Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 9 з 9
  • Ескіз
    Документ
    Зміна показників якості лукуму збивного на основі кизилового пюре при зберіганні
    (2018) Гордієнко, Людмила Василівна; Толстих, В. Ю.; Пожиткова, Л. Г.
    Сучасні уявлення про здорове харчування вимагають пошуку нових рішень при розробленні технологій і розширенні асортименту кондитерських виробів покращеної якості з підвищеною харчовою та біологічною цінністю. Пастильні вироби мають особливу драглеподібну структуру, яка виникає завдяки здатності пектинових речовин, що входять до складу плодово-ягідної сировини, при певних умовах утворювати драглі необхідної міцності. Використання плодово-ягідних напівфабрикатів дає змогу також надавати збивним кондитерським виробам смак натуральних плодів та ягід, збагачувати їх вітамінами й мінеральними речовинами. До сировинних інгредієнтів з підвищеним вмістом біологічно активних речовин відноситься пюре з плодів кизилу. У статті визначено вплив кизилового пюре та різних видів пакувальних матеріалів на зміну органолептичних, фізико-хімічних і структурно-механічних показників лукуму збивного у процесі його зберігання. При зберіганні лукуму характерним є процес висихання, коли відбувається втрата первинної консистенції, зміна структури і форми виробів. Комплекс проведених досліджень показав, що використання кизилового пюре приводить до уповільнення процесу висихання і, як наслідок, менш інтенсивного зниження густини та підвищення міцності просторової структури виробів. У лукуму на основі кизилового пюре, що зберігався у металізованих поліпропіленових пакетах, зміна структурно-механічних властивостей відбувалась значно повільніше, ніж в інших виробів, при цьому він зберігав ніжну, пружно-еластичну консистенцію. Якість лукуму збивного наприкінці його зберігання оцінювали за мікробіологічними й органолептичними показниками. Використання як пакувальних матеріалів пакетів з металізованого поліпропілену надає можливість зберегти показники якості в межах, передбачених стандартом, протягом двох місяців. Modern ideas about the healthy eating require the search of new decisions when developing technologies and expansion the range of high-quality confectionery with high nutritional and biological value. Pastille products have special jelly structure, that appears due to ability of pectin substances that are part of fruit and berry raw materials, to form jelly structure of necessary durability at certain terms. The use of fruit semi-finished products also allows confectionery to taste as natural fruit and berries, to enrich them with vitamins and minerals. The cornel puree belongs to the raw material ingredients with high content of biologically active substances. The influence of different types of packaging materials and the cornel puree on sensory, physical, chemical as well as the rheological characteristics of the lacoum quality during its storage is shown in the paper. During the storage of the lacoum process of drying is characteristic, when a loss of primary consistency, change of structure and form of products take place. The positive effect of cornel puree was determined, obtained results show that it leads to the decreasing of density, and at the same time, to increasing of the spatial structure durability of product. In the lacoum with the cornel puree, that was kept in the packages from metalized polypropylene, the change of rheological properties took place considerably slower than in other products, it had resiliently-elastic consistency. An expert assessment of the lacoum quality has been carried out in the end of expiration date. Using packaging materials, which were made from metalized polypropylene, permits to save range of quality characteristics up to 2 months from production date, according to the national standard.
  • Ескіз
    Документ
    Зміна адгезійних властивостей нових пастильних виробів оздоровчого спрямування
    (2013) Шаповалова, Наталія Петрівна
    В статье исследовано одно из важнейших направлений в работе по изучению структурно-механических свойств новых пастильных изделий оздоровительного назначения. Определено и проанализировано влияние «Ламидана» и цикорлакта на изменение адгезионных показателей в процессе хранения. In the article, studied main directions of in-process on determination structural mechanical properties of new wares pastila of recreational purposes. Certain and analyses influence of additions Lamidan and cikorlakt on the change of structural-mechanical indexes in the process of storage.
  • Ескіз
    Документ
    Пастильні вироби фізіологічно-функціонального призначення
    (2012) Шаповалова, Наталія Петрівна
    В статті проаналізовані результати досліджень органолептичних, фізико-хімічних, структурно-механічних та показників безпечності пастильних виробів. Нові пастильні вироби збагачені морськими водоростями та цикорієм характеризуються як фізіологічно-функціональні продукти. Їм притаманний оздоровчий ефект завдяки підвищеному вмісту мікроелементів, зокрема йоду, а також низки вітамінів та харчових волокон. Нові пастильні вироби рекомендовані до використання в раціоні харчування дітей, вагітних жінок та дорослих людей, які потерпіли від наслідків Чорнобильскої катастрофи. The article analyzes the results of studies organoleptic , physico - chemical , structural - mechanical and safety performance pastile products . New pastile products enriched with seaweed and chicory characterized as physiologically - functional products . It is inherent in the health effect due to higher content of trace elements , particularly iodine , as well as a number of vitamins and dietary fiber. New pastile products are recommended for use in the diet of children, pregnant women and adults affected by the Chernobyl disaster.
  • Ескіз
    Документ
    New products for school food of the iodine deficiency biogeochemical provinces
    (2012) Rudavska, Anna; Shapovalova, Natalia; Roudavsky, Maria; Zhukevych, Olena
    Extremely urgent problem of mankind is the problem of the prevention of iodine deficiency. It causes severe thyroid disease - goiter, hypothyroidism, disrupting the formation and function of the central nervous system that manifests in the form of mental retardation, the cretinism in children, disorders of the reproductive system of women, the rejection in the brain in older people. The most effective way to eliminate the iodine deficiency disorders (IDD) – is iodized salt. However, to limit the IDD prevention of iodized table salt is inexpediently. This is due to the limited period of storage, the presence of trends in modern nutrition reduce salt intake by person, particularly by children, is also the possibility of an overdose of iodine, because it is contained in salt in inorganic form. Recently, as an effective tool against iodine deficiency, use Lamidan - the product of the Far Eastern laminarian algae, which are the main advantages of a balanced content of organically connected iodine and selenium - the necessary elements for the synthesis of thyroid hormones and enterosorbentive activity, which is caused by the presence of alginic acid. This product has been used by the authors in the recipes of numerous dairy products (cocktails, sauces) and pastille products to create the new food products for schoolchildren of iodine deficiency regions. The article contains consumable properties of these products and the results of their physiological effectiveness. Надзвичайно актуальною проблемою людства є проблема профілактики йодної недостатності. Останнє спричинює важкі хвороби щитовидної залози – зоб, гіпотиреоз, порушення процесу формування і функції центральної нервової системи, що проявляється у вигляді затримки розумового розвитку, кретинізму у дітей, порушення репродуктивної системи жінок, відхилення в роботі головного мозку у людей старшого віку. Найбільш дієвий шлях до усунення йододефіцитних захворювань (ЙДЗ) – йодування солі. Разом з тим, обмежити профілактику ЙДЗ йодовуванням кухонною сіллю недоцільно. Це зумовлено обмеженим терміном її зберігання, наявністю в сучасній дієтології тенденцій зниження споживання солі людиною, зокрема дітьми, також можливістю передозування йоду, оскільки в солі він міститься в неорганічній формі. Останнім часом, як ефективний засіб проти йододефіциту, використовують Ламідан – продукт із далекосхідних ламінарієвих водоростей, головними достоїнствами якого є збалансований вміст органічно зв’язаних йоду і селену – елементів необхідних для синтезу гормонів щитоподібної залози та ентеросорбційна активність, яка зумовлена наявністю альгінових кислот. Саме цей продукт був використаний авторами в рецептурах низки молочних продуктів (коктейлів, соусів) та пастильних виробів для створення нових продуктів харчування школярів йододефіцитних регіонів. В статті наведені споживні властивості цих продуктів та результати їх фізіологічної ефективності.
  • Ескіз
    Документ
    Подолання дефіциту йоду шляхом споживання нових пастильних виробів та молочних коктейлів оздоровчого спрямування
    (2010) Рудавська, Марія Володимірівна; Шаповалова, Наталія Петрівна
    Нові пастильні вироби та молочні коктейлі можуть бути використані для профілактики захворювань щитоподібної залози, мати оздоровчий ефект завдяки підвищеному вмісту мікроелементів, зокрема йоду, а також низки вітамінів та харчових волокон. Зниження енергетичної цінності виробів за рахунок зменшення вмісту цукрози, надає їм додаткові дієтичні властивості для людей з надмірною масою тіла та схильних до діабету. New Projects pastylnыe yzdelyya and molochny'j cocktails mogut byt yspolzovanы for Prevention schytovydnoy gland diseases, for health ymet Effect Thanks povыshennomu Contents mykroэlementov, in particular iodine, as well as vitamins and rows pyschevыh fibers. Reduction эnerhetycheskoy izdelij Values ​​for Reduction Account CONTENT sucrose, predostavlyaet im dopolnytelnыe dyetycheskye properties for people with yzbыtochnoy massoy body and predraspolozhennыh k dyabetu.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив рецептурних компонентів на показники якості пастильних виробів з Ламіданом і цикорлактом
    (2011) Шаповалова, Наталія Петрівна
    У статті наведено результати дослідження впливу рецептурних компонентів на показники якості пастильних виробів шляхом математичного моделювання, знайдено оптимальну рецептуру. The results of the influence of prescription components on the pastille product quality through mathematical modeling, found the optimum formulation.
  • Ескіз
    Документ
    Безпечність нових пастильних виробів оздоровчого спрямування
    (2011) Рудавська, Ганна Богданівна; Шаповалова, Наталія Петрівна
    У статті наведено результати досліджень мікрофлори та показників безпечності нових пастильних виробів. Розглянуто вплив дієтичної добавки Ламідан та цикорлакту на радіозахисні властивості та безпечність нових пастильних виробів.The results of researches of microflora and indexes of unconcern of new pastila wares are resulted in the article. Influence of dietary addition of Lamidan is considered and cikorlaktu on radioprotective properties and unconcern of new pastila wares.
  • Ескіз
    Документ
    Реологічні властивості нових пастильних виробів
    (2011) Рудавська, Ганна Богданівна; Шаповалова, Наталія Петрівна; Романенко, Олена Валеріївна
    У статті досліджено один із важливих напрямків роботи по визначенню реологічних властивостей нових пастильних виробів підвищеної біологічної цінності. Визначено та проаналізовано вплив Ламідану та цикорлакту на зміни реологічних показників в процесі зберігання. In the article, investigational from main directions of in-process on determination structurally mechanical properties of new wares pastila of high biological value. Certain and analyses influence of additions Lamidan and cikorlakt on the change of structural-mechanical indexes in the process of storage.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив дієтичної добавки "Ламідан" на черствіння пастильних виробів
    (2012) Шаповалова, Наталія Петрівна
    Досліджено зміни масової частки вологи, вмісту вільної та зв’язаної води в пастильних виробах під час зберігання. Встановлено позитивний вплив "Ламідану" та цикорлакту на уповільнення процесу черствіння зефіру і лукуму. Визначено доцільність використання біоксально-орієнтованих поліпропіленових пакетів з метою збільшення терміну зберігання пастильних виробів. Influence of dietary addition "of Lamidan" on staling of pastila wares. The changes of mass stake of moisture are investigational, free and constrained water in pastila wares during storage. Positive influence of “Tsikorlakt” and of “Lamidan” on deceleration the process of staling of zephyr and lucuma are set. Expediency of the use depending on bioxalaligned poly propylene packages and vacuum film is certain with the purpose of increase of expiration of pastila wares date.