Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
42 результатів
Фільтри
Налаштування
Результати пошуку
Документ Система категоріювання туристичних маршрутів та їх маркування в рамках функціональних можливостей ГІС(Економіка та суспільство, 2024) Сологуб, Юрій Іванович ; Рудєв, Ігор МиколайовичВ статті розкрито підходи до класифікації (категоріювання) туристичних маршрутів відповідно до наявності в їх структурі різнотипних перешкод та визначальних факторів. Класифікація проводиться відповідно до складності наявних перешкод, району здійснення походу, ступеня автономності, унікальності та протяжності. Розвиток спортивного туризму за рахунок появи нових способів пересування в навколишньому середовищі, покращенні спорядження та широкому використанні цифрових засобів комунікації та орієнтування в просторі зумовить появу нових видів туризму та призведе до розширення існуючої класифікації туристичних маршрутів. Активне використання різнотипних геоінформаційних систем значно розширює можливості організації туристичних походів та проведення змагань з визначених видів спортивного туризму. Базовими перевагами використання цифрового картографічного продукту геоінформаційних систем є його поліфункціональність та інтерактивність по відношенню до запитів туристів під час проходження маршруту в рамках туристичного походу.Документ Wheat arabinoxylans: structure, extraction and characteristics(2019) Kaprelyants, Leonyd; Pozhitkova, Liliia; Velichko, Tatiana; Bilyk, OlenaWheat bran is a by-product of conventional milling and is commercially available in large quantities. Beside its high content of dietary fibre it contains proteins, minerals as well as vitamins and others biologically active components. In recent years, there have been designed different approaches to incorporation of wheat bran in food products to optimize composition or physiological effects. Industrial wheat bran is one of the most representative available hemicellulosic rich products. Arabinoxylans are the predominant non-starch polysaccharides found in the structural matrix of cell walls in wheat grains, being present in large quantities in wheat bran, accounting for up to 15-20% of its composition. Their physicochemical properties define their functionality which can be beneficial in cereal-based products such as bread, where their addition could enhance the gluten matrix responsible for the aerated structure and quality of bread. A potential source of аrabinoxylans is its extraction from the wheat bran based low value as an end product of the milling process. The benefits of extraction are twofold, to enhance nutritional value wheat by-product reducing fibre content and produce a high value product for use as a functional ingredient in the bread making industry and in others foods. Extraction of arabinoxylans involves many possibilities for obtaining substances with different physicochemical properties, giving opportunity for integration in functional foods. Functional behaviour includes viscosity, water solubility, water holding capacity, oxidative cross linking and gel formation and foam stability, which are all reported to be affected by the physicochemical properties of arabinoxylans, as well as chain to chain interactions with other polymers and with the solvent. Currently no commercial supply of arabinoxylans is available in sufficient quantities to conduct functionality trials; therefore the objective of the current work was to study the feasibility of extracting arabinoxylans from the bran for future developing and scaled-up extraction process based on the analyzed methods and approachesДокумент Фінансові потоки промислового підприємства та їх класифікація(2003) Роганова, Ганна ОлександрівнаУ статті розглядаються основні підходи до визначення понять грошових і фінансових потоків промислового підприємства. Наводяться визначення грошових і фінансових потоків, обумовлюються взаємозв'язки й відмінності фінансових і грошових потоків підприємства, розглядається класифікація фінансових потоків. Наведена в даній статті класифікація дозволяє більш цілеспрямовано здійснювати облік, аналіз і планування фінансових потоків різних видів на підприємстві. Розглянуті в науковій статті аспекти дозволять промисловим підприємствам на практиці окремо вести облік грошових потоків поряд з потоками цінних паперів і бартерних операцій, як рівноправних складових фінансового потоку.Документ Цукри, цукрозамінники, підсолоджувачі (Ч. 2)(2017) Дорохович, Антонелла Миколаївна; Дорохович, Вікторія ВіталіївнаВ статті проаналізовано властивості природних та синтетичних підсолоджувачі, поставлено дискусійне питання класифікації солодких речовин.The article analyzes the properties of natural and synthetic sweeteners, poses a debatable question on the classification of sweet substances.Документ Їстівний посуд - піклування про екологічне майбутнє планети(2019) Роботько, Анастасія Юріївна; Чорна, Анастасія Іванівна; Шульга, Оксана СергіївнаЇстівний посуд, виготовлений з харчової сировини, можна вживати разом з напоєм або стравою. Метою дослідження є аналіз проблеми накопичення полімерних матеріалів та шляхи її вирішення. Об’єктами дослідження обрано найрозповсюдженіші види їстівного посуду. У статті розглянуто сучасний асортимент їстівного посуду. Проаналізовано основну сировину, що використовується для виготовлення їстівного посуду. Перспективною сировиною для виготовлення їстівного посуду є природні полімери різного походження: крохмаль, агар-агар, казеїн тощо. Науково обґрунтовано актуальність і перспективу заміни синтетичних полімерних матеріалів на біорозкладний їстівний посуд. Охарактеризовано склад їстівного посуду й обладнання для його виготовлення. На основі аналізу літературних джерел сформовано класифікацію їстівного посуду залежно від сировини, способу виготовлення, функціональних властивостей, розміру та призначення. Систематизовано технології виготовлення їстівного посуду залежно від сировини. Розглянуто основні вимоги до якості їстівного посуду.Документ Облік готової продукції та його науково-методичні аспекти на сучасному промисловому підприємстві(2017) Осадча, Ганна Григорівна; Темчишина, Юлія Леонідівна; Насідзе, Д.Достовірне відображення операцій з виробництва та реалізації готової продукції забезпечує результативність господарської діяльності промислового підприємства. Логічно вважати, що будь-який виробничий процес на промисловому підприємстві закінчується виготовленням готової продукції, виконанням робіт, наданням послуг. Готова продукція формується з виробів, що пройшли всі стадії обробки, збирання і укомплектування на реальному підприємстві, відповідають стандартам чи технічним умовам, якісним характеристикам, прийняті відділом технічного контролю, призначені для продажу чи передані на склад або безпосередньо замовнику.Документ Обладнання групового пакування(2019) Гавва, Олександр Миколайович; Кулик, Наталія ВікторівнаРозглянута область застосування та класифікацію обладнання для групового пакування. Наведено зауваження по використанню обладнання та типу транспортної тари, що застосовується. Визначені основні операції, наведені та розглянуто поширені технологічні схеми. In the article the group packing equipment is considered. Notes on the use of equipment and the type of shipping container used are given. The basic operations are identified, common technological circuits are presented and discussed.Документ Сучасний стан непрямого оподаткування в Україні(2019) Сотніченко, Олена АнтонівнаВ дослідженні розкрито реальний стан з даної проблематики, вказано на шляхи покращення ситуації з метою забезпечення ефективної фіскальної політики держави та наповнення державного бюджету України.The study reveals the real state of this problem, indicated on the way to improve the situation in order to ensure effective fiscal policy of the state and filling the state budget of Ukraine.Документ Удосконалення класифікації оборотних коштів підприємств(2014) Роганова, Ганна ОлександрівнаМета статті полягає у виявленні можливостей підвищення ефективності управління оборотними коштами підприємств за рахунок удосконалення їх класифікаційних ознак. Здійснивши аналіз підходів багатьох вчених-економістів до класифікації оборотних коштів підприємств, систематизувавши і доповнивши їх, було запропоновано групування класифікаційних ознак оборотних коштів підприємств. У результаті дослідження було запропоновано поширену класифікацію оборотних коштів, яка повною мірою розкриває роль оборотних коштів в управлінні фінансами підприємств та економіки в цілому. Було доповнено та згруповано класифікаційні ознаки оборотних коштів підприємств за: рівнем організації, характером функціонування, джерелами формування та їх вартістю, рівнем ефективності управління. Обґрунтовано, що наведене групування класифікаційних ознак оборотних коштів дозволяє здійснювати всебічний і цілеспрямований вплив на показники ефективності функціонування оборотних коштів і сприяє раціональному управлінню ними в цілому. Перспективою подальших досліджень у даному напрямі є визначення ступеня залучення кредитних ресурсів виробничими підприємствами для фінансування оборотних коштів. The goal of the article lies in revelation of possibilities of increase of efficiency of managing enterprise circulating funds by means of improvement of their classification features. Having analyzed approaches of many economists to classification of enterprise circulating funds, systemized and supplementing them, the article offers grouping classification features of enterprise circulating funds. In the result of the study the article offers an expended classification of circulating funds, which clearly shows the role of circulating funds in managing enterprise finance and economy in general. The article supplements and groups classification features of enterprise circulating funds by: the organization level, functioning character, sources of formation and their cost, and level of management efficiency. The article shows that the provided grouping of classification features of circulating funds allows exerting all-sided and purposeful influence upon indicators of efficiency of circulating funds functioning and facilitates their rational management in general. The prospect of further studies in this direction is identification of the level of attraction of loan resources by production enterprises for financing circulating funds.Документ Дослідження видів травм на виробництві(2016) Романенко, Наталія Володимирівна; Сліпачук, Олександр АнатолійовичПроведено аналіз нещасних випадків на основі Міжнародної класифікації хвороб. Здійснено розподіл потерпілих на виробництві за видами травм. Визначено які види травм найчастіше відбуваються внаслідок падіння працівників, ураження електричним струмом, дорожньо-транспортних пригод. Визначено найпоширеніші види травм для груп професій. Одержані результати можуть бути використані при розробці програм навчання з питань охорони праці, зокрема в частині надання першої допомоги потерпілим від нещасних випадків. An accident analysis was conducted on the basis of the International Classification of Diseases. The division of victims into work by types of injuries was carried out. It is determined what types of injuries most often occur due to the fall of workers, electric shock, road accidents. The most common types of injuries are identified for occupational groups. The results obtained can be used in the development of training programs on occupational safety issues, in particular in providing first aid to victims of accidents.