Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
2 результатів
Результати пошуку
Документ Анализ применения алюминий- и кальцийсодержащих реагентов в технологическом процессе свеклосахарного производства(2020) Олишевский, Валентин Викторович; Хомичак, Любомир Михайлович; Бабко, Евгений Николаевич; Лопатько, Константин Георгиевич; Бабко, Диана ЕвгениевнаВ статье проанализировано применение химических реагентов (гипса, сульфата алюминия, наноразмерного гидроксида алюминия) в процессе извлечения сахарозы из свекловичной стружки. Установлено, что все дополнительные реагенты улучшают структурно-механические свойства свекловичной ткани, в результате чего наблюдается повышение чистоты диффузионного и сульфитированного соков, жомопрессовой воды и содержания сухих веществ в прессованном жоме. При этом наноразмерный гидроксид алюминия обладает лучшими комплексообразующими свойствами и является перспективным реагентом для использования в диффузионно-прессовом способе извлечения сахарозы из свекловичной стружки. The article analyzes the use of chemical reagents (gypsum, aluminum sulfate, nanosized aluminum hydroxide) in the process of sucrose extraction from beet shavings. All investigated reagents have been found to improve the structural and mechanical properties of beet tissue, resulting in an increase in the purity of diffusive and sulphitized juices, pulp water and dry matter content of pressed beet. In this case, the coagulant of the nanosized aluminum hydroxide has the best complexing properties, and is a promising reagent for use in the diffusion-press method of extracting sucrose from beet chips.Документ Перспективні напрямки використання викидів цукрового заводу(2015) Пономаренко, Віталій Васильович; Люлька, Дмитро Миколайович; Пушанко, Микола Миколайович; Лементар, Святослав Юрійович; Мельник, Ольга Євгеньєвна; Перекрест, Володимир ВікторовичПроаналізовані викиди цукрових заводів з сатураційних та сульфітаційних апаратів. Доведена перспективність використання низько- потенційних теплових викидів та можливість абсорбційного очищення газів, що приводить до зниження енерговитрат та забруднення навколишнього середовища. Запропанована проста в реалізації схема для проведення попередньої теплової та хімічної обробки бурякової стружки. Emissions from sugar plants and carbonated sulfitatsionnyh devices are analyzed. Authors proved promising use of low – potential thermal emissions and the possibility of absorption of gas purification, which leads to lower energy consumption and environmental pollution. Article offers easy-to-implementation schedule for the preliminary thermal and chemical processing of sugar beet chips.