Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
37 результатів
Результати пошуку
Документ Формування земельних масивів агрохолдингів(2015) Данкевич, Андрій ЄвгеновичОбґрунтовано необхідність дослідження ефективності роботи інтегрованих структур у сільському господарстві. Досліджено динаміку та сучасні тенденції сільськогосподарського виробництва в аграрному секторі економіки. На основі аналізу офіційної інформації агрохолдингів проведено оцінку ефективності їх діяльності та зроблено висновок про оптимальний розмір їх структурних підрозділів. Висвітлено переваги та недоліки інтегрованих структур, визначено особливості формування їх земельних відносин. Розглянуто основні проблемні питання при розширенні земельних масивів агрохолдингів, що пов’язані з укладанням договорів оренди земельних угідь. Розроблено пропозиції запровадження раціонального землекористування агрохолдингами з метою відродження сільських територій. Визначено найгостріші проблеми в сфері землекористування, зокрема: неефективність державного управління земельними ресурсами, корупція, відсутність перспективних планів розвитку територій тощоДокумент Діагностика конкурентного середовища на вітчизняних продовольчих ринках(2021) Страшинська, Лариса Володимирівна; Ткачук (Стахурська), Світлана Валеріївна; Худолій, Діана ЮріївнаУ статті проаналізовано конкурентне середовище та рівень інтенсивності конкурентної боротьби на молочному та кондитерському ринках. Визначено, що ринок молока питного (фасованого) є безпечним для конкуренції і достатньо відкритим для входження нових підприємств на нього. Про це свідчать як значення індексу, так й інші умови безпечності конкуренції. Досліджено, що розвиток ринку кондитерських виробів демонструє протилежні тенденції функціонування та потребує якнайшвидшого втручання держави в його діяльність. Запропоновано основні форми державного регулювання конкурентного середовища відповідно до специфіки галузі, які мають охоплювати наступні три напрями: правовий, стимулюючий та імперативний. Окреслено характеристику цих напрямів та основні важелі державного впливу. Наголошено, що саме за допомогою імперативних чинників можливо забезпечити прозорість конкурентних відносин на кондитерському ринку. В статье проанализированы конкурентная среда и уровень интенсивности конкурентной борьбы на молочном и кондитерском рынках. Определено, что рынок молока питьевого является безопасным для конкуренции и достаточно открытым для вхождения на него новых предприятий. Об этом свидетельствуют как значение индекса, так и другие условия безопасности конкуренции. Доказано, что развитие рынка кондитерских изделий демонстрирует противоположные тенденции и требует вмешательства государства. Предложены основные формы государственного регулирования конкурентной среды в соответствии со спецификой отрасли, которые должны охватывать следующие направления: правовое, стимулирующие и императивное. Определены характеристики этих направлений и основные рычаги государственного воздействия. Отмечено, что именно с помощью императивных факторов возможно обеспечить прозрачность конкурентных отношений на кондитерском рынке. The article uses the calculation of the Hirschman-Harfindel index to analyze the competitive environment and the level of intensity of competition in the dairy and confectionery markets. Based on the analysis, it was determined that the market of drinking milk (packaged) is safe for competition and open enough for new companies to enter it. This is evidenced by both the value of the index and other conditions of competition security. The whole milk market has shown similar development trends. It is proved that this market during January-August 2018 and 2019 was also favorable for competition, which provided an opportunity for the development of both existing enterprises and the emergence of new competitors. It is investigated that the development of the confectionery market demonstrates opposite tendencies of functioning. Its extremely high monopolization contributes to the fact that almost all its participants fall under the price and product press of the corporation "ROSHEN", which is a monopolist in this market. It is substantiated that the confectionery market requires the state intervention in its activities as soon as possible. Encouraging fair competition, preventing and limiting the negative consequences of monopolization become so important and large-scale in modern conditions that the protection of economic competition, the definition of rules of its conduct and antitrust regulation become a regular function of the state as one of its most important activities. After all, the purpose of regulating the competitive process in the relevant market is to create a favorable environment for competition to perform its functions, realize its potential, first of all - to ensure equal opportunities and conditions of market access for all its participants, to prevent monopolies. The main forms of state regulation of the competitive environment in accordance with the specifics of the industry are proposed, which should cover the following three areas: legal, incentive and imperative. The characteristics of these areas and the main levers of state influence are outlined. It is emphasized that with the help of imperative factors it is possible to ensure the transparency of competitive relations in the confectionery market.Документ Основні форми та методи державного регулювання інвестиційної діяльності(2011) Нікіфоряк, Л. С.Розглянуто основні форми та методи державного регулювання інвестиційної діяльності та основні джерела формування інвестиційних ресурсів регіону. Визначено основні проблеми державної інвестиційної політики у формуванні інвестиційних ресурсів на регіональному рівні. Обґрунтовано необхідність подальшого вдосконалення механізму державного регулювання регіональних інвестиційних процесів для активізації інвестиційної діяльності.Документ Інструменти державного регулювання харчової промисловості України(2018) Хрип'юк, Вікторія ІванівнаУ статті розглянуто науково-методичні засади державного регулювання харчової промисловості України. Досліджено, що харчова промисловість через притаманні їй специфічні особливості не є самостійно регульованою галуззю національного господарства та не здатна самостійно забезпечити відповідний міжнародний рівень якості й безпечності харчових продуктів. У зв ’язку з вступом у СОТ та євроінтеграційною орієнтацією України гостро постає питання державного регулювання розвитку харчової промисловості. У цьому контексті визначено, що державне регулювання здійснюється в певних формах і методах, які знаходять своє відображення в інструментах досягнення цілей. Розкрито сутність поняття «інструмент» та встановлено, що набір інструментів за допомогою яких держава здійснює вплив на суб’єкти господарювання, змінюється залежно від економічного завдання, бажаного результату, матеріальної можливості та існуючого досвіду регулювання. При чому спектр застосування інструментів державного регулювання постійно розширюється. Запропоновано класифікацію інструментів (адміністративні, економічно- фінансові, соціально-економічні, інвестиційно-інноваційні та політичні), за допомогою яких на основі поставленої мети, змісту, характеру та засобів реалізації у поєднанні з ринковим саморегулюванням держава зможе проводити регуляторну діяльність харчової промисловості, створюючи передумови більш ефективного соціально-економічного розвитку країни. Представлено конкретний перелік інструментів кожної сформованої групи для ефективного регулювання харчової промисловості, детальний аналіз сутності та поняття кожного із них. Акцентовано увагу, що розмежування інструментів державного регулювання на запропоновані групи є досить умовним, тому будь-який економічний, соціальний, політичний регулятор несе у собі елемент адміністрування, а прийняття будь-яких адміністративних законів і рішень має на меті отримання певного економічного та соціального ефекту. Доведено, що тільки на основі цілісної та взаємоузгодженої дії різноманітних інструментів державного регулювання можливе досягнення мети ефективного функціонування харчової промисловості. Scientific and methodical principles of state regulation of food industry of Ukraine have been considered in the article. It has been studied, that food industry is not an independently regulated branch of the national economy due to its specific features and it is not able to provide an appropriate international level of quality and safety of food products independently. Therefore, in connection with the accession to the WTO and the European integration orientation of Ukraine, the question of state regulation of the development of food industry rises sharply. In this context, it is determined that state regulation is carried out in certain forms and methods, which are reflected in the instruments to achieve the goals. The essence of the concept “instrument” has been determined and it has been established that the set of tools to influence on economic entities varies depending on the economic task, desired result, material capacity and existing experience of regulation. Moreover, the spectrum of the use of state regulation tools is constantly expanding. The classification of instruments (administrative, economic, financial, socio-economic, investment-innovation and political) has been offered, based on the goals, content, nature and means of implementation in conjunction with market selfregulation. With their help the state will be able to regulate food industry, creating conditions for more effective socioeconomic development of the country. A concrete list of instruments of each formed group for the effective regulation of food industry through a detailed analysis of the essence and concept of each of them has been formed. Attention was paid to the delineation of the instruments of state regulation to be very conditional. That is why any economic, social, political regulator carries an element of administration, and the adoption of any administrative laws and decisions has the purpose of obtaining certain economic and social effect. It has been proved that only on the basis of a coherent and mutually coordinated action of various instruments of state regulation it is possible to achieve the goal of effective functioning of food industry.Документ Специфіка державного впливу на формування корпоративного середовища в країнах Східної Європи та Азії(2010) Березянко, Тамара ВолодимирівнаВ статті досліджується процес створення національного корпоративного середовища та рівень участі державного управління в трансформаційних країнах пострадянської системи господарювання. Також розглядаються обрані методи державного регулювання та формування національного корпоративного сектору, що забезпечили відмінність результатів долучення національних економік до світових фінансових потоків та міжнародних ринків. In the article the process of creation of national corporate environment and level of participation of state administration is probed in the transformation countries of the aftersoviet system of menage. The select methods of government control and forming national corporate a sector are also examined, that provided the difference of results of attaching of national economies to the world financial streams and international markets.Документ Специфіка державного впливу на формування корпоративного середовища в країнах Східної Європи та Азії(2010) Березянко, Тамара ВолодимирівнаВ статті досліджується процес створення національного корпоративного середовища та рівень участі державного управління в трансформаційних країнах пострадянської системи господарювання. Також розглядаються обрані методи державного регулювання та формування національного корпоративного сектору, що забезпечили відмінність результатів долучення національних економік до світових фінансових потоків та міжнародних ринків. In the article the process of creation of national corporate environment and level of participation of state administration is probed in the transformation countries of the aftersoviet system of menage. The select methods of government control and forming national corporate a sector are also examined, that provided the difference of results of attaching of national economies to the world financial streams and international markets.Документ Регулювання інноваційного розвитку будівельної сфери(2014) Дука, Анастасія ПетрівнаУ статті розглянуто запропоновані заходи організаційно економічного забезпечення інноваційного розвитку будівельної сфери національної економіки. Визначені принципи, методи, функції та інструменти державного регулювання інноваційного розвитку будівництва. This paper proposes the organizational and economic measures to ensure the innovative development of building sector of the national economy. Defined principles, methods, functions and instruments of state regulation the innovative development of building.Документ Економічна сутність фінансового регулювання страхового ринку України(2013) Шірінян, Лада ВасилівнаВиконано критичний огляд досліджень і виявлено наявність проблеми визначення і диференціації у науковій літературі понять «фінансове регулювання страхового ринку», «державне фінансове регулювання страхового ринку» і «державне регулювання страхового ринку». Запропоновано розгляд страхового ринку з позицій системного аналізу складних систем, що являють собою складову частину більшої системи. Розкрито економічну сутність і дано визначення названих понять.Документ Актуальні проблеми підприємств молочної галузі в Україні(2015) Керанчук, Тетяна ЛьвівнаВ статті проведений аналіз стану українського ринку молока.Здійснений огляд поточної кон'юнктурної ситуації на ринках найважливіших видів молочної продукції. Виявлені основні проблеми розвитку фермерських господарств та господарств населення, формування пропозиції на ринку молока. Проаналізовані проблеми функціонування молокопереробних підприємств. Виявлені бар'єри на шляху освоєння нових зовнішніх ринків українськими виробниками молочної продукції. Запропоновані можливі напрями удосконалення механізму підтримки виробників молока та переробних підприємств з боку держави. Окреслені основні стратегічні напрямки протидії кризовим явищам для підприємств – виробників молока.В статье проведено исследование современного состояния молочной В статье проведен анализ украинского рынка молока. Проведен обзор текущей конъюнктурной ситуации на рынках важнейших видов молочной продукции. Выявлены основные проблемы развития фермерских хозяйств и хозяйств населения, формирования предложения на рынке молока.Документ Міграційна політика та міграційні процеси в Україні(2015) Сафонов, Юрій МиколайовичУ статті розглянуто міграційні процеси. В умовах зростаючої глобалізації та розширення світових економічних відносин ці процеси поглиблюються. Оптимізація міграційних потоків є важливим завданням подальшого успішного соціально- економічного розвитку держави. Розглянуто державну міграційну політику України. The article describes the migration process. In a globalized world economy labor migration plays a leading role among the forms of international economic relations. Influenced by the intensification of production processes, the spread of new technologies, internationalization of financial flows, restructuring of national economies, due to scientific, technical and information and communications revolution labor migration affects all processes in the society and generates significant economic, political, social, natural problems, but also promotes the balancing of public relations, elimination of social tension, realizing the human right to a free life and work in the country where it can bring a significant contribution to world production and their own welfare. In an increasingly globalized world and the expansion of economic relations these processes are deepened. Optimization of migratory flows is a critical objective of further successful social and economic development of the state. The state migration policy is considered.