Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
29 результатів
Результати пошуку
Документ Використання методу ЯМР-спектроскопії для дослідження ідентифікації та фальсифікації меду(2023) Мельник, Оксана Петрівна; Маринін, Андрій Іванович; Шевченко, Олександр Юхимович; Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Святненко, Роман СергійовичУ статті розглядаються питання ідентифікації та фальсифікації меду методом ЯМР-спектроскопії. Мед – натуральна солодка речовина, що виробляється Apis mellifera. Він складається в основному з різних цукрів, переважно фруктози та глюкози, а також інших речовин, таких як органічні кислоти, ферменти та тверді частинки, отримані під час медозбору. Основною хімічною складовою меду є вуглеводи, які складають до 95% сухої ваги, причому фруктоза (38%) і менша частина глюкози (31%) є основними цукровими компонентами серед 22 різних цукрів, присутніх у складі меду. Географічне та ботанічне походження є факторами, які диктують ціну на цей широко споживаний натуральний продукт. Економічна вигода призвела до того, що мед став легкою мішенню для фальсифікації, включаючи навмисне неправильне маркування походження меду, додавання води та цукру до меду, а також годування бджіл надмірною кількістю штучного сиропу в період збору нектару. Таким чином, ідентифікація меду є нагальною проблемою. Методології ядерного магнітного резонансу (ЯМР) широко визнані як важливий інструмент для аналізу харчових продуктів, оскільки вони дозволяють вивчати як хімічний склад, так і молекулярну динаміку харчових матриць. Мед є дуже лабільною системою, що піддається біохімічним і хімічним змінам, а ЯМР- спектроскопія є потужним методом для моніторингу цих змін. ЯМР-спектроскопія має низку переваг порівняно з іншими аналітичними методами: вона швидка (для отримання спектру ЯМР 1Н потрібно <5 хв); не потребує калібрування за допомогою міжнародних стандартів або екстракції компонентів перед проведенням аналізу; демонструє чудову селективність і дозволяє ідентифікувати невідомі сполуки на молекулярному рівні. Однією з головних переваг цього методу є його здатність надавати структурну і кількісну інформацію про широкий спектр хімічних видів в одному ЯМР-експерименті з відмінною повторюваністю і відтворюваністю.Документ Identification of mathematical model of turbine generator unit in presence of uncertainty(2021) Baliuta, Serhii; Chernenko, P. O.; Kuyevda, Valery; Kuievda, YuliaAn identification procedure of mathematical model of turbine generator unit in the presence of uncertainty is studied for using in the interconnected robust control automated system. The procedure is based on “worst-case” identification approach. The controlled object is modelled by the matrix transfer function with additive uncertainty. The identification consists of two stages: first is to identify transfer function with nominal parameters with the use of prediction error minimization algorithm, second – to determine weight function in additive uncertainty model using finding the worstcase log magnitude curve of uncertainties. Identification is performed in active way, determining datasets for each control channel from individual experiments. A linear frequency-modulated signal is selected as the input test disturbance. A simulation model of the controlled object is constructed and the numerical experiment is conducted using the identification procedure.Документ Розробка методики ідентифікації математичних моделей технологічних об’єктів з невизначеностями(2019) Луцька, Наталія МиколаївнаУ роботі запропоновано дві методики ідентифікації математичних моделей з інтервальними невизначеностями: емпіричний та з використанням рандомізації. Методика побудована на поетапних процедурах, що включають проведення експерименту, ідентифікацію параметрів в номінальному режимі, а також ідентифікацію інтервальної невизначеності параметрів математичної моделі. Застосування методів рандомізації, зокрема бутстрепу та «Складального ножа» на етапі ідентифікації номінальної моделі та інтервальної невизначеності дозволяє зменшити кількість та час проведених експериментів, а також підвищить точність отриманих оцінок. Перевагами обох методик є простота та інтуїтивна зрозумілість отриманих рішень.Документ Ідентифікація сольвентогенних бактерій Clostridium beijerinckii, Clostridium аcetobutylicum, ізольованих з природних джерел(2019) Скроцький, Сергій Олександрович; Хоменко, Людмила Анатоліївна; Василюк, Ольга Миколаївна; Зелена, Любов Борисівна; Войчук, Сергій ІвановичУ статті досліджено анаеробні сольвентогенні бактерії (тобто такі, що утворюють розчинники бутанол, ацетон, етанол). Проведено ідентифікацію природних ізолятів сольвентогенних бактерій з різних еконіш. Відібрано чотири активні штами-продуценти ацетону-бутанолу-етанолу за здатністю до утворення ацетону (3,8—5,0 г/л). Вивчено морфологічні зміни клітин штамів роду Clostridium з використанням електронного мікроскопа. Показано, що вегетативні клітини мають форму прямих коротких або довгих паличок із закругленими кінцями (середній розмір від 0,6±1,5 до 2,4±6,7 цт), що розміщені поодиноко або утворюють пари. У кінці експоненційної фази росту паличковидні клітини починають накопичувати гранульозу, а форма клітини змінюється на сигаровидну (форму клостридій). Усі штами були рухливі (мали джгутики). Виявлено, що всі штами засвоювали моноцукри: арабінозу, галактозу, глюкозу, галактозу, лактозу, мальтозу, ксилозу, манозу, сахарозу, рафінозу, тре- галозу, фруктозу, але не гліцерин, рибозу, сорбіту. Утворювали індол, уреазу, ліпазу, лецитіназу. Досліджені штами в анаеробних умовах утворюють н-бутиловий спирт, ацетон, етанол і виділяють вуглекислий газ і водень при культивуванні на середовищі з 6% ячмінним, житнім, кукурудзяним заторами та на середовищі Рушмана. На підставі фенотипових і генетичних досліджень ізолятів, які показали максимальну продукцію бутанолу, проведено ідентифікацію та встановлено, що штам ІМВ В-7807 належить до виду Clostridium acetobutylicum, а штами ІМВ В-7701, ІМВ В-7702, ІМВ В-7806 до виду Clostridium beijerinkii. Послідовності 16S рДНК бактеріальних ізолятів, використаних у процесі дослідження, були депоновані в базах даних GenBank. Anaerobic solvent-producing bacteria (those producing acetone, butanol and ethanol) were studied. The solvento- genic bacteria isolated from different ecological niches were identified. Four active strains producing acetone-butanol- ethanol were selected on the basis of their ability to form acetone (3.8—5.0 g/l). The morphological changes of clostridia cells were studied by electron microscopy. Vegetative cells occurred as short or long rods with rounded ends, as single cells or in pairs, the mean cell size is 0.6±1.5 to 2.4±6.7 pm. At the end of the exponential growth phase rod-shaped cells began to accumulate granulose and turned to cigar-shaped. All strains were motile (had flagella). All isolated strains assimilated arabinose, galactose, glucose, galactose, lactose, maltose, xylose, mannose, sucrose, raffinose, trehalose, fructose, but not glycerol, ribose, sorbitol. Formed indole, urease, lipase, lecithinase. Under anaerobic conditions all strains formed n-butyl alcohol, acetone, ethanol and produced carbon dioxide and hydrogen when cultivated in a medium containing 6% barley, rye, corn mash and Rushman’s medium. The most active butanol producers were identified on the basis of phenotypic characteristics and 16S rDNA sequence: IMV B-7807 strain as Clostridium acetobutylicum, IMV B-7701, IMV B-7702 and IMV B-7806 as Clostridium bei- jerinkii. The 16S rDNA sequence of these strains were deposited in GenBank database.Документ Аpplied a Conditions of Smoothness of Causal Relationships in the Problem of Constructing of Mathematical Models(2020) Silvestrov, Anton; Spinul, Ludmila; Serdiuk, A. A.The publication, based on the fundamental property of all real processes, namely the smoothness of nonlinear causal relationships between the variables of the state of the object of identification and the variables themselves, presents a few of new identification methods that are simpler and more accurate than traditional. These methods are illustrated by examples of estimating the aerodynamic coefficients and balancing characteristics of aircraft, building a single mathematical model of the magnetization curve.Документ Використання електронного носа та ймовірнісної нейронної мережі для ідентифікації ковбас(2017) Калініченко, Ася Олександрівна; Арсеньєва, Лариса Юріївна; Пасічний, Василь МиколайовичЗапропоновано спосіб ідентифікації ковбасних виробів та визначення масового вмісту в них соєвих продуктів із викори- станням електронного носа та ймовірнісної нейронної мережі. Оптимізовано архітектуру нейронної мережі для дискриміна- ції зразків за параметрами електронного носа: Si (надійність класифікації становить 95,8% за значень параметра згладжу- вання σ=3,6–54,0) та ΔFimax (100% точність ідентифікації за значень σ=0,2–1,0).Документ Ідентифікація ризику на етапах вибору цільового ринку підприємствами харчової промисловості(2016) Скопенко, Наталія Степанівна; Лисенко (Звьоздочкіна), Олена АнатоліївнаВ роботі визначено, що сегментація ринку є одним із найважливіших інструментів досліджень, спрямованих на виявлення ринкових можливостей розвитку. Виявлено, що при визначенні сегментів ринку і їх оцінки сутність ризику полягає в тому, що спостерігається невідповідність фактичної структури, розмірів і поведінки цільового ринку прогнозованим і, відповідно, розкривається неадекватна стратегія виходу на ринок. виділено комплекс елементарних ризиків, які можуть виникнути на етапах вибору цільового ринку і основні чинники, що їх викликають. The paper identifies market segmentation is one of the most important research tools aimed at identifying market opportunities for development. It is revealed that when determining market segments and their assessment, the essence of risk is that there is a mismatch between the actual structure, size and behavior of the target market and the forecast and, accordingly, reveals an inadequate market entry strategy. the complex of elementary risks which can arise at stages of a choice of the target market and the basic factors causing them is allocated.Документ Управління безпекою швидкозамороженої плодово-ягідної продукцїі на етапах її життєвого циклу(2019-06-06) Сімахіна, Галина Олександрівна; Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна; Науменко, Роман ЮрійовичУ статті обґрунтовано необхідність використання міжнародного досвіду управління безпекою харчових продуктів, у тому числі швидкозаморожених плодово-ягідних напівфабрикатів, і впродовж життєвого циклу їх виробництва здійснено оцінку та виявлено джерела потенційних ризиків (біологічних, хімічних, фізичних), на основі чого визначено критичні точки керування на тих етапах, де існує висока імовірність виникнення небезпечного чинника при недотриманні оптимальних умов проведення технологічного процесу. Запропоновано модель плану НАССР для підприємств із виробництва заморожених плодів та ягід, який відзначається оригінальністю та універсальністю і може бути однаково придатним для отримання безпечних продуктів як при традиційних технологіях заморожування, так і вдосконалених – з обробленням сировини перед заморожуванням розчинами кріопротекторів. Today, Ukraine’s entrance to European market and the problem to provide Ukrainians with foodstuffs corresponding to the main principles of the 21st century (safety, quality, and effectiveness) make the producers and technologists observe of all the novelty requirements to safety and quality of foodstuffs production. The international experience in this field evidences that these tasks can be completed by exposure, analysis, and control of the dangerous factors of biological, chemical, and physical origin on all of the stages of the technological sequence of food production (which is also called the life cycle of the product). Therefore, the necessity for Ukrainian food enterprises to use the accumulated experience of food safety management (in this case – the quick-frozen fruit and berry half products) is relevant and scientifically proved. The purpose of this research is to define the sources of the potential risks (biological, chemical, and physical) on the life cycle of the production of quick-frozen fruit and berry half products; to display their sources and the means of management; to elaborate the scheme of control of the processes of food production on the base of HACCP principles. The research was conducted on bilberries, blackberries, and chokeberries. The main methods of research were the expert evaluation of the risks with usage of the traditional ‘decision-making tree,’ identification of the dangerous factors, determination of the critical points of control on the stages of technological process of frozen fruit and berries’ production, and definition of the certain correctional affairs. To enhance the work of the enterprises dealing with frozen fruit and berries, the authors of the article proposed the model of HACCP plan outstanding with its originality and universality, which would be equally expedient to obtain the safe foodstuffs in both the traditional and improved freezing technologies; the latter foresee the raw material procession by the cryoprotector solutions before freezing. So, the purpose set at the beginning has been achieved.Документ Способи фальсифікації та критерії ідентифікації вин(2019) Роботько, Анастасія Юріївна; Чорна, Анастасія ІванівнаОхарактеризовано засоби та способи фальсифікації вин. Для попередження фальсифікації необхідно розробити законодавчі акти, які регламентують дозволені технології виготовлення та допустимі норми вмісту шкідливих речовин, а також санкціонуючі заходи покарання за їх порушення. Characterized by means and methods of falsification of wines. To prevent falsification, legislative measures need to be developed Acts regulating permitted manufacturing technologies and admissible content standards harmful substances, as well as sanctioning measures for their violation.Документ The Introduction(2018) Samsonov, Valeriy; Silvestrov, Anton; Spinul, LudmilaThis scientific work aims to represent some elements of the theory of identification that are important for both practical use and further theoretical research in order to build logically complete basic and applied theory of identification as mathematically reasonable theory of knowledge of the cause-and-effect relationship in the objects of the real world. For those specialists who carry out theoretical and experimental researches (technical, economic, biological, social etc) of the real-world objects with the aim of their optimal adaptive control, diagnostics of state, forecasting the consequences and so on. It will be useful for students, postgraduates and doctoral research scholars who study the real objects.
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »