Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
6 результатів
Результати пошуку
Документ New vegetable oil blends to ensure high biological value and oxidative stability(2017) Nosenko, Tamara; Shemanska, Evgenia; Bakhmach, Volodymyr; Sydorenko, T.; Demydova, Anastasiia; Berezka, T.; Arutyunyan, T.; Matukhov, D.Досліджено і уточнено склад жирних кислот рослинних олій холодного пресування. Розроблений і обґрунтований склад купажів на основі соняшникової олії з додаванням олій насіння рижію, льону та волоського горіху, що забезпечують раціональне співвідношення ω-3:ω-6 жирних кислот з точки зору їх вмісту у харчовому раціоні. Досліджено перебіг автокаталітичного окиснення купажів при зберіганні їх за температури 20±2 ºС за вільного доступу світла та повітря. Встановлено суттєве уповільнення швидкості накопичення пероксидів при купажуванні 45 % горіхової або 40 % рижієвої олії з відповідною кількістю соняшникової олії.The composition of fatty acids of cold pressed vegetable oils has been studied and refined. Developed and substantiated the composition of blends based on sunflower oil with the addition of oils of rye, flax and walnut seeds, which provide a rational ratio of ω-3: ω-6 fatty acids in terms of their content in the diet. The course of autocatalytic oxidation of blends during their storage at a temperature of 20 ± 2 ºС with free access of light and air has been studied. A significant slowdown in the rate of accumulation of peroxides when blending 45% nut or 40% rye oil with the appropriate amount of sunflower oil.Документ Comparative study of walnut and pumpkin seeds oils biological value and oxidative stability(2019) Nosenko, Tamara; Korolyuk, Tamara; Usatyuk, Svitlana; Vovk, Hanna O.; Kostinova, TetianaThe work is devoted to the study of the biologically active components content and the oxidation stability of oils from non-traditional raw materials such as walnuts and pumpkin seeds. The content of phospholipids, carotenoides, chlorophylls, tocopherols and sterols as well as fatty acids and tocopherol homologues composition, acidity and oxidation stability of walnut and pumpkin seeds oils were determined. The walnut and pumpkin oils contain a significant amount of polyunsaturated fatty acids, in particular, the walnut oil contains linolenic acid and has close to the recommended ratio of ω-3: ω-6 polyunsaturated fatty acids. The linoleic (polyunsaturated, ω-6) and oleic (monounsaturated) fatty acids were dominated in fatty acids composition of pumpkin oil, the sum of saturated fatty acids was three times higher than in walnut oil. The important property of walnut oil is very high ratio of ω-3:ω-6 polyunsaturated fatty acids, that was 1:5 almost the same as recommended by dietologists for human diet. The difference of total tocopherols content of two oil samples was slight, but tocopherol homologues composition was very distinctive, that is the β-tocopherol was the main in the walnut oil and α-tocopherol − in the pumpkin seeds oil, respectively. Acidity of investigated samples of oils have increased sufficiently fast, reaching the value close to 4 mg KOH/g of oil during the 63 and 70 days for walnut and pumpkin seeds oils, respectively. Oxidative stability of two oil samples were estimated as peroxide value changes during 98 days of oil storage. It was shown that the induction period of walnut oil oxidation, measured as peroxide value increase initiation, was 56 days, inspite of high content of polyunsaturated fatty acid content and particularly linolenic acid in this oil. Duration of induction period of pumpkin seeds oil oxidation and shelf life were 70 and 98 days, respectively, while shelf life of walnut oil was about 90 days. The higher resistance of pumpkin oil to oxidative damage is primarily due to the fatty acid composition of this oil, namely to the high content of saturated and monounsaturated fatty acids and almost twice lower content of polyunsaturated fatty acids compared to the walnut oil. Both oils can be recomended as a valuable source of polyunsaturated fatty acids, antioxidants and vitamins for human nutrition.Документ Використання газорідинної хроматографії для ідентифікації і виявлення фальсифікацї олії волоського горіха(2017) Королюк, Тамара Андріївна; Носенко, Тамара Тихонівна; Усатюк, Світлана Іванівна; Костінова, Тетяна АндріївнаСтаття присвячена проблемі виявлення фальсифікації цінної і дорогої олії волоських горіхів соняшниковою олією. Запропонований метод виявлення фальсифікації базується на аналізі вмісту жирних кислот. Методом капі- лярної газоворідинної хроматографії проаналізовано жирно-кислотний склад семи зразків горіхової олії, одержаної з різних партій горіхів, а також суміші горіхової і соняшникової олії. Розраховано довірчі інтервали середніх значень вмісту жирних кислот за значенням коефіцієнта ймовірності 0,95. Встанов- лено, що фальсифікацію горіхової олії можна виявити за вмістом α-лі- ноленової кислоти, який у соняшникової олії коливається в межах 0…0,02%, у горіховій — 11,5…15,9%. Запропоновано використовувати контрольні карти, на яких графічно представлено ідентифікаційні зони для вмісту кислот у даних рослинних оліях. Визначено межу мінімального вмісту α-ліноленової кислоти в горіховій олії, яка становить 11,0%. Кількість α-ліноленової кислоти, нижча за це значення, свідчить про наявність соняшникової олії у суміші олій. The article is devoted to the detection of adulteration of valuable and expensive walnut oil with sunflower oil. The proposed method for adulteration detecting is based on the analysis of fatty acids composition of the oil. The fatty acid compositions of seven walnut oil samples, obtained from different batches of nuts, and mixture of walnut and sunflower oil were analyzed by capillary gas-liquid chromatography. Confidence intervals of mean values of fatty acids content were calculated with 0.95 validity. It was shown that walnut oil adulteration can be detected using α-linolenic acid content, which is in the range of 0...0.02% and 11.5...15.9% for sunflower oil and walnut oil respectively. It was proposed to use the control card on which the graphical representations of identification zone of fatty acids content in these vegetable oils are shown. The minimal level of 11.0% was determined for α-linolenic acid content in walnut oil. The content of α-linolenic acid below this level indicates the presence of sunflower oil in the oil mixture.Документ Дослідження впливу НВЧ-оброблення на термін придатності гарбузової та горіхової олії(2014) Королюк, Тамара Андріївна; Усатюк, Світлана Іванівна; Арсеньєва, Лариса Юріївна; Дербугова, Галина ЛюбомирівнаБуло проведено дослідження жирнокислотного складу, визначення пероксидного і кислотного чисел олії насіння гарбуза та волоського горіха, які піддавали НВЧ-обробленню, порівняно з необробленими оліями. На основі зміни пероксидного та кислотного чисел у процесі зберігання олії встановлено період індукції та термін придатності олії. Результати досліджень показали, що НВЧ-оброблення олії несуттєво впливає на жирнокислотний склад і термін придатності олії. Також було встановлено, що гарбузова олія є більш стійкою до окиснення, ніж горіхова. The investigations of pumpkin seed and walnut oil fatty acid composition, peroxide and acid value were carried out for microwave treated in comparison with untreated oil samples. The induction time and shelf life of the oils were estimated on the base of peroxide and acid value shift during storing of the oils.The research data showed insignificant impact of microwave treatment on the fatty acid composition as well as on the shelf life of the oils. Besides, pumpkin seed oil was found to be more resistant to oxidation than walnut oil.Документ Стійкість горіхової олії при різних режимах окиснення(2014) Королюк, Тамара Андріївна; Радзієвська, Ірина Гіронтіївна; Усатюк, Світлана Іванівна; Заєць, ЄвгенГоріхову олію піддавали окисненню за різних технологічних режимів. Обрано режим нагрівання олії в полі надвисокочастотного випромінювання, що мінімізує явище утворення гідропероксидів та транс-ізомеризованих жирних кислот. Результати одержано при дослідженні потужності поля 400, 720 та 900 Вт, а також конвективного нагрівання за температури від 130 до 300 °C при тривалості експеримента від 2 до 16 хвилин. Встановлено, що обробка олії за потужності поля900 Вт протягом 6 хв. підвищує температуру продукту до 135 °C та не призводить до погіршення показників якості фритюрного жиру. Peanut oil is subjected to oxidation under different technological regimes. The mode of heating oil in the field of microwave radiation, which minimizes the phenomenon of formation of hydroperoxides and trans- fatty acids. The results obtained in the study of the field capacity of 400 , 720 and 900 W, and convective heating at a temperature of 130 to 300 °C for the duration of the experiment from 2 to 16 minutes. Established that processing power for oil field 900 W for 6 min. product increases the temperature to 135 °C and does not lead to deterioration of the quality of Frying fat.Документ Технологія олії з волоського горіха з використанням ферментних препаратів(2015) Королюк, Тамара Андріївна; Усатюк, Світлана Іванівна; Попова, Антоніна Валеріївна; Черства, Альона ОлександрівнаУ статті наведено результати досліджень використання ферментних препаратів целюло- і протеолітичної дії для вилучення олії з волоського горіха шляхом водної екстракції. Обробку сировини ферментами проводили за таких умов: температура 47 °С, рН середовища 7,5, співвідношення фермент/субстрат — 0,050 для целюлази і 0,035 — для протеази. Вихід олії складав 26…28 %. Development of biotechnological methods for vegetable oils is one of the most promising directions of complex proce- ssing of raw materials. The results of studies using such enzymes as cellulase and protease for extracting walnut oil are reported in the paper. The processing of raw material by enzymes was performed under the following conditions: temperature 47 °C, pH 7.5; ratio of enzyme / substrate — 0.050 for cellulase and 0.035 for protease. Yield of oil was 26…28 %.