Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
15 результатів
Результати пошуку
Документ Розроблення методів і засобів діагностики з підвищенням надійності екстракційного обладнання(2023) Люлька, Дмитро Миколайович; Серьогін, Олександр Олександрович; Ізволенський, Ігор Євгенович; Мащенко, Олег Анатолійович; Чорний, Юрій АркадійовичУ статті наведено результати аналітичних та експериментальних досліджень напруженого стану транспортної системи колонного дифузійного апарата. Розвиток інформаційних систем ранньої діагностики дає змогу забезпечити раціональне управління та керування обладнанням, яке працює в критичних умовах, що забезпечує його надійну експлуатацію протягом сезону цукроваріння. Впровадження методики експериментального визначення пульсуючих навантажень, що діють на транспортні лопаті при експлуатації дифузійних апаратів, включаючи перехідні та критичні режими їх роботи, та отриманих на її основі результатів розрахунків, надасть можливість удосконалити конструкції транспортних систем екстракторівДокумент Діагностика дієвості інструментів мерчандайзингу роздрібних мереж формату “drogerie”(2017) Данкеєва, Оксана МиколаївнаУ статті наведено алгоритм побудови діагностики дієвості інструментів мерчандайзингу роздрібних мереж формату “drogerie” за допомогою аналітичного та графічного способів, а також визначено можливості під час його використання роздрібними торговельними мережами. The algorithm of creation of diagnostics of effectiveness of instruments of merchandising of retail networks of the “drogerie” format by means of analytical and graphic ways is given in article, and also opportunities at his use by retail chain stores are defined.Документ Інформаційна підсистема контролю якості продукції з використанням карт Шухарта(2021) Криворучко, Олена Володимирівна; Костюк, Юлія Володимирівна; Самойленко, Юлія ОлександрівнаТехнологічні процеси харчової промисловості характеризуються невизначеністю та складністю процесу, які залежать від багатьох факторів, починаючи від самого складу сировини і закінчуючи фізико-хімічними властивостями продукції на всіх етапах її виробництва. Все це збільшує можливості коливань параметрів самого процесу і якості кінцевого продукту. Розглядається питання створення інформаційної системи контролю якості готової продукції технологічного процесу виробництва вершкового масла, що ґрунтується на застосуванні статистичних методів контролю якості продукції, а саме контрольних карт Шухарта. Для побудови контрольних карт Шухарта використовуються експериментальні дані вологості готового продукту, що встановлюється технологічним регламентом відповідно до виду масла. Діагностика і прогнозування якості готової продукції проводиться шляхом аналізу карт середнього та розмахів на наявність можливих викидів за контрольні межі процесу, а саме верхньої та нижньої границь. Карта середнього слугує для відображення стабільності процесу із нанесенням середнього процесу. Вона виявляє небажані варіації, або ж умови, за яких процес виходить зі стану статичної керованості. Карта розмахів слугує для виявлення небажаних варіацій у самій підгрупі вибірки і є індикатором мінливості процесу. Вихід значень за межі на карті розмахів свідчить про наявність у системі певних причинно-наслідкових зв’язків. Для впорядкування можливих причин виникнення відхилень під час технологічного процесу використано діаграму К. Ісікаві. Technological processes of the food industry are characterized by uncertainty and complexity of the process, which depend on many factors, from the composition of raw materials to the physico-chemical properties of products at all stages of its production. All these objects increase the possibility of fluctuations in the parameters of the process and the quality of the final product. The issue of creating an information system for quality control of finished products of the technological process of butter production, based on the application of statistical methods of product quality control, namely Schuhart control charts, is considered. In order to build Schuhart control charts, experimental data on the moisture content of the finished product is being used, which is set by the technological regulations in accordance with the type of oil. Diagnosis and forecasting of the quality of finished products are carried out by analyzing the maps of the average and the scope for the possible emissions beyond the control limits of the process, namely the upper and lower limits. The average map is used to display the stability of the process with the application of the average process and reveals unwanted variations or conditions under which the process leaves the state of static control. The scale map serves to identify undesirable variations in the subgroup of the sample and serves as an indicator of process variability. In case of going some values beyond the scope map indicates on the existing of «reason-consequence» type of relationships in the system. K. Isikavi's diagram was used to organize the possible causes of deviations during the technological process.Документ Дослідження стану та властивостей технологічних об’єктів з використанням методів сучасної теорії керування. Частина 1. Проведення статистичних діагностичних заходів(2017) Власенко, Лідія Олександрівна; Ладанюк, Анатолій ПетровичУ першій частині статті наведено результати оцінки стану технологічного об’єкта автоматизації на основі статистичних методів та діагностичних заходів. Для прикладу розглядається робота складного багатоємнісного технологічного об’єкта – випарної станції (ВС) цукрового заводу з традиційними системами автоматичного керування. Проаналізовано статистичну керованість технологічного процесу, зокрема проаналізовано наявність викидів за контрольні межі, наведено результати діагностування стану технологічного процесу. Представлено автоматизований аналіз контрольних карт, виконаний в програмі STATISTICA. Розглянуто особливості використання контрольних карт та процедур для різних стадій покращення ефективності функціонування об’єкта. Проаналізовано результати випереджуваного визначення можливого розлагодження технологічного процесу на основі аналізу одномірних контрольних карт Шухарта. Оцінка ефективності роботи досліджуваного технологічного об’єкта проведена за аналізом характеру поведінки технологічної змінної якісних показників продукту і реалізована за допомогою статистичного інструментарію – діаграми Ісікави. Згодом планується проаналізувати якість роботи ВС за альтернативною ознакою для виявлення реального рівня дефектності в поточний момент часу за допомогою побудови контрольних карт за альтернативною ознакою. Друга частина статті присвячена особливостям проведення прогностичних заходів для підвищення ефективності функціонування технологічних комплексів.Документ Діагностика та аналіз функціонування первинних вимірювальних перетворювачів(2020) Заєць, Наталія Анатоліївна; Власенко, Лідія Олександрівна; Штепа, Володимир Миколайович; Савчук, Ольга ВікторівнаПредставлено метод комплексного діагностування шляхом статистичного аналізу технологічних вимірювань за допомогою контрольних карт Шухарта, тестове діагностування первинних перетворювачів і аналіз графіка ремонтних і профілактичних робіт технічних засобів. Побудовано контрольні карти Шухарта за рівнями у 4 секціях нахиленого дифузійного апарату та проведено співставлення результатів у часі із врахуванням часу закінчення процесу в попередніх секціях. Експериментальні дослідження проводились у програмному пакеті Statistica. Наведено X-карту та R-карту Шухарта, аналіз яких дає змогу виявити появу специфічних причин розлагодження процесу. Проведено аналіз відповідності досліджуваної вибірки нормальному закону розподілу за допомогою критеріїв Колмогорова-Смирнова (K-S test) та Шапіро-Уилка (W test). Для спрощення прийняття рішень оператором розроблено структурно-логічну схему етапів виявлення несправності первинних вимірювальних перетворювачів.Документ Ефективні способи діагностики екстракційного обладнання цукрових заводів(2005) Люлька, Дмитро Миколайович; Серьогін, Олександр Олександрович; Арапов, О. В.Розроблено методику визначення залишкового терміну служби основних елементів дифузійних апаратів різних типів ультразвуковою дефектоскопією.Документ Обґрунтування та розробка структури експертної системи підтримки рішень(2011) Нигора, Володимир Миколайович; Ковальова, Наталія Ігорівна; Білецький, Ігор МиколайовичВ статті запропоновані методичні принципи розробки структури експертної системи, прогнозування та прийняття технічних рішень.Документ Стійкість фінансового стану як чинник інноваційного розвитку підприємств(2008) Дем'яненко, Інна Вікторівна; Олійник, В. М.; Олійник, Віктор ЯковичРозглянуто методи оцінки фінансової стійкості підприємств з позиції забезпечення їх потреб у фінансових ресурсах. Виокремлено і вводяться в науковий оборот терміни «операційна санація» та «перманентна санація». Показано змістовність дій їх реалізації та впливу на здійснення інноваційно-інвестиційного процесу соціально-економічного розвитку.Документ Методологічні аспекти діагностики організаційної культури підприємства(2009) Харчишина, Олена ВолодимирівнаУзагальнено результати останніх досліджень вітчизняних та зарубіжних вчених щодо методики діагностики організаційної культури підприємства. Описано результати власних досліджень щодо оцінки організаційної культури. Подано короткий опис запропонованих автором характеристик організаційної культуриДокумент Організаційна культура в системі менеджменту підприємств харчової промисловості(2011) Харчишина, Олена ВолодимирівнаПодано результати дослідження сучасного стану підприємств харчової промисловості Житомирської області. Подано оцінку тенденцій і факторів розвитку підприємств з виробництва харчових продуктів. Узагальнено особливості методики ОСАІ.