Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
8 результатів
Результати пошуку
Документ Optimal criteria of investment potential in innovation cycles of the economic system of agro-industrial enterprises(2023) Trusova, Natalia; Hryvkivska, Oksana; Kukina, Natalia; Kotvytska, Natalia; Makarenko, Petro; Pilyavsky, VolodymyrThe purpose of the study is to find the optimal criteria for investment potential in innovative cycles of the economic system of agro-industrial enterprises of Ukraine. A methodical approach is presented to determine the optimal criteria of investment potential with strategic changes in the innovation cycles of the economic system of agro-industrial enterprises, which formed sources of investment for expanded reproduction and stimulation of resource opportunities according to defined innovation priorities. Sources and a block diagram of the step-by-step balancing of sources of investment potential in innovation cycles of the economic system of agro-industrial enterprises are presented. The interpretation of the possibilities of investment potential based on the coefficient of strategic changes in the innovation cycles of the economic system is substantiated. The distribution of organizations and their activities regarding scientific developments of modern innovation cycles in the economic system of agro-industrial enterprises of Ukraine by sectors of activity was carried out. The “corridor” of opportunities for investment potential with strategic changes in the innovation cycles of the economic system of agro-industrial enterprises of Ukraine at the unique, marginal and average levels have been determined.Документ Визначення впливу інвестиційної діяльності на ефективність функціонування аграрних підприємств(2023) Гривківська, Оксана Василівна; Рябенко, Володимир Володимирович; Матус, Назар ВолодимировичУ статті представлено результати визначення впливу інвестиційної діяльності на ефективність функціонування аграрних підприємств як економічних систем шляхом побудови рівняння тренду впливу інвестиційної діяльності на ефективність функціонування аграрних підприємств Київської області. Обгрунтовано значення інвестиційної діяльності для формування ефективності функціонування аграрних підприємств. Наведено класифікацію механізмів залучення інвестицій за наступними класифікаційними ознаками: за методом залучення інвестицій; за інвестором; за видом інвестицій; за видом підприємства. Досліджено вплив інвестиційної діяльності на ефективність функціонування аграрних підприємств на прикладі окремих суб'єктів господарювання Київської області за період 2017-2021 рр., для чого використано метод найменших квадратів для побудови рівняння тренду впливу показників, що обумовлюють інвестиційну діяльність аграрних підприємств.Документ Теоретичні засади визначення конкурентоспроможності потенціалу підприємства(2013) Михайленко, Ольга ВалеріївнаСтаття містить аналіз поглядів вітчизняних та зарубіжних вчених відносно сутності та змісту понять «потенціал», «конкурентоспроможність потенціалу підприємства» та «конкурентна перевага». Визначені основні фактори конкурентної переваги, що базуються на результатах досліджень багатьох науковців згідно яких стан конкуренції на певному ринку характеризується п’ятьма силами. Досліджені характерні підходи щодо визначення інтегральної оцінки конкурентних переваг і на підставі цього визначені аспекти, які притаманні різним потенціалам. The article contains an analysis of the views of domestic and foreign scholars regarding the nature and content of the concepts of "potential", "competitive potential of the company" and "competitive advantage". The basic factors of competitive advantage, based on research by many scholars as the condition of competition in a market characterized by five forces. Researched specific approaches to the definition of an integrated assessment of competitive advantages and on the basis of certain aspects that are unique to different potentials.Документ Аспекти синергетичного підходу в управлінні стабільністю діяльності підприємств харчової промисловості в умовах глобалізаційних процесів(2013) Темчишина, Юлія Леонідівна; Темчишина, Катерина МихайлівнаВ статті досліджено теоретичні аспекти синергетичного підходу в формуванні стабільності діяльності виробничого підприємства та його характерні особливості в харчовій промисловості в умовах активізації глобалізаційних процесів в економіці. Визначено, що в управлінському процесі необхідно диференційовано розглядати внутрішню, зовнішню та синергетичну стабільність. Синергетична стабільність діяльності підприємства в сучасних умовах є результатом комплексного гармонізованого взаємозв’язку та взаємодії підприємства як системи з системою — економічний простір з інтеграційними та глобалізаційними процесами. Запропоновано в цьому зв’язку здійснювати управління формуванням внутрішньої, зовнішньої та гармонізованої синергетичної стабільності діяльності підприємств харчової промисловості. The article deals with the theoretical aspects of synergetic approach in shaping stability of industrial enterprise and its characteristics in the food industry in terms of intensification of globalization processes in the economy. It was determined that the management process should be differentiated considered internal, external stability and synergistic. Synergetic stability of the enterprise under modern conditions is the result of a complex relationship harmonized enterprise as a system of systems - economic space of integration and globalization processes. Proposed to manage the internal, external and harmonized synergetic stability of the food industry.Документ Еволюція поглядів щодо економічної сутності потенціалу(2013) Михайленко, Ольга ВалеріївнаСтаття містить аналіз поглядів вітчизняних та іноземних науковців щодо сутності та змісту поняття “потенціал підприємства”, розглянуті основні напрямки визначення сутності потенціалу підприємства. Визначена структура ресурсів виробничо-господарської діяльності та її залежність від виробничої, галузевої спрямованості підприємства та його організаційно-управлінської структури. Розглянута класифікація потенціалу в залежності від потреб економіки та з метою більш повного вивчення його економічної сутності. При цьому виділені ринковий, імовірнісний, структурний та ємнісний потенціали. Визначення сутності потенціалу дозволило врахувати всі особливості підприємства, як відкритої економічної системи та потенційні можливості поділити на можливості розвитку і можливості занепаду. Вивчення характерних рис потенціалу дозволило визначити основні сутнісні складові моделі потенціалу підприємств.Документ Характеристика чинників впливу на формування потенціалу підприємства(2013) Михайленко, Ольга ВалеріївнаСтаття містить аналіз поглядів вітчизняних та іноземних науковців щодо теоретичних підходів визначення основних напрямків формування потенціалу підприємства, науково обґрунтовує класифікацію чинників впливу на потенціал підприємства в залежності від сфери їх впливу та забезпечення досягнення мети підприємства. В статті розглянуте формування потенціалу підприємства як структурної одиниці господарської системи. Рaper contains an analysis of the views of local and foreign scholars on theoretical approaches to identifying key areas of capacity building enterprises, research justifies the classification of factors influencing the potential of the company, depending on their area of influence and achieve company goals. The article examined the formation potential of the company as a structural unit of the economic system.Документ Активність підприємств харчової промисловості в економічній системі України(2007) Гаврилова, Тетяна ВасилівнаПредставлена стаття являє собою стислий опис проблем активності діяльності підприємств загалом та підприємств харчової промисловості зокрема. В статті наведені основні теоретичні позиції щодо активності діяльності підприємства та здійснений аналіз сучасного стану активності діяльності підприємств харчової промисловості. Presented clause represents the brief description of problems of activity of activity of the enterprises in general and the enterprises of the food-processing industry in particular. In clause the resulted basic theoretical positions concerning activity of activity of the enterprise and the carried out analysis of a modern condition of activity of activity of the enterprises of the food-processing industry.Документ Теоретичні аспекти формування виробничого потенціалу АПК(2011) Михайленко, Ольга Валеріївна; Скопенко, Наталія СтепанівнаВ статті визначено основні аспекти формування виробничого потенціалу з урахуванням особливостей галузей на прикладі АПК та основних властивостей формування ресурсо-виробничого потенціалу. розроблено оптимальну структурну схему елементів, які формують виробничий потенціал.