Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
5 результатів
Результати пошуку
Документ Проантиоксидантна система організму людини, оксидативний стрес, його наслідки і шляхи подолання. IІ. Механізм дії природних та синтетичних антиоксидантів і ліків(2015) Полумбрик, Максим Олегович; Совко, Марина Станіславівна; Чебаненко (Омельченко), Христина Володимирівна; Колотуша, Тетяна ПетрівнаУ статті розглянуто механізм дії антиоксидантів природного і синтетичного походження, а також фармпрепаратів в організмі людини (окиснення ліпідів, протеїнів і вуглеводів). Зазначено, що антиоксиданти інгібують окиснення біологічних систем шляхом деактивації вільних радикалів, одно електронного переносу, утворення хелатів, переносу атому водню, гасінням синглетного кисню тощо. Представлені дані свідчать про позитивний вплив на здоров’я людини природних антиоксидантів у межах фізіологічних доз.Документ Хроматографія і ЕПР спектроскопія для оцінки антиоксидантної активності природних сполук(2017) Полумбрик, Максим Олегович; Чебаненко (Омельченко), Христина Володимирівна; Полумбрик, Олег Максимович; Баль-Прилипко, Лариса ВацлавівнаВ огляді наведено аналіз публікацій та власних досліджень щодо сучасних методів визначення антиоксидантної активності природних сполук, харчових продуктів, напоїв, екстрактів ягід, овочів і фруктів, лікарських трав, харчових волокон, ефірних масел пряних рослин тощо, а саме хроматографічних, мас-спектрометричних і ЕПР. За їх допомогою в багатьох випадках можливо ідентифікувати вільні радикали, що викликають окиснення, а також індивідуальні антиоксиданти, визначити їх концентрацію. Отримані дані дають змогу встановити детальний механізм реакції окиснення харчових продуктів, біологічних об’єктів і запропонувати шляхи подолання цього негативного процесу. The review provides an analysis of publications and own research on modern methods for determining the antioxidant activity of natural compounds, food products, beverages, berry extracts, vegetables and fruits, medicinal herbs, food fibers, essential oils of spices, etc., namely chromatographic, mass spectrometric and EPR . By their help, in many cases it is possible to identify free radicals that cause oxidation, as well as individual antioxidants, to determine their concentration. The data you get can be set a detailed mechanism for the reaction of oxidation of food products, biological objects and suggest ways to overcome this negative process.Документ Оцінка антиоксидантної активності природних сполук(2016) Полумбрик, Максим Олегович; Полумбрик, Олег Максимович; Пасічний, Василь Миколайович; Чебаненко (Омельченко), Христина Володимирівна; Баль-Прилипко, Лариса ВацлавівнаВ огляді наведено аналіз сучасних даних літератури та власних досліджень авторів щодо методів оцінки антиоксидантної активності природних сполук, а також харчових продуктів, напоїв, добавок, плазми і сироватки крові тощо. Методи дослідження загальної антиоксидантної ємності різняться по типу джерела окиснення, сполуки, що окислюється і способу вимірювання окисненої сполуки. Розглянуто сучасні підходи до розроблення технологій харчових продуктів, збагачених антиоксидантами, враховуючи різноманітність механізмів утворення вільних радикалів в процесах окиснення. Зроблено висновок про необхідність застосування антиоксидантів різних класів для підвищення ефективності їх дії. The review provides an overview of current literature data and author's own research on methods for evaluating the antioxidant activity of natural compounds, as well as food products, beverages, additives, plasma and blood serum, etc. Methods of studying the total antioxidant capacity vary according to the type of oxidation source, the oxidizing compound and the method of measuring the oxidized compound. Modern approaches to the development of technologies of food products enriched with antioxidants are considered, taking into account the variety of mechanisms of formation of free radicals in the processes of oxidation. The conclusion is made on the need to use antioxidants of different classes to increase their effectiveness.Документ Спектр антимікробної дії протигрибкового препарату Есулан(2015) Старовойтова, Світлана Олександрівна; Орябінська, Лариса Борисівна; Лубенець, Віра ІльківнаДослідження деяких потенційних механізмів дії вітчизняного антимікотику Есулану, а саме спектру антимікробної активності по відношенню до грампозитивних, грамнегативних бактерій, мікроскопічних грибів та дріжджів; вплив на морфологічні ознаки та ферментативну активність дріжджів. Research some potential mechanisms of domestic antimycotic Esulanum such as spectrum antimicrobial activity against gram-positive, gram-negative bacteria, microscopic fungi and yeast; influence on morphological characteristics and enzymatic activity of yeast.Документ Вивчення потенційного механізму дії вітчизняного протигрибкового препарату Есулану(2015) Старовойтова, Світлана Олександрівна; Орябінська, Лариса Борисівна; Лубенець, Віра ІльківнаУ статті вивчено потенційний механізм дії вітчизняного антимікотику Есулану на моделі дріжджів Candida tropicalis. Експериментально доведено, що Есулан у субфунгіцидній концентрації (125 мкг/мл) пригнічує синтез обох нуклеїнових кислот в клітинах C. tropicalis. Отримані ІЧ-спектри виявили, що Есулан не впливає на зовнішній полісахаридний профіль клітин C. tropicalis. Продемонстровано, що під впливом субфунгіцидної концентрації Есулану відбувається збільшення концентрації всіх досліджених мікроелементів усередині клітин C. tropicalis. Більш детальне вивчення механізму дії Есулану на грибну клітину планується провести в подальших дослідах. The potential mechanism of action of antimycotic Esulanum on model of yeast Candida tropicalis was studied. Experimentally proved that Esulanum in subfungicide concentration (125 ug/ml) inhibits the synthesis of both nucleic acids in C. tropicalis cells. The obtained IR spectra found that Esulanum not affect the external profile polysaccharide C. tropicalis cells. The increases of intracellular concentrations of all investigated microelements C. tropicalis cells under the influence of Esulanum were demonstrated. A more detailed study of the mechanism of Esulanum action on yeast cell planned in future experiments.