик, Максим Олегович; Чебаненко (Омельченко), Христина Володимирівна; Полумбрик, Олег Максимович; Баль-Прилипко, Лариса Вацлавівна
    В огляді наведено аналіз публікацій та власних досліджень щодо сучасних методів визначення антиоксидантної активності природних сполук, харчових продуктів, напоїв, екстрактів ягід, овочів і фруктів, лікарських трав, харчових волокон, ефірних масел пряних рослин тощо, а саме хроматографічних, мас-спектрометричних і ЕПР. За їх допомогою в багатьох випадках можливо ідентифікувати вільні радикали, що викликають окиснення, а також індивідуальні антиоксиданти, визначити їх концентрацію. Отримані дані дають змогу встановити детальний механізм реакції окиснення харчових продуктів, біологічних об’єктів і запропонувати шляхи подолання цього негативного процесу. The review provides an analysis of publications and own research on modern methods for determining the antioxidant activity of natural compounds, food products, beverages, berry extracts, vegetables and fruits, medicinal herbs, food fibers, essential oils of spices, etc., namely chromatographic, mass spectrometric and EPR . By their help, in many cases it is possible to identify free radicals that cause oxidation, as well as individual antioxidants, to determine their concentration. The data you get can be set a detailed mechanism for the reaction of oxidation of food products, biological objects and suggest ways to overcome this negative process.
  • Ескіз
    Документ
    Оцінка антиоксидантної активності природних сполук
    (2016) Полумбрик, Максим Олегович; Полумбрик, Олег Максимович; Пасічний, Василь Миколайович; Чебаненко (Омельченко), Христина Володимирівна; Баль-Прилипко, Лариса Вацлавівна
    В огляді наведено аналіз сучасних даних літератури та власних досліджень авторів щодо методів оцінки антиоксидантної активності природних сполук, а також харчових продуктів, напоїв, добавок, плазми і сироватки крові тощо. Методи дослідження загальної антиоксидантної ємності різняться по типу джерела окиснення, сполуки, що окислюється і способу вимірювання окисненої сполуки. Розглянуто сучасні підходи до розроблення технологій харчових продуктів, збагачених антиоксидантами, враховуючи різноманітність механізмів утворення вільних радикалів в процесах окиснення. Зроблено висновок про необхідність застосування антиоксидантів різних класів для підвищення ефективності їх дії. The review provides an overview of current literature data and author's own research on methods for evaluating the antioxidant activity of natural compounds, as well as food products, beverages, additives, plasma and blood serum, etc. Methods of studying the total antioxidant capacity vary according to the type of oxidation source, the oxidizing compound and the method of measuring the oxidized compound. Modern approaches to the development of technologies of food products enriched with antioxidants are considered, taking into account the variety of mechanisms of formation of free radicals in the processes of oxidation. The conclusion is made on the need to use antioxidants of different classes to increase their effectiveness.
  • Ескіз
    Документ
    Проантиоксидантна система організму людини, оксидативний стрес, його наслідки і шляхи подолання. І. Оксидативний стрес
    (2014) Полумбрик, Максим Олегович; Полумбрик, Олег Максимович; Бальон, Ярослав Григорович; Резніков, Олександр Григорович
    У статті детально розглянуто механізм дії оксидативного стресу на організм людини. Зазначено, що системи антиоксидантного захисту наявні на всіх рівнях структури організму, протидіють стресовим ушкодженням і порушенням. У біологічних системах найбільш активними є вільні радикали і йонрадикали, що містять неспарені електрони в О, N, S чи Cl-атомах й утворюють так звані активні форми кисню (АФК), азоту (АФА), сірки (АФС) і хлору (АФХ). Велику увагу приділено факторам окиснення, зокрема активації кисню і переходу його молекул у синглетний стан. Також розглянуто каталізатори окиснення біологічних систем ензиматичної і неензиматичної природи. Введення антиоксидантів зовні з харчовими продуктами і фармпрепаратами забезпечує утримання стресу в фізіологічних рамках. Oxidative stress is a disease of the modern word caused by shift of redox equilibrium toward free radicals oxidation and lipids peroxides formation in human body. The mechanism of action of oxidative stress on humans has been discussed in details in the review. The antioxidants systems presented in the all levels of human body resist stress injuries and disorders. The most active in the biological systems are free radicals and ion-radicals containing unpaired electrons in the atoms of O, N, S and CI, which can give rise to the active forms of oxygen (AFO), nitrogen (AFN), sulfur (AFS) and chlorine (AFC), respectively. The special priority was given to the factors of oxidation, particularly to the oxygen activation and its transfer to the singlet state. Moreover, the enzymatical and non-enzymatical catalysts of the biological systems oxidation were observed. An exterior antioxidants administration with food products and pharmaceuticals can hold stress within the physiological limits.
  • Ескіз
    Документ
    Таутомерні стани ряду антиоксидантів та ефективність їх дії
    (2010) Дегтярьов, Леонід Сергійович; Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Куценко, Ю. О.
    Розглянуто можливі таутомерні стани ряду БАР, за допомогою напівемпіричних методів квантової хімії проаналізовано здатність природних антиоксидантів до стабілізації вільних радикалів шляхом передачі останнім атома гідрогену. We considered the possible tautomers of row of biologically active compounds, by the semiempiric methods of quantum chemistry analysed the capacity of natural antioxidants for stabilizing of free radicals by a transmission of a hydrogen atom.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження антиоксидантної активності тонізуючих напоїв
    (2010) Дегтярьов, Леонід Сергійович; Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Куценко, Ю. О.
    Описано основні механізми дії біоантиоксидантів фенольної природи у функціонуванні антиоксидантної системи живих організмів, визначено вміст поліфенольних сполук у деяких традиційних напоях та їхню антиоксидантну активність, що проявляється у нейтралізації вільних радикалів. This article highlights the basic mechanisms of the action of phenolic compounds in functioning of the antioxidant system in living organisms, content of poliphenols in some of the traditional beverages, antioxidant activity of these phytochemicals which shows up in neutralization of free radicals.
  • Ескіз
    Документ
    Antioxidants in food systems. Mechanism of action
    (2013) Polumbryk, Maksim; Ivanov, Sergey; Polumbryk, Oleg
    The mechanisms of action of natural and synthetic antioxidants in food systems including lipids, proteins and carbohydrates have been discussed. It is essentially important and may predict the antioxidants effectiveness in the processes of food storage. The main benefits of industrial antioxidant utilization were considered. The most attention was given to the antioxidants mixtures and most effective synergists.
  • Ескіз
    Документ
    Synthesis of 5-nitro-N,N-diphenylhydrazinopyrimidines and investigation of their free radicals
    (1980) Boldyrev, I. V.; Polumbryk, Oleg; Markovskii, Leonid; Cherkasov, V. M.
    A number of 5-nitro-N,N-diphenylhydrazinopyrimidines were synthesized. Free radicals were obtaines by oxidation of these compounds with PbO2. The stabilities of 5-nitro-4-pyrimidinylhydrazyl radicals are close to the stability of the α,α-diphenyl--2,4-dinitrophenylhydrazyl radical. The structures of the compounds obtained were confirmed by the UV, IR, PMR and EPR spectra.
  • Ескіз
    Документ
    Використання кедрового та соснового пилку в якості функціональних збагачувачів продуктів для спортсменів
    (2012) Башта (Шеремет), Алла Олексіївна; Стешенко, Ольга Михайлівна
    На підставі системного аналізу літературних джерел, теоретичних та експериментальних досліджень, розкриття проблеми обмеженості асортименту харчових продуктів для спортсменів, зокрема продуктів спрямованої функціональної дії обґрунтовано актуальність та перспективність розробки нових видів функціональних продуктів для спортсменів. Запропоновано використання кедрового та соснового пилку в якості функціональних збагачувачів продуктів для спортсменів. Підібрано харчовий продукт для спортсменів, який було б доцільно та ефективно збагачувати пилком сосни та кедра. Для того, щоб говорити про функціональне спрямування готового продукту, дослідили вміст основних БАР як основної сировини, так і функціональних збагачувачів. Особливу увагу приділили тим речовинам, які проявляють антиоксидантний ефект та містяться у продукті у достатній кількості – фенольним речовинам, зокрема різним групам біофлавоноїдів. Based on systematic analysis of the literature, theoretical and experimental studies, disclosure of the problem of limited range of food products for athletes, in particular functional directed action foods the urgency of and perspectives to develop new types of functional foods for athletes. Proposed use of cedar and pine pollen as functional fortificators of the products for athletes. Selected food for athletes, which would be rational and effective to enrich with pollen of pine and cedar. In order to talk about the functional direction of the finished product, studied the content of the basic bioactive substances as in the primary raw materials, and in functional fortificators. Special attention is paid to substances that show antioxidant effects and are contained in the product in sufficient quantity – phenolic substances, in particular, different groups of bioflavonoids.