Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
15 результатів
Результати пошуку
Документ Демографічний чинник формування трудового потенціалу Чернігівської області(2021) Безпала, Ольга Василівна; Сологуб, Юрій ІвановичУ статті проведено аналіз основних демографічних чинників, котрі мають вплив на формування трудового потенціалу регіону. Встановлено, що до вказаних факторів відносять чисельність населення, природний рух населення, його статевовікову структуру, міграційні процеси в регіоні та тривалість життя. Негативні демографічні тенденції в Чернігівській області спровоковані в основному умовами проживання, недостатньо розвиненою соціальною інфраструктурою, відсутністю роботи у більшості населених пунктів. Скорочення чисельності населення відбувається як серед міських, так і серед сільських жителів. Значні темпи скорочення сільських жителів відбувається за рахунок від’ємного природного приросту та негативних міграційних процесів. Наявний трудовий потенціал погіршується не лише якісно у зв’язку з відсутністю перспектив оптимального працевлаштування серед молодого населення, але й кількісно у зв’язку з від’ємним демографічним балансом. Сприяє негативним тенденціям у поступовому зменшенні населення області і механічний рух населення. В регіоні еміграція перевищує імміграцію. Загальний економічний стан країни та області, зокрема, змушує все більшу частину населення іммігрувати у пошуках роботи та кращих умов життя, не лише до суміжних регіонів, а й сусідніх держав. Негативні демографічні фактори стимулюють процес старіння населення області, що також дуже негативно впливає на трудовий потенціал регіонуДокумент Determination of the Company's Value under the Influence of Various Factors(2021) Ignatyuk, Anzhela; Dikiy, Alexander; Shevtsiv, Liubov; Petlenko, Yuliia; Klymash, Nataliia; Zaitsev, OleksandrThe authors studied and analyzed various concepts and approaches to company value management. They described the advantages and disadvantages of the leading traditional approaches to assessing the value of an enterprise and proposed a model of the dynamics of the company's value, taking into account the ownership structure, explaining the mechanism of the influence of the company's ownership structure on the capital structure. Using an example, we examined the change in the company's value by individual factors and identified which factors have the most significant positive and negative impact.Документ Розвиток системи розселення Столичного суспiльно-географiчного району як фактор формування туристичного ринку регiону(2019) Сологуб, Юрій Іванович; Уліганець, Сергій Іванович; Безпала, Ольга ВасилівнаВстановлено, що особливістю системи розселення Столичного суспільно-географічного району взагалі та міської системи розселення, зокрема, є наявність в її структурі специфічного системного утворення, а саме, Київської господарської агломерації, котра значно посилює тенденції щодо формування міського середовища на охоплюваних нею територіях, що в кінцевому результаті призводить до значної концентрації населення на, порівняно малій, площі і як наслідок виникнення закономірних диспропорцій його розосередження на регіональному рівні. Виявлено, що наявнiсть агломерованих населених пунктiв навколо агломерацiйного центру, а саме мiста Києва, значно посилюють його концентрацiйний потенцiал, що призводить до збiльшення зони як безпосереднього так i опосередкованого впливу мiста-центру. Таким чином, зона впливу мiста Києва вже не обмежується границями адмiнiстративної Київської областi, а виходить за неї, залучаючи до себе територiї Чернiгiвської, Житомирської, Черкаської та в меншiй мiрi Вiнницької та Полтавської областей.Документ Определение истинного коэффициента массоотдачи на клапанных тарелках(1973) Муравская, Ольга Глебовна; Малежик, Иван Федорович; Стабников, Всеволод НиколаевичВ работе приведены результаты определения коэффициента массоотдачи на клапанных тарелках ректификационных аппаратов при десорбции углекислого газа из воды. Получено критериальное уравнение для расчета коэффициента массоотдачи в жидкой фазе. The results of determination of mass-transfer coefficient on the valve plates distillation apparatus during desorption of carbon dioxide from the water. Obtained criterion equation to calculate the mass-transfer coefficient in the liquid phase.Документ Коефіцієнт теплопередачі і оптимальна робота горизонтального конденсатора бражної колони(1970) Малежик, Іван Федорович; Дика, А. О.Наведенні результати дослідження процесу конденсації спиртоводяної пари, що виходить з бражної колони, при охолодженні водою в горизонтальному конденсаторі браго ректифікаційної установки. Визначена оптимальна швидкість руху води (0,8 м/с) і оптимальна температура води на виході із конденсатора (70°С). The results of studies of the process the alcohol condensation of steam at the outlet from the mash column at a distillation installation difficult in a horizontal condenser with cooling water. The optimum speed of the water in the condenser tubes (0.8 m / s) and the optimum water temperature at the outlet from the condenser (70 ° C).Документ Факторинг та перспективи його розвитку в Україні(2014) Момот, Людмила ВолодимирівнаСтаття присвячена вивченню сутності факторингу та його особливостей, що дає можливість мінімізувати ризиків підприємства які пов’язані із погашенням дебіторської заборгованості. Досліджено, що послуги з факторингу в Україні надають переважно банки, хоча цією діяльністю також займаються і спеціалізовані факторингові компанії, які носять назву – фактор. Проаналізовано, що в Україні недостатньою мірою розроблене поняття інструменту факторингу через неоднозначність розуміння самої сутності факторингу та відсутності єдиної законодавчої бази щодо регулювання факторингових операцій. Виявлені переваги та недоліки ведення факторингу для підприємств – дебіторів та банків. This article is devoted to the study of the nature of factoring and its features, which makes it possible to minimize the risks associated with the Company that repayment of receivables. Investigated, that of factoring services in Ukraine is primarily provided by banks, although this activity is also engaged and specialized factoring companies, which are called - factor. Analyzes that Ukraine insufficiently developed the concept of factoring tool through understanding the very essence of ambiguity factoring and non-unified legal framework for the regulation of factoring . Advantages and disadvantages of doing factoring for companies - debtors and banks.Документ Інвестиційна привабливість підприємств готельно-ресторанного бізнесу(Басюк, Т. П. Інвестиційна привабливість підприємств готельно-ресторанного бізнесу / Т. П. Басюк // Вісник Запорізького національного університету : збірник наукових праць. – Запоріжжя : Запорізький національний університет, 2013. – С. 12-18. - (Економічні науки)., 2013) Басюк, Тетяна ПетрівнаУ статті надано визначення поняття «інвестиційна привабливість підприємства» з чіткою прив’язкою до особливостей готельно-ресторанної сфери діяльності. Систематизовано фактори, які впливають на інвестиційну привабливість підприємств готельно-ресторанного бізнесу. Обґрунтовано вибір методики для визначення інтегрального показника оцінки інвестиційної привабливості готелів та ресторанів з урахуванням специфіки цих підприємств. The article presents the definition of " investment potential " with a clear reference to the features hotel and restorant. The factors that affect the investment attractiveness of enterprises hotel and catering business. The choice of methodology for the determination of the integral index of the investment attractiveness of hotels and restaurants to suit the specifics of these enterprises.Документ Горнило наукової роботи як важливий фактор виховання майбутнього спеціаліста і підвищення ефективності освіти(2013) Кадомський, Сергій Віталійович; Шуляк, Сергій ОлексійовичРозглянуто проблема втрати актуальності окремих напрямків освіти внаслідок економічних криз, необхідність постійної перебудови освіти та освітянських технологій, швидкої інтеграції до всесвітньої системи освіти з метою опанування новітніх технологій навчання. методика постійного виховання студентської молоді досвідченими викладачами та кураторами. We consider the problem of loss of relevance of individual areas of education due to the economic crisis, the need for constant adjustment of education and educational technology, rapid integration to the world of education to master new learning technologies. method of continuous education of students experienced teachers and tutors.Документ Влияние ряда факторов на точность измерения влажности семян подсолнечника(1980) Рыбалко, Геннадий Кузьмич; Гончаренко, Борис Николаевич; Герман, Наталия СеменовнаПри определении влажности семян подсолнечника посредством измерения величины затухания энергии колебаний сверхвысокоча- стотных радиоволн в трехсантиметровом диапазоне, проходящих через испытуемый материал, точность измерения может зависеть от ряда факторов: утечки энергии по краям образца из-за дифракции, непостоянных плотности и размеров частиц гранулированных ма- териалов, изменения температуры, наличия в материале химически связанной воды и др. Определение степени влияния причин, снижающих точность измерений, проведено по методике полного факторного эксперимента. Исследовалось влияние влажности, температуры и плотности засыпки семян. In determining the moisture content of sunflower seeds by measuring the magnitude of the damping power oscillations microwave threesantymeter range of radio waves in passing through the material under test, measurement accuracy may depend on several factors: energy leakage around the edges of the sample due to diffraction, intermittent density and particle size of granular materials, temperature changes, the availability of the material chemically bound water and so on. Determination of impact causes that reduce the accuracy of the measurements carried out by the method of full factorial experiment. The effect of humidity, temperature and density of the seed filling.Документ Основні чинники впливу на конкурентоспроможність підприємств хлібопекарської галузі(2013) Литвинюк, Ольга ПетрівнаДосліджено основні "поняття конкурентоспроможності підприємства". Встановлено та обґрунтовано чинники впливу на конкурентоспроможність підприємства. Проведена класифікація чинників впливу за основними ознаками. Систематизовано чинники впливу на конкурентоспроможність підприємств хлібопекарської галузі. Investigational basic "concepts of competitiveness of enterprise". The factors of influence on the competitiveness of enterprise are set and grounded. The conducted classification of factors of influence is on basic signs. The factors of influence on the competitiveness of enterprises of khlibopekarskoy industry are systematized.