Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 15
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження можливості дезодорування соняшникового лецитину
    (2021) Демидова, Анастасія Олександрівна; Гладкий, Федір Ф.; Шеманська, Євгенія Іванівна
    Для повноцінного виходу на світові ринки соняшникового лецитину необхідно вирішити наступні основні завдання – зниження вмісту механічних домішок, зниження в’язкості та дезодорування лецитину. Завдання зниження інтенсивності запаху і смаку є найскладнішою з них. Соняшниковий лецитин характеризується більш інтенсивним ароматом і смаком, ніж соєвий, з такими сенсорними компонентами: горіховий, карамельний, солодкий, жирний, фруктовий. До складу летких лецитинів входять низькомолекулярні вуглеводні, альдегіди, кетони, лактони, нітрили, спирти. У статті доведено можливість дезодорації фосфатидного концентрату соняшнику шляхом його обробки етиловим спиртом з подальшим вилученням летких речовин в умовах зниженого тиску. При обробці нерафінованого лецитину розчинником із співвідношенням етанол/вода (96:4 або 99,9:0,1) при вмісті розчинника 40% (відносно лецитину) спостерігається ефект дезодорації лецитину.
  • Ескіз
    Документ
    Aspects of ethanol manufacture. Different purpose – different technological and economic solutions
    (2022) Babich, Irina; Boiko, Petro; Bondar, Nikolai; Kuts, Anatoly
    The article analyzes the reasons that led to the almost catastrophic situation in the ethanol industry of the country. The existing structure of consumption of ethanol in the domestic market, when the lion's share of ethanol is used to produce alcoholic beverages, together with the actual monopolization of pricing policies, have led to the fact that spirits can produce significantly more volumes of ethanol than the market needs, while exports make high ethanol prices impossible. When considering the effectiveness of the introduction of new technological and technical solutions, almost never paid attention to their impact on the cost of finished products. So, domestic alcoholic beverages are capable of producing high quality rectified ethanol, but the need for it both within the country and in the world is limited. The main volumes of alcohol sales on world markets are formed at the expense of bioethanol and technical ethanol (ethanol for technical needs). At the same time, prices for them are formed taking into account competition with products of the same purpose, offered by producers of other branches of the economy. Therefore, the development of the ethanol industry is possible only by changing the main directions of its use in the production of beverages for technical and transport needs and taking into account the economic results of the implementation of technological and technical solutions.
  • Ескіз
    Документ
    Інноваційні способи спільної переробки головної та сивушних фракцій у виробництві ректифікованого спирту і біоетанолу
    (2021) Булій, Юрій Володимирович; Юрик, Іван Іванович; Ободович, Олександр Миколайович; Сидоренко, Віталій Володимирович
    У виробничих умовах досліджена ефективність сумісної перероб-ки головної та сивушних фракцій в розгінній колоні циклічної дії. Визначені оптимальні технологічні параметри ро-боти колони. Розроблені математич-на модель, програма управління і лю-дино-машинний інтерфейс (SCADA). Інноваційні способи дозволяють суттєво зменшити енерговитрати, ви-трати гарячої технологічної води на гідроселекцію, скоротити втрати ети-лового спирту, кількість спиртовмісних відходів, в повній мірі виділяти головні домішки, підвищити ступінь вилучен-ня і кратність концентрування летких домішок сивушних фракцій і отримати спирт сорту «Люкс». В умовах зростаючих цін на енергоносії розроб-ка і впровадження інноваційних енергозберігаючих технологій, що забезпечують збільшення виходу ректифікованого етилового спирту завдяки його вилу-ченню із спиртовмісних побічних продуктів і відходів виробництва, а також зменшення об’єму останніх є пріоритетним завданням у виробництві ректифікованого спирту і біоетанолу. Побічними продуктами ректифікації є головна фракція (ГФ) етилового спирту, сивушне мас-ло і сивушний спирт. Відомо, що вихід ректифікованого спирту на ти-пових брагоректифікаційних установках непрямої дії складає 93...95 % від кількості спирту, введеного з бражкою. Частина спирту (0,8...1,2 %) втрачається з відходами - бардою, лютерною водою та неконденсова-ними газами. з головною фракцією і сивушним спир-том із установки виводиться 3...5 % етилового спирту, з сивушним маслом 0,3...0,45 % умовного спирту. У безводній частині головної фракції, що відбирається із конденсатора епюраційної колони, міститься 92...97% етилового спирту і 3...8 % летких домішок. завдяки включенню в технологічну схему розгінної колони мож-ливо виділити основну масу етанолу, а головні домішки отримати у концентрованому вигляді, внаслідок чого вихід ректифікованого спирту підвищується від 94...96 до 98...98,5 % від спирту, введеного з бражкою. У складі сивушного спирту міститься 25 - 30 % води, 45...60 % етанолу, 5...20 % вищих спиртів С3 ... С5 (в основно-му пропанол і ізобутанол), ефірів 0,3...0,8 %, невелика кількість летких азотистих речовин, альдегідів і кислот. Сивушний спирт відбирають із 18, 20, 22 і 24-ї тарілок спиртової колони у кількості 0,8...2,5 % від спирту, введеного на її тарілку живлення. Сивушну фракцію відбирають з 5, 7, 9 і 11-ї тарілок цієї колони у кількості 3...5 % від кількості спирту, введеного на тарілку жив-лення. Вміст етилового спирту в ній становить 5...40 %.
  • Ескіз
    Документ
    Інтенсифікація процесів анаеробного бродіння та утилізація біологічної теплоти
    (2018) Соколенко, Анатолій Іванович; Шевченко, Олександр Юхимович; Максименко, Ірина Фаддеївна; Васильківський, Костянтин Вікторович
    У статті досліджено особливості перебігу та можливості інтенсифікації процесів анаеробного бродіння й утилізації їх теплових ресурсів. Мета дослідження визначена як пошук умов і реалізації апаратурного забезпечення новітніх пропозицій. Показано граничні обмеження, що стосуються осмотичних тисків розчинів С2Н5ОН і СО2, оцінено можливості обмежень їх впливів з урахуванням досвіду пивоварів у технологіях виробництва безалкогольного пива. Запропоновано заходи щодо створення локальних зон у середовищах бродильних апаратів насичених, ненасичених і перенасичених на СО2. Існування таких зон може штучно підсилюватись і використовуватись для інтенсифікації масо- і енергообміну. Запропоновано до використання розробки щодо утилізації біологічної теплоти бродіння на основі використання теплових насосів з поєднанням у паралельних технологіях бродіння і перегонки. Наведено інформацію, що стосується обмежень поєднання в одному процесі бродіння і вакуумної перегонки у зв ’язку з гідростатичними тисками. The article deals with the peculiarities of the flow and possibilities of intensification of processes of anaerobic fermentation and utilization of their thermal resources. The purpose of the study is defined as the search for conditions and the implementation of the hardware support of the latest proposals. The article shows the limitations concerning the osmotic pressures of solutions of C2N5OH and CO2, and the possibilities of limiting their effects, taking into account the experience of brewers in the technologies of production of non-alcoholic beer, are estimated. Measures for the creation of local zones in the media of saturated, unsaturated and saturated with CO2 fermentation vehicles are proposed. The existence of such zones can be artificially strengthened and used to intensify mass and energy exchanges. It is proposed to use the development of the utilization of biological heat of fermentation based on the use of heat pumps with a combination of fermentation and distillation technologies. Information is given on the limitations of the combination in one process of fermentation and vacuum distillation due to hydrostatic pressures.
  • Ескіз
    Документ
    Визначення гідродинамічних характеристик роботи масообмінних колонних апаратів в циклічному режимі
    (2019) Булій, Юрій Володимирович; Ободович, Олександр Миколайович; Сидоренко, Віталій Володимирович
    Загальні методи розрахунку меж гідродинамічних режимів роботи провальних тарілок в циклічному режимі відсутні. Тому при проектуванні таких тарілчастих колонних апаратів розрахунковим шляхом необхідною умовою є визначення швидкості пари, що відповідає нижній і верхній межі роботи тарілки, і робочої швидкості пари у вільному перерізі колони та в щілинах контактних пристроїв. Для підвищення ефективності масообміну колонні апарати оснащують провальними тарілками. Відсутність зливних пристроїв спрощує їх конструкцію, дозволяє збільшити робочу площу на 15-30 % і підвищити продуктивність апаратів в 1,5-2 рази. Недоліком їх роботи є недостатній проміжок часу контакту пари і рідини та відсутність методів визначення гранично допустимих значень швидкості пари в їх отворах.
  • Ескіз
    Документ
    Технологія циклічної ректифікації в колонних масообмінних апаратах з барботажно-провальними тарілками
    (2019) Булій, Юрій Володимирович; Куц, Анатолій Михайлович
    Запропонована технологія циклічної ректифікації, яка передбачає здійснення контрольованих циклів затримки рідини на полотнах провальних тарілок та її періодичний перелив через всі отвори з верхніх тарілок на нижні завдяки миттєвій зміні швидкості пари. В період масообміну рухомий клапан закриває переливний отвір, тарілка є непровальною або барботажною. В момент відкривання переливного отвору швидкість пари в барботажних отворах стає нижчою за критичну, за якої рідина утримується на полотні, і відбувається її «провал» на нижче розташовану тарілку. В цей період циклу тарілка стає провальною. Зміна швидкості пари в отворах контактних пристроїв відбувається завдяки зміні вільного перерізу тарілок в заданому діапазоні значень. Cyclic rectification technology is proposed, which provides for controlled cycles of fluid retention on canvas failure plates and its periodic overflow through all openings from the upper plates to the lower due to the instantaneous change of steam velocity. In the period of mass transfer, the movable valve closes the overflow opening, the dish is not broken or bubbling. At the moment of opening of the overflow opening, the velocity of the vapor in the bubbling openings becomes lower than the critical one, during which the liquid is retained on the canvas, and its "failure" occurs on the lower plate. During this period of the cycle the plate becomes a failure. Changing the speed of steam in the openings of the contact devices is due to the change in the free cross-section of the plates in a given range of values.
  • Ескіз
    Документ
    Визначення гідродинамічних режимів роботи провальних тарілок в масообмінних колонних апаратах циклічної дії
    (2019) Булій, Юрій Володимирович; Ободович, Олександр Миколайович
    Для підвищення ефективності масообміну колонні апарати оснащують провальними тарілками. Відсутність зливних пристроїв спрощує їх конструкцію, дозволяє збільшити робочу площу на 15-30 % і підвищити продуктивність апаратів в 1,5-2 рази. Недоліком їх роботи є недостатній проміжок часу контакту пари і рідини та відсутність методів визначення гранично допустимих значень швидкості пари в їх отворах. В ході досліджень були визначені гранично допустимі значення швидкості пари у вільному перерізі колони (Vлін) та в барботажних отворах (Vотв), при яких рідина утримується на тарілці, і не відбувається бризковиніс. To increase the efficiency of mass transfer colonies equipped with drowning plates. The lack of drainage devices simplifies their design, allows you to increase the working area by 15-30% and increase the productivity of the devices in 1,5-2 times. The disadvantage of their work is the lack of time span of steam and liquid contact and the lack of methods for determining the maximum allowable values of steam velocity in their holes. In the course of the studies, maximum permissible values ​​of steam velocity were determined in the free section of the column (Vlin) and in the bubbling openings (Votv), in which the fluid is retained on the plate and no splashes occur.
  • Ескіз
    Документ
    Ресурсо- и энергосберегающая брагоректификационная установка
    (2017) Булий, Юрий Владимирович; Шиян, Петр Леонидович; Куц, Анатолий Михайлович
    Разработана технология выпрямленного этилового спирта, что позволяет повысить эффективность устранения основных, промежуточных и конечных точек спирта в растениях брагоректификации с минимальной подачей воды для гидролиза. Представлена аппаратно-технологическая схема установки. Для проведения гидролиза в колонии ускорителей выполните рециркуляцию кубической жидкости в колонку экстракционной ректификации, в эпителиальной колонии - кубическую жидкость в дезинтегрирующей колонне и в колонну экстракции - кубическую жидкую щелочную колонку. Исследовали эффективность технологии в производственных условиях. Его использование позволяет снизить удельный расход смягченной воды и энергопотребления, чтобы нагреть его до 80% по сравнению с типичными брагекортическими установками. Developed technology of the rectified ethyl alcohol, which allowsincreasing the efficiency of the elimination of the main, partsintermediate and endpoints of alcohol in bragorectification plants with a minimaldust of water for hydrolysis. The hardware-technological scheme of the installation is presented. For conduction of the hydrolysis in the accelerator colony, carry out the recirculation of the cubic liquid in the column of the extractive rectification, in the epithelial colony - the cubic fluid in the disintegrating column, and in the column extraction - cubic liquid alkali column. Investigated the effectiveness of technology in production conditions. Its useallows to reduce the specific consumption of softened water and energy consumption to heat it up to 80% compared to typical bragecortic installations.
  • Ескіз
    Документ
    Ресурсо- та енергозберігаюча технологія ректифікованого етилового спирту
    (2017) Українець, Анатолій Іванович; Булій, Юрій Володимирович; Шиян, Петро Леонідович; Куц, Анатолій Михайлович
    Запропонована технологія ректифікованого етилового спирту, що дозволяє підвищити ефективність видалення головних, частини проміжних і кінцевих домішок спирту в брагоректифікаційних установках з мінімальними витратами води на гідроселекцію. Представлена апаратурно-технологічна схема установки, відповідно до якої для проведення гідроселекції в розгінній колоні здійснюють рециркуляцію кубової рідини колони екстрактивної ректифікації, в епюраційній колоні – кубової рідини розгінної колони, а в колоні екстрактивної ректифікації – кубової рідини спиртової колони. Проведені дослідження ефективності запропонованої технології у виробничих умовах. Установлено, що її використання дозволяє скоротити питомі витрати пом’якшеної води та енерговитрати на її нагрівання до 80 % у порівнянні з типовими схемами брагоректифікаційних установок. The proposed technology of rectified ethyl alcohol, which allows to improve the efficiency of removal of the main, part of intermediate and final impurities of alcohol in bragorectification plants with minimal water consumption for hydrolysis. The hardware-technological scheme of the installation, according to which for recirculation of cube fluid of the column of extractive rectification is carried out in the accelerator column, in the cubic liquid column of the accelerating column, and in the column of extractive rectification, the cube fluid of the alcohol column. The researches of efficiency of the offered technology in industrial conditions are carried out. It has been established that its use allows to reduce the specific consumption of softened water and energy consumption to its heating up to 80% compared to the typical schemes of bragorectification plants.
  • Ескіз
    Документ
    Энергосберегающая технология перегонки спиртовой бражки и ректификации этилового спирта
    (2017) Булий, Юрий Владимирович; Шиян, Петр Леонидович; Куц, Анатолий Михайлович
    Авторами предложена энергосберегающая технология управляемой ректификации. Про-ведены исследования ее эффективности для процессов разгонки спиртосодержащих фрак-ций и перегонки зрелой бражки. Определены технологические показатели работы экспери-ментальных разгонной и бражной колонн. Установлены преимущества предложенной тех-нологии: в процессе разгонки происходит полное извлечение головных примесей, степень из-влечения спиртов сивушного масла и метанола повышается на 60 %, значительно возраста-ет их кратность концентрирования. При увеличении времени задержки бражки до 12 с. концентрация этанола в бражном дистилляте увеличивается на 28 %. При этом удельные затраты греющего пара сокращаются на 40 %. The authors propose saving technology-driven rectification. Conducted research of its efficiency for the processes of distillation of alcohol-containing fractions and distillation of mature distillate. Determined the technological parameters of the experimental acceleration and alcohol distillation columns. The advantages of the proposed technology: in the process of acceleration there is a complete extraction of the head impurities, the degree of extraction of alcohols fusel oil and methanol increased by 60 %, significantly increased their concentration rate. With increasing time, the delay distillation up to 12 s. the concentration of industrial ethanol in the distillate is increased by 28 %. While the unit cost of the heating steam is reduced by 40 %.