Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 25
  • Ескіз
    Документ
    Оптимальные параметры процесса экстрагирования сахарозы с применением наноразмерного гидроксида алюминия
    (2020) Олишевский, Валентин Викторович; Хомичак, Любомир Михайлович; Бабко, Евгений Николаевич; Лементар, Святослав Юрьевич
    В статье проанализировано применение наноразмерного коагулянта ГОАЭС в процессе извлечения сахарозы из свекловичной стружки. Установлено, что благодаря его свойствам улучшаются структурно-механические свойства свекловичной ткани, в результате чего наблюдается повышение показателей диффузионного сока и прессованного жома. Кроме того, он является перспективным реагентом для использования в диффузионно-прессовом способе извлечения сахарозы из свекловичной стружки. Полученные обобщённые критерии оптимизации позволили определить эффективное количество коагулянта ГОАЭС как дополнительного коагулянта в процессе извлечения сахарозы, а именно 0,0028 % от количества свекловичной стружки, что обеспечивает максимально большее значение показателей чистоты диффузионного сока, содержания СР в прессованном жоме, а также максимальное уменьшение содержания пектиновых веществ в диффузионном соке. The article analyzes the application of the GOAES nanosized coagulant in the process of extracting sucrose from beet chips. It was found that its use improves the structural and mechanical properties of beet tissue, as a result of which there is an increase in the indicators of diffusion juice and pressed bagasse, and is a promising reagent for use in the diffusion-press method for extracting sucrose from beet chips. The obtained generalized optimization criteria made it possible to determine the effective amount of coagulant GOAES as an additional coagulant in the process of sucrose extraction, namely 0.0028% of the amount of beet chips, which ensures the highest possible purity of diffusion juice, the content of SR in pressed pulp, and the maximum decrease in the content of pectin substances in the diffusion juice.
  • Ескіз
    Документ
    Research into application of zeolite for purification of diffusion juice in sugar production
    (2018) Gusyatinska, Natalia; Nechypor, Tatiana; Gusyatinskiy, Nikolai; Shulga (Zamura), Svеtlana
    The need to intensify the extraction process using the influence of chemical reagents on beet chips was substantiated. The analysis of application of natural sorbents in food production technologies was carried out. The physical and chemical properties of zeolite were explored. The indicators that make it possible to apply natural zeolite for additional treatment of water and juices in sugar production were shown. The effectiveness of the use of natural zeolite for feed water treatment with the view to enhancing the technological quality of diffusive juice was determined. Experimental research revealed that feed water treatment with zeolite decreases the content of total iron, ammonium, and permanganate oxidation indicator. It was proved that microbial seeding of feed water and diffusive juice decreases in case of treatment with zeolite.It was established experimentally that the purification of diffusion juice occurs during zeolite application for feed water treatment. We determined the effectiveness of removal of macromolecular compounds, including dextran, from diffusive juice obtained during processing sugar beets of various technological quality with natural zeolite. It was shown that at the zeolite consumption of 0,1...0,4 % to the weight of beets, the content of high-molecular compounds and pectic substances in diffusive juice decreases by 30–40 %, and the content of dextran – by 20–40 %, respectively.During the zeolite treatment, an enhancement of the quality of purified juice and im-provement of filtration and saturation properties of defecosaturated precipitate are observed. Thus, the average rate of sedimentation of the precipitate of juice of І carbonation S5 m, when using zeolite for feed water preparation increases by 10–50 % for the beet different technological quality. In the course of research, we designed the technique of zeolite application, which ensures a decrease in coloration, an increase in the purity of the cleared juice, enhancement of filtration and sedimentation properties of the precipitate of juice of I carbonation. High effectiveness of the proposed method is pronounced in processing raw materials of lowered quality. Thus, there are some grounds to claim the effectiveness of zeolite application to enhance the quality of diffusion juice and products in sugar production.
  • Ескіз
    Документ
    Reverse osmosis for concentration of sugar beet juice after the second carbonation
    (2016) Zmievskiy, Yuriy; Mironchuk, Valeriy
    Preliminary experiments of concentrationof sugar beet juice after the second carbonation were carried out. A dead-end cell with a reverse osmosis membrane was used. The dependence of the permeate flux vs pressure, which was varied from 0 to 6 MPa,has been obtained. Duringjuice concentration, a linear decrease of the flux was observed. It means no fouling of the membrane surface. Preliminary calculations show that the use of reverse osmosis provides at least 30% of energy consumption. Проведено попередні дослідження процесу концентрування дифузійного соку після другої сатурації. Застосовували непроточну мембранну комірку із зворотноосмотичною мембраною, робоча температура становила 20±3 °С. Отримано залежність питомої продуктивності від тиску, який змінювали в діапазоні від 0 до 6 МПа. Під час концентрування дифузійного соку спостерігалось лінійне зниження продуктивності мембран, що вказує на відсутність забруднення поверхні розділення. Попередні розрахунки показують, що впровадження результатів досліджень у виробництво дозволить знизити споживання енергоносіїв мінімум на 30 %.
  • Ескіз
    Документ
    Влияние дисперсности известкового молока на качество очищенных соков
    (2014) Кос (Гусарук), Татьяна Святославовна; Верченко, Лидия Михайловна; Попова, Инна Вадимовна; Слива, Юлия Владимировна
    В статье приводятся экспериментальные и теоретические данные о влиянии твердой фазы известкового молока с разной степенью дисперсности на процесс очистки диффузионного сока и качество очищенных соков. The paper presents experimental and theoretical data on the effect of the solid milk of lime with a different degree of dispersion in the process of cleaning the raw juice and juice quality of treated.
  • Ескіз
    Документ
    Моделирование процесса основной дефекации в свеклосахарном производстве
    (1997) Чагайда, Андрей Олегович; Загородний, Петр Павлович; Фоломеева, В. В.; Рева, Леонид Павлович
    Представлены результаты исследования очистки диффузионного сока по способу с промежуточным отделением осадка несахаров в рациональной зоне рН переддефекации. The research results of purification of diffusion juice by the method with intermediate separation of sediment of nonsugars in the area of progressive pH of predefecation have been presented.
  • Ескіз
    Документ
    Интенсификация процесса очистки диффузионного сока
    (1999) Чагайда, Андрей Олегович
    Статья посвящена интенсификации процесса очистки диффузионного сока. The article is devoted to the intensification of diffusion juice purification.
  • Ескіз
    Документ
    Электрообработка свекловичной стружки комбинированным способом
    (1987) Шулика, Владимир Афанасьевич; Гулый, Иван Степанович; Купчик, Михаил Петрович; Ворона, Леся
    Исследовано влияние переменного и постоянного электрического тока на процесс плазмолиза свекловичной стружки и получение сока повышенной чистоты. Показано, что процесс экстракции сахара из свекловичной стружки, обработанной комбинированным способом, ускоряется, повыша-ется качество экстракта. Полученные данные необходимы для сравнения с другими методами обработки растительных материалов и могут найти применение в дальнейшей разработке электротехнологии получения високо-качественных соков в технологии производства сахара. The effect of AC and DC electric current on the process plasmolytic beet slices and juice obtaining high purity. It is shown that the process of extraction of sugar from beet cossettes treated in a combined way, accelerated, increasing etsyaqua-lity extract. The obtained data are needed for comparison with other methods of processing of plant materials and can be used in the further development of electrotechnology get Visoko-quality juices in the technology of sugar production.
  • Ескіз
    Документ
    К вопросу качества мелассы свеклосахарного производства
    (1988) Белостоцкий, Леонид Георгиевич; Супрунчук, Вера Васильевна; Старушенко, Л. П.; Катроха, Ж. И.; Шаталова, Н. А.; Левандовский, Леонид Викторович
    Экспериментально установлен состав промежуточных продуктов по всем стадиям свеклосахарного производства. Полученная в условиях соблюдения оптимальних режимов технологии меласса может еффективно быть переработана на спирт и другие продукты. Experimentally established the composition of intermediate products in all stages of the sugar industry. Obtained in compliance with optimum regimes of technology a molasses can be efficiency reworked into alcohol and other products.
  • Ескіз
    Документ
    Вывод сгущенного свекловичного сока на хранение с последующей переработкой его на сахар
    (1982) Петриченко, Игорь Борисович; Белостоцкий, Леонид Георгиевич; Загорулько, Анатолий Яковлевич; Супрунчук, Вера Васильевна; Ракович, В. И.; Шойхет, А. Л.; Ищенко, П. И.; Катроха, Ж. И.
    Проведена проверка способа с частичным выводом на хранение сгущенного сока и его последующей переработкой на сахар с целью уточнения технологического регламента и определения производственно-технических и технологических показателей работы сахарного завода. The method was verified with a partial conclusion to the storage of condensed juice and its subsequent processing for sugar in order to clarify the technological regulations and determine the production, technical and technological parameters of the sugar factory.
  • Ескіз
    Документ
    Подготовка питательной воды для диффузионных установок с использованием бисульфита кальция
    (1997) Рева, Леонид Павлович; Липец, Антон Адамович; Листунова, Ольга Ивановна; Виговский, Валерий Юрьевич; Навроцкий, Юрий Борисович
    Испытания предлагаемого способа подготовки питательной воды в промышленных условиях подтверждает его высокую способность по повышению эффекта очистки диффузионного и очищенного соков и уменьшению расхода извести.