Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 11
  • Ескіз
    Документ
    Комбінована технологія обробки стоків шкіряного виробництва
    (2021) Штепа, Володимир Миколайович; Плаван, В. П.; Заєць, Наталія Анатоліївна; Коляда, М. К.; Криницька, Н.
    Розроблена комбінована технологія обробки стоків шкіряного виробництва, яка включає дві технологічні стадії: електрохімічне окислення та коагуляцію і флокуляцію, інтенсифіковані електролізними процесами і кавітацією. Проведені дослідження підтвердили ефективність запропонованих технологічних рішень очищення стічних вод шкіряного виробництва. Досягнуто наступні зниження вмісту забруднювачів в стоках, %: сульфіди – 77,38, сірководень – 99,15, хром – 99,84, ХСК – 91,19, хлориди – 10,98, фосфати – 62,22.
  • Ескіз
    Документ
    Polyphenol composition and technological characteristics of the coloured whey from various origin
    (2020) Grek, Olena; Pshenychna, Tetyana; Chubenko, Larysa; Onopriichuk, Olena
    The research of main quality indicators of promising secondary milk raw materials has been presented. The polyphenols content in whey after milk proteins coagulation with Plantago major L juice and cavitation processed blackcurrant paste are 324.43 and 265.49 mg / L, respectively. Dry matters weight ratio in coloured whey has been fixed at the level of 6.8...8.5 %. The protein content was 0.9...1.3 %, depending on the amount of plant origin coagulant during thermo acid milk coagulation. Представлено дослідження основних показників якості перспективної вторинної молочної сировини. Вміст поліфенольних сполук у молочній сироватці після осадження білків молока соком Plantago major L та кавітаційно обробленою пастою чорносмородиновою становить, відповідно, 324.43 та 265.49 мг / л. Масова частка сухих речовин сироватки забарвленої зафіксована на рівні 6.8…8.5 %. Вміст білку складав 0.9…1.3 % в залежності від кількості коагулянту рослинного походження при термокислотному осадженні молока.
  • Ескіз
    Документ
    Коагуляційне очищення жомопресової води гелем алюмінію
    (2015) Українець, Анатолій Іванович; Олішевський, Валентин Вікторович; Пушанко, Наталія Миколаївна; Ляпіна, К. В.; Маринін, Андрій Іванович
    У статті розглянуто можливість застосування сполук алюмінію в ультрадисперсному стані для коагуляційного очищення жомопресової води в схемі підготовки живильної води для дифузійних установок. Запропоновано спосіб одержання стабільностійкого гелю алюмінію шляхом диспергування інкапсульованого наноалюмінію в системі поліетиленгліколь-вода. Доведено, що у разі використання реагенту на основі гелю алюмінію в жомопресовій воді зменшується вміст білкових і пектинових речовин, відповідно, на 50 % та 70 % та збільшується ефект її очищення до 23 %, що відкриває нові підходи у водовикористанні цукрового виробництва.
  • Ескіз
    Документ
    Determination of amino acid composition and biological value in protein-berry concentrates
    (2019) Grek, Olena; Pshenychna, Tetyana; Onopriichuk, Olena; Tymchuk, Alla
    Research of the amino acid composition of proteins, including the content of free and fixed amino acids, and biological value in protein-berry concentrates, obtained by thermo acid coagulation are an actual direction. Proteins in concentrates have a full amino acid composition and contain all essential amino acids, the content of which from amounts are 41.97% and 43.96%, respectively, for protein-berry and milk-protein concentrates. The total content of amino acids in protein-berry concentrates increased by 20.18% compared to the control sample - through the active coagulating effect of organic acids blackcurrant paste. Актуальним є дослідження амінокислотного складу білків, у тому числі вмісту вільних і зв’язаних амінокислот та біологічної цінності в білково-ягідних згустках, отриманих термокислотним способом осадження. Встановлено, що білки згустків мають повноцінний амінокислотний склад і містять всі незамінні амінокислоти, вміст яких від загальної суми становить для білково-ягідних та молочно-білкових – 41,97 % та 43,96 % відповідно. Загальний вміст амінокислот в білково-ягідних згустках збільшився на 20,18 % порівняно з контролем – за рахунок активної коагулюючої дії органічних кислот чорносмородинової пасти.
  • Ескіз
    Документ
    Research of quality indicators in protein-blueberry concentrates
    (2020) Grek, Olena; Pshenychna, Tetyana; Tymchuk, Alla; Savchenko, Alexander; Ochkolyas, Olena
    The effect of blueberry coagulant in the form of specially processed blueberry paste on the building-up process of proteinblueberry concentrates has been considered in the article and the change in their physical-chemical indicators during storage has been determined. A study of blueberry coagulant application in the amount of up to 12% provides the effective running to process of thermo acid coagulation of milk proteins with a maximum clot yield. It has been found that with an increase in the amount of blueberry paste adding from 2% to 10%, the yield of protein-blueberry concentrates increases from 5% to 40%, and the moisture mass fraction in clots decreases, on the contrary, from 73.4% to 67.1%. В роботі розглянуто вплив коагулянту чорничного у вигляді спеціально обробленої чорничної пасти на процес утворення концентратів білково-чорничних та визначено зміну їх фізико-хімічних показників протягом зберігання. Дослідження внесення коагулянту чорничного в кількості до 12 % забезпечує ефективне проведення процесу термокислотного осадження білків молока з максимальним виходом згустку. Встановлено, що зі збільшенням кількості внесення чорничної пасти від 2 % до 10 % – збільшення виходу концентратів білково-чорничних становить від 5 % до 40 %, а масова частка вологи згустків навпаки знижується від 73,4 % до 67,1 %.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження процесів електроконтактного оброблення м’ясопродуктів
    (2017) Бабанов, Ігор Геннадійович; Бабанова, Олена Ігорівна; Михайлов, Валерій Михайлович; Шевченко, Андрій Олександрович
    Стаття містить опис фізичних методів теплового оброблення, зокрема електро-контактного нагрівання струмами промислової частоти, що не вимагає застосування яких-небудь перетворень частоти струму і значно спрощує технічне виконання установок для теплового оброблення м’ясопродуктів, підвищує ККД і швидкість їх нагрівання, доступність контролю і регулювання енергетичних параметрів.
  • Ескіз
    Документ
    Determination of biologically active substances in protein-berry concentrates
    (2018) Grek, Olena; Onopriichuk, Olena; Pshenychna, Tetyana; Tymchuk, Alla
    Досліджено поліфенольний склад і проаналізовано порівняно з контролем (пастою чорносмородиновою) та визначено ступінь переходу в концентрати білково-ягідні, що складає близько 55,31 % поліфенольних сполук, в тому числі антоціанів. Білки концентратів мають повноцінний амінокислотний склад і містять всі незамінні амінокислоти, вміст яких від загальної суми становить для білково-ягідних та молочно-білкових – 41,97 % та 43,96 % відповідно. В концентратах ідентифіковано 18 вільних та 16 зв’язаних амінокислот, із яких переважають глютамінова кислота, гістидин, метіонін, лейцин та пролін. Визначено замінні амінокислоти, вміст яких від суми загальних амінокислот в КБЯ та КМБ (контроль) становить 58,03 % та 56,04 %. Збільшується вміст НАК в концентратах білково-ягідних на 14,75 % та ЗАК на 24,45 % за наступними амінокислотами: треонін на 0,156 мг%, лізин на 0,21 мг%, триптофан на 0,221 мг%, фенілаланін – 0,525 мг% порівняно з контрольним зразком. The research results of polyphenol composition were analyzed compared with the control (blackcurrant paste) and the degree of their transition to protein-berry concentrates was determined, which is about 55.31 % of polyphenols, including anthocyanins. Proteins in concentrates have a full amino acid composition and contain all essential amino acids, the content of which from amount is 41.97 % and 43.96 %, respectively, for protein-berry and milk-protein. A quantitative content of 18 free amino acids and 16 bound amino acids has determined in protein-berry and milk-protein concentrates, of which glutamic acid, histidine, methionine, leucine and proline are dominated. The nonessential amino acids were determined, the content of which is 58.03 % and 56.04 % from the sum of total amino acids in the PBC and MPC (control). The content of essential amino acids in protein-berry concentrate has increased by 14.75 % and the nonessential amino acids by 24.45 % by the following amino acids: threonine at 0.156 mg%, lysine at 0.21 mg%, tryptophan at 0.221 mg%, phenylalanine at 0.525 mg% compared with the control sample.
  • Ескіз
    Документ
    Очищення транспортерно-мийної води буряко-цукрового виробництва основними солями амонію
    (2016) Салавор, Оксана Мирославівна; Семенова, Олена Іванівна; Ничик, Оксана Василівна; Тогачинська, Ольга Василівна
    Проведено дослідження ефективності використання основних солей алюмінію в якості коагулянтів для очищення транспортерно-мийної води бурякоцукрового виробництва. Встановлено, що дигідроксосульфат і гідроксохлорид алюмінію забезпечують високий ефект очищення води і значне видалення всіх груп мікроорганізмів. A study of the efficiency of fixed aluminum salts as coagulant for cleaning and washing water Forwarder sugar beet production. Found that dyhidroksosulfat hidroksohloryd aluminum and provide high impact and significant water removal of all groups of microorganisms.
  • Ескіз
    Документ
    Очищення води від бактерій за допомогою коагулянтів – основних сульфатів алюмінію
    (2012) Хижняк, Ольга Олександрівна; Скроцька, О. В.
    Анотація У зв’язку з проблемою отримання води питної кондиції, було поставлено за мету отримати реагенти з високою коагуляційною здатністю не тільки в відношенні до фізико-хімічних домішок, але й до мікроорганізмів. Запропоновані коагулянти – основні сульфати та дигідроксосульфат алюмінію дозволяють отримати воду високої якості, та видалити бактерії E.coli з природних вод рр. Дніпро та Десна. Ступінь видалення становить біля 90 %, що вказує на високу їх ефективність. In connection with the problem of receipt of water of drinkable standard, it was put by an aim to get reagents with high coagulative ability not only in attitude toward physical and chemical admixtures but also to the microorganisms. Offer coagulants are basic sulfates and allow to get water of high quality a digidroxosulphat of aluminium, and delete to the bacterium E.coli from natural waters Dnepr and Desna. The degree of moving away presents about 90 %%, that specifies on their high efficiency.
  • Ескіз
    Документ
    Модульна схема очищення жировмісних стоків
    (1999) Рибак, Аліна Олегівна; Салюк, Анатолій Іванович
    Досліджуються процеси очищення та обробка концентрованих олійно-жирових стоків, основним етапом якої є метанова ферментація та утилізація вторинних продуктів. Під час очищення жировмісних стоків виділяється біогаз, який в подальшому використовується підприємством. ХСК очищеної води складає 300-400 мгO2/л, що дозволяє скидати її до каналізації Investigates the processes of purification and processing of concentrated oil and fat waste, the main stage of which is methane fermentation and utilization of secondary products. When cleaning the fat-containing effluents released biogas which is later used now. COD of treated water is 300-400 mhO2 / l to throw it to the sewer.